Thursday, August 20, 2015

dimamah ari..

assalammualaikum...

penah tak rase...
makin ari makin muda?
adeh..
ak da rase k.
bukan ape..
sampai budak praktikal sdri takcaya ak da keje.
"ini adik..klu akk tamo bagi duit raya pon bole maaa".
"yillek.yanadak..illek.idaporingge"
*tade.da tade.tade.bolepigijauh2*-ak rase itu maksud ayat tu..

pastu officemate pon gelak.. ak selayaknya berusia muda.

bahaya.
ini sgt bahaya...
usia makin tua.
wajah makin muda.

sesungguhnya...
tua itu suatu nikmat.
nikmat yang mengabadikan
setiap kenangan..
pengalaman..
yang mampu
menjadi
inspirasi
motivasi dan
dedikasi
kepasa sebahagian org yg lain.

walaubagaimanapun, bayarannya hanyalah mati.
org ckp "budi y baik sampai ke mati"

makin kite hampir mati.
makinlah kita asyik berbudi.

begitu lah hendaknya.

amin..

nota : tinggal sorg2 lg...hmmm.jgn budak ni marketing ak dala..*diorg kua melepak ngn opismate lain*

Tuesday, August 18, 2015

Ogos dan aku.

Assalammualaikum...

Kali ni cerita ogos..
Aku sepatotnya lahir bulan ogos.
Tapi da ditakdirkan keluar awal..so, ak keluarlah awl.
Selalu ak bear in mind...bahawasanya aku..dilahirkan lebih awal supaya aku dikembalikan dengan lebih awal.

Yep.itu la modal aku.
Untuk ak kuat suatu ketika dulu.
Jadi aku tak lengah2 untuk penuhi ruang hati ruang masa dan waktu dgn perkara2 yang aku rasa bole la dikire manfaat...time ak berlagha, tu jgn ikot ye keng kawan.

Bila ak da besar ni...
Aku tahu kehidupan ak ni banyak la gak dipengaruhi dengan bdk bulan ogos.
Which are :
1.kawan tadika up til lain2 sekola stil contact. Namanya intan.walaupon kesukaran melepak bersama, die cube la elak missunderstand ak...dan die agk firm nk kawan ngan ak. Die penah silap sebab ajak ak MLM..ak nye marah pon bertahun.tp ak still anggap die kawan ak...dan ak harap die bangga ade kawan macam ak dan xnyesal la jumpe org yg hanya ak macam ak.die dlm uniform skola die lg kemas dr ak...

2.kawan mase skola rendah up till now.Nama die husna.si senah ni mg teror carik duit... Wlpon ak sk gak bab niaga ni, tp senah lg cekap bbnding ak. Senah ni humble, dulu kekecik ak rse kn ak la yg paling selekeh (in uniform suit) tp die xmemilih malah still nak kawan ngn ak. Senah xlupe ak... Klu ak jempot kenduri ke ape, mesti die datang uma wlpon die da kawin skrg... Dan ak pasti die stalker tetap ak. Die penah offer jadi "akak ipar" die...tapi ak diamkan je..sebab abg die kawan abg ak..dan abg die juga anak murid mak ak.

3.ni member mase uni.ak tak brape nak adapt sgt ngn bdk2 kenegerian.. Malah ak sdri xbape reti cakap negeri ak... Mgkin sbb telinga ak jenis nipis kot...walaupon budak ni membahasakan dirinya"kite"... Dienye kaso tu buat ak...takleh follow the flow bhasakan diri tu "kite"... Yela. Kahau.kasau nye tetap di situ.pepon, sekarang da jd bini org la..name die nughul.ak bsungguh2 polish die menjadi project manager dlm program upsr... Alhamdulillah..shes can do it.die ni mg family-oriented

4.yg ni paling win...die abang aku.die mg pendengki ak dari skola rendah. Bila die ejek ak dgn mengkeneng2 kan ak ngan budak2 gemok skola...mesti ak marah.cubit2 ckar die... Pastu cakap"klu xsuke, nape bila org ejek je,ko wat (cubit, nangis etc) cmni.klu org sk je, die cmni sbb die sk kne ejek cmtu".. Sejak ari tu...bila die kenakan ak...ak akn diamkn diri dan biarknlah die dgn perangai die yg xsemenggah tu. Pepon...ayat die tu mg power...sebab ak penah cube kat budak lelaki yg sk ejek ak...ak cakap "abang ak ckp, hanya org suke kite je die asik nak ejek kite je"...lepastu langsung xkene ejek lg... Tapi bila makin besar...ayat tu da xpower.. Sbb bila ak ckp cmtu, ak paling takut bdk laki akan ckp balik "haah, ak mg sk ko"...so smestinya ak lak mati kutu nanti....hahaha
malah sekarang klu ckp bab kawin, ak selalu balas kt die..nanti org kawin, awk msti sedeh long, xd org awk nk kaco lg...bkn sbb ape..hnye sbb ak pcaya abg ak ni syg giler kt ak je....hahhaha..adik yg prasan kan.kan..ann..

Pepon...mereka byk la membantu ak meneruskan asam garam idop.
Ak suke..mereka cerewet..dalam masa yg sama diorg baik.
Mereka ni teliti... dalam masa memudahkan.mereka ni agak clumsy, cume kene pandai tackle..mereka juga ade potensi, cuma jgn slh tekan button.

Ak penah gak berkenalan dgn bdk ogos..diorg mg baik.cume ak takpasti ak leh padam die utk trima org ogos lain.bese nya...ak akan xbagi chance kt org malah org lain (newperson) yg ade psamaan dgn org lama pon ak kne reject skali...bkn sbb ak tkt terima org yg sama bulan ni..ak tkt ak kecewakan org(newperson) bile die sdri tau die sbhgian dr bygan yg lain..Suka mcm mana biarlah kerana die yg suka kite.bkn kite yg suke die iyo dak?

Sbb ak lg percaya...membalas cinta lebih menghargai.
Berbanding kita mnanti cinta kita dibalas kata cintanya.

*Nantikan episod...
Ku jempot cintamu itu.*iklan penaja

Hahaha...joke je

K.la...
Ending of story mory.

Wassalam. Notes : rindu rinduan jadi kenang kenangan.org ku syg kini milik org

Monday, August 17, 2015

dan sebenarnya

assalamualaikum.
syukur.
berjaya sudah mendapatkan rumah sewe.
dan hari ni berjaya mengharungi hari pertama di tempat bertugas yg baru.

daripada ramadhan telah pon diketahui aku akan ke YongPeng.
dapat keje sini.
rau asik cakap..."cepat lapor diri.
takut nanti da beranak takdapat nak jumpa.tggu lg"
usai aku mendapat rumah kelmarin(sabtu), ahadnya rau datang ke YP. kebetulan lalu since diorg balik kajang kejap..
siapa sangka.semalam jumpa...pagi ni dlm kul 4/5 pagi..dah beranak.
baby die mg nk jumpe ak agaknye...
hehehe...

kelakar betol klu dipikirkan balik.

pepon... macam hajat keng kawan aku bile ak mula berkerja di arena Qsthings ni..

paling ketara.semua suruh carik calon!
suruh melaram!
suruh usya!

pagi tadi..
masa melapor diri.
dengan penuh yakin.
dan keazaman yang tggi aku melaporkan diri.

since keje kt kontraktor,ak pandang.
pandang...
rse tak yakin balik.
buka poket beg.
korek.korek khazanah.

hah.jumpe!
ak sarung cincin di jari manis.

ok.yakin.
fokus.
fokus.
fokussss..

*aku klu takyakin.atau rse insecure...ak mesti sarung cincin...ak mg seeius takut kne tackle*
adoi.

bile la pyakit ni nak baik.

huhuhuhuu

ari ni keje ngadap document contract.
tgh memikir camne la nak rewind jadi sumenye tender balik contract diorg ni.. sebab aku kene handle tendering siap 33..siap nak 5 contractor setiap satu doc...33x5 contractor.ghatus da ni...

pastu ak kne jage claim.traffic mngmnt..
ok la.

pape je.
ak nk tdo dlu.
esok kije.

babai.

*moodblogging is back*

Friday, August 14, 2015

2015 - perihal jumaat dan aku

tahun paling barakah.
submit thesis ri jumaat.
besday sdri ari jumaat.
1st time dapat besday dan puasa ramadhan sekali.
viva ari khamis.
submit official hardcover ari jumaat.
result official ari ini (semalam la) pon ari jumaat.
alhamdulillah.syukur..syukur.

bila kite decide try hit the sleepy lion and comfort work dgn try apply utk smbg belajar, kemudian kite diinterview & terpilih utk smbg, sebenarnya Allah da prepare nk ajar diri kite lebih kuat dan tabah. macam2 dugaan, gaji, tempat keje, officemate, keluarga yg xsehat yg sana sini buat kte sedar waktu kte tetap xlama nk bg yg tbaik.kita pilih kebaikan yg mne utk kte lakukan..lalu saat makin hampir benar abis belajar, nenek melaka xsehat..akhirnya meninggalkan kami..kami raya puasa tanpanya.raya haji seterusnya nenek joho sakit kemudian sekali lagi raya puasa juga tanpa induk.mg raya sgt bezanya bila ia tanpa kedua2 induk.Biarpun telah memilih utk lambat grad..tanpa mengejar pointer..tanpa mengejar kerjaya gah.tanpa mengejar gaji berbillion...tanpa sedar menjadi suspek denggi...melepas tanpa mengejar konvo on time yg sebelumnya.. berkat sokongan, harapan dan wajah nenda2 kesygn menjadi penguat menghabiskan..walau konvo tanpa mereka, sekurang2nya dah pun menghulur sebaik mungkin saat keberadaan mereka. itulah bekal akhir takkan galat dan menyesal seumur hidup.Alfatihah...

terimakasihalllahatasseluruhnya.mogaseluruhusiainiberkatdanbarkahjuga.amin

taqabballahhuminkum.minnawaminkumtaqabalyakarim.
salam aidilfitri.. esok last kita berraya. Syawal akhir.

Dan untuk pengetahuan kalian,
Alhamdulillah..
Berkat jumaat juga.. Syukur.syukur.alhamdulillahSy sudah mendapat kerja.
Di yongpeng.Yang baik itu memang datang dari Allah..
Doakan yg terbaik dan org baik2 menanti sy di sana
Amin..

:)

Akhir kata - Haza min fadli rabb.. Syukur kita ada Allah.Syukur kita kepunyaan Allah.(lap ayermate)

Tuesday, August 11, 2015

when i was like...<aflashback>

when i was a baby..
many things happen..
mom said im the easiest care.
let me in the "swing"  (buai)
make me sleep clamly. let stay me in there.
and then when shes back from work,
im still there. i bet i was really in deep sleep maybe.. ^^

when i grow to the toodleshood ..
i can remember..
one day i bussiest with a doll.
shes wear in red.
then pap..pap..pap.flash came..
it was a camera.i bet i was mom.
she took pic of me.

one day... mom wore me a blue shirt and jeans.
even let me in suitable shoes.
then kene berdiri tegak2.
pap pap pap...
amik gamba lagi.
rase.nye mse ni adik bradik mak cam mak usu atau makteh pon ade skali ni.
die yg beria2 menyiapkn ak.

up to my primary school..
i love to hang up with nenek.
she keeps repeat me about atok.
i love to ask about atok.
about japanese attack malaya.
and many more.

but an about.
nenek told me that atok is a doctor in army.
he posting at s'pore.
later, hes run back.left the career.
she even said his has all the doctor things like the pisau bedah, stateskop etc...(tp mende tu cucucl buat main dan hilang)
at that time...i was like..
why?
what happen up to he left it?
does he dont love to be a doctor?
he is exactly doing doctor or what?
does he scary or freak of something?

and so, bila aku teringat..
ak akn mtk nenek cerita tg atok semula.
over and over again.
i just wanna to make sure the storyline are proof to believe.(consistency lead the believe)

when my nenek has gone...last year.
we tidy up her room.
and we found about atok a bit.

dan masa tu aku tggal nak menghabiskan thesis sahaja.
ak terasa macam..oh mungkin begini.
atok terasa.
pressurenye bila kita makin tggi.
yg buatkan kita rasa nak undur.
dan undur lagi.
seakan kita taklayak menerimanya.

namun kini, setelah aku berjaya menghantar thesis dan menghadapi viva etc.

aku terasa.
tak sesia aku undur setapak.
kerna aku bukan tak mahu melakukannya.
tapi aku perlu lonjakkan agar aku
mara.

alhamdulillah.
syukur.
terima kasih atas pengalaman atok.
walau ending berbeza zaman.

Tuesday, August 04, 2015

a final submission

assalammualaikum w.b.t

selamat berhari raya.

ampun maaf dipinta.
buat pengetahuan kalian, pada syawal 16th.. saya telah pun melakukan final submission.

the final submission in bermaksud..
confirm boleh graduate.
yep.
konvokesyen katenye.
and icant wait.
pepon teringat kat arwah atok and nenek.

rindunya.
alfatihah.

taklupa arwah makteh juga.

raya ini kali berbeza..
di kampung mak, neneknya tiada.
di kampung ayah, nenek(ktorg panggil atok) juga dah tiada.

huhuhu..

pepon nak sedikit gambar buat yang merindui entry ala2 polis entry one two jaga..

k la..selamat malam sume.

wassalam.

selamat hari raya.
sekali lagi ampun maaf dipinta.