Skip to main content

sementara ada kita,punyailah DIA..

assalammualaikum w.b.t
untuk pengetahuan semua, kata-kata hikmah hari ini sempena cuti sekolah adalah yang berikut :
"jika kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar2 tawakal, maka Allah memberi rezeki kepadamu sebagaimana Allah memberi rezeki kepada burung.Pagi2 burung keluar dari sarang dalam keadaan lapar namun pada petangnya pulang dalam kekenyangan" (hadith riwayat Al-Tarmizi)
sumber solusi no56.

cuti.kerja.gaji.asimen.dateline.examline.tidur??.famili.baitulmuslim.

this is my monologe :
"we got timeline and at the same time we also got life timeframe.
there is not a matter how much we manage to make it.
but we always lost on how to keep passion that to pay it off.
a dream never came true after  soundly sleep at all.
a vision (dream) that we listen.talk.share.fight.we pray.and lively doing routine even practise need a soul for itself.where is a systematic  discipline organizing missions. A vision must support by few missions since its such a steps of the success climb.
ok.fine.i got enough, beb."

my target for this weekend adalah kenduri Ainz Rumidi(sabtu) dan mungkin tak dapat ke kenduri Aain(ahad) since kenduri AR di pahang berbanding melaka. namun segalanya berubah.

then my target for this month of June2013, ialah nak mai penang lagi.janji dengan mal.wany ngn yanG
komplikasi tiba apabila tahu exam 26th ini.gaji.dan seluruhnya.

modus operandi doktor merawat kecelaruan identiti ini dengan memberi mc beserta ubatan. kerehatan ini bagai bayu rahmat kerehatan sebelum keemosian tidak terjangka sepoi2 dapat menjejak penang pada malamnya.(bila pelawaan sepupu tumpangkn kereta nk pi sana) selama hidup tidak pernah mai penang belah darat salu pi pulau takpun balik pulau. ..alhamdulillah.kini tiba sudah.

rumate tahu ini target june aku kali ini.jadi teringat aku,ade  skali dua merenyam pulak dengan housemate bila menyatakan "klu kte gi penang bulan ni,nak riki jalan la..tp klu ade gi la" (poyo nk cari ehem2)

bagai rindu bertamu di bumi penang, mengukir memori, mengukur sepi, membujur bizi, membela duniawi dan di celah ku singkap ukhrawi walau belum pernah menjengah pusrawi (hospital)
ini takdir ku.halangan asal ke pahang sudah tercipta.Allah halakan aku ke utara. my own backpack there, with due ticket back is 1st june, 1.00pm, 1person and me only. apatah lagi abang,akak ipar, mak dan adik jua faezah direncana kan tiba usai solat jumaat 31stmay.berapa jam sangat untuk dihabiskan bersama mereka sedang waktu mengejarku.

manusia lihat ulat, yg geli ia (manusia) lari atau yang ganas, ia bunuh.manusia lihat rama2, ia  kejar.sedang asal rerama, ulat takkan berdosa.moga bukan kita manusia itu.

lebih kurang pukul10lebih ketibaan kami (kira sdri klu 4-5jam je dr kl) di khamis malam itu,kami menumpang di rumah pakcik sepupu, aku bertemu pakchak,makchak yg berkarektar berbeza.sekali lagi teruji di sini.ditujah akan soalan disuruh melahap makanan gulai nya etc dan tak lupa dipesan begini "kami org penang, ckp laju.angpa paham na" aku menganguk paham.

subuh esoknya aku bangkit awal kerna punya titis aku lega juga setiba di bumi ini.
rumah pakchak sgt tersusun baik pinggan mangkuk mahupun susun atur di kamar tidur tumpangan aku ini.keraian mereka terhadap musafir lalu ini, mengharukan. namun aku berjaga tingkah kerna pakchak sememangnya berpesan ia bagai QC quality control di kawasan ini. makchak juga sama menurut semua kata suaminya.dari pemerhatian, pakchak bijak dan cerdas orgnya manakala makchak peramah juga taklokek ilmunya.ini kali pertama, aku berada di situasi seolah-olah diperhati dan diteliti oleh bakal mentua. *sebab diorg sgt detail and selfdetemined orgnya. namun aku abaikan perasaan pelik ini kerna mungkin itu hanya gangguan perasaan aku ja.


jumaat...my sun arise.

JUMAAT 31O513
menyeronokkan pagi itu kulihat ada bendang di belakang rumah makchak.relaks kan.. di pagi jumaat kami mencari daging di sekitar pekan tasek gelugor dan melihat kebun sayur anknya yg luas.makchak yg sering menyatakan kita mesti boleh, dan jangan biarkan kaum lain sahaja boleh. penang untuk kita juga, bukan depa ja.makchak memberi motivasi akan anak melayu macam aku.tambah sepupu ku yg juga guru sains pertanian turut menganguk2 kan kepala.

sesi memasak diaudit pakchak dari mayang(kupas/hiris kot) bawang, timun, hingga la melayan si kecil mikail+putra dan melahap lagi sekali buah cecah rojak petis.dan termasuk lah package kongsi inovasi kreatif utk henset 5tahun ku yg sering tak lekat baterinya..ada pun makchak membuat nasi daging utk kami.*tau da resepi.nt la ada masa nak cuba la. pakchak takdijangka berpesan kat aku" ang org penang nt na, bole mai sini lg"lalu dalam terkulat2 kubalas, haa tgh jalan lg ni.hee

pagi itu..




taklupa juga sesi berborak dengan doternya, dengan degree electrical engineering akhirnya buat bisnes juga.kak ayu beri pesan kena ada displin klu bisnes sendiri.*di hati aku terkesan semuanya mesti ada sistematik dan disiplinnya.

Jam 2pm, along dan keluargaku tiba. aku sarungkan baju kurung untuk persalinan ke kenduri sahabatnya di kepala batas.sepupu ku masih di rumah makchak sebelum akan pulang kerumah mentuanya di terengganu.berbekal dalam perut nasi daging, dalca dan air asam itulah menu tengahari kami. lalu kami menambah lahap lagi laksa dan nasi+ayam roaster di kenduri itu langsung terus check in di hotel naza talyya hotel tanjung bungah, pulau.malam itu pon kesiangan kerna letih melayan ank buah mandi kolam dan stuck jem dalam kereta untuk melepak di forncorn wallies atau known as padang kota.


aksi..
mampukah pulau mendamaikan aku..


SABTU.1STJUNE2013



yep.ini harinya. bangun pagi gosok gigi.menyingkap tirai pagi mencari mentari.bilik aras kedua paling atas (10/11) yg mengadap laut takpasti selat melaka atau tidak.senang sekali melayan adik dan mak iron baju.berlalu mandi dan menggeletek faezah setelah cium bertubi2 baru kami turun untuk sarapan pagi.makan yang seronok dan menambah berkali-kali itu abg ku.



dengan tiket yg ketahuan jam 1.00pm, aku tak punya masa lagi.didokong lagi anak buah ku ini."comel,nanti ngah crikan uncle ngah ye.doakan yg baik2 k"bisik dalam hati ke faezah yg belum faham ini.

jam sudah 11.30, kami bergegas ke kereta dan terus menghala keluar pulau dengan feri.Perhentian bas butterworth di sebelah darat rupanya..setiba di sana, bas pun tiba.along mengambil kesempatan belikan jeruk sebagai bekalan pulang.ni rezeki budak rumah, ujar di hati ini lagi.


berarak awan semalam...



aku tiba di stesen shah alam dan diambil pulang oleh rumate. inilah cuti saya.nampak biasa kerana aku manusia biasa cuma lebihnya di luar jangka.
terimakasih Allah atas tawaran ini.
terimakasih semua atas keberhasilan melawan arus di sini.
semoga esok lebih baik dari hari ini.
dan hari2 hanya menambahkan pengalaman,jati diri dan motivasikan hayat ini.
sekian.
wassalam.

akhirnya..kini pasti.



berikut solusi adalah untuk tatapan pembaca blog ini.


berbekal tawakal.


moga perkongsian bermanfaat.

Comments

Popular posts from this blog

i need activity then i create one.

assalammualaikum.w.b.tseriusli i need activity since this is my first year i graduate from any class.
well.
i such bussy lover.
i bet maybe im miss bee.bee an insect.
or bee is only kindda flies that such.bussy.
bussy.
bussy.
personal
and personally
systematic.ya.
home or office.
i really mean for the both place.here in yongpeng,
i got to many workaholic teammate.
there is my family away.
gimme kidda homesick.
and they push me to find a love in here.go to him.approach.get married and built family...but i just dont accept rejection.i dont know what is approach.how was a love desrcibe you there best except a commitment.love the commitment and just dont know who like or admire me in here.i found im not adorable one too.i have too many weakest point.myskin is not flawless.im not too strong.would him love me the same of me.while without their consent
im get into my cave. wherebout here..i just create my own activity
and fairy tales.
the fairy tales start with create a good memoriea among …

Ogos dan aku.

Assalammualaikum...Kali ni cerita ogos..
Aku sepatotnya lahir bulan ogos.
Tapi da ditakdirkan keluar awal..so, ak keluarlah awl.
Selalu ak bear in mind...bahawasanya aku..dilahirkan lebih awal supaya aku dikembalikan dengan lebih awal.Yep.itu la modal aku.
Untuk ak kuat suatu ketika dulu.
Jadi aku tak lengah2 untuk penuhi ruang hati ruang masa dan waktu dgn perkara2 yang aku rasa bole la dikire manfaat...time ak berlagha, tu jgn ikot ye keng kawan.Bila ak da besar ni...
Aku tahu kehidupan ak ni banyak la gak dipengaruhi dengan bdk bulan ogos.
Which are :
1.kawan tadika up til lain2 sekola stil contact. Namanya intan.walaupon kesukaran melepak bersama, die cube la elak missunderstand ak...dan die agk firm nk kawan ngan ak. Die penah silap sebab ajak ak MLM..ak nye marah pon bertahun.tp ak still anggap die kawan ak...dan ak harap die bangga ade kawan macam ak dan xnyesal la jumpe org yg hanya ak macam ak.die dlm uniform skola die lg kemas dr ak...2.kawan mase skola rendah up till now…

2016 heading to 2017

2016..
sorotan 2016..
terlalu pantas berlalu..
tak sempat nak review mungkin.
pepon about 9 minit before 2017.
the up coming future comes with prosperity.
and for sure, every person shall be pray
2017.please do better for us.


hujung tahun dgn handphone yang rosak.
pakai phone ayah temporary.

mengharap ada peluang bonus
untuk telefon baru..
insha Allah.
amin.