Saturday, December 14, 2013

Manusia dan eksperimennya

Assalammualaikum w.b.t

Semalam pelbagai peristiwa yg menguji kesabaran. Ternyata ak masih insan yang lemah, hamba yg tak bisa lari dari ujian dan pengharapan. Harapan itu besar skopnya, seluas alam. Mungkin silap kita yg tamak tanpa memilih yang mana yg lebih utama dan yg mana lebih penting. Klimaks sabar yg mencakupkan ak erti hilang pertimbangan. Silap.
Itu silap ak.
Hilang karakter normal.
Nasi sudah menjadi bubur.
Tiada lagi senyum yang biasa.
Ucapan tegas telus formal dilontarkan malah mungkin di mata adik pekedai ini menyimpan memori ak sebagai memori terburuk baginya. Jauh di hati, doakan moga kita menjadi yg lebih baik.

Pagi ini membaca buku "nota hati seorang lelaki" tulisan pahrol mohd juoi. Membina pengajaran akan hari semalam.

Bercerita tentang eksperimen manusia pertama yang mampu berbicara dengan haiwab. Itu la nabi sulaiman dan semut. Nabi bertanya akan semut berkenaan berapa makanan yg ia perlukan untuk hidup setahun, maka semut menjawab ia perlukan sebutir sebesar gandum. Nabi Allah pun mengambil makanan sebesar itu dan memasukkan semut ke dalam botol. Usai setahun, Nabi mendapati hanya separuh dari sebutir gandum dimakan semut lalu ia bertanya akan hal itu. Semut menjawab jika di luar botol, rezeki nya dicukupkan Allah dan ia tidak perlu gusar akan hakikat itu.Namun apabila ia dikurung, ia berjaga2 dan berjimat kerna xyakin sifat prihatin manusia yang manakan tahu apakah terlupa akan membebaskannya lebih dari setahun..

Nah.Aku pon tersedar akan ini. Jaminan Allah yg lebih hakiki dari jaminan untuk rantaian hubungan sesama manusia.
Waranti untuk jaminan servis, guranti pula jaminan produk itu sendiri. Malah pendedahakan performance bond dan retention fund juga antara yg dirancang oleh manusia.

Sedangkan semut sendiri yakin dan pasti akan jaminan Allah inikan aku sebagai manusia berakal. Jaminan Allah lebih berhak aku dakap berbanding mendakap kebergantungan manusia yg seperti ak.

Sungguh kasian ke atas aku kerna alpa akan ini. Ujian semalam benar menyedarkan aku akan besarnya erti hidup. Pepatah pagi ini yg ku temui adalah pengakhiran setiap pertemuan adalah memori. Otak manusia adalah cpu terbaik.Simpanan memori nya biasanya masih mampu mengingati dan ulang kembali akan simpanan terdahulu juga terkini. Apatah kita bisa memberi akhlak terbaik untuk menyantuni hak harga sebuah memori manusia lain. Aduh. Besar kan tanggungjawab kita sesama hak manusia. Hak dia (manusia lain) adalah nasihat dan berpesan2.

Inilah manusia. Kadang kita bertemu org yg kurang baik bukan kerna kita belum cukup baik tetapi untuk memberi jalan kita menjadi lebih baik.

Hak eksperimen adalah melihat dengan mata hati. Itulah yang menerangi hidup kita dan menghiasi diri di akhirat.

"surah AsSyam ayat7-10" - berkenaan pilihan yg Allah ilhamkan pada kita.dan kitalah memilihnya...

Lalu diingatkan juga

"Segolongannya ke syurga, segolongan lagi ke neraka"
surah assyura ayat 7

Tiada hak kita menjadi golongan yg tengah2. Apabila pilihan hujung hanya dua.
Syurga atau Neraka.

Semoga bersama menjadi yg lebih baik, ditetapkan hati, fokus berusaha, telus, terbela, dikasihi dan dilindungi dgn Rahmat Allah.

Monday, December 09, 2013

Ceritera Mimpi. . .

Ceritera mimpi....

Dalam kepenatan... Semalam meeting seharian... Then gi kls dalam hujan salju...
Macam2 keberlakuan sampai lecturer pon lupa dtg kls.
Akhirnya kepulangan ke rumah sewe memberikan keletihan pada diri ini.

Kunci jam 4.30pagi utk gagahkan buat asimen dinihari.
Bersama selawat dan 4qul...terlelap la aku menjanakan mode hibernasi.

Mimpi pon menjelma....

kak rara n kak zamni kot ajak teman kak rara yg nk jumpe kawan lelakinya... Siap pujuk ckp kwn die akn bwk 2 org lg since kak rara gtau nk g bertiga(pempuan)....dgn berkereta, kitorg pergi ke pekampungan entah ke mana. Ak pelik gak first time mimpi g tempat yg ramai pemuda kat tepi2 jalan....then diorg follow kitorg dan semua show off diorg punye cash. Lepas tu, siap g satu tempat yg ad air bertakung yg keruh. Aku da x sedap ati...*pe hal mimpi ni.

Kak rara ditemani kak zambi jumpe la org yg nak die jumpa.. Ak xgi... Nyorok(xnk mik tahu)....then
Kitorg jalan lagi....mgkin nak balik da...seingat ak, ak duduk kt blakang(dalam keta), menikmati pemandangan matahari naik, gunung, byk menghijau ngn rumah macamm dalam lukisan.... Then, ak siap ajak g surau/masjid nak singgah solat. Masa wuduk tu, air paip utk wuduk mg smooth n jernih giler...sekali lagi ak pelik.
Kitorg semayang si pemuda2 ini duk tggu ktorg..*kerumun keliling tmpt solat pempuan macam la xpenah tgk pempuan...huhuu

Masa ak nak solat ade satu sejadah yg tinggal...ia terlipat.. Bila bentang, sejadah tu koyak.. Tp ak guna gak nak alas tok solat...

Masa solat rse pelik sbb sejadah koyak ni... Masa doa, ak perasan ad sorg pemuda yg pandang ak dr mula sampai akhir solat... Tp ak wat xpasan la...huhu

Then rasa terang, ak trus terjaga tengok jam 4.30(pagi)...
Ak tengak k.zamni(roommate) dah bangun..dalam hati pelik gak "awalnye kak bangun.salu 6.00-6.30 br bangun"

Then tengok jam sekali lagi..
Ok.dah pukul lebih 6.30 pagi.

Ak pon bangun.sampai sekarang teringat2 mimpi.

Huhuhuu

Sunday, December 08, 2013

Boleh tak..

Hmmm.lelepak ngan mimi n nuyie.bercerita tentang pengalaman mimi jelajah korea 6hari...

Rase macam nak gak...tp... Boleh tak, kite nak :


sekurang2nya 3 tahun bermastautin kt korea.





Bole la.bole la.bole eh..eh.......

Ok.

Bole.Lepas kawin!nah hamik ko!ahakss.

#nak mlwt ngra org#sampai3tahun tak lebih#kuasai bahasa#selami positif#

Cis.Mane nk cr laki korea.
Mane lak nk cr calon yg tgh nk smbg blja or kje kt korea...

K la... Jom tido. Nite...

Sunday, December 01, 2013

Menulis dengan hati


Assalammualaikum w.b.t

Perkara di atas adalah dirujuk, sy nur mohd 619sedang mencari inspirasi juga booster jati diri.

Ini kerana saya mendapati dari hari ke hari menghampiri berakhirnya detik 2013 menjadikan saya semakin berat untuk melangkah.Ibarat semakin hari, semakin terselam..terancam...huhu.

Saya juga mendapati pengurusan masa saya juga semakin tidak stabil walaupon sudah 5tahun saya tidak lagi memakai jam digital malah langsung tidak pernah menggunakan jam pasir zaman firaun.

Keadaan kewangan kelihatannya mendung juga akibat daripada kelewatan pengesahan bendahari dari pihak pelanggan yang telah kembali dirasai. Minyak kereta dan topup touch n go yang sudah tidak bermaya turut mengakibatkan keraguan melanda diri ini.

Ketabahan dan kekukuhan yang selama ini sedia maklum sedang bergoyang akibat gegaran dari sudut kekosongan booster inspirasi. Usaha2 membangkitkan rajin dalam diri nampak kurang... Silap... nampak tidak memberangsangkan lagi jiwa ini.

Dialog bersama mak juga tidak kesampaian (since mereka didalam leisure period-cuti skola). Selain itu, sikap encounter melalui alternatif kebiasaan gemar mengimbangi penggunaan otak kanan dan otak kiri juga tidak dapat dijana sekaligus memati minat pengurusan diri.

Digambarkan mungkin musim salji kali ini tiba lebih awal dan ia memberikan cold-heart feeling with frozen my normal attitude, pale face and response would pending.

Dengan kata semangat pengajar, yang meminta menulis dengan hati membuatkan ketidakpastian itu menjadi pasti. Hatiku bukan dicuri tetapi ia sudah lari.Larian zigzag membuatkan perjalanan ini menjadi sukar diganti, benar firman Tuhanku manusia dibolakbalikkan hatinya..

Ku doakan
“Allahumma inni a’udzubika minal hammi wal hazan, wa a’udzubika minal 'ajzi wal kasl, wa a’udzubika minal jubni wal bukhl, wa’audzubika min ghalabatiddayni wa qahrirrijaal"

Maksud: Aku berlindung kepada Allah dari rasa gelisah dan kesedihan, dari kelemahan dan kemalasan, dari sifat pengecut dan kikir, dan bebanan hutang serta kelengahan manusia".

Juga mohon kemudahan dengan bait

"Rabbana atina min ladunka rahmah,wahayyi lana min amrina rasyada"

Maksud : Ya Tuhan kami, berikanlah
rahmat kepada kami dan sempurnakanlah bagi kami petunjuk yang lurus dalam urusan kami ini.

"Rabbi yassir wala tu a'ssir.Rabbi tham min bil khairun warisin waljadid muslimah"

Maksud : Ya tuhanku, kai permudahkan..usah sukarkan.Ya Tuhanku kau akhiri dengan warisan yang baik2 dan muslimah terbaik

Bersama ini jua, dilampirkan adalah untuk rujukan usaha mahu mencetuskan kerajinan tulus dari hati dan sanubari.

Semoga dengan penulisan dari hati ini dapat membentuk inspirasi menulis dan menyiapkan asimen, kerjakursus, kertas kerja dan urusan yang diamanahkan. Diminta diri ini cemerlang mengharungi dunia ini agar dapat mendedikasikan impian syurga ukrawi.

Sekian wassalam.