Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2013

independent day!ohsem?

Assalammualaikum w.b.tselamat mengulangi sambutan kemerdekaan.
atau gahnya salam merdeka ya keng kawan.oleh kerana tarikh keramat ini sgt lah bermakna bagi rakyat ini, usahlah kita leka tanpa mendoakan rakyat negara lain yg bergolak mendapatkannya, smga Allah melindungi hambanya dari dizalimi dan menzalimi sesama insan..istilah merdeka kali ni(masa umor cam aku la)....nampaknya berbeza sisinya.
mungkin kerna aku cuba melatih menulis pada sudut kecil atau hak persendirian nilainya. hari ini confirm2lah cuti maka ramai sahabat yg menggunalan peluang ini bertunang dan nikah juga.yep.memerdekakan diri dari status2 melibatkan availability atau lebih spesifik membentuk satu pola perjalanan baru dalam menjejaki hikmah cinta halal.in sha Allah.nilai cinta halal perlu seiring dan bukan bermusim2.iye la... sedang hidup mestilah semati(amboi...ckp je la sehidup semati..nak gempak je ngayat ye..haha)
sedang elok bukan hanya ingin bersama gapai rahmat illahi tapi kesinambungan cerminan restu ibu a…

lama atau singkatnya tua.... takkan selamanya dunia.....

Assalammualaikum...
Salam jumaat ye sahabat dn taulan.. Sudah menjengah jumaat rupanya.. kejap nye masa berlalu...
terase dah lama tak update.


bila tengok2 nset...rupanya melambak gamba baby yg ak pernah tangkap.
mentang2 la mereka ni 'ahli syurga' yg suci dari dosa... tak puas menatap wajahnya...
hehee
lepas tu baru dapat tahu, mase sekolah rendah ade budak cerah + gempal2 fizikalnya..
atas sebab teknologi canggih facebook, kitorg sume satu skola terjumpa semula.. name dia Jamian Yunan.. kitorg panggil miean je... die dah pon kembali ke rahmatullah malam tadi (khamis). sebab darah tinggi.
hari ni aku update status berkenaan tinggal lagi berapa jumaat. muhasabah diri ni akan ajal dan kematian sikit... ye la..kene la beringat.. tak kira usia tua muda.
meh ak cerita sikit tg sahabat aku ni.. die antara yg aktif kat dalam group skola kitorg.*aku lak kire pemerhati bebas la die peramah... pastu kaki like status2 aku.. die suke share info2 ketuhanan n keagamaan... semoga bulan bai…

jalinan yang menyempurnakan

Assalammualaikum...sedang mesir bergolak...
sedang islam ditolak2...
aku pon jadi tak daya menahan hiba.sebelum adanya sumber teknologi maya.. blogging.
twitter dan sebagainya..
bicara hati kita usai solat.
bersama Allah.
bukan pada update2 di tempat ini.*usai solat...kita berwitir.. panjang..berwirid... dan dipanjangkan doanya... bukan hanya melingkupi keluarga sanak saudara malah seantero dunia.dalam arena segalanya dihujung jari,
nilai sabar juga bagai letakkan di hujung sekali.ketaksuban menklik share dan like menjadi satu lagi sumber utama di setiap saat untuk malaikat mencatit amal manusia ini.
sabar tidak hanya dicanang orang "bagai memeluk tubuh sendiri"(tidak mlakukan apa2)
malah kelambatan respon ummah seolah menambahkan lagi satu "hukuman baru" mengadili satu manusia(muslim) ke atas muslim yg lain.apakah tidak cukup AlQuran yang ditatap setiap hati.
apakah tida sendu dalam ikrar (doa iftitah) setiap solat 5waktu silih berganti.
apakah tiada kelengkapan c…

Eh!Sudah Ogos rupanya

Assalammualaikum dan selamat sejahtera.
terima kasih kerna membaca dan sudi meluangkan serba hayat di belog ini.

selamat hari raya juga maaf atas sebarang salah dan silap ya.

"Barang siapa mengkehendaki keuntungan di akhirat akan kami tambahkan keuntungan itu baginya, dan barang siapa mengkehendaki keuntungan di dunia Kami berikan kepadanya sebahagian darinya (keuntungan dunia) tetapi dia tidak akan mendapat bagian di akhirat"  QS: 42. Surah Assyura ayat 20

pengalaman raya kali ni memang berbeza.
mak masuk wad.bahkan sebelum raya.. dan setelah raya..
dan Alhamdulillah kini sudah dicharge.Moga kembali sehat dan ceria mak nye..
*sehat tubuh badan akal fikiran utk melaksanakan ibadah juga setiap pekerjaan mak...



Pengalaman jaga makteh di hospital few years ago, buat aku lebih bersedia menjaga mak sendiri pula.
Al-fatihah utk Fauziah Abu Bakar...

Raya kali ni, dapat melepaskan rindu bertaut pada baby faezah..


ok la.. tgk gamba raya terus eh..

raya pertama kami.. ni separuh kerab…