Tuesday, March 26, 2013

with the too little,then will it earn the more one.


Assalammualaikum...

After quite a long time...
dah lama tak update tentang sajak2 aku.
maaf..
terlalu kesibukan..

sumber ikim.fm (facebook)

ok.tajuk titipan sajak yang kali ni adalah :
SEANDAINYA BUKAN AKU..


seandainya aku bukan aku...
ku dongakkan kepala...
aku mahu jadi merpati putih..
terbangnya tinggi..jauhnya pergi..
namun ia kan kembali satu hari nanti.

seandainya aku bukan aku...
ku lihat al-nabatu pula...
aku mahu jadi semalu..
durinya beribu, bunganya halus-halus,
mengalas kaki durjana dari menghentak bumi.

seandainya aku bukan aku...
aku taknak chrysanthemum mahupun carnation,
daisy.indah pada nama dan rupa.
sayang bunga tahan seminggu sahaja.
tapi kan berulang kuntum mekar berbagai warna..

seandainya aku bukan aku...
*Hayawan comel manja dan berkeliaran,
aku mungkin kucing,
oh.tuhan...itukah aku.

seandainya aku bukan aku
aku nak jadi graviti,
mengekalkan semua ciptaannya,
bagai paksi lutsinar di bimasakti.

seandainya aku bukan aku,
aku mungkin langit,
santai melihat ikan berkejaran,
sesekali memberi amaran hujan.

Syukurnya Aku adalah aku.
manusia berakal juga menggali ilmu,
tugasnya mengadap Allah yang satu,
sebagai anak, ibu,isteri, menantu, cucu jua sahabat mu.

Syukurlah aku adalah aku,
memimpin hati mencari ilahi,
sedang moyang ku adam ahli syurgawi,
dihantar ke dunia untuk diuji.

Syukurlah aku adalah aku,
Menjana 4I berhati-hati,
bersangka baik dengan ya rabbi,
berbaik-baik mentauliahkan nurani.

Syukurlah aku adalah aku,
menyusuri laluan penuh liku,
meneliti kesan akan datang dan dahulu,
mengkaji AlQuran mu sirah kaum satu per satu.

Syukurlah aku adalah aku,
berusaha mengamal Sunnah kekasih Mu,
bersendirian di mata dan tidak di sekali jauh dari Mu,
yang tak lama hinggap dunia itu.

Syukurlah aku adalah aku,
Usah Kau hidupkan jemu,hasad, tamak dan cemburu,
lingkungkan aku dengan ahli syurga mu,
aku tidak mahu neraka menjadi hak aku..

Syukur aku adalah aku,
mengkaji syair iman terdahulu,
memuji dan menangis akan kelemahanku,
sedang kunci pada kami adalah akal dan ilmu.

Syukurlah aku adalah aku,
andai kekasihMu bagai AlQuran hidup,
andai pernah Muhammad (s.a.w) memuji Muaz bin Jabbal,
andai pernah Balqis mengucap syahadah,
andai Zulaikha takmampu menolak cinta Yusuf,
andai taubat Yunus akhirnya diampuni Allah,
namun andai aku belom punyai ilmu,
berikan aku berakhlak yang baik,
aku takut taubatku taksempat menjengahmu.
andai benar tiada khilaf,
akulah golongan akhir zaman yang bertuah,
melata di segenap udara,
merayap di pelusuk negeri,
memikir akan kebesaran Tuhanku,
yang diMasyar ia dibolehkan menerima syafaat Rasulnya,
dan dahulunya di dunia,
tanpa ragu dengan sirah kerajaan terdahulu.
tanpa cela terus membenarkan kerajaan Arasyd Mu
dan tanpa sesal dengan apa adanya aku.

*hayawan - haiwan
*al-nabatu - tumbuhan
*3I- Islam,ihsan, ikhlas, iman


di sini saya garapkan sedikit untaian tema sajak yang mengaudit diri.
seandai seorang manusia dan ia mengandaikan bila dia bukanlah di golongan manusia.
seperti yang kita tahu akan Firman Allah Ta’ala:
وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْأِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُون
“Tidak Aku ciptakan jin dan Manusia melainkan hanya untuk beribadah kepada-Ku.” (QS. Adz –Dzariyat: 56 )

sehingga ciptaan ini pernah ditanya oleh malaikat akan kewujudannya

 “Dan ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat: Sesungguhnya Aku jadikan di bumi seorang Khalifah. Berkata Malaikat: Adakah Engkau hendak jadikan di muka bumi ini orang yang melakukan kerosakan dan menumpahkan darah, sedangkan kami sentiasa bertasbih dan bertaqdis dengan memuji Engkau? Jawab Allah: Aku lebih mengetahui apa yang kamu tidak ketahui.” (Al-Baqarah:30)

bagaimana kita menghabiskan hayat ini?
“Wahai sekelian manusia, jika kamu masih ragu-ragu terhadap hari Qiamat, sesungguhnya Kami (Allah Subhanahuwata’ala) telah jadikan kamu dari tanah, kemudian daripada air mani, dari air mani menjadi darah sampai ia menjadi sepotong daging yang telah sempurna kejadiannya dan yang belum sempurna, supaya Kami beri keterangan kepada kamu dan Kami tetapkan di dalam kandungan (rahim) ibu mengikut kehendak Kami, sampailah waktu tertentu maka Kami keluarkan kamu dari kandungan ibumu menjadi kanak-kanak sampai kamu menjadi orang dewasa. Di antara kamu ada yang dimatikan dan ada yang dipanjangkan hidupnya sampai terlalu tua hingga tidak mengetahui apa-apa sedangkan sebelumnya kamu mengetahui “ (Surah Al Hajj ayat 5)
sekembalinya kepada Allah.. 
“Sesungguhnya kepada Rab (Allah) kesudahan kamu (tempat kembali). Dialah yang membuatkan kamu tertawa dan Dia juga yang membuatkan kamu menangis. Dialah yang mematikan kamu dan menghidupkan kamu kembali “ (Surah An Najm ayat 42 – 44 )
dan
"Janganlah kamu menuruti apa yang tidak kamu ketahui kerana pendengaran, penglihatan dan hati akan dipertanggungjawabkan. (Surah Al Israa', ayat 36)
di zaman serba terpelajar dan dengan rasa ingin belajar..
"dan tidaklah mengingati Allah itu kecuali orang yang berilmu"(Surah Al Baqarah, ayat 269)
maka
"sederhanakan jalanmu dan lunakkanlah suaramu (surah Lukman, ayat 19)
dan 
"tiada satu pun ucapan kecuali adanya Raqib dan atid" (surah Al Kaaf, ayat 18)
marilah..
"Bacalah apa-apa yang mudah dari Al-Quran (surah Al-Muzammil, ayat 20)
kajilah alam..
"dengan tanda bintang-bintang, mereka mengetahui petunjuk" (surah Al- Nahl, ayat 16)
eksperimen alam akan mengungkap hipotesis agar
"Katakan kepada orang mukmin, tundukkan pandangan mereka" (surah An- Nur, ayat 30)
kesimpulan doa pada hari ini,
"Ya Allah, limpahkanlah kami kesabaran, kukuhkanlah langkah kami dan bantulah kami menghadapi orang-orang kafir"  (surah Al-Baqarah, ayat 250)


as my tittle as the above
..a little syukur..just like a bit zikir...
keep us on the right track.
it just like a single sen, that make the figure meet thousand.
Sampai sini dahulu.
Moga bermanfaat.
Wassalam

Wednesday, March 20, 2013

happy.stay with me.

Assalammualaikum....

this is another my kind of short update.

last two week... starts the next journey..
got
really tough to have back-to back daily routine.
really enjoying at any single moment.
really try to get well prepare.
get up. look forward and move forward as well.

*haish.. macam dah makin selalu berbahsa omputih pula.nebermind la ek..

need keep pray.
pray for keep on the right track.
pray for a rightfull decision.
right time.right ambition.
moga Allah memberkati perjalanan ini.

today...
in a good mood.
1st, halfday keje.
2nd, Sijil Pelajaran Malaysia keluar.
3rd.... balik kampung!pelok mak ayah
4th... jumpa pengantin.
5th...... nak tunjuk hantaran yg dah siap ni.
6th... rindu semua!!
7th..  sayang semua.

*haha.. mahap la cenggini hapdate.not yet full rice in my tummy.stillngot empty dari semalam.

btw.enjoy la by looking the photo
1.feel happy with shoes!*endofin baru.kasut murah, selesa dan praktikal
2. kerje-kerje-kerje... still suke!*nak enhance the power of positive aura la tu:)
3. tips or tricks..
4.rindu mak ambam ngan mak ammok...
5. love is kind of things!should be really something.. appreciate it!explore it..!

Monday, March 18, 2013

dulu ibu..sekarang mak..

Watch "Lagu Jasa Bonda- Hari Ibu (Mei 2011)" on YouTube

Assalammualaikum...

here a short update ok!

dedulu we call her  emak.
then we short it with Mak only....
the calling were develop to
Ibu...
arabian said Ummu...
and they do call it as ummi...
the prince and kerabat bagai try with Bonda...
the indian says Amma
chinese ahmaaa
the mat salih starts as Mother...
technology came with mama...
sometimes heard that is a mummy too

nowaday, the only left is
Ma..

and still refer to the same appreciation to a women who give a birth to us
as a daughter
or as a son.

so..enjoy the listening audio..
could be reply all her support,
encourage, care, time spending,
expenses to grow us well etc...

???

huhu..

till then..
learn to deliver the task di dunia.
learn to delegent the amanah..
plays role as the a person
who earn for dunia and akhiratul hasanah.

*for me : ibu adalah ibuku.mak adalah mak mentuaku

sekian.

wassalam

Tuesday, March 12, 2013

lihat mereka...


Assalammualaikum w.b.t....

Semalam sibuk keje..
namun pagi sebelum mula bersibuk2...
... skrol..skrol.. enset..*canggih la konon, bole wifi kan..
dan ternampak status member Perdana Leader Fellowship a.k.a PLF..
mereka akan diterbangkan ke Aussie.

ia melambai-lambai...


Yep.Australia..
Perasaan terharu.
bangga..
dan berbanyak tahniah kepada mereka.
Moga-moga banyaklah ilmu dan manfaat yang dapat mereka kutip di sana..

Mesti USAHA dan BERSUNGGUH-SUNGGUH ya!
Kalau di zaman belajar, kita mungkin boleh berpesan ini...

pointer itu hanya numberic intellectual identification or kind of categories people surrounding
memandang orang manusia ber pointer cantik...
buat kita rasa kurang shimmer..
kurang attention..
kurang attraction..
kurang bijak..
malah kurang yakin..!
*huhuhu..macam berpengalaman la pulak..

dan memandang mereka yang melangkah setapak lagi ke depan..

Kita perlu sedar diri di bawah.. di belakang..
namun itu bukan tanda kita minta
dihenyak..
dipijak...
ditinggalkan

Ia sekadar satu motivasi untuk berusuha..berusaha dan berusaha..
the best thing in  my planning is prepare to beat the failure...

Wahai sahabatku.. aku temui petikan ini..


sumber dari google..
Jujurnya.Aku cemburu akan pemergian kamu ke tempat orang.
Walau aku takpasti apakah sama niat murni kamu dan aku yang ingin ke sana.
Aku sedih melihat aku di sini.
Aku kan lebih sedih jika kamu tidak menggunakan peluang ini bukan sebaiknya.
tetapi aku mahu kamu lakukan terbaik..terbaik..terbaik untuk agama, bangsa dan negara.
*dan aku marah kerana wujud perasaan negatif dalam motivasi ingin sepositif boleh ini.

kenapakah aku jadi begini.
Sahabatku,

I do broken English.
You all been polish well in this few months.
I still encourage my Malaysia langua...
You all been talk professional without mix..
I still here..
and you there.


di atas; maksud surah Al-Asr, 3 ayat yang dalam maknanya!

"Demi Masa. Sesungguhnya manusia kerugian...melainkan yang berIMAN dan BERAMAL SOLEH.
Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara...~~Lirik Nasyid Raihan. tahukan?"


Hari ini aku dengar radio tarbiah lagi..
ia kadang jadi aku menangis.
mengaudit diri.

Motif?? *tersentuh hati..

5 entiti yang membolehkan setiap perlakuan, perbuatan atau pekerjaan  menjadi IBADAH.
Pertama : mesti Niat kerana Allah
Kedua; mengikut Syariat - menjada pergaulan, aurat etc
Ketiga; Halal - hati2...saitan kadang yang terlebih kreatif berusaha menghalalkan perkara haram.
Keempat; memberi kesan baik - cth gaji menafkahkn keluarga, membantu komuniti dalam sedekah
Kelima; tidak meninggalkan perkara asas iaitu solat lima waktu


kesimpulannya sahabatku,

berdoalah..kerana ia sumber kekuatan.berilmulah kerana ia menjaminkan.bertebaranlah kamu ke muka bumi Allah.InshaAllah.


tetapkan iman.galilah taqwa..

kebahagian kalian..kebahagian aku juga..


sekian, buat kali ini..


Monday, March 11, 2013

mana milik kita?


Assalammualaikum w.b.t...


Manusia selalu terleka..
dan aku juga manusia itu..
namun manusia punya peluang..
peluang bertaubat agar kembali kepada Allah..
Pencipta Maha Pemurah..
Maha Kaya ...
Maha Mengetahui...
Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...


Aku dengar lagu ni..
Hati menjadi sayu mengenangkan.. memikirkan kebesaran Tuhan kita.. ..
Mana milik kita?
Sebenarnya semua milik Allah.
Kita hanya mengusahakan..
Kita takkan punya apa-apa,
Kalau Allah tak beri kita..

Kita sebagai hamba..
Wajib bersyukur..
Mungkin kita ada timeline tersendiri..
kita tulis setiap target di garis timeline kita,
tapi kita sendiri tak tahu..
"timeframe" yang Allah beri.

Lagu ini mengaudit kita..
menagih balas taubat akan dosa kita..
mencarik hati kita yang lalai..
memupuk jati diri islam di mana..
memberi taqwa kah kita..
dan tetap sayu...
hiba..
kecewa...
takut..
kerana takutkan azab Allah kelak..
Moga Allah memberi kita kebahagian dunia, kebahagian Akhirat dan dijauhkan kita dari Azab api neraka.

Amin.

Perkongsian hari ini ; AL-BAQARAH 200-201-202..

 200,
Apabila kamu telah menyelesaikan ibadah haji, maka berzikirlah kepada Allah sebagaimana kamu menyebut-nyebut nenek moyang kamu, BAHKAN BERZIKIRLAH LEBIH DARI ITU. Maka di antara mereka berdoa " YA TUHAN BERIKANLAH KAMI (KEBAIKAN) DI DUNIA" DAN DI AKHIRAT MEREKA TIDAK PUNYA BAHAGIAN APAPUN. 

201,
dan di antara mereka ada yang berdoa " YA ALLAH BERIKANLAH KAMI KEBAIKAN DI DUNIA DAN KEBAIKAN DI AKHIRAT DAN LINDUNGILAH KAMI DARI AZAB API NERAKA"

202,
Mereka itulah YANG MEMPEROLEH BAHAGIAN  DARIPADA APA YANG TELAH MEREKA KERJAKAN dan ALLAH MAHACEPAT PERHITUNGANNYA.


 TAHU TAK..??
itu la ayat yang selalu kita baca sebagai sebahagian dari penutup doa setiap hari

~Al-Baqarah, ayat 201~


"Rabbana Atina fi dunnia hasanah wa fil akhirati hasana wa qina Azabban nar" 


^^) moga bersama bermanfaat. Hingga sini dulu.. Wassalam

Wednesday, March 06, 2013

an interest will pay another "interest"

Assalammualaikum.... Dari kecil aku disogok dengan cerita arwah atuk pernah berkhidmat dengan pasukan British, sebagai seorang doktor.. dia pernah ke singapura. dan apabila ingin diserap terus ke singapura, atuk menolak. lalu jadi manusia biasa...yang punyai hidup, anak2 juga ke kebun. Wuallah hu alam. Sebab masa tu atuk pernah kahwin dengan 'nenek' lain sebelum nenek sekarang. nenek cakap atuk benti berkhidmat dan masih simpan perkakas2 operate.. hm..tapi semuanya dah takde since anak2 main dan hilangkan. okeh.done. that is how i got interest and pernah la have an ambitious nak jadi doktor, mase sekolah la.. but since mase tu im not easy to handle my arabic langue (*sekolah agama ko!huhu), then i choose to escape from that school and put myself into the science physical stream (from pure bio to civil eng). be in technical school, with much more advance environment..i dont get any culture shock.alhamdulillah, well adapt.. then i realize,i got myself doing better and coop with teamwork. i was busier rather than my previous school. i have club activities, i got peep to do chat, i take part marathon,silat, sidang redaksi,naqibah so i got mission to submit, we do business for fund our club at end of day, i polish myself well (tapi selalu juga always back off to appear present on stage - senang keje belakang tabir je namun pernah juga perform atas pentas masa hari teknik ok.) *Most of the time, i get nervous to speak in crowd even teacher except for talks, i am the one always participate in askiong when the Q&A's session in any talk (*sampai ada masa, hantar kertas tanpa nama, nak tanya soalan pada penceramah..tapi semua tahu ) * memang i am pretty much malu dan segan.my damp blushing time..till i cant handle it.mase kat sekolah dulu, ada talk PMR penceramah tanya siapa kat sini adalah juara?aku pernah angkat tangan sorang2 masa penceramah tanya.dan bila penceramah cakap "hah.ada juga yang yakin dia adalah juara" bila semua pandang belakang, aku turunkan tangan.. betapa lowprofilenya aku kan..muka blushing takbole cover.huhu

Monday, March 04, 2013

welcome to my life..



Assalammualaikum... its around my last time in 2005...
that time where i was litle teen..
hoho...

i used to sang hear few songs.
one of that is from simple plan..

this one..

owh please mem! have u ever try to put some memorial things in your blog? haha.. we should have it. past is past. but the bitter past make us grow up well now! *think positive, act positive! ^^)