Friday, December 28, 2012

gaji vs bonus

assalammualaikum...

pernah tak terpikir di hujung2 tahun kite bukan dapat gaji sahaja.
tetapi menerima bonus gak?
ahhh.dasar manausia..
asalkan tentang wang mudah je, korang angguk2 ya...hihihik

hmmm... gaji aku bulan ni telah berjaya ku ehem2kan...
*inila semangat dier...

sah.segala nya untuk macam2.

tak kira la.gaji besar atau kecik..yang penting.*dimana dan bagaimana kita uruskan ia, itu lah kuncyg paling penting.

kesungguhan menglistkan perbelanjaan bulan ini telah menyedarkan aku beberapa perkara :
1. beli ikut kemampuan bukan menurut kemahuan
2. bukan senang pakai kete, kerana ia perlukan simpanan lebih agar sentiasa bkeadaan baik juga selamat
3. ptptn aku xbayar lagi
4. kite perlu bahgi kepada 3 bahagian simpanan. wajib belanja, dan minor je sampingan.
5. buat aku rase nak kawin dengan menteri kewangan sebab ia mungkin lebih amanah menguruskan nya
6. ye.kene kawin.. sesungguhnya rezeki dalam pernikahan lebih ganda... nyamnyam:)
7. semoga berjaya la di dunia & akhirat kami.

dan betollah, sebenarnya rezeki kita adalah dari Allah, itu sekadar pinjaman sahaja.bukan berguna untuk kita je tapi untuk kebahagiaan orang lain juga agama kita.

bonus yang kita dapat tak semestinya bonus akhir tahun di atas KPI masing2.
sesekali tu, kne igt2kan la tentang bonus tiket di akhirat sane.
mari kita kejar bonus hakiki,kawan2.

hmm...nota di kaki : syukur jangan kufur.

cer tgkla.tempat tidur orang bujang, tanpe katil hanya kusyen je ku harapkan....

ok.sampa sini dulu deh.
nanti sabunG lain.

wassalam*hapdateazamtahun2013 ..

Thursday, December 20, 2012

Berkatilah Pasangan ini.

aku : Hai. Awak siapa nama?
dia : Name kite ikin. Asal Johor.
aku : Johor kat mana?
dia : Hm.kite duduk Kota Tinggi. Kenapa?
aku : eh! atok kita pon Kota Tinggi gak. Kat mana?
dia : ye ke..katmana?katmana?

hm.. macam tu ke permulaan kita jumpa?
haha. semester satu diploma. oh.memori-memori!*how can i recover this memory...
kejap je dah berlalu. da tua rupanya aku.
dah memang kene kawal kenakalan dan ke'remaja'an tingkahlaku le ning!

ok.dipendekkan cerita.. tarikh cantik 12 dis 12 telah diambil sbgai tarikh nikah member yang asalnya "ajnabi' (orang asing). dia adalah roomate cik nuwul masa part 1 diploma. yang aku selalu sengih2 je dulu baru berminor conversation.ye la. mase part 1 diploma, selalu gak g bilik cik nuwul ni.
Lepas tu, mase part 3..aku mencari roomate untuk genapkan 4orang sebilik.
akhirnya...ngukngakngukngak.....
tadadadaa....
ayen.mal.aku.dan.eiken..sebilik!

yang menariknya.sepanjang hampir 2 tahun di Universetail ni...
ayen dan eiken ni selalu orang salah panggil.
sebab muke ayen sesuwai utk name eiken dan begitu sebaliknya.
dalam bilik kitorang, eiken paling muda sebab die budak bijak yang lompat.
hehee.. zaman sekarang da takde budak lompat2 lg kn..

ok.check it out.
gambar yang berjaya kitorg snap masa eikin mlangsungkan persandingannya.
kitorang datang awal.so.dapatla amik gamba sebelom dan sesudah ia bermekap2.

eikin ni pemalu.tapi.mahu-mahu gak orangnya.. 

die sporting ikut idea yang kitorg suruh pose.. jadi la kan.mg model for big day kan.hehe.

cik abe eikin ni.sali namenye.. mantan kitorang..
aku ingat lagi mase mula2 meeting, kitorg yang junior2 ni di mintak bagitahu tg availability status ko!
*seram kan..hahaha


she left us because she entitle to got promotion as MRS status.

inilah wakil kami yang hadir.jauh mane pon tetap nak gak datang.. 

ni bergambar yang sempat berhuhahuha di sane sini..
 cik Rau & Ag pula mula mengedarkan kad kawin mereka!next jan!
 apa apun... kpd mempelai yang sudah sah HALAL ni ; barakallah hulakuma wa baraka alaikuma fi hair ya!

"sesungguhnya sudah lengkap separuh agama nya."
cinta hingga syurga eikin & sali!baitul muslim+sakinah+walrahmah.
 maaf la wlpn my family takpat datang tp janji hadiah cover satu family i, kire sgt ok kan, kin... ^^) hihik

selingan dari saya.

Ummul Mukminin 'Aisyah r.a. mengatakan:
"Pernikahan itu sangat sensitif
dan tergantung kepada peribadi masing-masing
untuk mendapatkan kemuliaannya."


Pesan nabi ;"Barangsiapa yang dimudahkan baginya untuk menikah, lalu ia tidak menikah,
maka tidaklah ia termasuk golonganku." (HR Ath-Thabrani dan Al-Baihaqi)

dan


"Carilah oleh kalian rezeki dalam pernikahan (dalam
kehidupan berkeluarga)." (HR Imam Ad-Dailami dalam Musnad Al-Firdaus).


Nabi kita juga mengingatkan, "Bukan termasuk golonganku orang yang merasa
khawatir akan terkungkung hidupnya karena menikah, kemudian ia tidak menikah."
(HR Ath-Thabrani).


"Akan lebih sempurna ketakwaan seorang mukmin," kata Rasulullah Saw., "jika
ia mempunyai seorang istri yang shalihah, jika diperintah suaminya ia patuh, jika
dipandang membuat suaminya merasa senang, jika suaminya bersumpah
membuatnya merasa adil, jika suaminya pergi ia akan menjaga dirinya dan harta
suaminya."



*p/s : kin, pasni takyah layan pelamin anganku musnah, pengemis cinta n ntahhape2 tajuk lagu lg k..kne layan maher zain je.. 'rest of my life tu'..sgt okeh.hehe

baiklah.para pembaca.hingga sini dulu ya, daa...

Wassalam.

Thursday, December 13, 2012

Hari Mau Pulang..

Assalammualaikum....
Hari Mau Pulang...


Sari berita sukan... haishh.. (ish.tak baik mengeluh pepagi ni..wuwuwuu)
Harimau pulang... Semalam perlawanan semi final AFF Suzuki 2012..
dan ia iaitu Thailand berjaya menjinakkan harimau kita agar pulang bersama Agregate 1-3.

ni la contoh  posisi strategy bola yang korang selalu dengar tapi kurang paham tu.

Pepagi lagi nak pegi kerja, aku  macam da musim biasa melayan corong radio HOT fm.
Ada pendengar yang ok.ada juga yang x berapa nak ok.. ala adat la. petang semalam sesi di radio ni, nak pendapat pendengar dengan sogokan "apa anda lakukan jika anda adalah coach HM"
bila HM tak berjaya, sesi pagi ni apa komen anda sebagai penyokong.
SEE!!! there is another game plays here. semalam komen sebagai coach, pagi ni komen sebagai penyokong...

Sedangkan semalam pun ada yang komen terlalu konfiden. Pagi ni dah nak komen terlalu kondem ke? huhuu..the way you turn out,you just show your real behave actually.*hm.sah.hati manusia memang berbolak balik..

ko nak komen dari aku lagi??
mahap.. aku tak layak untuk komen.

Strategi ni ade pakai malam tadi. Cume kurang berkesan la.

Ok. baiklah.. aku komen atas komen.. huhuhu.. Aku sokong kata pendengar yang cakap kelewatan Safee Sali dimasukkan antara pendorong game tak cantik sangat.

1st half game, biasa la. kita diasak dan kita  tahan2kan.
namun yang tak dapat ditahan, beberapa pemain sudah menerima layangan kad kuning.
lagi membengangkan, apabila Fadli Shas menang kad merah. Adui...Aku berpendapat, kerna emosi kot menyebabkan dia mengeluarkan kata2 berkenaan lalu menerima kad kedua dan langsung kad merah apabila aidil cuba mendapatkan penjelasan dari Pengadil.

haha.. kalau diulang tayang pada babak itu, memang la kita tak dengar apa perkataan sebenar yang diucapkan Fadli Shas, cuma kalau orang tengok gerak bibir die kan... "peep starts judge..ok.stop it.

Walaubagaimana pun, pada aku mungkin kerana pemain bangkok yang mulakan minta penjelasan dari Fadli. Dan setahu aku, orang thailand ni pon macam orang korea so intornasi percakapan mereka bole buat kita rasa tergugat emosi lalu potensi membidas dengan kata2 yang melukakan adalah tinggi.

frankly speaking, we need to adapt with the differences 
oleh kerana perkara dah berlaku, maka strategy penyokong pon bermula. hah!ni la strategy penyokong..

they stop look. they start listen all the condemn on HM.
 We can't ease predict the result at the end because this is football!okeh. Tapi aku sangat gembira dengan 2nd half game, they perform very well. sangat suka!*maafla. mungkin aku suka orang yang aktif kot.

they know their ability and they fit to all the possibility
                                             
Pada aku walaupon kita bermain tanpa seorang pemain, kita masih lagi larat. ditambah aksi bersilat matyo semalam, haha.. memang tak ku sangka.tidak ku duga.
namun, aku lagi suka cakap berkenaan freekick semalam sepatutnya kita boleh skor. tapi takpe la.. a good try.nice shot.*ya.im try to be sweet tongue...

so far, so good. ya good to gain your spirit to keep up studying all the possibility.

aku rasa kita sangat perlu fix strategy kita la. yang penyokong tegar di sisi gelap, akan cakap time to you back off RG.
aku tak rasa itu yang perlu. Pertukaran coach hanyalah applicable di team football negara2 besar dan memang power. di malaysia, perkara ini tak sepatutnya berlaku since *ko hingat ni pilihanraya ke, nak undi sapa naik, sapa tuon.*jangan politikkan suasana.

ye.same-same. 

kita perlu elakkan situasi team eksperimen. ye. maksud aku, team kita ni patot lebih bersedia. bukan bila nak AFF baru build team. Tapi sebelum AFF, da memang appoint people who deserve for it.di sisi tak baik, ini mungkin akan demotivated chances pemain malaysia lain nak perform well.
Tapi ingat.. kepada pemain2 kita,percayalah. rezeki Allah bagi. Lain orang lain periuknya kalau sama periuknya, belom tentu sama isinya.
termenung tak bererti tanpa berfikir dan bertindak


ok back to the story, team untuk AFF memang perlu disediakan lebih awal. kemudian cuba kalau kita main dengan both side strategy. yang mana, bermula dengan less people to the full house than less it back. kita harus elakkan players reactive to the game.sila act aktifkan diri.. kalau kata eksperimen, jam tu la ko nak try, jam tu la ko nak skor, memang cari nahas la. ko ingat penyokong nak respect ko ke. dah la lagi penat ko buat strategy, lagi penat pemain kita praktis & bermain, lagi penat la ko nak dengar celotehan peminat fanatik condemn football kite, wei.

be proper, fixed kan player dlu, fitkan mereka dengan mempelbagaikan constant. bermula dengan bermain dengan kurang pemain. kurangkan masa (nak bagi praktis on minute kecederaan tu).kurangkan potensi terlalu depend pada situasi( kemon la.pelbagaikan place to well adapt with it.. takkan sebab praktis dalam bendang pon nak kecoh..huhu) tempat bermain takkan menjatuhkan skill kita ok.. tak kesahla dengan rumput padang tak ori ke..cuaca yang sejuk ke.kita mesti kne unbeatable. macam kata-kata orang dedulu, "‘Benih yang baik kalau di campak ke darat menjadi gunung dan jika dicampak ke laut menjadi pulau"
tak salah kalau kita mulakan usaha menjadi benih jenis ni. inshaAllah. 2 tahun dari sekarang segalanya memungkinkan kita. dan ingatlah

ankabut2
Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: “Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi? [al-Ankabut: 2]


kurangkan kontrolversi atau fokuskan masing2 dengan mision dan vision (bermula dengan attitude, langua dan skill).niat nak wakil negara ni kene betul. kalau niat je takbetol, image negara kita semakin merundum la. *haish. tapi kenapa la kite nye pemain dihantar sorang demi sorang sahaja ke kelab luar ye.
di sini juga aku suka tekankan, pemain mestilah bersedia untuk faham langua dan intornasi other country. okeh je kalau tak paham.yang penting, diam. diam bukan tanda kalah ok. diam itu adalah kemenangan berfikir sebenarnya. kalau kita nak benar2 professional, kita seharusnya respect orang. mungkin da terlewat nak belajar atau kenali negara lain, ditambahkan attitude pemain mereka yang pelbagai. tapi kan lagi beruntung, jika kita hormat orang maka orang akan lebih hormat kita. atau dalam ertikata sebaliknya "do to make people respect us purposely" *tak beremosional or loudly speak with wrong attitude. kita kene put in some softskill to encourage players control emosi then use brain to win the emosional situation. contoh, melihat orang marah maka kita tenang dan bermain dengan lebih baik. namun bila lihat pemain lawan mula bercanggah, kita gunakan masa untuk terus menyerang dan menang.

maksud aku "inner itu penting than outer but even without showing your inner, they must prepare to boost your outer and gain profit." that what we call it strategy.

also must practice to be use play both side strategy.

kita jangan biasakan pemain bermain dengan to stay fit with kekurangan ability pemain sesama pemain. ini mengurangkan potensi kita bermain hanya depend skill member. cuba kita fix it to play based on the less. the less, the merrier. sebab kebolehan hanya dapat dicungkil dengan kekurangan kan. make it possible, ok. *macam motivator la plak,hahaha.. cara bermain dengan kekurangan ahli team ini, nak pastikan we polish our players from all side. They must adapt theirselves to be skillful in any possible with trying to contribute more in game. then, with God wills they will perform to prepare their selves very well. inshaAllah.



 ya. ada juga yang cakap kita fizikalnya kecil maka memberi kelebihan kepada pemain lain. please stop it! itu bukan masalah.. aku tengok itu kelebihan, kalau tak masakan la ada pepatah "kecik-kecik, cili api". kita harus make it real, okeh! satu langkah mereka bersamaan satu langkah kita. tapi itu bukan penghalang. kalau boleh tu, apa2 pon kita mesti boleh. semangat kesukanan mesti TINGGI beb dan semangat yang berisi STRATEGI. dan dengan semangat itu la hidup. kita hidup untuk belajar.
kalau orang cakap ko nye pisau kecik, tak bermaksud ia kurang power beb. kalau kau tahu point yang bagus, the damage will worth it. or it will make the opponent badly injured.. *ye.aku gunakan antagonis charactor untuk memudahkan pemahaman korang.if you do, if you still not..what can i say..hee
well the critical thinking is what is the best solution that you gain from it.
jadilah harimau yang berjaga-jaga.bukan hanya pada musuhnya, juga pada ahlinya.(yang ni nak pesan gak, jauhi RASUAH okeh!)

listen it till the end.

bila listening = learning maka wisely listen to gain it. pepatah cina cakap " no pain, no gain ".. that why kita perlu terus berusaha dan berusaha. sesungguhnya diam itu memang banyak hikmahnya. tapi diam-diam biarlah, diam ubi berisi. aku lagi suka ingatkan cerita ulamak dahulu yang berjaya mengasingkan input bernas dalam pelbagai situatisi. maksud aku, asingkan yang keruh dan ambil yang jernih. banyak-banyakkan berfikir dan bina potensi diri.


gajah belum dapat kita jinakkan.

Ko ingat senang ke nak jadi professional player? agghhh.., semuanya mungkin. dan "you should never say never!!" beat it. believe you can do it because you always ready to say this "yah!i did it. yah! i make it well"

dan situasi dalam padang mestilah penuh strategi .
trial and error.
itu adalah misi yang betol lagi benar. biasakan yang betol, akan membuatkan kita betolkan yang biasa.
sesi trial and error mestilah bertepatan dengan masa. ia bukanlah terlewat untuk dikenalpasti tetapi terlalu lama tidak diuji. lagi aku tekankan kita seharusnya lebih bersedia tanpa memikirkan masanya.
apatah lagi usah mudah selesa kerana sedikit usaha. bila kita usaha dengan kualiti, maka ranking sendiri akan cari kita. baiki usaha kita.


many things need to be done

 sebagai orang islam dengan itu, jagailah solatmu.

“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk ” – Surah Al-Baqarah ayat 45

dan tawarkan usahamu agar bertawakal pada Tuhanmu,

“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.” – Surah At-Taubah ayat 129
jauhi putus asa dalam apa jua rencana dari itu,
“.. dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir. ” – Surah Yusuf ayat 12


pepatah cina "pengalaman adalah guru paling tegas dalam hidup. ia memberi pengajaran setelah ditimpa ujian"
dan itulah namanya RAHMAT UJIAN.


Allah s.w.t. berfirman dalam surah al-Insyirah ayat 5 hingga 6 yang bermaksud: "Kerana sesungguhnya sesudah kesusahan itu, ada kemudahan(5). Sesungguhnya sesudah kesusahan itu ada kemudahan(6)."
Lalu Nabi SAW bersabda:
"Bergembiralah (hai orang-orang mukmin) kelak datang kemudahan bagi kalian, kerana satu kesulitan sekali-kali tidak akan dapat mengalahkan dua kemudahan".

semoga kita tergolong dikalangan mereka yang beriman dan berfikir. amin.

Wassalam

Wednesday, December 12, 2012

12 hanya nombor je.. pe hal ngan ko.

Assalammualaikum dan terima kasih..

ye.terima kasih singgah di sini..


tajuknye tarikh 12-12-12 tu lawa sangat ke?

Is it need to put more touch up on the bride face.. or need to decorate advance+vaganza  prop as showing EXTRA celebrate??

ya.aku pasti rata-rata manusia di bahagian bumi, kelihatan most granted on this coming date. ada yang kahwin la, nak baby lahir tarikh ni la, nak tunang dan sebagainya.

tahniah la korang ya.
atas kemenangan meraikan majlis atau event berkenaan.
ya. there need to congrate for your effort to make it kan.

aku tak lihat pada nombor di tarikhnya.aku juga tidak menilik apakah azimat nya.
aku tak gundah mencari tuahnya. kerana aku percaya dan yakin, Allah memberi redha dan melimpahkan barakah dalam usaha majlisnya. Amin..InshaAllah.

ya. the basic principle of beauty is inner not the outer actually.
dan tak lupa kepada sahabat2 yang heboh dengan pelbagai rantaian "PERCUMA gadjet"... "Auto Gain Money" di efbi...

nak ngoyat satu je.
amende korang buat pon...
yang penting mesti pastikan HALAL..
kita tak mengambil yang HARAM dan mesti jauhi yang SHUBHAH..



mung pahe doh ko?



setiap usaha gain money itu memang penting, namun ingatlah..tiada usaha shortcut yang menguntungkan.melainkan, hanya memberi kerugian di kemudian hari. lebih menyayat hati, kelak kan ditimpa penyesalan yang besar lagi tak terkira.


"Sesungguhnya  manusia itu diciptakan  bersifat keluh-kesah  lagi  kikir (lokek). Apabila  dia ditimpa  kesusahan, ia berkeluh-kesah.  Dan apabila  dia mendapat kebaikan  ia amat  kikir. Kecuali  orang  yang mengerjakan  solat  yang mereka  itu tetap mengerjakan  solatnya. “- Surah  Al-Maaroj:  19-20.


dan dalam mencari rezeki juga kita mestilah bersangka baik dengan Allah. Sesungguhnya dia lebih memahami dan mengetahui yang lebih baik buat kita. Sungguh, sangat jauh beza antara kesungguhan doa orang yang yakin dan kesungguhan orang yang berdoa karena kurang yakin terhadap kemurahan Allah.  Bila dengan berbeza sekali persangkaannya kepada Allah di kalangan ia. Maka, Allah Swt. berfirman dalam sebuah hadis Qudsi :
"Aku menuruti persangkaan hamba-Ku kepada-Ku." (HR Bukhari dan Muslim).

jadi kita mesti tetap syukur, jangan kufur nikmat hidup ni.

moga kita tidak termasuk di kalangan mereka yang lalai dan rugi 


ok.hingga sini dahulu. selamat mengejar bekalan penuh untuk ke akhirat ya.



nota di tumit : jangan lupa malam ni ye. Harimau Malaya mengaum! chaiyok2..(^^D)

Wassalam..

Sunday, December 09, 2012

HM menyingai

Assalammualaikum dan sari berita di belog ini...

Alhamdulillah... seperti  tajuk hari ini... pasti hadek2, hakak2 dan habang2 tertanya2...
bagaimanakah wajah harimau menyingai?

Lebih kurang macam ni la...


Buat pengetahuan anda yang bukan layan bola malaya, malam tadi kita telah bertemu pasukan thai...okeh...hee...
next match, khamis ini- 13/12/12

squad Harimau Malaya.. Tahniah dan Syabas, anda punya taring semakin menyingai sudah.
pagi ni sepanjang perjalanan nak g keje, radio HOT fm telah membincangkan dan meminta komen2 dari pemain kita. Ada juga komen2 dari pendengar setia pasukan negara.



komen saya?
Permainan itu bagus kalau kita konsisten menyerang berbanding bertahan.
Sebab Malaysia ni macam da terlalu familiar dengan permainan BERTAHAN dan TEMBUS..
hadoi.. kalau tembus di pihak lawan, tiada hal.ini tembus di gawang sendiri...
Setiap kali rentak permainan menjadi dari MENYERANG kepada BERTAHAN, setiap kali itu la aku rasa tak selesa.

bukan apa, walaupun kita sudah mendahului dengan 1 gol dari Abe Mat Yo.... tapi pertukaran rentak permainan itu seolah2 tanda2 sudah mula selesa dengan kedudukan atau tanda2 pemain mula goyah di pertahanan.. dan akhirnya akan menyebabkan  pihak lawan mengambil kesempatan.

haisshhh... dan paling menggeramkan ada beberapa gol yang sepatutnya kita dapat lagi semalam, mula2 yang Azamudin dan Mahali..begitu juga abg safee nye cubaan yg tak berapa nak jadi....lagi lagi memdebarkan bila corner shot di minit2 akhir... Adoiyaiiiiiii....

Tak tahu kenapa. Aku mula geram kalau squad kita hanya menang sekadar 3-2, 2-1.... sebab bagi aku kan lebih baik jika kita DUA langkah di depan lawan berbanding SATU langkah sahaja. Yela... Alang2 nak ahead.. biarla kasik jauh2 sikit abg2 ku (mate control ayu...nak panggil abe kan.*bole jadi sesak napas jap...ohh.hoii!haha).
kalau main timbal balik, strategi AHEAD 2 STEP FURTHER kan LEBIH BERBALOI dan boleh dianggap halfway KUNCI MATI the opponent team......... *harap2 dah panggil abang ni,mereka motivated nak buktikan prestasi lg baik nt... ^^)

Hai hencik2 abang, saya mungkin memang takpandai main bola... tapi tak pandai main bola jaring je la..setakat bola sepak2, biasa gak la...sejak dari dalam rahim, praktis menendang2..(heeheee..*sumpah tak tipu.)

Watch out.....Watchaaaaa!!!
Hasil daripada banyak2 komen penyokong di HOT fm pagi tadi la, saya tak setuju la bila ada penyokong cakap lebih kurang camni " main tak konsisten tuh takpe la.janji kite da menang..mahupun kedudukan kita dengan thai dah boleh di beat di rank dunia" (itu komen dia bila deejay, tanya komen tentang ke tak konsisten games sikit malam tadi)

bagi aku la, konsisten ni adalah perkara penting dalam mana-mana professional. Sebab bagaimana kita nak menilai diri kita kalaau kita sendiri tak konsisten. Walaupun dalam bola sepak, ada beberapa medium penting yang menbuatkan komposit pasukan menjadi teguh tapi konsisten itu memang penting. Yela..kalau nak harap basic play ade TEAMWORK,for keep CATCH UP, keep CHASING, keep PASSING, keep DEFEND keep STRIKE, pastu campur dengan STAMINA tapi takde STRATEGI pon TAK MENJADI GAME ko, bro.
Kite kene ade TEAMWORK, STAMINA, STRATEGI dan paling penting mesti ade KONSISTEN dalam memperbaiki rekod yang ada dan masa yang sama mengelakkan perkara yang melemahkan 3 main point tadi.

Konsisten ini lebih kurang macam kick power atau potensi untuk mencantikkan graf liner dalam math. tapi sebenarnye bole jadi curve graf gak... kalau  teror maths dan betul formulanya, konsisten ditambah dengan jitu yang tinggi confim boleh cantik graf cuma aku tak pasti la orang2 lain bole paham ke sebab lom masuk time factor lagi. InshaAllah,percayala.. setiap strategi permainan kita mesti kene lebih baik.

Bila cakap pasal jitu, persis pon membantu, tapi kalau cakap jitu itu dia lebih hampir kepada motip utama (MENCIPTA GOL)..

persis itu umpama
 1. tendang tak jadi, hantaran dekat xcatchup, hantaran jauh ok2 la.
 2. tendangan menjadi, hantaran dekat x ok, hantaran jauh pon x ok
 3. tendangan, hantaran jauh dan dekat yang kadang jadi,kadang takjadi

persis ni lebih kurang perlu lebih banyak praktis la, nak kene gain lebih momentum mase build up team la and menten stamina lak la.

namun KONSISTEN yang kita nak maksudkan kita nak AKTIF bukan REAKTIF players.
Aktif player - cari gol dan terus cari gol lagi walau dah gol. (CARI PELUANG dan SCORE PELUANG TU dan CARIK GOL LAGI)
Reaktif Player - cari gol, selesa dan disumbat gol oleh oppenet, baru cari gol lagi. ATAU situasi yang diikat oppenent baru nak cari gol..(TUNGGU PELUANG DAN KALAU LUCK, SCORE PELUANG TU)

SENANG cite, KONSISTEN ni penting. Macam melaksanakan solat 5 kali sehari semalam. takde skip dan takde lewat2 maupon terlajak waktu. BARU LA PRO, kan... Bila ada konsisten, baru ada mutu la beb.. kalau tak de menunjukkan konsisten, seolah2 kau hanya mengharap tuah tanpa berusaha lagi teruk kau da buat generasi kita masih percaya pada nasib...takkan da lupa nasib itu boleh diubah...dengan syarat kita sendiri yang mengubahnya. Allah berfirman "

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” (Surah Ar-Rad:11)..  maka, tak salah mencuba. malah tak rugi kalau terus berusaha.


bagi pemain sendiri, aku tak pasti la komen atau komplain yang macam mana nak diresponkan, memang la mereka yang bermain dan beraksi di padang. Kita sebagai orang sorak, tak bole buat apa2 kat luar padang. Namun, komen dan pandangan anda kadang memberi peransang kepada mereka. Jadi, kepada penyokong sila2 la berkomen2 yg membina dan kalau nak tajam sangat pon bila pakai laser yang tembus di telinga kanan terus ke telinga kiri, jangan pulak di "lasernye" kat mata dan kepala pemain2 di atas padang...sila paham, okeh..!
condemning football games is not about u bored and u doing just for entertain -ve group of peeps.

aku tak pasti la orang lain nak cakap ape. komen dan komplain dari peminat boleh jadi racun kepada squad kita dan akan memberi kelebihan situasi kepada pihak satu lagi. tapi percayalah, penyokong kita ni..marah2 sayang. cuma ada la batas2nya kan...


syabas mera bebehhh....

 "Dalam derita ada bahagia , Dalam gembira mungkin terselit duka"rahmat ujian-mestica

masa sekarang gak, masih aku tak lupa juga pada serangan di GAZA. semoga kita prihatin terhadap isu ini ya..kalau mampu boikot, sila boikot produk mekdi dan starbak...ala hentikan demand kita kpd produk mereka, tak susah sangat nak jadi umat prihatin kan...sedarlah wahai insan. (^^D)

mari-mari menderma.hulurkan tangan, ringankan  beban...


kalau tak sempat nak dermakan uwang, titipkan doa pon boleh juga.
moga2 kemenangan berpihak di tangan orang muslim ini..

Ya Allah. Selamatkan iman kami, Lindungilah tanah kami. dan  hantarkanlah anjing2 Mu agar  kemenangan berpihak kepada kami.
hingga sini dahulu, update di kali ini. terima kasih daun keladi, ada umor sambung lagi.

Wassalam

Thursday, November 29, 2012

peluang

Assalammualaikum dan salam satu-satunya...


itu lah topiknya..
couldn't u please..stay with me.and be worth to me..
kadang-kadang kita suka membandingkan perkara yang kita ada dan belum ada,
tapi sebenarnya itu tanda perkara syukur adalah apa yang kita belom ada..


beberapa bulan yang lepas, aku telah tender resign di company sebelumnya.
lalu ku mohon melanjutkan pengajian, mohon kerje dan tak lupa kumohon PLF (Programme Leader Fellowship) juga..

semua permohonan ku terjawab, namun bukan ia datang pada satu masa yang sama selepuk..
mula2 ku terima lanjut pengajian, dan kemudian ku terima PLF, akhirnya kerja pon ku terima.
istikharah ku tidak menjawab antara pengajian dan PLF.
dan atas beberapa faktor, aku menangguhkan pengajian dan terus bekerja..

segalanya berubah.
hati ku juga berubah. bagai merajuk membawa diri kerana melepaskan keduanya.

di tempat kerja baru, aku mula menyesuaikan diri.
melihat status2 teman sepejuangan PLF, membuat aku merasa bangga dan mendoakan kejayaan mereka di sana.

owh.tuhan.kau duga hati ku agar berjuang di arena apa ini.

selepas hampir 2 bulan di sini, kelmarin bos panggil aku ke biliknya.
aku dikhabarkan projek yang sepatutnya di tempat asalku, company telah menarik diri. Bos mula bertanya adakah kau mahu jika company hantar mu ke selatan penjuru semenanjung.

aku keliru.
dan hingga hari ini, aku masih tertanya-tanya.
apakah peluang aku ini lebih baik dari yang lain.

jika ku adukan pada Abang yang baru menerima kehadiran bayinya.
adakah abang akan menyokong dan memberi pendapatnya.


dan aku bingung.aku tak tahu.

ku serahkan perjalanan hidup ini padamu ya rabb. kau sebaik2 perancang. rencanakanlah hidupku dengan keberkatan, magfirah dan manfaat kepada aku juga agama mu.

P/s : 

" rabbana firlana wa li ihwaninal lazi na sabaqu na bil imani, wala taj 'al fi kulubina ghillallillazi na amanu,
rabbanaa innaka ra ufur rahim" (surah Al-Hasyr, 10)

Ya tuhan kami, ampunilah kami dan saudara-saudara kami yang telah beriman lebih dahulu dari kami, dan janganlah kau tanam kedengkian di hati  kami terhadap orang beriman. Ya tuhan kami,  sesungguhnya kau Maha Penyantun, Maha Penyayang.

semoga kau berikan aku jalan yang lebih baik dari sebelumnya agar redhamu tak lekang bersamaku.





Wednesday, November 21, 2012

terung tiada kena mengena pon

Assalammualaikum...

Hmmm...
Malam tadi buka laptop, jumpe video kitorang tengah refresh jawi...
macam mana nak eja terung...
heee....


cer bace kalau tau bunyik.....heee
geng awak2 ni memang funny la...
balik dari sesi eja jawi ni, aku sempat tipon mak tanye kan " betol ke ejaan TERUNG ade 3 wau....?"
mak menjawab, yep...ebselutli benar!


hmmm...diam tak diam...
geng adek bradek mse blaja ni sume dah nak kawin kan...

friends till jannah ya, kawan2,,
the similarity and the differ need to be mix together .come on, life is about taste both together!


kalau dedulu wearing the "cincin", people never ask.
nowadays, they starts ask... siapa, di mana, oh..hooo...bila? (bak lirik lagu dj dave)
hmmm...
ape pon, semoga sahabat2 ini dipermudahkan urusan baitulmuslim mereka dan cinta till jannah.

bagi sahabat yang single mingle tuh, jangan khuatir ya. ada jodoh itu, cuma cepat lambat ja.

dan aku teringat "bila seorang bujang menikah, maka sempurnalah sebahagian imannya"

hmm..maknanya sebahagian lagi itu masih menjadi tanggungjawab kita ya.
Kahwin tu, kahwin la juga.jangan lupa lengkapkan iman kita.


yep.tajuk terung tu tiada kene mengena pon kan..
 k la.. Wassalam

P/s : mari doakan agar semoga Allah selamatkan pejuang islam di palestin! semoga kemenangan tetap berpihak kepada kita.

Thursday, November 15, 2012

salam.maal hijrah..

assalammualaikum..da baca doa akhir tahun dan awal, tak semalam.

hmm.. doa?

semoga kita2 dapat teguh dan terus kembali kepada Allah dalam keadaan husnul khatimah sempurna tanggungjawabnya di dunia ini.

doa buat gaza dan pejuang islam,
moga2 Allah mencucuri rahmat ke atas mujahid yang syahid dan memberi hidayah kepada semua umat islam di dunia agar menyempurnakan tanggungjawab ke atas penyelewangan penindasan agama Allah langsung diterapkan iman dan taqwa yang jitu sehingga Islam terus menang dari segala sudut dan aspek di dunia ini.


Wassalam..


Sunday, November 04, 2012

isnin pemula hari

Salam Isnin..
selamat menduduki peperiksaan kepada adik2 yang mengambil SPM 2012..
semoga dipermudahkan urusan dan diberi ketenangan dalam menjawab kertas soalan k.

weekend kali ini, (semalam dan kelmarin), saya mendapat 3 jemputan.. namun dapat memenuhi dua dari berkenaan.
mula2 memang excited nak tengok para sahabat kawin, tetapi selepas incident saya dikunjungi lawatan kafarah (demam) dan adik yang ditahan kembali di wad maka dapat la dipenuhi 2 jemputan sahaja.

hee...
Alhamdulillah.adik da selamat discharge dari wad. semoga cepat sehat ye, dik!


ok.Tuh dulu...nanti kita sambung k

Wednesday, October 31, 2012

bahasa oh bahasa ~ PART 2 - ke Pantai Timor

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca budiman..

sekali lagi berkaitan bahasa.. untuk pengetahuan anda-anda, next weekend saya akan ke pantai timur.
ya. Pantai timur di malaysia melibatkan 3 negeri iaitu kelantan, terengganu dan pahang. walaubagaimanapun,
saya masih tidak pernah melawat pahang lagi..huhuhuu...
asik lalu je.

hmm..bahasa jiwa bangsa. saya sudah boleh berbicara kelantan.. ore bule doh kecek kohe-kohe.
haha.. bila saya ke negeri-negeri ini, rasa macam ade kat obersea...wooo... jadi stranger dan agak awkward sebab ore pate timo panggil kita ore lua.huhuhuu
dan seriusli, saya rasa kelakar bila tiba di kelatan masa pertama kali. dop pahe gape-gape. mase tu, asik dengar sile ke.sile ke.. (sila kan, sila kan)... make loh (makan lah)..
tapi ganepon, kene ngaji sokmo.
haha. abg saya menikah dengan ore klate. mungkin selalu sangat gayot dengan beliau dan orang uma nya, lame2 kecek slalu la.. :)

hmmm... pengalaman belajar cakap kelantan ni kelakar sangat.
walaupun masa blaja, serumah dengan budak pantai timur tapi yang saya tahu hanyalah 3 ayat dan 2 perkataan.

ayat : wat gapo. dop wat gapo.bereh deh - beres da
perkatan : kelik - balik, tubik - keluar, .

hehee... itu perkara asas masa tu la.

dan pengalaman paling lucu, bila si akak ipar menulih sms dengan dialek bahasa klate.
huhuhuhuuuu..... lucu sebab nak gayekan mulot dan pronounce intonasi suara mengikut dialek di samping catch up the term accordingly.
lagi melucukan, dah saya baca panje2 (panjang2)...saya langsung dok pahe gapo2.

haha..
untuk pengetahuan anda, akak ipar dan familinya tak selalu kecek klate dengan famili saya. tapi eldersnye macam tok ayah dan tok mek suka borak dengan kitorang bahasa sana. dan abang jua isterinya selalu menjadi translator bagi perbualan berkenaan.
saya pon semakin lama semakin paham la..dok pahe suma dokgape, kite senyum je.ore tawe, kita ikot tawe tapi dok tahu ore tuh tawe kek kite ke(kan)....

menariknya bahasa kelantan..
mereka punya intonasi yang berbeza walaupun ayat itu sama.
kata abang ada yang merujuk keikhlasan merendah diri dan ada juga intonasi yang untuk menyindir diri.

well. bahasa itu juga seni kan.


ok la. next time saya update lagi.

nantikan part 3... :)

terimakasih membaca. Wassalam


Monday, October 29, 2012

antara cinta. sejati.sehati dan tak sempat menjadi

Salam.. seperti yang ditajukkan itu lah topiknye.


there is so something.

dan akan sedar akan ia benar2 sesuatu..


saya nak menulisnya kerana today is monday blues.
ya.




"the way that our soul starts sway"

cinta itu pelbagai.. 

siapa.bagaimana.dan bila...*tetiba lak pasang lagu latar dj dave.

ya. pernah menerima 2 dari 3..
hihihi..

haish.blushingnye muka ni rase.

ok.straight to say..there are three of love on my side. 


1. cinta sehati
- melibatkan hati dan perasaan.
-  namun tiada perkara mudah.jika beralah pada onak duri maka ia kan terpelosok sudut hati paling ceruk..


2. cinta tak sempat jadi
- masih melibatkan hati dan perasaan
- dan sering saya anggap itu mungkin sesuatu yang hanya saya perasan...
*hmm.maafkan aku kerna tak sempurna untuk mengakui nya....huhu... **'(

dan seharusnya yang dicari 

saya takkan minta untuk sehari.


3. cinta sejati
- dia : apa tempat impian awak?
- reply : u get me in Allah's heaven.. ;)


nikah is connecting people. there is not just a halal-hub, but also for the halal-hug.


















ok peeps. jangan lupa ya. cinta hingga syurga!

dan saya ucapkan kepada para sahabat handai yang sudah selamat bercinta....


semoga cinta kalian hingga ke syurga!


ok.done with it.Wassalam!





Tuesday, October 23, 2012

~bahasa oh bahasa~ PART 1 ~ke utara

Assalammualaikum..
sari berita penting.bahasa jiwa bangsa.punahlah bahasa,musnahlah bangsa..(ayat dalam tv..hihik)

sila lihat, baca dan renungkan.apa itu.


bercerita tentang bahasa, saya tidaklah petah berbahasa melayu yang landskap lengkap berbunga, punya rama-rama, prasarana berkerusi dan tersusun elok pasunya. Tetapi saya sentiasa berusaha menggunakan segala kata kerja, kata nama, penjodoh bilangan, pelengkap ayat dengan sebaik mungkin. (secara informal, sedar akan kelemahan ini setelah terlalu angkuh bercakap melayu pasar.oleh itu sedang empowering the langua semula....huhuhuu)


ehem.pencemaran bahasa harus diawasi.

malaysia ini banyak pasarnya maka bukan sahaja bau pasar berbeza malah pasaran bahasa mengikut dialek latar belakangnya juga amat berbeza. pasaran ini selalunya mengikut negeri sebab kalau ikut famili, memang wujudlah golongan yang tidak pernah langsung berbahasa melayu asli di dalam rumah. apapun..sekarang nak cerita tentang penguasaan bahasa saya. Saya jenis tak mudah terikut dialek percakapan rakan yang berasal dari negeri lain, kerana di rumah pon kami jarang deeply apply bahasa negeri kami melainkan kalau balik kampung atau sekampung berkampung di rumah dan bertemu sahabat senegeri. Di rumah, ayah pun selalu suruh bahasa kan diri ini nama, kalau along..maka along la.kalau ebi, ebi la..dan kalau di kalangan adik beradik, depan ayah mak..nama(along,anje) dan awak akan digunakan sebagai ganti diri ke2 dan ke3.

sekarang ingin diceritakan bagaimana saya mula berdialek UTARA. semasa diploma di tengah semenanjung, spesifiknya di Perak. Di sini, saya temui ramai rakan dari pantai timur dan juga utara. ada kalangan mereka yang biasa 'cakap standard/ bahasa lua' dengan kami.. namun tetap ada beberapa perkataan yang tak dapat dialihbahasa oleh mereka.hehe.. contohnya sekiae-sekian.

perkataan pertama yang saya belajar cakap utara adalah HA LA.

nampak mudahkan. tapi itu la ayat penyelamat saya pada zaman diploma. tahu kenapa?haha
sahabat saya suka bertanya berkali-kali..dan pikap saya menyatakan "selagi aku tak cakap HA LA selagi itulah dia akan terus bertanya soalan yang sama.letih dok dengaq soklan kan.

hahaha.. ha tuh dia. sahabat saya tu ialah "YANG"..kami panggil YAN tetapi teman dari teganu kerap berdenggung "G" dibelakangnya. hihihi

hmmm...Seingat saya, yang menyebabkan saya boleh berdialek utara kerana satu percutian yang mana melibatkan  MAL dan WANY. Wani mengajak saya dan mal bercuti ke Langkawi (kampung dia la katakan) maka kami pon melakukan bajet ringkas untuk 3 hari 2 malam di sana.
Nak dijadikan cerita kami pon tiba di Stesen Kuala Muda dengan menaiki BAS. Waduh..letih ya diadun girang nak menaip ini!(huhuu..sabar2.hokeh!)

tiba di stesen, kami menaiki teksi untuk ke jeti. Sejurus turun dan teksi beredar pergi, Wani memberi syarat kepada kami. "Selagi HANGPA kalau tak nak cakap tara, toksah la dok ingat dapat ikot kami balik pulau.Pi amik teksi balik stesen tadi sendiri"
Maka mencetuskan kegelisahan di hati kami orang luar ini, sedih dan tergugat jugak. Sebab mal dan saya memang tak reti ikot dialek orang. kami mula cuba countin.
dan melihat ketegasan Wany yang ingin meninggalkan kami di situ, saya menyahut "HA LA-HA LA. Tapi HA LA.HA LA ja yang kami tau". hahaha
itulah ayat pertama yang berlesup keluar dari kotak suara aku dan tiba mendarat ke gegendang Wany. Mal pon ikot pelan saya itu.. Gila nak tunggu lagi.dia da start jalan meninggalkan kitorg tau..hehehee. Maka, langsung kami dibawa ke pulau dan berkenalan dengan keluarga wani, memang padan.depa dok cakap tara dengan kita, tak kan kita dok hangguk ja. sampai masa, pandai la bawak diri dengan bahasa ini..hehee

baguih juga dok blajaq bahasa orang lua nih. dulu saya teringin jadi teror blajaq bahasa arab, omputih, jepun, mandarin, korea cuma misi tak berjaya lagi. setakat belajar ikut2 dalam movie biasa la kan...
jadi sekarang belajar cakap bahasa sendiri la dulu.

kami bole la nak bersapa-sapa pokcik mokcik kat kedai dari duk sengih2 ja kan.jadila.
dan hakikat nya baguih sebab tak kena tipu. kitorang balik dari langkawi hanya berdua dan perlu ambil teksi untuk ke stesen bas.makanya, bila tahu berdialek utara..taklah mahal ditekan tambangnya.
paling seronok, dapat pakcik teksi yang peramah.dok cerita itu ini sampai dah nak sampai stesen, dia pon tanya.. hangpa balik penang, hati2 na..turun dekat batewod bla bla bla..
kami balas la, kami balik tettett... terkejut lah pakcik tu. sebab dia ingat kami dari penang.hehee ^^)
suasana di taman hati hening lagi hepi masa tu gak.....

cuma apa yang mampu saya jelaskan. bagus juga kita belajar bahasa orang ni.sekurang-kurangnya golongan elder/ emas tak lah berrasa segan menyapa dan berborak dengan kita tetamunya.
betul kata pepatah, "masuk kandang kambing mengembek.masuk kandang gimau, mengaum"

heheheee...

ok. itulah cerita saya. bahasa tara saya berjaya dipakai hanyalah utara penang.nak dok cakap kedah atau pegelih tak menjadi lagi. dan yang paling tak boleh diterima akai, saya masih berrasa sangat malu melakukan tawar-menawar harga barang di kedai2 di utara kerana tak yakin akan kebolehan saya berbahasa ini...huhuhuuu *kene carik P.A la kalau bahagian ini.

p/s : cakap perak, pon lom teror2 lagi. pungpangpungpang.dok crita cakap tara. huhuhu ^^(
amalan berbahasa sms mesti dicegah dari sekarang!