Monday, December 08, 2014

Do u my 'mancung'man..?

Assalamualaikum w.b.t

Alkisah last week hari rabu, aku dipanggil bermeeting immediately.

Dan hasilnya, malam itu juga kami diarah pergi ke penang.

Ya.penang.

Hampir beberapa tahun berturut2, aku menutup tahun ku dengan menziarahinya.

Cuma kali ini, untuk kerja.

Oleh kerna HR tidak mampu menyediakan kami hotel utk rabu dan cuma mampu menyediakan hotel khamis shaja.maka kami tidur di dalam kereta dan paling masyuk, gi site visit seharian dengan tak mandi pagi.

Lantak la. Orang tak tahu.

Tetapi, lekit nye kitorg je yg tahu.

Throllbaik.

Site visit lak selama dua hari, khamis dan jumaat.

Paling best, aku sudah lak dah amik halfday jumaat, konon nak menolong mak rewang di kampung (kerna kami punya kenduri lepas pada sabtunya). Siap plan dengan along, nak balik sesame.

Namun akhirnya, aku kene gi penang dan along g pahang rabu-jumaat.terbaik.. Dua beradik terbaik.hamik ko... Rancangan Allah terbaik.

Maka berpasrah mak di kampung.huhuhuuu..
Terima kasih sedare mare yg datang membantu. Aku dan along berjaya menjejakkan kaki dekat 12mlm, kiranya 12jam sebelum majlis sabtu.

Memang kali ni penang berbeza. Masuk pulau, kene pusing jauh pastu HR carik hotel dekat butterworth which is ktorg kne klua pulau tu balik utk bermalam. Lepas tu carik hotel tak jumpe, hotel da tukar nama. Bilik kene tukar sebeb aircond bocor... Isshhhh.
Memang betol pengalaman la.

Yang seronoknya, kali ni g tayah drive.heheheee... Seronoknye.

Tengok muke client lak macam idung mekjah(faezah).

Rindu dan tak sabar nak jumpe faezah.

Heee...

Walaubagaimanapun, ada juga rase takut2... Takut terminat org penang.

Hahahaa..

Ok.la..nak belanja gamba penang je.

Wassalam.

:)
Tatatatatatatatatataaa

Monday, December 01, 2014

bila mak offer

Assalammualaikum....

lama tak menulis panjang-panjang...

terasa nak menulis panjang.


heeee...


soalan biasa.. keje ok?

aku patot cakap tak okeh.

ye... tak okeh.
sudah hampir 4 bulan, gaji sangkut-sangkut. walaupon gaji aku kira kecik berbanding senior yang hampir 4-5k.. tapi masih syukur.
syukur sebab ak try compare dengan orang yg duduk Kl ni dengan gaji 800-900 pon masih boleh survive siap anak bini lagi tu.
aku yang single apalah sangat.
namun... ianya seolah sementara.
sesungguhnya jurang ekonomi memang berjaya menghambat rasa untuk hilang motivasi diri.


warkah berlagu pilu terasa apabila mengetahui senior yang gaji lebih besar pon masih belum habis terima gaji bulan oktober.
begitu tragik oktober. dan kini sudah masuk disember.
apatah lagi gaji november yang belum menjelma,
kami menjangkakan disember akan ada penyudah yang sama.

thesis..
apakah aku ini tak suka kamu.
apakah kau kan membenci ku.

oh. dugaan..
satu per satu meragut pengorbanan..
tangis.tenaga dan waktu yang ada.

sedih.pilu.

berjemaah kami menembak dan menerjah ruang jobstreet yang ada.
namun, rezeki belum di pihak kita.

aku juga semakin pincang.
kerna jobstreet juga tidak aku adukan resume aku.
keliru.
adakah ini kitar industri pembinaan sudah bermula.
ini belum gst lagi.

aku mohon cikgu. mara..
masuk mengajar,
mungkin dengan menjadi sebahagian pengajar, aku dapat bantu orang lain.
sebab aku percaya sesi membantu orang lain sebenarnya membantu diri kita sendiri.

mungkin ada yang akan kata ini hipokrit.
tidak. ia tidak hipokrit.
ia cuma satu terapi jiwa.
membebaskan orang lain,
juga membantu membebaskan diri sendiri
dari dibelengu rasa pilu, bimbang dan takut.
mungkin ia satu perasaan tidak selamat yang  belum konkrit keras dalam diri.
tapi ia kan menjadi karat dalam hati,
duri dalam daging.

bila mak offer,
"berhenti sahaja kerja kamu,habiskan belajar tu"

aku terdiam.terkedu.
"aku boleh berhenti"

namun akal ini memanjang lagi.

duduk rumah,
habiskan master.
serumah dengan mak ayah,
dan pasti mereka meminta untuk kahwin segera.



-------->dengan ini, mungkin aku akan terus malu. loser... sudahlah tak punya calon untuk ayah..
kerja pon tiada. dan tempoh yang mak beri dah habis masa.


*tepuk hati...urut iman*


Allah. Aku masih punya Engkau.
:')


maaf atas update yang ini, emosi mungkin tidak stabil.


maafkan aku.

Sunday, November 30, 2014

nak..

salam..

nak carik buku ni..

emmmmm..

hmmmmm.....

untuk akan datang :)



#settlekansatupersatu#inshaAllah#

hihihi

Monday, November 17, 2014

kadang - kadang

kadang - kadang,
kita suka punya peminat,
biar ia misteri,
menangkap keling mata,
lihat meleret senyumnya,
atau
tersinggung cemburu bergaya.

kita fikir tertanya,
adakah itu sulaman cinta sekadar tanda.

tapi melawan syaitan lebih kuasa,
jejaka memandang kita,
dicantikkan wajah kita
di matanya,
walau tanpa sepalit solekan muka.
dibelakangkan pula,
syaitan durjana memasang
sengketa,
disusupkan nafsu pada punggung
nestapa,
walau sebenar hanya papan semata.

kadang kita menoleh kembali,
itulah dosa kita,
ingin dibalas senyum juga dosa, ingin ditatap mata juga
boleh gegak gempita syaitan ketawa,
mana taknya ia bahagia menang acara.

adakah tak terdetik halalkan sahaja,
atau kau bimbang takut mencuba.

kadang kita suka juga,
punya peminat heboh mengata,
bukan kerana kita perasan bangga,
tapi rupanya masih ada lagi insan
bermanis mulut tak habis2 di dunia.

kadang kita penat juga,
menjadi epal tinggi pohonnya,
digapai-gapai tak dapat,
digegar tak luluh dari dahannya,
namun satu hari pastikan jatuh di sekitarnya.

kadang kita berdoa juga,
moga tak jemu mencari kita,
membimbing sehabis boleh,
menggoda apatah lagi ye,
moga kau tahu halamu ke mana,
dan mesti terus bawa kita ini ke syurga bersama.

ok.fine.

kadang... ia sekadar kadang.



Sunday, November 16, 2014

selamat pagi

salam...

lama tak update.

bukan tak ada cerita.

ada.

cuma tak tahu hujung pangkal untum bercerita.

teringat adab2 pertemuan.

gunakan bahasa yang mudah.
agar difahami org.

alkisah dahulu kala, pernah juga si alim diajukan soalan.

maka lama si alim itu diam.lama...

hingga terlalu lama maka yang bertanya itu berkata "apakah engkau tidak punya jawapan bagi soalanku?"

lantas si alim itu menjawab
"setelah kau bertanya itu, aku memilik jawapannya.dan aku diam kerna aku memikirkan ayat yang mudah untuk memberikanmu kefahaman"

see.

hmmm.begitu juga
terlalu banyak cerita.
namum, ku perlu tapis satu persatu.

mungkin aku perlu biarkan ia berlalu.

sedangkan masa mulai cemburu.

maka fahamlah aku. ada masa2, kita gugurkan ayat bagi sesuatu isu.
bukan untuk mengupas satu per satu.

cukuplah untuk menjelaskan ada masa2 kalian kan jemu.

:)

Tuesday, November 04, 2014

haish.ni bukan drama

assalammualaikum w.b.t

sori.lama tak update.
banyak perkara perlu dihadapi kini.

tadi dinner dengan atok, m.usu dan ayh su ank branak...
atok : memandang dgn pandangan yang dalam.. tanpa bkata apa2
a.su : ngah, lepas ni datang..bawak la sesape je.
m.usu : haah. amik je sesape bwk tunjuk kt atok
aku : hahaha... ok.atok nak org yg camne.cuba cite..*try tackle atok suh bborak
atok : takde repson
a.su & m.usu : menambah2 amik org tepi jalan, bangla sampai la ke kawan2 sdri.

kisah cinta aku ditulis Allah.
kadang kaki novel dan kaki drama terikut2 rentak.

senyum.

bukan.ini kisah aku.

bukan drama dongengan.

sampai masa..
aku akan jawab dengan

sebuah

senyum-senyum.

inshaAllah.

moga Allah perkenankan.

:)

Sunday, October 12, 2014

my 1st time away from family

Assalamualaikum w.b.t...

topic above refered.
it been held more than 2+years ago, i bet it was pak itam's wedding.a week before his marriage, pak itam came to our house and met dad. when he about to make a leave, he offered me to follow him to johor. i dont ever know how far is johor from our house but it seem so far away. masa tu ak baru 5 atau 4 tahun... tapi ayah kasik aku ikot.. see!... dari kecik diajar buat kputusan sendiri. ak pon pegi la ikot balik johor....

setibanya di johor, perghhh.. memang jaoh. tapi da taleh nangis.. ayah dan mak sume akan dtg minggu seterus nya which means ak berjauhan dgn keluarga terchinta selama lebih 3hari...

di johor, tak tahu nak buat ape. tak leh main tanah, tak leh panjat memanjat... bole carik uban atok laki je yg ak bole igt.rumah atok sgt kemas dan tak selerak k.

bila tengok tb, ak tak paham. joho kan ariel tinggi2 utk dpt siaran indon n singapore.. masa tu ak memang kompius n betol tak paham bahasa.. so, confirm tido atau tutup tv sepanjang di sana.ada tak de, keluar rumah setiap kalibkapal terbang lalu, sebab terasa besarnye kapal terbang....

satu malam, ak dpt igt atok laki kejut atok pempuan. katanya "mah, mah... budak ni demam panas ni".. well sepanjang ak kat sne, ak tido diapit atok laki n pempuan..

memang ak demam yg teruk.. siap cirit.. sorang atok tukarkn baju, sorang lagi bersihkan katil dan letak towel basah kat kepala.

seee!penangan jauh dari famili dan masalah bahasa ak.

rasanya semenjak peristiwa tu, mak dan ayah berani lepaskan ak gi memana kem ke lawatan..

dan atok.. jasa mu dikenang.

kini,
atok laki dah meninggal.tinggal atok pempuan...

dan atok pempuan dilaporkan kategori tak sehat.

its a hard time for us.
feel down and very sorry to her.
die dah tua, doctor do this and thats to get her better.

ak doakan atok terchinta ini kembali sehat wal afiat dan dipermudahkan urusan dunia akhirat. amin

#nota bontot : memory yg still melekat depan je lagu "papa bolo2, mama bolo2 je..."atok kene sehat k...nk kn tengok kite kawin n grad!

Monday, September 01, 2014

Blind date part 2

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah..selamat merdeka.raya.dan posa 6...

Sempena tema "di sini lahirnya sebuah cinta"...

-Sabtu-300814-
G kenduri mas-syazni ri sabtu. Ber temu la dak2 QS yg lain.. Tanpa disangka, semakin minoriti la amaun single di kalangan kami(pempuan). Ade gak dak laki yg sama batch g.. And well, berkomen la since mereka ini lelaki2 sudah nampak aging dan matured akhirnya.Alhamdulillah... Bagus la.

Ri ahadnya, g kenduri rasid n dee. Well.. Skali lagi kawin kawan2...(kawin yg pengantin lelaki, ak kenal n pengantin pempuan pon, ak kenal). Komen ak selepas beberapa kawan kes camni ialah seronok kawin kawan2!hahaa..<fullstop>

Bateri fon ak semakin terok dan terok hingga ak terpaksa urgent g beli beteri baru. Xpaham ak kenapa ni berlaku..(ak da jangka tapi ia lebih cepat berlaku). Enset sony bukan android ak dah guna 5-6tahun, beteri ok jek...hisshh. Ni penangan internet android di merata2 ak rase!

Maka niat asal nak g uma cikgu hamzah(cikgu silat) tersadai kejap since ak nak pakai enset utk gune WAZE nanti. Mencari keng kawan yg bole la teman ak g.. Well. Kalu pempuan je g (ak n kak bie set ptg tu) , tkot kene tipo ngn kedai kapitalis kan..kan.... Nasib la baie n hazlami sekali lagi menolong ak.. Lepas settle beli, baru la g uma cikgu hamzah. Ak mula cam risau cikgu tak kenal ak lagi... Well.. Ak kan da xtuon gelanggang lg.. Ak lak suke lowprofile.sibuk cari rezeki n gi kelas lagi..tapi..ak takkesah la..sebab ak lagi nak kesah cikgu yg nak g haji... Bila lg nak jumpe lagi..semoga cikgu selamat gi n balik la amin...haji mabrur laki bini.. Alhamdulillah..nasib la cikgu pon xkesah tu sume walau ak dtg paling lambat skali..

Then tompang solat magrib umah baie n hazlami. Tau je la diorg laki bini ni kaki bahan ak... Pastu capture n suke perhati org. Terbukak lagi cerite nak menjodohkan ak ngan dak silat lain.

Hmm.

Merah padam rase.

Shock.Nak padam, tade button delete atau escape, la brader...

*gelengpale*apela diorg ni*tak abih2 lagi*

Blind date...

Oh.

Blind date.

Ekjas lagi.ekjas.

Ak menolak lembut.
Bukan kerna tak mahu.

Apabila kau ada hajat, letakkan tangan mu di hati.
Apakah hati mu merestui.

Bak hadis
"kebaikan adalah akhlak yg baik, sedangkan dosa adalah segala hal yg mengusik jiwamu dan engkau tidak suka jika org lain melihatnya" (riwayat bukhari dan muslim)

Seperti Al kisah

Wailah bin Al Asqa meminta Rasulullah s.a.w "berikan kepadaku suatu fatwa tentang suatu perkara sehingga aku tiada lagi akan bertanya terhadap sesorang sesudah engkau". Maka Rasulullah pun berkata kepadanya "Mintalah fatwa daripada diri engkau sendiri". Kataku "Bagaimanakah yang demikian?".Rasulullah menjawab "Engkau tinggalkan apa yg meragukan engkau kepada apa yang tidak meragukan engkau, sekalipun telah berfatwa kepada engkau oleh sekalian orang berfatwa". Kataku lagi "Bagaimanakah yang demikian?".Jawab Baginda :"Letakkan tangan engkau di atas hati engkau (bagaimanakah perasaan engkau?)" Hati akan tenang kepada perkara yang halal dan tiada resah gelisah kepada perkara yg haram.- (Riwayat Al Tabrani)

Pun begitu... Minda ku ke angkasa sedang kami masih di bumi sambil berkata "saat bibir mereka menitipkan namamu padaku, ia sudah menggundahkan hatiku. Maafkan aku".


Wassalam.

*belanje gamba*barakallahhulakuma wa jamma a'bainakuma fi khairi*






Thursday, August 21, 2014

Lama idup..

Assalamualaikum w.b.t

Dari skola rendah, xpandai berorigami "burung".. Akhirnya ri ni berjya buat. Hahaha

*mengendeng rumate yg sibuk buat*suh die ajot sampai dapat*cekal*gigih*

Tolong jgn mtk diskaun hantaran sebab kekurangan ini.

Mihmihmihhh


K.bai..

Monday, August 18, 2014

LOSER..

Assalamualaikum w.b.t

berikutan topik itu..(refer la pada entry sebelumnya) lets see whats goin on...


ya.. what say what..

ak tak berapa paham kenapa my surrounding start say im a loser.

pelik. aneh. ganjil.

Adakah perlu kau menegur EX kau, semata-mata nak show kau da bagus tanpa dia?
*kening bajet bagus terjongkit sikit*

entah la. memang betul cerita imam syafie, anaknya dan keldai tunggangnya..
ibrah yang dapat, kita takkan dapat puaskan hati orang di sekeliling kita.
hingga mungkin kita sendiri lupa kepuasan hati sendiri..Erkk. *tiup tudung jap*

tapi dari puaskan hati sendiri dengan hati orang baik puaskan hidup utk Allah kan.


baca kisah rasul ke.sejarah kegemilangan islam..kisah wanita-wanita dan lelaki-lelaki penghuni syurga ke..


kalau takde sangat fasiliti tu..
maka baik ber istighfar je.
itu sebaik2 nya.

dan sebaik-baik pendengar...
adalah Allah.
sebab setiapkali kita mengadu,
kunci penyelesaiannya hanya kembali pada Dia.

dan berbalik kisah ini, aku nak memandang nya sebagai "kami hanya sejarah, yang berakhir dengan we both are stranger with some memory" and i wish to keep it as that.

well. kisah kitorang tu bukan nye novel yang korang salu baca.
dan kisah Aku adalah Aku, kisah Dia adalah untuk Dia.
Yang penting, kat Luh Mahfuz segalanya telah tercatat.

dan suka aku ikut pendekatan "pabila sesuatu meragukan, jauhilah dan kembalilah pada sesuatu yg tidak meragukan".
mungkin hikmah nya aku tak nampak sekarang, tapi aku yakin dan percaya segalanya akan terbukti.

buat masa ni, taubat nasuha la yang paling sesuai.
pabila kau halalkan yang haram di kamar hati mu,
maka mengidamnya juga meng"haram'kan hatimu.

atau aku 'halusi ayat itu' bergambar begini :
cahaya melawan cahaya. bagai neon ditujukan ke sportlight..nyata sebuah kisah loser(hambaNya).

~ilham dari Annur 35-38~



Nah! jangan sibuk dengan natijah, Allah teliti setiap usaha.. "moga Allah memberikan kami taufik, hidayah dan juga istiqamah kembali padaNya" Amin.




well.




throll terbaik utk mereka :
"takpe, kalau ak mg loser bab cinta haram ni.
sebab target ak adalah cinta halal"


we not a winner even a loser as long as we are a chooser.
then decide for your best..


Wuallahualam.


Semoga Allah membantuku dalam syukurku, ilmuku, dan amalku.

Amin..amin...amin ya rabbal alamin.


Wassalam.











Saturday, August 16, 2014

Kun fa ya kun

Assalammualaikum...

Its feel late to make update.
And it feel mix inside of me.
But, i believe in Allah.

Dia sebaik2 perancang.
Dan dia yang terbaik mengetahui setiap isi hati.

Cerita bermula.
Ak masih lagi friend dgn crush.
What the hack.
Ak ade crush.
Yep.candy crush.
Once upon the time.
It was long time before.

Dengan keskemaan ak,  maka di zaman purbakala itu.
Ia adalah suatu perhubungan jarak jauh.
Namun, jarak tidak menghalalkan kami.

Dan hari ini, aku sebumbung dengan nya.
Mende dengar dia berKURSUS di sini.
Maka aku mengelakkan diri dari ke kawasan dia check in.

Allah Maha Perkasa.
Maha Penyayang dari kalangan makhluk lain yg penyayang.

Allah hu akbar.

My first step in the place, i found nothing.
Well.. At a glance, i capture that CAPITAL LETTER.what..

It his organization.
Then, i back off and hide..
My eyes start searching around.
He is there!

Ya Allah. Memang dia.Memang dia.

I feel to make myself small and tinny very well.

And at same time, my girlfriends has been arrive. We hang out since we plan to do a set of bowling game.

We paid at counter(middle in the area) and i ask to play at opposite side of his. I with my uncontrollable behave, try to save my face there.
With hope, he dont realise me.

My silliness strategy came in my mind then i looking my ring.
I just hope to wearing it and if he do greet me. He could see it.

I do gaming without focus. And in the end, i only do "cuci longkang".

Well.

What can i say.

Even im lose im winning.
Win to bear that im there.
Lose coz i lose my game.

*backgrond music : all of me*

K. Bye..

Yg lepas, biarkan berlalu. Yang lalu, selalu dah ditentu. :)

*keep grown*movingon*

Adik2.my nasihat : jgn bercinta masa belajar..bercintalah lepas kahwin.. K... Sekian.

Wednesday, August 13, 2014

Monday, July 07, 2014

Qunut nazilah

http://www.youtube.com/watch?v=2Y6xo2Ci0_I&feature=youtube_gdata_player

Shot update

Assalamualaikum...

Hari tu dpt pggilan smbg lg..
Yg skrg pon belom abis lg.

Im not make it on the date.

Just to share dgn korg jek.
Hidup ini penuh dgn cbrn.
Makin berumur makin tercabar semuanya.
Dan tiada cabaran yg tersahut melainkan dengan rasa syukur bersederhana dan rendah diri.

Banyak lg bahagian diri ini yg masih daif. Maka doakan aku menjadi lebih baik. Dan izinkan aku mengakhiri dengan 2 gamba yg sempat edit.

*as u all know, when i got headache i need to balance my brain using into another.which is i done some art or relate to art and kiddo whatever.*

Check it out!


Wassalam.

~~blahhh dlm keadaan kluangman blari.

Thursday, July 03, 2014

Merantau merantai

Salam...

Nampak keng kawan g merantau... Terjumpa plak kata2 ini... (no7 tu ak tambah sendiri)

1. Musafir adalah ibadah.
2. Betulkan niat, betulkan pandangan.
3. Jika mata elok, elok belakalah yang kita jumpa.
4. Jika berprasangka atau mencari yang tidak elok, buruk sahajalah yang ditemui.
5. Setiap kali bermusafir, perlu seimbang antara berhati-hati dengan berbaik sangka.
6. Erti Hidup Pada Memberi !
7. Az-ziarah datanglah pada aku!^^

Setiap yg merantau yg merantainya ialah niat dan amalnya. Maka, seret la ia kemana2..dan heretkan sabar juga ikhlasmu bersama!

Selamat berpuasa semua..hihik
#ngangade nak hapdate#maapkan sy#

Tuesday, July 01, 2014

Kenapa perlu bantu

Assalamualaikum...

Salam ramadhan...
Semoga amal kite bertingkat2 pada tahun ni dan dilimpahi rahmat juga berkat.amin!

Okeh.. Tajuk tu tak tahu nak letak apa..

Nak dijadikan cerita suatu ketika dahulu, ak ada housemate. "Kak Pah" nama die.

<kes1>
Kak Pah ni ade dateline kawin. Dan kak pah sibuk bekerja malah cukup hairan yg dia bukan sibuk mencari pasangannya.tapi sibuk menyiapkan segala persiapan diri nya utk dikahwinkan(sbb mak die nak kawinkn die klu die xjmpe psgn sblm dateline)

<kes2>
Ade gak housemate yg namanya mai. Mai pon nak kawin.Alhamdulillah.. Dalam diam2, mai menyediakan barang2 utk majlis nya...antaranya dia jahit veil bersama labuci dan menyiapkan bunga.. Aku rasa next mai mungkin sediakan goodies lak nanti.

<kes3>
Housemate bernama shakira.. Sibuk menyiapkan goodies. Lain2 adalah rahsia...

<kes4>
Ain... Rumate si mai... Pon nak kawin... Persiapan?? Hantaran semua dah beli cuma lom deko2 je... Lain2 pon xtahu..

*xtahu tu maksudnya ak tak lak g tanya plak tg lelain..hehe

Dalam bebanyak aku jadi tertarik dgn pendekatan kak pah ni. Malah aku juga mula menyenaraikan apa dan apa termasuk kos.

Hmm. Hasil siasatan dari kengkawan yg dah langsung... Ad yg ckp jgn tunang lelama. Makin lama, makin byk pkai duit.

ehhhh!*gulpphh

Well.ada org fahaman pempuan ni relex je... Tunggu laki minang ko.

Ak rase cm zaman sekarang tindakan menunggu itu bole buat kesilapan besar bagi pengantin pempuan.

Sebab by hook or by crook akhirnya kau dipinang gak.. *part lama mana tu abaikan.

Berbalik alkisah aku yg semakin stress dgn keja QSthing ni... Aku pon mula la menulis2 apa yg aku nak di majlis ak nanti.

Ok.malas nak tulis lg... Letak gamba la...korang explain la ikut ayat korang sdri.huhuu

Nth la.. Ni je kut langkah2 untk membantu pihak sebelah sana.
Pepon...

Check it out.
Chill!!!:D

Monday, June 23, 2014

not a run.not a walk... i fly..like time flies...

Assalamualaikum...

~~i go through a song~known as come fly away~~
"Like a sparrow on a wire

Singin' the same song everyday
I'm feeling restless but I'm tired
Don't want to leave but I can't stay

You and me need something more
It's time to spread our wings and go
So come…….. fly away!

Through the clouds into the sun, 
far away from everyone

Come…….. fly away
When we get above the rain
They are all… sunny days

My heart is pounding like a hammer
Chasing the seasons round the sun
Just like a question with no answer
I guess we're always on the run

You and me need something more
It's time to spread our wings and go

So come……… fly away!
Through the clouds into the sun, 
far away from everyone

Come……… fly away

When we get above the rain
They are all…. sunny days
Outro:

Oh…… woah…… oh! (until end)"- jeremy fisher


Semakin kita takut...semakin kita lari dari keramaian..
dengan perasaan yang bercampur baur, kita kan lari
sembunyi mahupun mengasingkan diri.

namun itu tidak memberi suatu kelegaan berbanding mengingati segalanya milik Allah s.w.t

begitu lah sewajibnya hemah seorang hamba.
tiada yang menjarakkan ia, melainkan Allah.dan tiada yang mampu merapatkan ia melainkan dengan izin Allah.



13 Jun 2014(jumaat)...penerbangan solo ke bumi kelantan. menjejaki hati dan nurani...membawa pendrive dan paperwork utk bersekali kerja, asimen juga thesis.
~okeh.selpie style aku..no bermuka2~
14 jun 2014 (sabtu)... masih di kelantan..dan keluarga kembali ke selatan tanah air menggunakan bas pada malamnya. *malam itu pulun kerja dan asimen
15 jun 2014 (ahad)... bertiga bersama Arlong dan arnaknya... aku sibuk bergelumbang dengan laptopnya.. *kak ipar gi keje... malam nya berangkat kembali ke ibu kota dengan bas.
16 jun 2014 (isnin)... sesampai di rumah sewa tepat jam 7.15pagi...mandi dan bersiap terus ke tempat kerja...last touch up utk submiss paperwork meeting esok!*siap pesan kat rau, ak tanak masuk cmpuk hal sabtu(21 jun)-->too much to deal with
17 jun 2014 (selasa)... masuk meeting seharian...malamnya pulun asignment.1/3 list siap!*asignment cik shasha..
18 jun 2014 (rabu).... sibuk siap berasignment..refesh autocad la konon.sekali asignment cik shasha, dapat postpone.*okeh.fine...dlm group part ak dah siap.so takyah pikir.
19 jun 2014 (khamis)... sibuk berasimen lagi..asimen en.hafiz. malamnya test autocad, presentation, submit asimen tu sume kt en.hafiz dan lepas kls buat thesis.. dalam kalut dapat panggilan espieh(spa).
20 jun 2014 (jumaat)...thesis.okeh... itu je yg mampu... *next sem la nampaknye ni.... *arbang ak check status panggilan espieh.... 22 jun 2014...(okeh week ak penuh kali ni)
21 jun 2014 (sabtu)...perak here i go--> kenduri leen.... terlalu penat utk dipikirkan... Alhamdulillah...jumpa leen...mak ayah die....membe dan lecturer mase kat perak.... malam tu gak drive balik solo, utk panggilan spa esoknya.
22 jun 2014(ahad)... okeh. espieh GAGAL...takcukup berat..tak cukup tinggi..sepatutnya mg xckup berat tapi.*hmmmm.pening kepala seminggu ni ter hilang lg 1 kg dari berat biasa...
di malam nya dibelanja ikan bakar, wlpn gagal siap kek juga...*ilang penat...
23 jun 2014(isnin)... jam 5.15 pagi sudah bergerak ke ibu kota...

okeh... fine...*tentative report kau memang kental*abaikan..

pengantin : name nye Leen atau Lin.
die sk naik gunung..masuk komander sesame(uitm perak), satu kls, penah satu bilik-->2semester tu.... pastu penah la gak gegado manje..dan paling tak caya, rase mcm baru ri tu lepak sesame "she told that aging to find true love about"..
hahaha. ko kawin dlu lin. u make it..meet the target kawin di kala umor sebelom bestday official tua mu!bravo!!

okeh layan gambo.

gamba pengantin, taulan dan bayi2 cumel 2014..


~katanya we love u~i reply i love u more~
~jika aku seekor burung~

"sesungguhnya para anbiya itu tidak meninggalkan pusaka berbentuk dinar dan dirham tetapi mereka meninggalkan ilmu, barang siapa menerimanya, beliau akan menerimanya dengan bahagianyang lumayan" (hadith riwayat abu daud)


"barang siapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya, Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendakiNya). Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi setiap sesuatu" (Surah At-Tolaaq:ayat 3)

"dan carilah pada apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu (kebahagian) kampung akhirat dan janganlah kamu melupakan bahagianmu daripada (kenikmatan) dunia dan berbuat baiklah (kepada orang lain) sebagaimana Allah telah berbuat baik kepadamu dan janganlah kamu berbuat kerosakan di (muka) bumi" (surah Al Qashash : ayat 77)


"dan kemenangan itu hanyalah daripada Allah" (surah Ali Imran : ayat 126)


Monday, June 09, 2014

Tackle~ and its tackle me.

Assalammualaikum w.b.t...


kepada sidang rakan2 pembaca sekalian. topik tackle ini ade lah satu impian agak "catchy" di situ.
ini adalah gara2 menonton dramatis korean... aduh!ape nak jadik ni...

soalan nya berbunyi begini (dalam suatu episod nya)... "what kind of man do you like? someone who makes your heart flutter or someone familiar?"

this question is keep run to me. why ? ? ?
i dont know. maybe this is bout my heart..then its clue must come from me..otherwise, im still the clueless and in another side, im maybe too clumsy to answer it.

hahaha~~~ whatever(my another side said)

while my another side, keep thinking over and over again.
maybe i would stick to someone who makes my heart flutter.
hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm. sungguh tidak kupercaya akan diriku ni.alahai.


well. for korang nye pengetahuan, buat mase few years ni..aku asik g kenduri kawin yang "lalu bawah pedang"...

hmmm. rase cam kengkawan ni tgh berubah angin ke.
yang kengkawan lelaki aku start pi join inspektor la bagai..
while yang kengkawan pempuan pon terbetemu la si inspektor dan badan2 seangkatan dengan mereka....



ok.fine-fine.dah jodoh kan..^^

dan
paling sadis weken kali ni, tak dapat gi kenduri dak awwe.geng naqibah & silat dedulu.... suke wish ak selamat ri raya dengan menggunakan bahasa jawanya.rindu ko awwe.......ak n a few je panggil die ni awwe. orang lain panggil awwa...my tongue has own dialect that i cant change too...
huhuhuu
sian awwe. sorry la i cant make it.really sorry...still have to met you badly coz i have bought present for your big day surely.pepon,
semoga dirimu bahagia di samping jejaka yang kau cintai itu..selamat melangkah ke alam baru itu.. *ececeehhh.sastera tu nak power.

dan ak sempat la gak gi kenduri buah...ditemani dak chitot(last week die kawin).. buah tu si ketua kelas masa spm dlu, alhamdulillah.. rupe2 mamat ni memang anak polis dan berakhir menjadi anggota polis gak.
selamat la ek buah.. eh silap..takleh panggil buah lagi... kene tukar.. nazerin & jannah, moga jodoh kekal hingga ke jannah gak..


k la... nah. tgk gambo.. rase tahun ni memang xd g konvoi raya lagi la.... sume da pakat kawin sebelom raya... bukan2.. dah jodoh korang raya bersama~~ :)

tackle jangan tak tackle k!
kompang dipalu, pengantin baru, jengjengjeng.....
ni makbam..demam rindu.....kuikuikui
nota tumit : banyak la ko nye tackle jangan tak tackle.... abiskan belajo tu.... penat nunggu! :p

Monday, June 02, 2014

Ahmad cantiiikkkk...

Assalamualaikum w.b.t...

Ternyata entry ahmad cantik menjadi taruhan bagi entry kali ini.
Alhamdulillah.syaaban kembali lagi dan june juga menjengah tiba.
Moga2 ramadhan sempat dan menjadi lebih indah bermakna.ahmad ternanti nanti...ahmad usah terlengah2...
*amboi...bunga2 bahasa.

Terkadang aku rasa seronok dikelilingi ibu2 dan wanita2 yang jauh lebih tua dari ku. Well!im feel the positive maturity enviroment better than duduk dengan adik2 mahupun teman sebaya ... #ekceli suka dilayan anak&adik seseorg#

Entah la. Bukan tak suka.. Suka duduk dengan sebaya, cuma terasa daif nye diri.... Terbanding gaji, position, kawin, pendapat dan etc.

"jangan komplikated kan perkara yg simple" itu kata org.
Aku tak tahu.kenapa aku rindu ...

Rindu ape.. Rindu zaman belajar.
Rindu kesibukan mengamit kenangan lalu. Belajar dari kesilapan. Sejarah bukan sekadar serajah..

Dalam kesibukan kerja (bukan mende baru) aku sempat la melakukan quick escape.

Memenuhi hajat saudara atau org lain selalu membahagiakan aku untuk terus melakukan itu.-menghadiri walimah dan jemputan..

"Moga Allah memberikan aku hati yang cemerlang lagi suci murni agar tak terjelumus ke lembah hina dan fitnah.amin!"

Sesambil ber"gathering dengan kengkawan" time kenduri walimah sahabat taulan. Dapat lah juga ak habiskan hajat terbelakang aku.

Apakah itu???

Well.semasa di sekolah rendah, di kali pertama aku menemui atlas. Aku teringin menghabiskan perjalanan bermusafir di semenanjung kemudian gi sabah srawak dan baru lah gi umrah dan pelbagai lagi luar negara.

Itu plan utk diri sendiri.
Pernah juga plan nak g sambung oberseas sbb suka dgr nasyid "ku pohon restu ayah ibu"...(dalam ending nasyid tu bunyik kapal terbang berlepas)...!!!

Tetapi perancangan Allah tu berbeza, sekian waktu aku habiskan masa di dalam negara... Terkini (dah basi), trip kelas membawa ak ke bandung.. Yang akhirnya memberi ak dimensi utk melihat sisi baru kehidupan luar dalam masa yg sama mensyukuri nikmat malaysia. Ahmad bersyukur!

Hari ni, ahmad tertekan owh tidak...ahmad terpenyekkkk.dilenyek lenyekkk... Hiruk pikuk kota berjaya menenggelamkan inspirasi dan motivasi.

Ahmad tidak tahuuu...
Allah memberiku ilham yg ahmad tidak ku jangka. Dahulunya aku tersusun jadualnya...aku terrancang untuk hariku... Lalu aku memikirkan...dimana strategi ku.

"Sesungguhnya dunia adalah ladang buat akhirat"

Aku tidak perlu jemu. Aku tidak perlu malass. Kerana tempat ku bukan di sini. Ya. Tidak sesekali kekal disini..

Strategi yg ku temu adalah jika ini lah punca ak lemah dan kaku di sini.aku perlu tukarkan ia...tukar menjadi inilah misi utk menghabiskan sisa di sini.yg memberi semangat berkobar2  keluar dari kepompong ini...

Hmmm.. Apa ak mula meng"ghaib" ini syaiton.

Yep.Hajat terkebelakang itu adalah "nak gi pahang utk habiskan semenanjung aku tu".. Dan dengan menghadiri walimah2 yg halal lagi dengan redha ibu ayah.aku dapat lunaskannya.alhamdulillah.

Dengan itu, tidak lupa aku tegaskan "aku mesti manfaatkan aku di sini"

Teringat kata2 ahmad ammar "kita mesti wujudkan tindakan tanpa gagal"...

*sayu...

Okeh la. Jom gi meeting.. Design ubah lg. Jgn lupa esok ade interbiu walau belum cukup 2 tahun aku kat sini..

Penutupnya... Gamba kenduri sahabat handai..

1.amal -exrumate 2006-2009
2.tiqa mail - macik yg sebaya sesekolah rendah.
3.zatie - housemate 2014
4.pieja - exhousemate 2012-2013
5.min dan wan - skoolmate 2004-2005
6.echot - classmate 2004-2005
7.ema - exhousemate 2013-2014
8.farhana - skoolmate 2000-2003
9.aimi - exhousemate 2009-2011

*semoga Allah panjangkan jodoh kalian hingga ke syurga.aminnn!!"

Ahmad bahagiaa...

Nota tumit : ahmad bukan nama sebenar. Ahmad - amad - hamad - amat...

Friday, April 25, 2014

Okeh.bukan kuasa duatiga.kuasa Allah ya.

:) Assalamualaikum w.b.t

Aku ada wali.

Itu la cerita yg sering disebar2kan oleh roomate ku.

Xpasti apa jalan ceritanya.
Semalam sekembali dari shah alam, kebetulan ak sampai bilik, roomate tengah dengar ceramah ustazah fatimah syarha.

Okeh.baru tahu itu penulis novel dan penulis skrip Aku ada wali.

Hmmm.
Ku google bioadata ustazah ini.
Subhanallah. Bagus dan cemerlangnya dia.

Buat aku terkesima.
Ya di abad ini, mereka hanya mendengar daripada org yg benar2 layak didengari.
Zaman ini terlalu senang didengari, namun disusahkan menuruti.
Bah kan ibarat seluruh perkara walau baik sekalipun perlu dijustifi dan dirujuk lagi barulah dituruti.
*Allahuakbar..hati ku usahlah kai begini.

Terasa layu ingin berlari.
Terasa tinggi nya hendak digalahi.
Terasa sepi..sepi-sepii...
Menepuk2 angin ke dada ini..

Ak mengambil bidang Pengurusan Fasiliti. Kuliah minggu lepas sudah merungkai akan kepeningan aku akan kos ini.

Mana tidaknya.
Semester yg sudah, aku seakan tidak percaya secara praktikalnya kos ini 24/7 kerjanya...terlalu sukar buatku rasa.....Menerima khidmat takkira tempat dan masa..sedang aku mula menyukai kerja 8jam sehari dengan sabtu ahad yang sesekali kerja.*part stress tu abaikan.

Aku sekali lagi terkesima.
Apa mahuku???
Aku mahukan kembali berkhidmat utk komuniti.
Tak cukup menyukarelakan hati dan waktu2 lalu ku mengikuti kelab2 di uni.. Aku masih mahu berbakti..

Tapi aku masih kaku lagi.
Takut takbisa membela bangsa
Takut tak mampu melawan pancaroba,
Takut tersungkur di akhir cerita.

Ya.
Itulah aku.
*melangut...ke laut sudah khayalku ini, apakah bahtera ini karam dilanda badai gelora. Bergetar sudah jiwa ini, mendengar siulan garuda si pembangkai.

Kuliah minggu lepas, terngiang2 kata penyampai "FM ibarat doktor..bezanya ia merawat suasana (bangunan,built in enviro etc) dengan melalui khidmat manusia(aduan khidmat pelanggan, etc)"
Ia ibarat satu titik tolak, bukan satu pujian tapi maklumat menyediakan kita ke masa akan datang.

Terkenang lagi kenangan di S.T.E.P, dakwah itu sukar namun kami sudah bersedia menghadapinya...

Aku sibuk membuat imbalan sendiri.
Bila doktor itu fasiliti manager. Maka keduanya tiada istilah jemu dan lelah.
Professional di mana2.

Aku mula membuat perkiraan. Menyertai usrah dan etc memberi satu lagi ruang litup yg baru. Memberi aku inspirasi, menjana fasiliti ke jalan Allah.

Ayat syeikh mohammad abduh "aku melihat ISLAM di Eropah tetapi tidak muslim.Aku melihat muslim di Mesir/arab tetapi aku tidak melihat islam" membuat aku terkedu.

Aku nampak ini "menjana khidmat komuniti melalui pengurusan fasiliti ibarat membuangkan duri d jalan para daie". Ya.. InshaAllah. Akhlak itu baik dan kan jadi lebih baik dengan ilmu dan kepakaran. Perbaikan ilmu ku maka baikkanlah akhlakku.

" Annas maadini, hiyaruhum fi jahilliyah, hiyaruhum fi islam, iza faqahua..

"manusia seperti logam, terpilihnya semasa jahiliyah, terpilihnya semasa islam, jika mereka faham"

Hingga sini dahulu, mari terus berusaha.
InshaAllah.maju dan cemerlang bersama.

Amin

Wednesday, April 23, 2014

Lagi 50 baucer kau.

Assalamualaikum...

Speed update ni.
Baucer buku berjaya ku manfaatkan.
Alhamdulillah.
Akhirnya list membantu.Apatah lagi aku sudah google semua buku di website mph sebelom gi beli.
Kesudahannya, buku yg tiada terus ditopup dengan buku2 sesuai untuk ibu ayah, dan adik2 dirumah.

Kini..

Tinggal lagi RM50. Either ringkasan sahih muslim atau hadith40 atau world is flat jadi taruhan.
Tgk mana dulu la.*kalau ade masa.

Malam ni,  genap la tggal lagi beberapa minggu sebelun anta thesis.
Okeh.

Check sikit ak nye kalender sendiri.



Hmm..
Doakan aku kawan.
Doakan aku, ibu2.
Doakan aku, macik.
Doakan aku semua.
Moga dipermudahkan, diberi ilham, kesyukuran, kekuatan, kesehatan, kegigihan dan cemerlang dunia akhirat terutama dengan menjayakan habiskan semester ini.
Amin.

Nota di tumit : Akak tu selalu support ak. Doakan dia gak eh. :)(:

Friday, April 18, 2014

Ku habiskan kau baucer buku

Assalamualaikum....

Membuat list.
Tetapi tiada idea.
List menghabiskan baucer buku..

Siap minta idea.Akhirnya....
Ini lah list ak.

Huhuhu...

Banyak gak heharap la sume buku ni ade.
Tips nye google mpholine.
Then taip je nama buku or apa-apa yg berkaitan dgn tajuk.

Keluarlah senarai buku siap harga.
Then, korang tulis la yg korang berminat.

Selamat mencuba!

Tuesday, April 15, 2014

Gambaran di tempat kerja hari ni

Assalamualaikum....

Penat.
Itu yg mampu ak katakan.
Mak ckp kalau kita ada rasa ikhlas kita pasti takkan rasa penat walau susah mana kerjanya.

*terhempok hati ini*

Hari2 sukar semakin menghampiri.
Bos ini melibatkan project fast track semuanya.siap/submit hampir pada bulan yg sama.

Alarm audit ISO juga tak lupa.

Ak tertanya2,
What the hack.
Ini amende.

Senarai tugas yg menanti2..
1.BRT
2.MIDA
3.ISO
4.PPR KEMUNING
5.THESIS

6.Update filling Sg Segget

Thesis??
Ak sendiri meraba2.
Kenapa semakin ke bawah kedudukan ranking priority thesis ni.

Ak tahu la aku digaji di kempeni ni.
Tapi...

Ak rase nak sedih.
Rasa nak benti.

Kesian kt mak. Mendengar rungutan.

Kesian kt Allah. Mendengar rintihan..
Sungguh Malu..segan... Mengadu ujian yg diturunkan oleh Nya.
Tapi Dialah(Allah) yg aku ade.
Seada-adanya.

Krikk.krikk...krikkk.

"berjalan di jalan yang terang.agar tiada jatuh dan tersungkur di persimpangan.berhati bila di jalanan...bimbang datang ujian menduga keimanan... "lirik alarm me- harapan tidak buta.... .

Wassalam.
#nota di tumit : bantulah aku.permudahkan hidupku.cukupkan timbangan aku untuk ke syurgaMu#amin#

Wednesday, April 09, 2014

Ion positif

Assalamualaikum w.b.t

Ku dihadirkan ke dunia untuk diuji.

Takkala aku kuat ku diuji erti
kehilangan.
Takkala aku tabah ku diuji erti
kesibukan.
Takkala aku sendirian ku diuji erti
kerinduan.
Takkala aku sepi ku hadirkan erti
sebuah usrah.
Takkala aku menggait berani aku
singgah tarbiah.
Takkala aku bersungguh aku
jelmakan taubat nasuha.
Sementara punya hari ini,
Ku sambutkan erti usaha.

Sedih.
Dalam dilema.
Sedih.
Dalam timbangtara.
Sedih.
Hati ini.
Sedih.
Lelahkah ini.

Ikhlas.
Di manakah engkau.
Ikhlas.
Muncullah engkau.
Ikhlas.
Fastasi tidak mampu menanggung realiti.
Ikhlas.
Usah bermain hanya dalam mimpi.
Momokan aku erti berbudi.

Aku bukan kerja untuk dikerjakan.
Aku tidak berkarya untuk dihargakan.
Aku untuk Tuhan ku.
Yang satu.
Satu-satunya.
ALLAH...
Dindingkanlah aku.
Mudahkan jalanku.
Senangkan ikhtiarku.
Aku tahu aku takpunya waktu.
Senggangku mahupun sibukku untuk Mu.

#dalam celahan kerja#klbrt#mida#pprmelaka#iso#thesis#jemputankifayah#

Aku ini apa?
Hanya seorang hamba.
Memohon diperkenankan segala amalnya.
Merintih ilmu menyemai dijiwa.
Memeluk iman merentangi jalan taqwa.
Mengharapkan dari syurga kembali juga di syurga.

Ayat 19, surah AnNaml : doa nabi sulaiman " Ya Tuhanku, anugerahkanlah aku ilham utk tetap mensyukuri nikmatMu yg telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada kedua org tuaku dan agar aku mengerjakan kebajikan yg Engkai ridhai dan masukkanlah aku dengan rahmatMu ke dalam golongan hamba-hambaMu yang soleh"

Ayat 103 & 104, surah AlKahfi :
"katakanlah (Muhammad) apakah perlu Kami beritahukan kepada mu tentang org yg paling rugi perbuatannya?, (iaitu) org yg sia2 perbuatannya dalam kehidupan dunia sedangkan mereka mengira telah berbuat sebaik2nya"

Ayat AlBaqarah "dan demikian pula Kami telah menjadikan kamu (umat islam) umat pertengahan agar kami menjadi saksi atas (perbuatan) kamu. Kami tidak menjadikan kiblat yang (dahulu) kamu (berkiblat) kepadanya melainkan agar Kami mengetahui siapa yg mengikuti rasul dan siapa yg berbalik ke belakang.Sungguh (pmindahan kiblat) itu sgt berat kecuali bagi org yg telah diberi petunjuk oleh Allah. Dan Allah tidak akan menyiakan imanmu.Sungguh Allah Maha Pengasih Maha Penyayang kepada Manusia".

Thursday, April 03, 2014

apple-apple-apple

Assalammualaikum...


okeh.. 
tade pape nak update.
so, tengok je la gambo..

editnye satu je.

lain2 amik kat google..





abaikan kata-kata ini..takpaham dalam byk2 quote tg epal...jumpe yg ni..
hishh.statement pelik!.. pokok epal pon bukan cenggini...


we dont need any fruit to describe ourselves instead we got own attitude which guide our soul and keep behave.

i got invitation to join a camp on this weekend.
im fening..duno whether should go or coming to hometown coz my little niece back.

my bro asking me to go the programme which is called as  S>T>E>P (under ISMA..)

Step Towards Excellent Person.

Motip?

hmmm... im just a regular person.
i bet if the campmate asking why im there.
my asnwer will be like this " im here not to be an excellent person because im human which is imperfect. i here to move toward an excellent attitude (akhlak).excellent will be always Rasulullah s.a.w"

well what can i say...akhlak la yg membuatkan kita menjadi lebih baik. sebab dengan akhlak kita jadi ikhlas, amanah paling penting akhlak juga membentuk iman kita.

mungkin ada yg tak setuju, tapi buat masa ni..ini lah pandagan persendirian aku.


Allah Maha Teliti... bila setiap kali buat paperwork...
semua mesti nak cakap comparison must among apple to apple.
betul la kata Allah.
Ilmu Dia sgt luas berbanding manusia yg daif ni.

:'(

hakikat nya kita tetap ciptaan dia.
setiap ilmu kita adalah dasarnya milik dia.
kita ciput je.


*nota di tumit : i realize ak stat lupa....hmm... am i getting older or tarikh batu nisan ak dah dekat...

sekian.
Wassalam

Monday, March 24, 2014

Spring my day

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni merasa 2 pengalaman baru...
1st dapat la mengharungi rawatan di fakulti pergigian uitm.
2nd dapat la masuk meeting ngn org korea.

Ceritera 1st
1st at all, igt nak hantarkan k.bie gi appointment dgn dokter gigi. Sambil hantar ak tgk jam tgn.."eh... Hari nikan half day, sempat klu nk try gak experience kt sini"...
Maka xlengah k.bie pon menemani ak dapta rekod sebagai pesakit.
Well..bagus gak sistem kat sini, lecturer die tgk gigi kite then pass la kt student2 mereka utk proses seterusnya.
Asalnya niat ak nak cuci gigi or tampal la pape yg patot...
Oleh kerna masa tggu docter tu, ade student cop ak utk bantu praktis die..so, ak berlapang dada je la terima tapi.....
Kehkehkeh.hamik ko!sekali keluar dengan gigi penuh berwarna!!!

Adoiyai... Ak rase patot bg die cadangan upgrade servis agaknye.
Cube ko bygkn die letak cecair berwarna dalam mulot kita, fungsinya nak tgk kadar plak/kaviti gigi. Lepas tu siap lak buat calculation % berapa kaviti kite. Lepas bagi penerangan demi penerangan pakej siap cara gosok gigi, guna frosgigi etc aku dgn sepantasnya minta izin nak guna sinki die utk kumor2.
Berkali-kali aku kumor..
Kaler tu melekat lg kt mulot ak.
Ceittt... Die patot supply chewinggum atleast...nak bagi kaler2 die ilang.
Sampai dalam kete ak guna tisu utk bersihkan.
K.bie siap cakap kt ak "la igt makan cekelat ke...sebb nampak kaler gigi n bibir tu"

Okeh.fine... Kite tgk la klu ak ade rajin nak buat appointment lg. Menyerah...camni la agknya rasa abg ak yg satu rumah dgn kwn yg amik kos dental ni.

Abg ak cakap camni "okeh la tu.awak xrasa lg check guna sudu ke pen lg...
Hehee...lg kesian.." pengalaman dier la tu...kehkehkeh

Hm..pepon kiranya....misi mendekati kehidupan di fakulti dental tercapai.
*dulu takut nak masuk*

Ceritera 2nd.
Dari minggu lepas ada team korean dtg opis ak. ....2lelaki dan sorg pempuan....
Hari ni senior qs tak dapat dtg, then selepas ak dan kak muzzan jadi tealady yg servekan tea dalam bilik meeting.. Ak sempat la updatr status fb ckp spying korean guy....sekali dpt kal, suh masuk gantikan senior ak.

*heheeeee..semangat tp kecut gak.takut kene present*

Ak asik duk tgk team korea tu je.ye la sebab yg pandai speaking english tu pempuan sorg tu je.yg lain cakap korea ngn die.
Rase cam xcaya... Ade org korea dpn mata ak.
Well.wlpn fizikal diorg xd la cam dalam mediamassa, tapi ak happy dgr diorg speaking korea.
Hahaa...

Sampai en.zamrose tegor "i think she understand u better..coz she love to watch korean movie"
*padahal ak tgh pokus ni nak pahamkan perbualan diorg tu....biasa dengar kt tibi tu...dey-dey...aneyo-aneyo....Hahaha..

Aku pon tak tau ape motif sampai bos ak masukkan ak dalam topik tu.
Hmm.....ak senyum je la....

Bos tanya "bila bole dtg lg utk next meeting"
diorg ckp "hopefully u can pay a visit to korea..we do meeting and bawak u guys jalan2 korea..sekarang musim spring"(aku bm kan je ayat diorg yek)

Hati akupon spring same kejap.
Hehe

Aku antara tukang dengar je la offer ni...

Dey... One day nanti ye*cakap dalam ati sendiri...

Yg penting, alhamdulillah.. Rasa seronok dapat 2 pengalaman ni...

K.la
Wassalam....

*nota di tumit: collapse... Penatnye hari ni..

Tuesday, March 18, 2014

Mr.Right (1) unvoice writing

Assalamualaikum.....

Oleh kerana unvoice writing for this entry... Let me show from some angle that express him rightly...

Hahaha....#gelaksipu2#
Just a simple entry...

And i found something...
Sometimes it not bout "all must right"....just need you with cool way to express "this alright and its really alright".

the best way to spelling "all right is alright"...

But I would like to acknow you..."im just a normal girl.maybe more.maybe lesser or much less..." ^^

*Hakikatnya : Top of that, harap anda punya lesen dan kompeten dlm memandu...dah taklarat nak drive..huhu Okeh.. Enjoy the picture.

Nota di tumit: pray4mh370... Moga baik2 segalanya.aminnn... Sekian...wassalam..