Monday, March 24, 2014

Spring my day

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni merasa 2 pengalaman baru...
1st dapat la mengharungi rawatan di fakulti pergigian uitm.
2nd dapat la masuk meeting ngn org korea.

Ceritera 1st
1st at all, igt nak hantarkan k.bie gi appointment dgn dokter gigi. Sambil hantar ak tgk jam tgn.."eh... Hari nikan half day, sempat klu nk try gak experience kt sini"...
Maka xlengah k.bie pon menemani ak dapta rekod sebagai pesakit.
Well..bagus gak sistem kat sini, lecturer die tgk gigi kite then pass la kt student2 mereka utk proses seterusnya.
Asalnya niat ak nak cuci gigi or tampal la pape yg patot...
Oleh kerna masa tggu docter tu, ade student cop ak utk bantu praktis die..so, ak berlapang dada je la terima tapi.....
Kehkehkeh.hamik ko!sekali keluar dengan gigi penuh berwarna!!!

Adoiyai... Ak rase patot bg die cadangan upgrade servis agaknye.
Cube ko bygkn die letak cecair berwarna dalam mulot kita, fungsinya nak tgk kadar plak/kaviti gigi. Lepas tu siap lak buat calculation % berapa kaviti kite. Lepas bagi penerangan demi penerangan pakej siap cara gosok gigi, guna frosgigi etc aku dgn sepantasnya minta izin nak guna sinki die utk kumor2.
Berkali-kali aku kumor..
Kaler tu melekat lg kt mulot ak.
Ceittt... Die patot supply chewinggum atleast...nak bagi kaler2 die ilang.
Sampai dalam kete ak guna tisu utk bersihkan.
K.bie siap cakap kt ak "la igt makan cekelat ke...sebb nampak kaler gigi n bibir tu"

Okeh.fine... Kite tgk la klu ak ade rajin nak buat appointment lg. Menyerah...camni la agknya rasa abg ak yg satu rumah dgn kwn yg amik kos dental ni.

Abg ak cakap camni "okeh la tu.awak xrasa lg check guna sudu ke pen lg...
Hehee...lg kesian.." pengalaman dier la tu...kehkehkeh

Hm..pepon kiranya....misi mendekati kehidupan di fakulti dental tercapai.
*dulu takut nak masuk*

Ceritera 2nd.
Dari minggu lepas ada team korean dtg opis ak. ....2lelaki dan sorg pempuan....
Hari ni senior qs tak dapat dtg, then selepas ak dan kak muzzan jadi tealady yg servekan tea dalam bilik meeting.. Ak sempat la updatr status fb ckp spying korean guy....sekali dpt kal, suh masuk gantikan senior ak.

*heheeeee..semangat tp kecut gak.takut kene present*

Ak asik duk tgk team korea tu je.ye la sebab yg pandai speaking english tu pempuan sorg tu je.yg lain cakap korea ngn die.
Rase cam xcaya... Ade org korea dpn mata ak.
Well.wlpn fizikal diorg xd la cam dalam mediamassa, tapi ak happy dgr diorg speaking korea.
Hahaa...

Sampai en.zamrose tegor "i think she understand u better..coz she love to watch korean movie"
*padahal ak tgh pokus ni nak pahamkan perbualan diorg tu....biasa dengar kt tibi tu...dey-dey...aneyo-aneyo....Hahaha..

Aku pon tak tau ape motif sampai bos ak masukkan ak dalam topik tu.
Hmm.....ak senyum je la....

Bos tanya "bila bole dtg lg utk next meeting"
diorg ckp "hopefully u can pay a visit to korea..we do meeting and bawak u guys jalan2 korea..sekarang musim spring"(aku bm kan je ayat diorg yek)

Hati akupon spring same kejap.
Hehe

Aku antara tukang dengar je la offer ni...

Dey... One day nanti ye*cakap dalam ati sendiri...

Yg penting, alhamdulillah.. Rasa seronok dapat 2 pengalaman ni...

K.la
Wassalam....

*nota di tumit: collapse... Penatnye hari ni..

Tuesday, March 18, 2014

Mr.Right (1) unvoice writing

Assalamualaikum.....

Oleh kerana unvoice writing for this entry... Let me show from some angle that express him rightly...

Hahaha....#gelaksipu2#
Just a simple entry...

And i found something...
Sometimes it not bout "all must right"....just need you with cool way to express "this alright and its really alright".

the best way to spelling "all right is alright"...

But I would like to acknow you..."im just a normal girl.maybe more.maybe lesser or much less..." ^^

*Hakikatnya : Top of that, harap anda punya lesen dan kompeten dlm memandu...dah taklarat nak drive..huhu Okeh.. Enjoy the picture.

Nota di tumit: pray4mh370... Moga baik2 segalanya.aminnn... Sekian...wassalam..

Tuesday, March 11, 2014

A picture to describe it.

Feel something to write down it.
And every single thing to speak it.

No suit any word to describe it.

I like the picture.

Just like i told u
"macam mana peluk, kalau tgn xjumpe tgn lg satu nak sampaikan peluk tu"

Kehkehkeh.
Always love me..keep missing me.

Wednesday, March 05, 2014

Karakter manusia dan simptom2 lupa dunia

Assalamualaikum...

Bila cakap tentang karakter, mesti orang akan kaitkan dengan berbagai2 aspek.. Cara makan la, cara tidor la, cara duduk, body languange, termasuklah jenis kasut.

Adehhh.
Aku tak paham kenapa la ada yg terlebih particular dengan memanipulasi melalui simptom2 jenis pemakaian kasut ni.. Fanatic kasut agaknya. Ini semua barat ni..barat.. Memberat...

Dari zaman sekolah, aku sempoi, lowprofile, xsuke diamik gambau, banyak bende yg suke la senang cite.huhuhu...

Bila nak keluar uni, kene gi finishing skool siap diajar dan diigtkna tentang grooming n dressing.
Motip?kononnye masa interview la...
Nak dapat keje usahanya.

Bila dah keje, imej dan character grooming ni menjadi satu drpd hiburan kot.pada ak, baju selesa dan pemakaian yg selesa bole bagi mood mengadap keje.

Hmmm. Selain dari dapat la tutup aurat dengan kasut bertutup... Kira membantu sekali kita ni bawak imej company. Paling penting ia juga membantu imej kita sebagai umat nabi juga. Alhamdulillah dpt kesedaran ini..

Cuma kadang sampai sekarang aku still rasa, "eh!apsal takley cmni", "eh.asal takleh camtu".... Rupanya nak kenekan karakter gaya korporat.
Ececeh.

Terasa plastik..hipokrit..

Sebab tu la islam yg shumul mengajar kita erti sederhana dan istiqamah.
Setiap tindakan kita bermula dengan niat.yep... Kalau rasa tak tahu nak niatkan apa, niatkan kerana Allah. InshaAllah...  Allah gerakkan hati kita mengikut jalan keredhaannya.

Aku tabik la gak pengasas ilmu2 "simptom karakter melalui kebiasaan/segi luaran org".. Kemain gajin eh ko bukukan pemikiran korg tu.

Walaupon ade pepatah ilmuwan "catitlah ilmumu kerana ilmu tanpa catatan ibarat menangkap ikan tanpa menutup jaring yg menyimpan hasil tangkapan"

Maksud die lebih kurang la "takguna tangkap ikan akhirnya terlepas sbb ko xtutup beledi (baldi) ko tu atau lebih dekat lagi ilmu tu boleh hilang wei"

Ditambah kalu baca ayat quran, Allah tu memang Maha Mengetahui. Terornya Allah tu sampai banyak sgt ilmu die sampai kalau manusia catat ilmu die pakai semua air laut dan ditambah lg 7kali air laut maka tak cukup lagi nak cover atau dalam kes ni 'kuman' sgt ilmu karakter2 ni..

"dan seandainya pohon dibumi menjadi pena dan lautan menjadi tinta ditambahkan kepada 7laut lagi sesudahnya, nescaya tidak akan habis2 ditulis kalimat Allah.Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana( Surah AlLuqman ayat27)

maka seharusnya kita lebih ingatkan Maha Suci Allah yang berhak kita kagumi ilmu nya. Maha Suci Allah juga lah yang menentukan hak dari sekecil-kecil ilmu sehingga sebesar-besar ilmu. Allah pertemukan kita setiap hari dengan org yg berbeza2 adalah satu jambatan ilmu yang mana menghubungkan kita sebagai perkongsian intelek dan mengembangkan generasi.

Allah hu akbar!
Tiada istilah yang bukan milik Engkau yang bukan milik kau.segalaNya milik Kau ya Tuhan.

Org dedulu di saat islam masih baharu di kampungku, hampir semua benda bermula dengan bismillah.
Kemudian setiapnya diakhiri dengan alhamdulillah.

Kini, dari kecik kita belajar doa sebelum dan selepas perlakuan yang rutin harian kita.
Namun, Adakah sampai sekarang kita masih amalkan doa sebelum makan?
Lemah nya kita, ilmu itu kita kan dah ada. Seramai mana yang masih membaca doa selepas wudhuk, selepas azan dan doa selepas banghn dari tidur.....

Allahuakbar..

Doa2 ini telah kita temui di zaman sebelum lupa (zaman kanak2 hingga remaja).. Kadang kita lupa.kita leka.kita bukanlah bakal imam.kita bukan hanya bakal makmum.tapi kita adalah bakal jenazah.

Menangiskah kita mengenangkan malam pertama kita di kubur.
Allah.
Ampun kan kami ya Allah.
Berkatilah hidup kami di dunia dan akhirat.

Meratapkah kita di hari penghitungan.
Ya Allah. Bantuilah kami untuk tetap dijalan yg Kaubredhai.Halangilah kami dari terjelumus jalan yg hina di sisi Kau ya Rabbi.

Allah di hati kita.
Allah memerhati kita.
Dia peneman kita.
Dialah satu2 yang berhak di saat kita sukar dan senang.
Malulah kita kalau kita tak sedar akan kecintaanNya terhadap kita

Nabi Muhammad itulah rolemodel kita.
Nabi itu lah kekasihNya.
Setiap kesukaan Allah adalah kesukaan Nabinya.Setiap kebencian Allah adalah kebencian nabi dan turutlah kita juga.

Nabi inilah juga pencinta kita.
Cintanya terhadap kita tiada penghujung hingga Baginda Muhammad ini dilanjutkan barakahnya dengan dibenarkan Allah  memberi syafaat di hari akhirat.

Ya rabb...Maha Suci kau.

Sesekali aku teringin sekali.
Teringin mengumpul duit sendiri.untuk kuukirkan nisan buat nama ku.
Buat ku kenang setiap jumaat, kan kemana lanjutku.
Sesekali aku teringin sekali menyediakan persalinan terakhirku,
Buat memastikan keadaan terbaik aku meninggalkan dunia.
Dan berkali2 aku mahukan akhlak yang baik, agar aku meninggalkan karakter baik kepada teman2 ku.
Malah berkali2 aku mahukan solat ku dan taubatku menahan aku menjejak pintu neraka.
Tanpa malu dan jemu ku,
Aku mohon Tuhan, janganlah dosa2 silam ku menahan aku dari memasuki syurga firdausmu.

Semoga dengan penulisan kali ini, memberi manfaat kepada pembaca. Mohon Allah memberi kita karakter dan peribadi selari dengan syiar islam dan diberkati amalan kita.
Allahumma amin..

Nota di tumit : Gambar adalah buat tatapan hiasan semata-mata

Monday, March 03, 2014

Aku yang masih bukan pompuan sekarang

Assalamualaikum w.b.t

Alkisah aku hanya manusia biasa.
Kadang lasak.
Jarang lembik.
Akhirnya malam ni sesuatu berlaku.

Tengok rumata pakai masker.
Eh.cehceh... Nak try gak.
Mintak sikit.nak buat cam dia.
Letak kat idong, dahi dan bawah mulot.
Katenye bole ilangkan jerawat nasi a.k.a yg putih2 dok kat pori2 wajah.
Diminta olehnya tolong abiskan masker tu sebab ade beli yg baru.nak abiskan yg lma baru abiskan yg baru.
Sibuk duk pakai,ratakan sana sini kt muka.Rumate pon landing dan tololap.

Setelah 20minit, penuh keterujaan la nak tanggaikan masker ni.
Sekali baru stat dah rase.pergh.
Sakitnye muke ak.
Macam nak cabut kulit muke.
Mata merah.
Berair.
Akhir sekali da selamat buka masker ni.
Mata ku xley lagi di buka.
Menangis!
bukan..ini meleleh2 air mata kesyukuran.

Adeh.kan bagus semayang tobat camni.
Tobat taknak kasari wajah ni.
Nak jaga dengan solat tahajud dan solat sunat taubat.
Nak kesan wudhuk yg sempurna.
Nak cahaya iman bersinar2 bergemeelapan kalah produk2 ciptaan manusia.

Takyah la nk buat research siap menang norbel baru ley pakai produk korg.takyah nak tggu testimonial memacam baru dapat wajah yg suci.murni siap ingatan tulus ikhlas macam kad yg dihebohkan setiap kali raya.Takyah nak tggu kedut2 kelihatan baru la dapat rasai nikmat kejayaan ciptaan kajian manusia2 ini.
Dan paling penting,takperlulah berhabis rete(harte) untuk try 65ml produk yg formulanya ambil masa bertahun2 baru terhasil.

Hakikatnya, cukup lah kali ni je.
Perit muke ini.
Tak sanggup aku.
Inikah kehidupan wanita2...???!jerit hati ini.

Takpe la.mungkin aku bukan wanita jenis ni.
Ketahanlasakan aku taksesuai dgn kewanitaan ini.Malah aku masih lagi berjiwa remaja gitu.
Kehkehkeh.

K.la.... Ni gambonye..
Nota tumit : boli tolokong baru.kalernye..semoga dipermudahkan amalan2 yg fardhu dan yg sunat hendakNya.amin