Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2013

with the too little,then will it earn the more one.

Assalammualaikum...
After quite a long time... dah lama tak update tentang sajak2 aku. maaf.. terlalu kesibukan..

ok.tajuk titipan sajak yang kali ni adalah : SEANDAINYA BUKAN AKU..

seandainya aku bukan aku... ku dongakkan kepala... aku mahu jadi merpati putih.. terbangnya tinggi..jauhnya pergi.. namun ia kan kembali satu hari nanti.
seandainya aku bukan aku... ku lihat al-nabatu pula... aku mahu jadi semalu.. durinya beribu, bunganya halus-halus, mengalas kaki durjana dari menghentak bumi.
seandainya aku bukan aku... aku taknak chrysanthemum mahupun carnation, daisy.indah pada nama dan rupa. sayang bunga tahan seminggu sahaja. tapi kan berulang kuntum mekar berbagai warna..
seandainya aku bukan aku... *Hayawan comel manja dan berkeliaran, aku mungkin kucing, oh.tuhan...itukah aku.
seandainya aku bukan aku aku nak jadi graviti, mengekalkan semua ciptaannya, bagai paksi lutsinar di bimasakti.
seandainya aku bukan aku, aku mungkin langit, santai melihat ikan berkejaran, sesekali memberi amaran hujan.
Syukurnya Aku adala…

happy.stay with me.

Assalammualaikum....this is another my kind of short update.last two week... starts the next journey..
got
really tough to have back-to back daily routine.
really enjoying at any single moment.
really try to get well prepare.
get up. look forward and move forward as well.*haish.. macam dah makin selalu berbahsa omputih pula.nebermind la ek..need keep pray.
pray for keep on the right track.
pray for a rightfull decision.
right time.right ambition.
moga Allah memberkati perjalanan ini.today...
in a good mood.
1st, halfday keje.
2nd, Sijil Pelajaran Malaysia keluar.
3rd.... balik kampung!pelok mak ayah
4th... jumpa pengantin.
5th...... nak tunjuk hantaran yg dah siap ni.
6th... rindu semua!!
7th..  sayang semua.*haha.. mahap la cenggini hapdate.not yet full rice in my tummy.stillngot empty dari semalam.btw.enjoy la by looking the photo
1.feel happy with shoes!*endofin baru.kasut murah, selesa dan praktikal
2. kerje-kerje-kerje... still suke!*nak enhance the power of positive aura la tu:)

dulu ibu..sekarang mak..

Watch "Lagu Jasa Bonda- Hari Ibu (Mei 2011)" on YouTubeAssalammualaikum... here a short update ok!dedulu we call her  emak.
then we short it with Mak only....
the calling were develop to
Ibu...
arabian said Ummu...
and they do call it as ummi...
the prince and kerabat bagai try with Bonda...
the indian says Amma
chinese ahmaaa
the mat salih starts as Mother...
technology came with mama...
sometimes heard that is a mummy toonowaday, the only left is
Ma..
and still refer to the same appreciation to a women who give a birth to us
as a daughter
or as a son.
so..enjoy the listening audio..
could be reply all her support,
encourage, care, time spending,
expenses to grow us well etc...???
huhu..till then..
learn to deliver the task di dunia.
learn to delegent the amanah..
plays role as the a person
who earn for dunia and akhiratul hasanah.
*for me : ibu adalah ibuku.mak adalah mak mentuakusekian.wassalam

lihat mereka...

Assalammualaikum w.b.t....

Semalam sibuk keje..
namun pagi sebelum mula bersibuk2...
... skrol..skrol.. enset..*canggih la konon, bole wifi kan..
dan ternampak status member Perdana Leader Fellowship a.k.a PLF..
mereka akan diterbangkan ke Aussie.



Yep.Australia..
Perasaan terharu.
bangga..
dan berbanyak tahniah kepada mereka.
Moga-moga banyaklah ilmu dan manfaat yang dapat mereka kutip di sana..

Kalau di zaman belajar, kita mungkin boleh berpesan ini...
memandang orang manusia ber pointer cantik... buat kita rasa kurang shimmer.. kurang attention.. kurang attraction.. kurang bijak.. malah kurang yakin..! *huhuhu..macam berpengalaman la pulak..
dan memandang mereka yang melangkah setapak lagi ke depan..
Kita perlu sedar diri di bawah.. di belakang.. namun itu bukan tanda kita minta dihenyak.. dipijak... ditinggalkan
Ia sekadar satu motivasi untuk berusuha..berusaha dan berusaha.. the best thing in  my planning is prepare to beat the failure...
Wahai sahabatku.. aku temui petikan ini..

mana milik kita?

Assalammualaikum w.b.t...


Manusia selalu terleka.. dan aku juga manusia itu..
namun manusia punya peluang.. peluang bertaubat agar kembali kepada Allah.. Pencipta Maha Pemurah.. Maha Kaya ... Maha Mengetahui... Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...

Aku dengar lagu ni.. Hati menjadi sayu mengenangkan.. memikirkan kebesaran Tuhan kita.. ..
Mana milik kita? Sebenarnya semua milik Allah. Kita hanya mengusahakan.. Kita takkan punya apa-apa, Kalau Allah tak beri kita..
Kita sebagai hamba.. Wajib bersyukur.. Mungkin kita ada timeline tersendiri.. kita tulis setiap target di garis timeline kita, tapi kita sendiri tak tahu.. "timeframe" yang Allah beri.
Lagu ini mengaudit kita.. menagih balas taubat akan dosa kita.. mencarik hati kita yang lalai.. memupuk jati diri islam di mana.. memberi taqwa kah kita.. dan tetap sayu... hiba.. kecewa... takut.. kerana takutkan azab Allah kelak.. Moga Allah memberi kita kebahagian dunia, kebahagian Akhirat dan dijauhkan kita dari Azab api neraka.
A…

an interest will pay another "interest"

Assalammualaikum.... Dari kecil aku disogok dengan cerita arwah atuk pernah berkhidmat dengan pasukan British, sebagai seorang doktor.. dia pernah ke singapura. dan apabila ingin diserap terus ke singapura, atuk menolak. lalu jadi manusia biasa...yang punyai hidup, anak2 juga ke kebun. Wuallah hu alam. Sebab masa tu atuk pernah kahwin dengan 'nenek' lain sebelum nenek sekarang. nenek cakap atuk benti berkhidmat dan masih simpan perkakas2 operate.. hm..tapi semuanya dah takde since anak2 main dan hilangkan. okeh.done. that is how i got interest and pernah la have an ambitious nak jadi doktor, mase sekolah la.. but since mase tu im not easy to handle my arabic langue (*sekolah agama ko!huhu), then i choose to escape from that school and put myself into the science physical stream (from pure bio to civil eng). be in technical school, with much more advance environment..i dont get any culture shock.alhamdulillah, well adapt.. then i realize,i got myself doing better and coo…

welcome to my life..

Assalammualaikum... its around my last time in 2005...
that time where i was litle teen..
hoho...

i used to sang hear few songs.
one of that is from simple plan..

this one..

owh please mem! have u ever try to put some memorial things in your blog? haha.. we should have it. past is past. but the bitter past make us grow up well now! *think positive, act positive! ^^)