Monday, June 23, 2014

not a run.not a walk... i fly..like time flies...

Assalamualaikum...

~~i go through a song~known as come fly away~~
"Like a sparrow on a wire

Singin' the same song everyday
I'm feeling restless but I'm tired
Don't want to leave but I can't stay

You and me need something more
It's time to spread our wings and go
So come…….. fly away!

Through the clouds into the sun, 
far away from everyone

Come…….. fly away
When we get above the rain
They are all… sunny days

My heart is pounding like a hammer
Chasing the seasons round the sun
Just like a question with no answer
I guess we're always on the run

You and me need something more
It's time to spread our wings and go

So come……… fly away!
Through the clouds into the sun, 
far away from everyone

Come……… fly away

When we get above the rain
They are all…. sunny days
Outro:

Oh…… woah…… oh! (until end)"- jeremy fisher


Semakin kita takut...semakin kita lari dari keramaian..
dengan perasaan yang bercampur baur, kita kan lari
sembunyi mahupun mengasingkan diri.

namun itu tidak memberi suatu kelegaan berbanding mengingati segalanya milik Allah s.w.t

begitu lah sewajibnya hemah seorang hamba.
tiada yang menjarakkan ia, melainkan Allah.dan tiada yang mampu merapatkan ia melainkan dengan izin Allah.



13 Jun 2014(jumaat)...penerbangan solo ke bumi kelantan. menjejaki hati dan nurani...membawa pendrive dan paperwork utk bersekali kerja, asimen juga thesis.
~okeh.selpie style aku..no bermuka2~
14 jun 2014 (sabtu)... masih di kelantan..dan keluarga kembali ke selatan tanah air menggunakan bas pada malamnya. *malam itu pulun kerja dan asimen
15 jun 2014 (ahad)... bertiga bersama Arlong dan arnaknya... aku sibuk bergelumbang dengan laptopnya.. *kak ipar gi keje... malam nya berangkat kembali ke ibu kota dengan bas.
16 jun 2014 (isnin)... sesampai di rumah sewa tepat jam 7.15pagi...mandi dan bersiap terus ke tempat kerja...last touch up utk submiss paperwork meeting esok!*siap pesan kat rau, ak tanak masuk cmpuk hal sabtu(21 jun)-->too much to deal with
17 jun 2014 (selasa)... masuk meeting seharian...malamnya pulun asignment.1/3 list siap!*asignment cik shasha..
18 jun 2014 (rabu).... sibuk siap berasignment..refesh autocad la konon.sekali asignment cik shasha, dapat postpone.*okeh.fine...dlm group part ak dah siap.so takyah pikir.
19 jun 2014 (khamis)... sibuk berasimen lagi..asimen en.hafiz. malamnya test autocad, presentation, submit asimen tu sume kt en.hafiz dan lepas kls buat thesis.. dalam kalut dapat panggilan espieh(spa).
20 jun 2014 (jumaat)...thesis.okeh... itu je yg mampu... *next sem la nampaknye ni.... *arbang ak check status panggilan espieh.... 22 jun 2014...(okeh week ak penuh kali ni)
21 jun 2014 (sabtu)...perak here i go--> kenduri leen.... terlalu penat utk dipikirkan... Alhamdulillah...jumpa leen...mak ayah die....membe dan lecturer mase kat perak.... malam tu gak drive balik solo, utk panggilan spa esoknya.
22 jun 2014(ahad)... okeh. espieh GAGAL...takcukup berat..tak cukup tinggi..sepatutnya mg xckup berat tapi.*hmmmm.pening kepala seminggu ni ter hilang lg 1 kg dari berat biasa...
di malam nya dibelanja ikan bakar, wlpn gagal siap kek juga...*ilang penat...
23 jun 2014(isnin)... jam 5.15 pagi sudah bergerak ke ibu kota...

okeh... fine...*tentative report kau memang kental*abaikan..

pengantin : name nye Leen atau Lin.
die sk naik gunung..masuk komander sesame(uitm perak), satu kls, penah satu bilik-->2semester tu.... pastu penah la gak gegado manje..dan paling tak caya, rase mcm baru ri tu lepak sesame "she told that aging to find true love about"..
hahaha. ko kawin dlu lin. u make it..meet the target kawin di kala umor sebelom bestday official tua mu!bravo!!

okeh layan gambo.

gamba pengantin, taulan dan bayi2 cumel 2014..


~katanya we love u~i reply i love u more~
~jika aku seekor burung~

"sesungguhnya para anbiya itu tidak meninggalkan pusaka berbentuk dinar dan dirham tetapi mereka meninggalkan ilmu, barang siapa menerimanya, beliau akan menerimanya dengan bahagianyang lumayan" (hadith riwayat abu daud)


"barang siapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya, Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendakiNya). Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi setiap sesuatu" (Surah At-Tolaaq:ayat 3)

"dan carilah pada apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu (kebahagian) kampung akhirat dan janganlah kamu melupakan bahagianmu daripada (kenikmatan) dunia dan berbuat baiklah (kepada orang lain) sebagaimana Allah telah berbuat baik kepadamu dan janganlah kamu berbuat kerosakan di (muka) bumi" (surah Al Qashash : ayat 77)


"dan kemenangan itu hanyalah daripada Allah" (surah Ali Imran : ayat 126)


Monday, June 09, 2014

Tackle~ and its tackle me.

Assalammualaikum w.b.t...


kepada sidang rakan2 pembaca sekalian. topik tackle ini ade lah satu impian agak "catchy" di situ.
ini adalah gara2 menonton dramatis korean... aduh!ape nak jadik ni...

soalan nya berbunyi begini (dalam suatu episod nya)... "what kind of man do you like? someone who makes your heart flutter or someone familiar?"

this question is keep run to me. why ? ? ?
i dont know. maybe this is bout my heart..then its clue must come from me..otherwise, im still the clueless and in another side, im maybe too clumsy to answer it.

hahaha~~~ whatever(my another side said)

while my another side, keep thinking over and over again.
maybe i would stick to someone who makes my heart flutter.
hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm. sungguh tidak kupercaya akan diriku ni.alahai.


well. for korang nye pengetahuan, buat mase few years ni..aku asik g kenduri kawin yang "lalu bawah pedang"...

hmmm. rase cam kengkawan ni tgh berubah angin ke.
yang kengkawan lelaki aku start pi join inspektor la bagai..
while yang kengkawan pempuan pon terbetemu la si inspektor dan badan2 seangkatan dengan mereka....



ok.fine-fine.dah jodoh kan..^^

dan
paling sadis weken kali ni, tak dapat gi kenduri dak awwe.geng naqibah & silat dedulu.... suke wish ak selamat ri raya dengan menggunakan bahasa jawanya.rindu ko awwe.......ak n a few je panggil die ni awwe. orang lain panggil awwa...my tongue has own dialect that i cant change too...
huhuhuu
sian awwe. sorry la i cant make it.really sorry...still have to met you badly coz i have bought present for your big day surely.pepon,
semoga dirimu bahagia di samping jejaka yang kau cintai itu..selamat melangkah ke alam baru itu.. *ececeehhh.sastera tu nak power.

dan ak sempat la gak gi kenduri buah...ditemani dak chitot(last week die kawin).. buah tu si ketua kelas masa spm dlu, alhamdulillah.. rupe2 mamat ni memang anak polis dan berakhir menjadi anggota polis gak.
selamat la ek buah.. eh silap..takleh panggil buah lagi... kene tukar.. nazerin & jannah, moga jodoh kekal hingga ke jannah gak..


k la... nah. tgk gambo.. rase tahun ni memang xd g konvoi raya lagi la.... sume da pakat kawin sebelom raya... bukan2.. dah jodoh korang raya bersama~~ :)

tackle jangan tak tackle k!
kompang dipalu, pengantin baru, jengjengjeng.....
ni makbam..demam rindu.....kuikuikui
nota tumit : banyak la ko nye tackle jangan tak tackle.... abiskan belajo tu.... penat nunggu! :p

Monday, June 02, 2014

Ahmad cantiiikkkk...

Assalamualaikum w.b.t...

Ternyata entry ahmad cantik menjadi taruhan bagi entry kali ini.
Alhamdulillah.syaaban kembali lagi dan june juga menjengah tiba.
Moga2 ramadhan sempat dan menjadi lebih indah bermakna.ahmad ternanti nanti...ahmad usah terlengah2...
*amboi...bunga2 bahasa.

Terkadang aku rasa seronok dikelilingi ibu2 dan wanita2 yang jauh lebih tua dari ku. Well!im feel the positive maturity enviroment better than duduk dengan adik2 mahupun teman sebaya ... #ekceli suka dilayan anak&adik seseorg#

Entah la. Bukan tak suka.. Suka duduk dengan sebaya, cuma terasa daif nye diri.... Terbanding gaji, position, kawin, pendapat dan etc.

"jangan komplikated kan perkara yg simple" itu kata org.
Aku tak tahu.kenapa aku rindu ...

Rindu ape.. Rindu zaman belajar.
Rindu kesibukan mengamit kenangan lalu. Belajar dari kesilapan. Sejarah bukan sekadar serajah..

Dalam kesibukan kerja (bukan mende baru) aku sempat la melakukan quick escape.

Memenuhi hajat saudara atau org lain selalu membahagiakan aku untuk terus melakukan itu.-menghadiri walimah dan jemputan..

"Moga Allah memberikan aku hati yang cemerlang lagi suci murni agar tak terjelumus ke lembah hina dan fitnah.amin!"

Sesambil ber"gathering dengan kengkawan" time kenduri walimah sahabat taulan. Dapat lah juga ak habiskan hajat terbelakang aku.

Apakah itu???

Well.semasa di sekolah rendah, di kali pertama aku menemui atlas. Aku teringin menghabiskan perjalanan bermusafir di semenanjung kemudian gi sabah srawak dan baru lah gi umrah dan pelbagai lagi luar negara.

Itu plan utk diri sendiri.
Pernah juga plan nak g sambung oberseas sbb suka dgr nasyid "ku pohon restu ayah ibu"...(dalam ending nasyid tu bunyik kapal terbang berlepas)...!!!

Tetapi perancangan Allah tu berbeza, sekian waktu aku habiskan masa di dalam negara... Terkini (dah basi), trip kelas membawa ak ke bandung.. Yang akhirnya memberi ak dimensi utk melihat sisi baru kehidupan luar dalam masa yg sama mensyukuri nikmat malaysia. Ahmad bersyukur!

Hari ni, ahmad tertekan owh tidak...ahmad terpenyekkkk.dilenyek lenyekkk... Hiruk pikuk kota berjaya menenggelamkan inspirasi dan motivasi.

Ahmad tidak tahuuu...
Allah memberiku ilham yg ahmad tidak ku jangka. Dahulunya aku tersusun jadualnya...aku terrancang untuk hariku... Lalu aku memikirkan...dimana strategi ku.

"Sesungguhnya dunia adalah ladang buat akhirat"

Aku tidak perlu jemu. Aku tidak perlu malass. Kerana tempat ku bukan di sini. Ya. Tidak sesekali kekal disini..

Strategi yg ku temu adalah jika ini lah punca ak lemah dan kaku di sini.aku perlu tukarkan ia...tukar menjadi inilah misi utk menghabiskan sisa di sini.yg memberi semangat berkobar2  keluar dari kepompong ini...

Hmmm.. Apa ak mula meng"ghaib" ini syaiton.

Yep.Hajat terkebelakang itu adalah "nak gi pahang utk habiskan semenanjung aku tu".. Dan dengan menghadiri walimah2 yg halal lagi dengan redha ibu ayah.aku dapat lunaskannya.alhamdulillah.

Dengan itu, tidak lupa aku tegaskan "aku mesti manfaatkan aku di sini"

Teringat kata2 ahmad ammar "kita mesti wujudkan tindakan tanpa gagal"...

*sayu...

Okeh la. Jom gi meeting.. Design ubah lg. Jgn lupa esok ade interbiu walau belum cukup 2 tahun aku kat sini..

Penutupnya... Gamba kenduri sahabat handai..

1.amal -exrumate 2006-2009
2.tiqa mail - macik yg sebaya sesekolah rendah.
3.zatie - housemate 2014
4.pieja - exhousemate 2012-2013
5.min dan wan - skoolmate 2004-2005
6.echot - classmate 2004-2005
7.ema - exhousemate 2013-2014
8.farhana - skoolmate 2000-2003
9.aimi - exhousemate 2009-2011

*semoga Allah panjangkan jodoh kalian hingga ke syurga.aminnn!!"

Ahmad bahagiaa...

Nota tumit : ahmad bukan nama sebenar. Ahmad - amad - hamad - amat...