Thursday, November 29, 2012

peluang

Assalammualaikum dan salam satu-satunya...


itu lah topiknya..
couldn't u please..stay with me.and be worth to me..
kadang-kadang kita suka membandingkan perkara yang kita ada dan belum ada,
tapi sebenarnya itu tanda perkara syukur adalah apa yang kita belom ada..


beberapa bulan yang lepas, aku telah tender resign di company sebelumnya.
lalu ku mohon melanjutkan pengajian, mohon kerje dan tak lupa kumohon PLF (Programme Leader Fellowship) juga..

semua permohonan ku terjawab, namun bukan ia datang pada satu masa yang sama selepuk..
mula2 ku terima lanjut pengajian, dan kemudian ku terima PLF, akhirnya kerja pon ku terima.
istikharah ku tidak menjawab antara pengajian dan PLF.
dan atas beberapa faktor, aku menangguhkan pengajian dan terus bekerja..

segalanya berubah.
hati ku juga berubah. bagai merajuk membawa diri kerana melepaskan keduanya.

di tempat kerja baru, aku mula menyesuaikan diri.
melihat status2 teman sepejuangan PLF, membuat aku merasa bangga dan mendoakan kejayaan mereka di sana.

owh.tuhan.kau duga hati ku agar berjuang di arena apa ini.

selepas hampir 2 bulan di sini, kelmarin bos panggil aku ke biliknya.
aku dikhabarkan projek yang sepatutnya di tempat asalku, company telah menarik diri. Bos mula bertanya adakah kau mahu jika company hantar mu ke selatan penjuru semenanjung.

aku keliru.
dan hingga hari ini, aku masih tertanya-tanya.
apakah peluang aku ini lebih baik dari yang lain.

jika ku adukan pada Abang yang baru menerima kehadiran bayinya.
adakah abang akan menyokong dan memberi pendapatnya.


dan aku bingung.aku tak tahu.

ku serahkan perjalanan hidup ini padamu ya rabb. kau sebaik2 perancang. rencanakanlah hidupku dengan keberkatan, magfirah dan manfaat kepada aku juga agama mu.

P/s : 

" rabbana firlana wa li ihwaninal lazi na sabaqu na bil imani, wala taj 'al fi kulubina ghillallillazi na amanu,
rabbanaa innaka ra ufur rahim" (surah Al-Hasyr, 10)

Ya tuhan kami, ampunilah kami dan saudara-saudara kami yang telah beriman lebih dahulu dari kami, dan janganlah kau tanam kedengkian di hati  kami terhadap orang beriman. Ya tuhan kami,  sesungguhnya kau Maha Penyantun, Maha Penyayang.

semoga kau berikan aku jalan yang lebih baik dari sebelumnya agar redhamu tak lekang bersamaku.





Wednesday, November 21, 2012

terung tiada kena mengena pon

Assalammualaikum...

Hmmm...
Malam tadi buka laptop, jumpe video kitorang tengah refresh jawi...
macam mana nak eja terung...
heee....


cer bace kalau tau bunyik.....heee
geng awak2 ni memang funny la...
balik dari sesi eja jawi ni, aku sempat tipon mak tanye kan " betol ke ejaan TERUNG ade 3 wau....?"
mak menjawab, yep...ebselutli benar!


hmmm...diam tak diam...
geng adek bradek mse blaja ni sume dah nak kawin kan...

friends till jannah ya, kawan2,,
the similarity and the differ need to be mix together .come on, life is about taste both together!


kalau dedulu wearing the "cincin", people never ask.
nowadays, they starts ask... siapa, di mana, oh..hooo...bila? (bak lirik lagu dj dave)
hmmm...
ape pon, semoga sahabat2 ini dipermudahkan urusan baitulmuslim mereka dan cinta till jannah.

bagi sahabat yang single mingle tuh, jangan khuatir ya. ada jodoh itu, cuma cepat lambat ja.

dan aku teringat "bila seorang bujang menikah, maka sempurnalah sebahagian imannya"

hmm..maknanya sebahagian lagi itu masih menjadi tanggungjawab kita ya.
Kahwin tu, kahwin la juga.jangan lupa lengkapkan iman kita.


yep.tajuk terung tu tiada kene mengena pon kan..
 k la.. Wassalam

P/s : mari doakan agar semoga Allah selamatkan pejuang islam di palestin! semoga kemenangan tetap berpihak kepada kita.

Thursday, November 15, 2012

salam.maal hijrah..

assalammualaikum..da baca doa akhir tahun dan awal, tak semalam.

hmm.. doa?

semoga kita2 dapat teguh dan terus kembali kepada Allah dalam keadaan husnul khatimah sempurna tanggungjawabnya di dunia ini.

doa buat gaza dan pejuang islam,
moga2 Allah mencucuri rahmat ke atas mujahid yang syahid dan memberi hidayah kepada semua umat islam di dunia agar menyempurnakan tanggungjawab ke atas penyelewangan penindasan agama Allah langsung diterapkan iman dan taqwa yang jitu sehingga Islam terus menang dari segala sudut dan aspek di dunia ini.


Wassalam..


Sunday, November 04, 2012

isnin pemula hari

Salam Isnin..
selamat menduduki peperiksaan kepada adik2 yang mengambil SPM 2012..
semoga dipermudahkan urusan dan diberi ketenangan dalam menjawab kertas soalan k.

weekend kali ini, (semalam dan kelmarin), saya mendapat 3 jemputan.. namun dapat memenuhi dua dari berkenaan.
mula2 memang excited nak tengok para sahabat kawin, tetapi selepas incident saya dikunjungi lawatan kafarah (demam) dan adik yang ditahan kembali di wad maka dapat la dipenuhi 2 jemputan sahaja.

hee...
Alhamdulillah.adik da selamat discharge dari wad. semoga cepat sehat ye, dik!


ok.Tuh dulu...nanti kita sambung k