Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2011

haniku...

yup..
ak suke ngn name HANI tuh...
ntah la...
nak kata ak nih feminin sgt itu...
MEMANG TAK la..hehehahaa
tapi da tersuke...
so ak suke laa...
(so, mereka yg bername hani...sila behave ye...hahaa)
....hee~~

and so, cite tg CAMP UPSR arituh...
nanti ak cite ek..
ngh bermalas2 lagi la....
tapi nak update gak blog dgn
karya puitis ak..
terperok lelame tkt nti
rase kurang BEST lak...
hehee...

tarikh tercipta : 20 APRIL 2011, jam berapa??? emmm...
salu ak nye idea
nak puitis2 nih memalam...(actly terlalu pagi)..but..
for this ak xpat igt la kul bpe...

AAGGGGHH...ade ak kesah...
nih nak bagi korg bace..
kuikuikui...klu okeh, sila2 la berkomen2...
hehee~~


TAJUK : KAU  HANIKU

terima kasih kerna sesekali kau ku tahu cuba mencuri dalam diam.. bersembunyi dengan menyorong pandang... dan barangkali di kamar masih mempersoal keberlakuan..
terima kasih kerna kau bisa buat aku termangu.. tak ternyata adakah perlu aku yang keliru bercandakah kita apa mahumu... syukur jua tidak ku mudah terluah begitu..
terima kasih kern…

heart is more complex than this..siri 2...

haip..
yep..cm dijanjikan ade la bberape pic taken se ayah kat ijn ari tuh....
nway,
im not in mood nak tulih pepanjang...so,
ringkasnyaaa......
ialah..hehee....

on his first day..
check in..
makan...
then, wat hole tok masuk air...
trus posa..
His 2nd day... tuggu turn sampai ke petang.. (cian ayah....pose pai kul 4-5 petang...) then, check dier masukkan nth hape2 camera from tgn til heart.. while on 3th day, result pun dihabaqkan... alhamdulillah..OKEH..
olehkerana kami (ank2 mreka) tidak dapat stay di WAD gak.. so mnumpang la kat uma <MIA DANIA> hehee... si cumil.. pat la napping ngn dier.. .hehe
pastu..IJN bagi cuti SEMINGGU and WARN : xley keje berat , xley drive...
ntah cane..
sume se
se nih la mse peluang
nak duk kampung lelame..... kitorg pon balik JOHO..hee
pat la jumpe MATBAM (tembam) lg sowg.. si AGIM.. (gamba JEEP : hehee...pat start enjin je..)
and honestly : ini lah lukisan itu...  heart is more COMPLEX than THIS..

owh..IJN...WON'T be there again..ever!!



hemmm.. jauh gak pat drive....
ta…

ceiittt...heart is more complex than this...(ijn,2011)

hai korg..
yupp....
heart is the most complicated thing in world...
itu lah tajuk bingkisan kali nih...
actually ak dpt tajuk nih mase
kat institut jantung negare...
ade salah satu lukisan dinding dier menarik...

wat pe g sane??
actually my dad, xbape sehat...
alhamdulillah..setelah berkampung di ijn for few days..
after camp UPSR..

hari nih dpt medical result dan
doctor mengesahakan my dad is okeh...
fine..well..
cume elakkan mkn mknn yg berminyak...dan keje kuat..

hope ayah akn ikut je sume ckp doc...
dier dapat cuti seminggu sey...
so, selame seminggu nntiaku ade la teman kat uma nih...
heheee...
dan mesti nti ayah akn suh bg ank2 angkat die mkn kat reban blkng uma....(xpe la...
untuk ayah dan ank2 aym dier yg sk patuk kaki org...akn ku korbankann...huhuu..)
while, esok aku ditugaskan amik bdk kecik lagi sorg kat asrama....hehe
yes2..pat drive...windu nk drive!!



actually ade few pics semasa dan sepanjang ayah di sana...
cume...
lom sempat lagi nk edit dan masukkan...
so, tggu la e…

perasaan sedih..worries...nebes dan facing the bad dream...

hai...
dis weekend ade...
KEM UPSR....
ye...
menjadi Fasilitator..
bersama adek2...
belajar sambil bergembira...
aku pon tak tahu aku mampu bergembira ke tak...
bangkitnye
perasaaan risau...


risau dengan preparation KEM...
risau dengan result...
risau dengan tesis..
risau dengan keje...
risau dengan rumah nih...
juga risau akan after camp...
dan banyak gak
risau akan mimpi lame berulang kembali.....huhuhuuuu


LAST KEM UPSR...
after camp, saya menjaga arwah makcik di hospital...
terbayang lagi mukenye yang ceria..
walau kadang menahan sakit...
dan kemudian perlu diKIMO..
paling sedih..dier tak dapat tengok ALONG kahwin...

dier mintak
ayer barli...so,
yup...
hari2 makcik yg bongsu akan hantar ayer barli... hari2 makan tak abis, aku gak disuruh tolang abiskan...



hari2 memandang wajahnya....
membalas senyuman...
dengan seikhlas yang payah...
menahan bergenang di mata...
kalau aku tak kuat...
kuatkah die hadapi sorang2...

sesi kuliah bermula...
kemudian keadaan bagai terlalu sibuk..
sibuk de…

hari ini...hari cikgu..guru..dan warga pendidik sekalian...

hari guru...
hehee...
wat rase teringat kenangan2 mase zaman kegemilangan...
ye...
walaupon zaman kegemilangan yang tak seberapa nak gemerlapan...
akhirnya...
hasil asuhan...
berjaya menempatkan
aku menjadi sebahagian
ke puncak menare gading gak...
alhamdulillah..
syukur..

mase sekolah rendah dulu...
ape hadiah hari guru yang korang masih ingat???
aku masih ingat hadiah bestpren aku bagi kat cikgu...
mase tuh kitorang baru darjah 2...
mase tuh shuke kat cikgu saadiah..
cikgu BM kitorang...
hahaa...kawan aku tuh cite,
kat lam kotak tuh...dier bagi cikgu : ubat nyamok....hehee
ntah hape2 la...
aku mase tuh bagi cikgu sabun dengan pen MERAH...
hehee...
tapi sume bagi kat cikgu paling shuke je...

masuk skolah menengah...
aku pon tak ingat aku penah bagi cikgu pape...
bukan xhargai cikgu k..
harga cikgu bukan semudah
semurah nilai hadiah...
blaja pepandai lebih baik
supaya cikgu bbangge di kemudian hari.
hehee~~
tapi kalau xsilap aku confirm penah bagi adiah kat 2 orang cikgu...
Sir BAD..n…

ada cinta dan aku....

alhamdulillah korang...
da berjaya sampai ke rumah....
di saat semua sibuk g s.alam..untuk menghantar anak2
dan meraikan
hari anak2 mereka konvo...
melihat banyak bunga2segar
di tepi jalan..
membuatkan aku terasa...
teringin amat...
mahu....
nak konvo gak..
dan............
........
kan best dapat bunge...
hehee..(berangan!!)hahaa


k..la berdasarkan tajuk bingkisan kali nih...
korang jgn slh paham k...
tuh tajuk salah satu puisi aku...
nak kate gurindam bunge2 tuh idak la...
cume in another part of life....
bahasa jiwa bangsa...
kerana bahasa jua bakal meruntun jiwa..
ececeh...

k la..nak share puisi aku nih..
tarikh wat : 27 april 2011, jam 3.15 pagi...
tapi baru nk publish kat sini....xpublish kat ne2 lagi tau...~
idea asal : aku
kisah : aku gak....(maybe im getting mature actually)



tajuk : ada cinta dan aku

ada cinta menjemputku...
terbang lah aku ke awan biru... terawang dalam tenang... tenggelam seakan menghilang mencari bagaimana kan bermula berpusing-pusing menari mengandaikan tiada mata me…

di antara kita....

hehee~~
nak update..
nak update blog....
baru nak update blog...

hemmm...soklan2 paper last sgt mengejutkan..
tapi masih berharap keputusan akan
menggembirakan...dan akan berbaloilah dengan hari2 yang telah dilalui
sepanjang sem nih....
insyaAllah...
jika ada rezekinya...
harap tiada yg killing2 sebab
takmahu ade yang terjadi murderer to myself.......
ishh...huhuuu....stress...stresss.....!

okeh...nak cite sikit progress 2,3 ari after last paper...
hehee...
on day...after paper last, malam tuh
terus g makan...bese la...kelaparan....
tapi yang menggembirakan perot aku
dan seisi uma sewe aku nih...ialah.......our mission are completed...hehee

hehee....nih la tempat idaman kitorg satu umah... ala2 mengidam....nak g makan ikan bakar... nak makan reramai.. pastu rase risau....
lepas pilih ikan....sesampai je kat meje.. letak sume barang berharge... takut2 xcukup duet....huhuuuu

 yela....sume kuat makan kot...

mase nh...kitorang melantak peeehhhh...macam dah starving lame giler..... kunun membalas de…

boleh tak....

hemmm...okeh..
kawan2 esok paper..dan aku masih di sini...
aku bukan tension ke ape k...
jz wanna share you all about something...
heheee
(eleh...nak menulih tuh ckp je la)



hidup ni terlalu pendek..
kadang2 kite terlalu menginginkan ia lengkap
selengkap lengkapnya...
mahukan yang terlalu terbaik..
namun kene la beringat..

hablul minallah
dan hablulminannas..

hubungan dengan Allah dan hubungan dengan manusia sendiri...

dulu...aku agak panas baran...
sekarang??
hemmmm.alhamdulillah....rasenye da dapat dihandle..(hope keep this up)
mak aku selalu cakap...
camne buleh marah2 kalau sembahyang tuh cukup....

dan bila aku duduk sorang2
mesti aku akan pikir balik..
marah kat sape...
kenape nak marah...
perlu ke marah..
penting ke marah....
dan
berkira2
ape
kesan marah tuh...(tp 'kesan2' salu pikir lepas marah la)

"marah itu mudah, sabar itu indah"(solusi 31,2011)

ye...marah tuh memang mudah..
dan aku rase terlalu 'dewas' untuk aku
kekal marah..
dan mak aku marah..
nan…

target dan semester....~~

hemmm...okeh..
ade lagi satu je paper...
gap 3days...
pls do not push too hard...
(i hate stress for the whole early sem...plz let me improve my
stress management well for this end of two weeks more)
tapi bese la kann....
mesti ade rase
stress gak...
dan...
dan tibe mase sesi nak menulih juga....


~~huhuu....pikir2~~
kali ni, tak tahu nak cite tentang ape...

haissshhh..mungkin bulih cite serbe sikit tentang target korang di semester akhir... emmmm....
okeh...as usual..nih blog aku kan ...so let me share something about my target..
every semester target aku berbeza...
while...
over all....ade target yang aku dapat wat...
ade yang belom....lagi tercapai....
dan since this is my final semester......
ape aku ley cite tentang target aku secara menyeluruh....



comel pulak muke budak nih....tlg promote smile sikit la..


1. jadi budak biasa...
- sebab mase diploma...aku agak berani sikit....yakin  laa...
tapi tak tahu la kenapa mase degree nih,aku  rase kepenatan seharian dan agak kurang yakin untuk…

merindui berbudi......

merindui berbudi...
lalu mencipta puisi...huahuhua...

tajuk : sekalung budi






sekalung budi..
sejernih kenangan..
telusnya penghargaan...
tak jemu kunjungan...
tamu berlegar..
dalam khayalan...
menggamit rasa..
harap tiada pengakhiran...

sekalung budi...
sedia diaturkan...
bersama hati...
walau ada lopong..
utamakan  yang lebih memerlukan..
tanpa mengharap
sebarang balasan...

sekalung budi...
bertemu dalam  melihat...
sekilas diri...
menjelma minta disedari...
namun
seribu depa
menjauh ke depan...
tak perlu dijenguk lagi
sebab
hanya sekalung budi
menjadi 
bercukuplah
ia sudah dihulurkan...



budi : hati : mata : bibir : tangan : kaki : buah fikiran : ilmu : kenangan : mencipta pengalaman : melakar erti perkongsian.....

orang berbudi kita berbahasa,
orang memberi kita merasa..


yang kurik itu kundi,
yang merah itu saga,
yang cantik itu budi,
yang indah itu bahasa....(~ ~...)

sepi mengajar erti rindu..
rindu melurutkan setia pada sesuatu...~

hahahaa....gile nye....

heemmm....
hai..korang....
emmm...kadang2 korang percaye  xkat ape2 application
efbi....

muahahahaaa...
ape la nak jadi nih...
ade request efbi tg satu application tentang
 stalker...

hahahaaa....

aku sorang yang gajin...
pegi try application tuh....
then, result yang memeranjatkan...

tapi menyenangkan ati...hahaa

lantak la aplication oi..


kalau aku da shuke...
aku tetap shuke...
dan yang membuatkan ak u lagi shuke ialah....

bebanyak kali aku awat result dier serupe..

hahahahaaa....

memang gembira aku...





terase nak menyanyi je...
pastu loncat2 sikit...jarang application efbi

nih nak bagi result yang mantain je...

sebab selalu kalau aku test lagi skali

result tuh mesti 'lari'.....hehee







 tapi kali nih, laen...hahaaa shuke2...


k la...da sengih da.....
dan masih nak tersengih lagi.....
babai...nex paper, ri khamis...
gd luck k(=

have a break and thinking for something..

haii....
hehee...



yup..


jom lepak jap...and wanna have a smile..
tetibe rase diri makin meningkat usia....
then, with heart say....
i dont care...
lets have a break...
chat to our heart...
imagine on someone's face
face with a smile
hear some cuckles
deep breath there
heart whisper
wish that happiness  to be  true...
moving into another view..

come on..
its not about a daydreaming...
but something like a head forward on planning
things
try to determine something in future...
we can't change the past...
but we still can do something for our future...

too shy to say it...be blushing to admit it

heeemmmmm...
today...at this moment ,fully of my heart......
i listening to....
im pretty sure that something happen to me.....


jz click on this link....
http://www.youtube.com/watch?v=v8uJjSbdy3k&NR=1


so..korang...
pls stay with me here...
beside me...at another place..
and smile together...
thinking on such same hint that
u may need TO GET HER......
while im still waiting here..
ke…