Saturday, August 31, 2013

independent day!ohsem?

Assalammualaikum w.b.t

selamat mengulangi sambutan kemerdekaan.
atau gahnya salam merdeka ya keng kawan.

oleh kerana tarikh keramat ini sgt lah bermakna bagi rakyat ini, usahlah kita leka tanpa mendoakan rakyat negara lain yg bergolak mendapatkannya, smga Allah melindungi hambanya dari dizalimi dan menzalimi sesama insan..

istilah merdeka kali ni(masa umor cam aku la)....nampaknya berbeza sisinya.
mungkin kerna aku cuba melatih menulis pada sudut kecil atau hak persendirian nilainya. hari ini confirm2lah cuti maka ramai sahabat yg menggunalan peluang ini bertunang dan nikah juga.

yep.memerdekakan diri dari status2 melibatkan availability atau lebih spesifik membentuk satu pola perjalanan baru dalam menjejaki hikmah cinta halal.in sha Allah.

nilai cinta halal perlu seiring dan bukan bermusim2.iye la... sedang hidup mestilah semati(amboi...ckp je la sehidup semati..nak gempak je ngayat ye..haha)
sedang elok bukan hanya ingin bersama gapai rahmat illahi tapi kesinambungan cerminan restu ibu ayah yang mengasihi si anaknya.

BERTUNANG
-molex (kwn teknik)
-ikin klate (kwn satu kos)

MENIKAH
-Ayu (kwn uni)
-Tqa zack (kwn sekolah )

Fasa2 mereka ini adalah satu lagi tahap baru dalam independent skop.
yep... menjadi independent bukan semudah trainee management atau jump into any survival tv programme.
ia perlukan galakan..bimbingan..ketekunan...semangat dan usaha pihak itu sendiri.

para teman juga antara pengikat dan peniup bagi setiap doa "barakallah hu lakuma" yg mahukan sahabatnya kekal dalam lingkungan redha rahmat Allah.

bukan hanya juadah makanan malah sesi merakam gambar bersama hingga share kan di laman sosial bagai satu kewajiban zaman sekarang. sedang elok bercerita kami(pengantin dan gengs) sempat lagi bercerita tentang adab2 dan privasi dalam kekeluargaan ini. inilah yg membuat aku seram.
tambah pula, zaman teknologi yg mengumumkan keaiban diri sendiri melalui status2 di efbi mahupon twitter (aku lg seram...ade belog..moga Allah menghalang ilham ke arah aib itu..amin)... paling penting pemilihan kewarasan dalam mengemukakan apa jua bentuk paparan dan perkonhsian tu besar peranan nya..bukan melulu perasan sahaja...huhu... nilai kemerdekaan juga perlu dikutip bersama sisi pengalaman asam garam termasul baki sisa hidup yg ada. sejarah itu kadang mengecewakan namun ia takkan selamanya mengecewakan kita.Almaklumlah... kata alim "org yg beriman tidak akan jatuh le lubang yg sama berkali"...huhuhu..buang yg keruh.ambil yg jernih..

dalam perbincangan tentang kesembunyian maklumat waimah lokasi isteri dari sang suami memberi dosa juga.

hmmmm...dpt la gak input berguna bila masuk zaman geng one by one upgrade "cik to puan" ni kan.:)

k la.. sampai sini je.
update guna fon.

selamat melangkah alam independent doter to be another great wife!have an ohsem baitulmuslim ya kawan2..mga dpermudahkan urusan dunia akhirat:)

*ade gamba syazwana(dak wana) gak la(last weeknye wedding)......terime je la...hihi

Thursday, August 29, 2013

lama atau singkatnya tua.... takkan selamanya dunia.....

Assalammualaikum...

Salam jumaat ye sahabat dn taulan..
Sudah menjengah jumaat rupanya.. kejap nye masa berlalu...

terase dah lama tak update.



mesti pakai sampai lunyai..


bila tengok2 nset...rupanya melambak gamba baby yg ak pernah tangkap.
mentang2 la mereka ni 'ahli syurga' yg suci dari dosa...
tak puas menatap wajahnya...

hehee
tak kira warna mahupon bangsa... mereka sungguh suci dan murni..
#alahai sentuhan kasih plak ayat ak...

lepas tu baru dapat tahu, mase sekolah rendah ade budak cerah + gempal2 fizikalnya..
atas sebab teknologi canggih facebook, kitorg sume satu skola terjumpa semula..
name dia Jamian Yunan..
kitorg panggil miean je...
die dah pon kembali ke rahmatullah malam tadi (khamis).
sebab darah tinggi.

hari ni aku update status berkenaan tinggal lagi berapa jumaat.
muhasabah diri ni akan ajal dan kematian sikit... ye la..kene la beringat..
tak kira usia tua muda.

meh ak cerita sikit tg sahabat aku ni..
die antara yg aktif kat dalam group skola kitorg.*aku lak kire pemerhati bebas la
die peramah...
pastu kaki like status2 aku..
die suke share info2 ketuhanan n keagamaan...
semoga bulan baik, dan hari baik ni...
korang juga sedekah kan al-fatihah kepada arwah ni..

moga Allah tempatkan ia di kalangan org beriman..

mungkin korang lupa..
innalillah hi wa inna illa hi rajiun...(sesungguhnya kepada Allah kte dtg, dan kpdNya kita kembali)

baca ni bila mendengar kedukaan.kemalangan jiwa mahupon kehilangan apa juga la..
kita kene
ubati hati dan tiupkan sabar tabah dalam jiwa.

tak kira apa jua jenis kedukaan mahupon hiba.


Moga bermanfaat.

Amin.



Wassalam.

Wednesday, August 21, 2013

jalinan yang menyempurnakan

Assalammualaikum...

sedang mesir bergolak...
sedang islam ditolak2...
aku pon jadi tak daya menahan hiba.

sebelum adanya sumber teknologi maya.. blogging.
twitter dan sebagainya..
bicara hati kita usai solat.
bersama Allah.
bukan pada update2 di tempat ini.

*usai solat...kita berwitir.. panjang..berwirid... dan dipanjangkan doanya... bukan hanya melingkupi keluarga sanak saudara malah seantero dunia.

dalam arena segalanya dihujung jari,
nilai sabar juga bagai letakkan di hujung sekali.ketaksuban menklik share dan like menjadi satu lagi sumber utama di setiap saat untuk malaikat mencatit amal manusia ini.
sabar tidak hanya dicanang orang "bagai memeluk tubuh sendiri"(tidak mlakukan apa2)
malah kelambatan respon ummah seolah menambahkan lagi satu "hukuman baru" mengadili satu manusia(muslim) ke atas muslim yg lain.

apakah tidak cukup AlQuran yang ditatap setiap hati.
apakah tida sendu dalam ikrar (doa iftitah) setiap solat 5waktu silih berganti.
apakah tiada kelengkapan canggih selain ghaib dan kuasa Allah janji.

aku jadi geram.
perkongsian yg berteraskan ilmiah semata-mata tak cukup membantu para intelek kita.
generasi akan datang memerlukan jalinan teladan yang menyempurnakan.

"wahai tuhan, janjimu benar.
jadikan aku dan ummah ini golongan segelintir di zaman ini yg memasuki ke jannahmu. berikan mereka hidayah dan petunjuk.."

jalinan teladan.iya..
dalam sibuk amal makruf, nahi mungkar.ummah kita lebih suka nahi mungkar(cegah kemungkaran) sedang amal makruf(beramal dgn kebaikan) itu yg datang first dalam ayat berkenaan.
kau mengakui dgn pepatah "bersusah2 dahulu, bersenang kemudian"
namun dalam masa yg sama kau hanya menyenangkan /melengahkan urusanmu.
lebih membinasakan kau jua mula menerbitkan waham(keliru) di hati umat lain.
kau mengucap syahadah...
"tiada tuhan selain Allah, Muhammad itu pesuruh Allah"...
bagai terleka menjamin kemuliaan Muhammad s.a.w, sedang kecintaan terhadap Allah kau abaikan pula.

manusia = akal + strategi

takkira manusia yang positif atau negatif. akal mereka ini juga menjamin strategi mencenderungkan tingkah positif dan negatif. sesungguhnya ambillah yg hak.. jauhi yg haram.jauhi juga yang syubhah.
kembalikan hak generasi yang berhak tahu apa itu yang jelas dan yg batil.
hak kau juga tidak menzalimi dirimu sendiri atas tindakan ini.

-audit-
apakah kau ingat menolak haram sudah mencukupi kalian.
sedang hukum pada syubhah yg selama ini kau sumbatkan dalam perotmu dan ank isterimu tidak kau cegahkan.kemaskini lah urusanmu.
takcukup haram hanya pada makanan yg masuk ke perutmu. apakah membaca dan menulis waimah hanya lukisan picisan tidak termasuk dalam dirimu walau sedikit??

"maka nikmat mana Tuhanmu yg kau dustakan"

kita hanya jalinan..huraian hanya mencerai kan.
penjelasan hanya memadamkan.rahsia tuhan tak cukup nak dikalamkan.

serius.strategi jihad kita belom lumpuh..
metapora kita nampak kendur.sekendur iman kita. waham (keliru) yg kita bina adalah atas dasar mengambil tauladan terhadap perkara yg sememangnya buruk.lebih digerunkan ia kan menjerumus satu lagi cabang bersirat menghalangi ummah akan datang. aku sayang kan kau.kau sahabat..dan aku sayangkan generasi ku.. generasi islamku yang kasihan... kasihan kerna lambakkan sumber kalam "tidak jelas" kupasan.
ini adalah jihad ku.

shared knowledge management in islamic view.Tuhan, mudah-mudah aku sempat mendidik kalam tentang mu.Janjimu pasti maka pastikan janjiku ini.Amin

terimakasih atas pembacaan.
moga mungkin ini, membebankan imbangan pahala di akhiratku.
moga ia juga dilanjutkan pengawasan agar terbela generasi ku.

Wassalam.

Tuesday, August 20, 2013

Eh!Sudah Ogos rupanya

Assalammualaikum dan selamat sejahtera.
terima kasih kerna membaca dan sudi meluangkan serba hayat di belog ini.

selamat hari raya juga maaf atas sebarang salah dan silap ya.

"Barang siapa mengkehendaki keuntungan di akhirat akan kami tambahkan keuntungan itu baginya, dan barang siapa mengkehendaki keuntungan di dunia Kami berikan kepadanya sebahagian darinya (keuntungan dunia) tetapi dia tidak akan mendapat bagian di akhirat" 
QS: 42. Surah Assyura ayat 20


pengalaman raya kali ni memang berbeza.
mak masuk wad.bahkan sebelum raya.. dan setelah raya..
dan Alhamdulillah kini sudah dicharge.Moga kembali sehat dan ceria mak nye..
*sehat tubuh badan akal fikiran utk melaksanakan ibadah juga setiap pekerjaan mak...



Pengalaman jaga makteh di hospital few years ago, buat aku lebih bersedia menjaga mak sendiri pula.
Al-fatihah utk Fauziah Abu Bakar...

Raya kali ni, dapat melepaskan rindu bertaut pada baby faezah..


ok la.. tgk gamba raya terus eh..

raya pertama kami..
ni separuh kerabat sebelah omak den..


tema kami : Coklattttttt.....

parodi : tengok 5 jari saya ni..tengok ni... saya janji kamilah famili selamanya..yeahh...

hehehee...


raya seterusnya kat kampung ayah..

selalu gi mancing...takut takde hasil kan...

yg ni.. para lelaki kami..gi kelong..
yep.. 
memancing dalam sangkar ikan.
confirm dapat..
^^)


opsss..takbole lak nk besarkan lak.. slh setting masa edit..
maap lagi....hihi

then.. sebelom menonton Malaysia vs Barcelona..
kami ber BBQ di luar rumah...

*ni...ni..kau tgk..kau tgk...
mcm cmeren highland tak uma Atok kami??
hehe

tqvmuah..maira jadi model... *she has 4 pusar tau....jaga2..

pastu balik bercuti...
melambak2 rupanya undangan perkahwinan..
sad to say is...

ada lapping tarikh.. ok.
tapi distance tu merampas kebahagian aku nak gi 
memenuhkan jemputan kalian.

so, sekali lagi maafkan lah.

oleh kerna.. kad jemputan ada juga tulis bersama 'pasangan'...
i skip some invitation with "sorry dear.my partner will be around.he represent of mine as well"
(senyum sipu2 dan kontrol ayu)
*boleh tak.boleh la.boleh la


Barakallah hulakuma wa jamma a' baina kuma fi khair.

semoga cinta kalian hgga ke syurga.


sekian. sampai sini dahulu...
Wassalam