Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

gaji vs bonus

assalammualaikum...pernah tak terpikir di hujung2 tahun kite bukan dapat gaji sahaja.
tetapi menerima bonus gak?
ahhh.dasar manausia..
asalkan tentang wang mudah je, korang angguk2 ya...hihihikhmmm... gaji aku bulan ni telah berjaya ku ehem2kan...
*inila semangat dier...sah.segala nya untuk macam2.tak kira la.gaji besar atau kecik..yang penting.*dimana dan bagaimana kita uruskan ia, itu lah kuncyg paling penting.kesungguhan menglistkan perbelanjaan bulan ini telah menyedarkan aku beberapa perkara :
1. beli ikut kemampuan bukan menurut kemahuan
2. bukan senang pakai kete, kerana ia perlukan simpanan lebih agar sentiasa bkeadaan baik juga selamat
3. ptptn aku xbayar lagi
4. kite perlu bahgi kepada 3 bahagian simpanan. wajib belanja, dan minor je sampingan.
5. buat aku rase nak kawin dengan menteri kewangan sebab ia mungkin lebih amanah menguruskan nya
6. ye.kene kawin.. sesungguhnya rezeki dalam pernikahan lebih ganda... nyamnyam:)
7. semoga berjaya la di dunia & akhirat kami.dan be…

Berkatilah Pasangan ini.

aku : Hai. Awak siapa nama?
dia : Name kite ikin. Asal Johor.
aku : Johor kat mana?
dia : Hm.kite duduk Kota Tinggi. Kenapa?
aku : eh! atok kita pon Kota Tinggi gak. Kat mana?
dia : ye ke..katmana?katmana?

hm.. macam tu ke permulaan kita jumpa?
haha. semester satu diploma. oh.memori-memori!*how can i recover this memory...
kejap je dah berlalu. da tua rupanya aku.
dah memang kene kawal kenakalan dan ke'remaja'an tingkahlaku le ning!

ok.dipendekkan cerita.. tarikh cantik 12 dis 12 telah diambil sbgai tarikh nikah member yang asalnya "ajnabi' (orang asing). dia adalah roomate cik nuwul masa part 1 diploma. yang aku selalu sengih2 je dulu baru berminor conversation.ye la. mase part 1 diploma, selalu gak g bilik cik nuwul ni.
Lepas tu, mase part 3..aku mencari roomate untuk genapkan 4orang sebilik.
akhirnya...ngukngakngukngak.....
tadadadaa....
ayen.mal.aku.dan.eiken..sebilik!

yang menariknya.sepanjang hampir 2 tahun di Universetail ni...
ayen dan eiken ni selalu orang sa…

Hari Mau Pulang..

Assalammualaikum....


Sari berita sukan... haishh.. (ish.tak baik mengeluh pepagi ni..wuwuwuu)
Harimau pulang... Semalam perlawanan semi final AFF Suzuki 2012..
dan ia iaitu Thailand berjaya menjinakkan harimau kita agar pulang bersama Agregate 1-3.


Pepagi lagi nak pegi kerja, aku  macam da musim biasa melayan corong radio HOT fm.
Ada pendengar yang ok.ada juga yang x berapa nak ok.. ala adat la. petang semalam sesi di radio ni, nak pendapat pendengar dengan sogokan "apa anda lakukan jika anda adalah coach HM"
bila HM tak berjaya, sesi pagi ni apa komen anda sebagai penyokong.
SEE!!! there is another game plays here. semalam komen sebagai coach, pagi ni komen sebagai penyokong...

Sedangkan semalam pun ada yang komen terlalu konfiden. Pagi ni dah nak komen terlalu kondem ke? huhuu..the way you turn out,you just show your real behave actually.*hm.sah.hati manusia memang berbolak balik..

ko nak komen dari aku lagi??
mahap.. aku tak layak untuk komen.

Ok. baiklah.. aku komen atas…

12 hanya nombor je.. pe hal ngan ko.

Assalammualaikum dan terima kasih..

ye.terima kasih singgah di sini..


tajuknyetarikh 12-12-12 tu lawa sangat ke?

Is it need to put more touch up on the bride face.. or need to decorate advance+vaganza  prop as showing EXTRA celebrate??

ya.aku pasti rata-rata manusia di bahagian bumi, kelihatan most granted on this coming date. ada yang kahwin la, nak baby lahir tarikh ni la, nak tunang dan sebagainya.

tahniah la korang ya.
atas kemenangan meraikan majlis atau event berkenaan.
ya. there need to congrate for your effort to make it kan.

aku tak lihat pada nombor di tarikhnya.aku juga tidak menilik apakah azimat nya.
aku tak gundah mencari tuahnya. kerana aku percaya dan yakin, Allah memberi redha dan melimpahkan barakah dalam usaha majlisnya. Amin..InshaAllah.

dan tak lupa kepada sahabat2 yang heboh dengan pelbagai rantaian "PERCUMA gadjet"... "Auto Gain Money" di efbi...

nak ngoyat satu je.
amende korang buat pon...
yang penting mesti pastikan HALAL..
kita tak mengambil …

HM menyingai

Assalammualaikum dan sari berita di belog ini...

Alhamdulillah... seperti  tajuk hari ini... pasti hadek2, hakak2 dan habang2 tertanya2...
bagaimanakah wajah harimau menyingai?



Buat pengetahuan anda yang bukan layan bola malaya, malam tadi kita telah bertemu pasukan thai...okeh...hee...

squad Harimau Malaya.. Tahniah dan Syabas, anda punya taring semakin menyingai sudah.
pagi ni sepanjang perjalanan nak g keje, radio HOT fm telah membincangkan dan meminta komen2 dari pemain kita. Ada juga komen2 dari pendengar setia pasukan negara.



komen saya?
Permainan itu bagus kalau kita konsisten menyerang berbanding bertahan.
Sebab Malaysia ni macam da terlalu familiar dengan permainan BERTAHAN dan TEMBUS..
hadoi.. kalau tembus di pihak lawan, tiada hal.ini tembus di gawang sendiri...
Setiap kali rentak permainan menjadi dari MENYERANG kepada BERTAHAN, setiap kali itu la aku rasa tak selesa.

bukan apa, walaupun kita sudah mendahului dengan 1 gol dari Abe Mat Yo.... tapi pertukaran rentak permainan itu…

peluang

Assalammualaikum dan salam satu-satunya...

couldn't u please..stay with me.and be worth to me..
kadang-kadang kita suka membandingkan perkara yang kita ada dan belum ada, tapi sebenarnya itu tanda perkara syukur adalah apa yang kita belom ada..

beberapa bulan yang lepas, aku telah tender resign di company sebelumnya. lalu ku mohon melanjutkan pengajian, mohon kerje dan tak lupa kumohon PLF (Programme Leader Fellowship) juga..
semua permohonan ku terjawab, namun bukan ia datang pada satu masa yang sama selepuk.. mula2 ku terima lanjut pengajian, dan kemudian ku terima PLF, akhirnya kerja pon ku terima. istikharah ku tidak menjawab antara pengajian dan PLF. dan atas beberapa faktor, aku menangguhkan pengajian dan terus bekerja..
segalanya berubah. hati ku juga berubah. bagai merajuk membawa diri kerana melepaskan keduanya.
di tempat kerja baru, aku mula menyesuaikan diri. melihat status2 teman sepejuangan PLF, membuat aku merasa bangga dan mendoakan kejayaan mereka di sana.
owh.tuh…

terung tiada kena mengena pon

Assalammualaikum...

Hmmm...
Malam tadi buka laptop, jumpe video kitorang tengah refresh jawi...
macam mana nak eja terung...
heee....


geng awak2 ni memang funny la...
balik dari sesi eja jawi ni, aku sempat tipon mak tanye kan " betol ke ejaan TERUNG ade 3 wau....?"
mak menjawab, yep...ebselutli benar!


hmmm...diam tak diam...
geng adek bradek mse blaja ni sume dah nak kawin kan...



kalau dedulu wearing the "cincin", people never ask.
nowadays, they starts ask... siapa, di mana, oh..hooo...bila? (bak lirik lagu dj dave)
hmmm...
ape pon, semoga sahabat2 ini dipermudahkan urusan baitulmuslim mereka dan cinta till jannah.

bagi sahabat yang single mingle tuh, jangan khuatir ya. ada jodoh itu, cuma cepat lambat ja.

dan aku teringat "bila seorang bujang menikah, maka sempurnalah sebahagian imannya"

hmm..maknanya sebahagian lagi itu masih menjadi tanggungjawab kita ya.
Kahwin tu, kahwin la juga.jangan lupa lengkapkan iman kita.


yep.tajuk terung tu tiada kene menge…

salam.maal hijrah..

assalammualaikum..da baca doa akhir tahun dan awal, tak semalam.

hmm.. doa?

semoga kita2 dapat teguh dan terus kembali kepada Allah dalam keadaan husnul khatimah sempurna tanggungjawabnya di dunia ini.

doa buat gaza dan pejuang islam,
moga2 Allah mencucuri rahmat ke atas mujahid yang syahid dan memberi hidayah kepada semua umat islam di dunia agar menyempurnakan tanggungjawab ke atas penyelewangan penindasan agama Allah langsung diterapkan iman dan taqwa yang jitu sehingga Islam terus menang dari segala sudut dan aspek di dunia ini.


Wassalam..


isnin pemula hari

Salam Isnin..
selamat menduduki peperiksaan kepada adik2 yang mengambil SPM 2012..
semoga dipermudahkan urusan dan diberi ketenangan dalam menjawab kertas soalan k.

weekend kali ini, (semalam dan kelmarin), saya mendapat 3 jemputan.. namun dapat memenuhi dua dari berkenaan.
mula2 memang excited nak tengok para sahabat kawin, tetapi selepas incident saya dikunjungi lawatan kafarah (demam) dan adik yang ditahan kembali di wad maka dapat la dipenuhi 2 jemputan sahaja.

hee...
Alhamdulillah.adik da selamat discharge dari wad. semoga cepat sehat ye, dik!


ok.Tuh dulu...nanti kita sambung k

bahasa oh bahasa ~ PART 2 - ke Pantai Timor

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca budiman..

sekali lagi berkaitan bahasa.. untuk pengetahuan anda-anda, next weekend saya akan ke pantai timur.
ya. Pantai timur di malaysia melibatkan 3 negeri iaitu kelantan, terengganu dan pahang. walaubagaimanapun,
saya masih tidak pernah melawat pahang lagi..huhuhuu...
asik lalu je.

hmm..bahasa jiwa bangsa. saya sudah boleh berbicara kelantan.. ore bule doh kecek kohe-kohe.
haha.. bila saya ke negeri-negeri ini, rasa macam ade kat obersea...wooo... jadi stranger dan agak awkward sebab ore pate timo panggil kita ore lua.huhuhuu
dan seriusli, saya rasa kelakar bila tiba di kelatan masa pertama kali. dop pahe gape-gape. mase tu, asik dengar sile ke.sile ke.. (sila kan, sila kan)... make loh (makan lah)..
tapi ganepon, kene ngaji sokmo.
haha. abg saya menikah dengan ore klate. mungkin selalu sangat gayot dengan beliau dan orang uma nya, lame2 kecek slalu la.. :)

hmmm... pengalaman belajar cakap kelantan ni kelakar sangat.
walaupun mas…

antara cinta. sejati.sehati dan tak sempat menjadi

Salam.. seperti yang ditajukkan itu lah topiknye.



cinta itu pelbagai..  siapa.bagaimana.dan bila...*tetiba lak pasang lagu latar dj dave.
ya. pernah menerima 2 dari 3..
hihihi.. haish.blushingnye muka ni rase. ok.straight to say..there are three of love on my side. 
1. cinta sehati
- melibatkan hati dan perasaan.
-  namun tiada perkara mudah.jika beralah pada onak duri maka ia kan terpelosok sudut hati paling ceruk..

2. cinta tak sempat jadi
- masih melibatkan hati dan perasaan
- dan sering saya anggap itu mungkin sesuatu yang hanya saya perasan...
*hmm.maafkan aku kerna tak sempurna untuk mengakui nya....huhu... **'(

dan seharusnya yang dicari 



3. cinta sejati
- dia : apa tempat impian awak?
- reply : u get me in Allah's heaven.. ;)




















ok peeps. jangan lupa ya. cinta hingga syurga!
dan saya ucapkan kepada para sahabat handai yang sudah selamat bercinta....






~bahasa oh bahasa~ PART 1 ~ke utara

Assalammualaikum..
sari berita penting.bahasa jiwa bangsa.punahlah bahasa,musnahlah bangsa..(ayat dalam tv..hihik)

sila lihat, baca dan renungkan.apa itu.

bercerita tentang bahasa, saya tidaklah petah berbahasa melayu yang landskap lengkap berbunga, punya rama-rama, prasarana berkerusi dan tersusun elok pasunya. Tetapi saya sentiasa berusaha menggunakan segala kata kerja, kata nama, penjodoh bilangan, pelengkap ayat dengan sebaik mungkin. (secara informal, sedar akan kelemahan ini setelah terlalu angkuh bercakap melayu pasar.oleh itu sedang empowering the langua semula....huhuhuu)


ehem.pencemaran bahasa harus diawasi.
malaysia ini banyak pasarnya maka bukan sahaja bau pasar berbeza malah pasaran bahasa mengikut dialek latar belakangnya juga amat berbeza. pasaran ini selalunya mengikut negeri sebab kalau ikut famili, memang wujudlah golongan yang tidak pernah langsung berbahasa melayu asli di dalam rumah. apapun..sekarang nak cerita tentang penguasaan bahasa saya. Saya jenis tak mudah …