Wednesday, April 24, 2013

Kupasan Ali Imran mudah...

Assalammualaikum...

Minggu ni midterm..
makanya, sebagai manusia biasa..
aku pun hanyut..
bagai perahu..
ku biarkan ia ke hiliran..
menghayati alam.

aku terjumpa ayat ini :
" Wahai org2 beriman! Jika kamu mentaati org kafir, nescaya mereka akan menembalikan kamu ke belakang (murtad), maka kamu akan kembali menjadi rugi"
"Tetapi hanya Allahlah pelindungmu, dan Dia penolong yang terbaik"
-Surah Ali Imran (149 &150)

Namun sebelumnya ku temui ayat ini

"Sungguh, telah berlalu sebelum kamu sunnah-sunnah (Allah) kerna itu berjalanlah kamu ke (segenap penjuru) bumi dan perhatikan bagaimana kesudahan org yg mendustakan rasul"
"Inilah (Al Quran) suatu keterangan yg jelas untuk semua dan menjadi petunjuk serta pelajaran bagi org2 bertakwa"
"Dan janganlah kamu (merasa) lemah dan jangan pula bersedih hati sebab kamu paling tinggi (darjatnya) jika kamu org beriman."
Surah Ali Imran (137,138,139)

Dan diajar suatu doa lagi

"Ya tuhan kami, ampuni dosa-dosa kami dan tindakan2 kami yg berlebihan (dalam) urusan kami dan tetapkanlah pendirian kami dan tolonglah kami terhadap org2 kafir" 
Surah Ali Imran (ayat 147)

Simpulan antara keduanya :


"Maka Allah memberi mereka pahala dunia,dan pahala yg baik di akhirat.Dan Allah mencintai org2 yg membuat kebaikan"
Surah Ali Imran (ayat 148)

nota tumit : Aku hidden kan kisah perang uhud dan badar di sini. Kerna aku mahu satukan ayat2 Allah dengan kaedah.. reverse the setences sequence.


formula nya

Sejarah = 0
Hari ini = z
Doa = x
Ganjaran = (Y) simpulan ketiga2 item.

y = 0+1x
katakan hari ini = usaha hanya 1,
ciptakan x, doa hari ini adalah 5; selepas solat sehari  maka..
y= 0+ 1(5)
y = 5

maaf. formula ini nampak mudah.
Doa-doa hari ini..usaha2 hari ini.. untuk Akhirat.
Sejarah pula + bukan -..
sebab ia kekal bersama kita.

dan pemberat bagi sejarah tetap 0, buat masa ini.
Sejarah takkan berubah.
Namun ia kekal sampai bila2.ikutkan cerita berbeza pada setiap manusia.

Thursday, April 11, 2013

A kuasa dua

Assalammualaikum...

Kuasa berganda. itu sebenarnya adalah doa.

ok tajuk tu.. dari bentuk hidup, Aku membayangkan aku sebagai AA iaitu Nama Aku (my alphabate n dad) dan dia.. Huruf nama nya dan ayahnya.

Hmm... masa zaman kegemilangan di darjah 5-6 cmtu..cikgu selalu cakap..
yang Khalil cari Khalilah..
yang Nabil cari Nabilah..
Dan Syahid cari Syahidah...while Aqil get that Aqilah..

masa tu aku pon berharap she could give some idea name since my name is no relate to such a man name.

and she dont do ever do that.

ok.done.itu my childish then get into secondary i got too busy without recall memory to searching that the only man for me.

"hari ini aku sedar..i even got one!haha.
ada masa pulak terpikir tang ni kan.but he was passed by without i am really to let go him. "

sebenarnya kebelakangan ini, kesibukan membuat aku di dunia sendiri...sampai mimpi2 la otak ni x habis2 memerah keringat.

apapun my update is about " setiap hamba Muslim yg mendoakan saudaranya pada ketika saudaranya itu tiada (tanpa pengetahuannya), maka malaikat akan berkata "semoga kamu juga mendapat seumpama (doa) itu"- hadith riwayat muslim

lalu aku titipkan doa kepada ia.inshaAllah.
akan lebih selalu besarkan skop mendoa selepas ini.

doa ini kadang bagus dispesifikkan (spesifikkan doa apa dan siapa) namun dalam mencari spesifik kadang ia menjadi menyempitkan.
doa bagaikan rahmat..rahmat Allah maha luas apalah salahnya tidak disempitkan penerimanya. insha allah.
di sebalik itu jua menyempitkan kepada nama individu juga perlu dititipberatkan..contoh mudah memohon si berkenaan menerima hidayah Allah misalnya.

.ok.mari bersangka baik pula..
tiada doa yang tidak diaminkan malaikat melainkan doa dalam kebaikan.

manusia+akal+ilmu = amal(akhlak) terbaik.

kenapa akhlak ya bukan?
amal memang bermula dengan akhlak, sayang.
macam hari2 kita sampaikan salam kepada orang.macam kita yang mulakan senyum dekat orang..itu tanda kita didik akhlak kita dahulu..
menjadi pemula bermula dari diri sendiri..

banyak perkara di dunia ini, pernah tak cuba kita senaraikan apa perkara terbaik yg pernah kita lakukan dalam menghargai manusia lain di sisi kita.

adakah cukup dengan doa.
ya.doa tidak mencukupi tanpa usaha.
maksud usaha di sini sejauh mana kita menjadi contoh yang baik di kalangan sahabat2 kita malah apakah diri kita sebagai muslim sebenar bila kita dikelilingi musuh Allah..

memandang musuh bagai cinta pertama.
menjamin musuh kembali ke syurga.
Allah hu rabbi.berikan kami hikmah dan akhlak yg baik untuk membolehkan kami ke syurgamu. bawalah sahabat dan manusia2 ini ke arah jalan redha mu.jauhikan kami dari gundah gelana, keluh resah, hasad dengki dan jahil nikmat di dunia ini.

doa itu bagaikan ketukan pahat kepada tukulnya.
doa juga bagaikan ketukan di pintu rahmatnya.
doa itu penghubung antara dua jiwa.
doa pon mampu menjamin ke syurga.
manakan tidak ada satu doa di aminkan malaikat bersama dua makna (makna pertama kpd nama dalam doa, makna kedua kepada penama yang mendoakan)
dan.. selagi kita berdoa padanya.selagi itu jualah kita sedang menjana satu kekuatan ukhwah fil lah abadan abada sebenarnya kan ustazah.

semoga Allah merahmati kita semua dan memberi kemenangan di dunia jua akhirat. bersangka baik.positif selalu..insha Allah.

amin..
sekian.

*nota di tumit : hidupkan dalaman insan..")

wassalam..

Friday, April 05, 2013

" ini adalah daun2

Salam...

Alhamdulillah hirabbil alamin..
Syukur aku masih bernafas dan diberi kemudahan agar masih di alam.ini.

baiklah.tujuaan update untuk memberi tahu serba sedikit tentang hari ini.

hari yang memenatkan.
hati yang meletihkan.
kepala memusingkan
juga perut yang tak keruan.

i was skipped my rice almost for 1.5day.

then, i do flashback and audit myself.
why i feel all this thus make me realize an empty inside me.

i went to the class presentation on this week.
i got scolded by Architect who were try to back up the profesionalisme playing.(i assumed he scold me coz he put me in his eye directly all the way he talk to me)*but naseb baik bos i still backup me.tqvm encik bos.ini la keburukan system matrix leadership for subordinate like me anyway.

and an additional, on wednesday i  got new task with due of submission today(friday) from another bos which is he well perfoms in follow up procedure.

seriusly.yesterday i got settle the student bill.

today.all.well.submission.

and when i come home to my rent house, got another bill.oh.forgot the rent bill!damp proof it.

argh.ini semua..dunia..dunia..dunia.
i got no time for myself atleast.

lets start with the tahajud.

*also realize i skipped the supplement as well. no wonder i went into what a tiring week!

"(