Saturday, December 14, 2013

Manusia dan eksperimennya

Assalammualaikum w.b.t

Semalam pelbagai peristiwa yg menguji kesabaran. Ternyata ak masih insan yang lemah, hamba yg tak bisa lari dari ujian dan pengharapan. Harapan itu besar skopnya, seluas alam. Mungkin silap kita yg tamak tanpa memilih yang mana yg lebih utama dan yg mana lebih penting. Klimaks sabar yg mencakupkan ak erti hilang pertimbangan. Silap.
Itu silap ak.
Hilang karakter normal.
Nasi sudah menjadi bubur.
Tiada lagi senyum yang biasa.
Ucapan tegas telus formal dilontarkan malah mungkin di mata adik pekedai ini menyimpan memori ak sebagai memori terburuk baginya. Jauh di hati, doakan moga kita menjadi yg lebih baik.

Pagi ini membaca buku "nota hati seorang lelaki" tulisan pahrol mohd juoi. Membina pengajaran akan hari semalam.

Bercerita tentang eksperimen manusia pertama yang mampu berbicara dengan haiwab. Itu la nabi sulaiman dan semut. Nabi bertanya akan semut berkenaan berapa makanan yg ia perlukan untuk hidup setahun, maka semut menjawab ia perlukan sebutir sebesar gandum. Nabi Allah pun mengambil makanan sebesar itu dan memasukkan semut ke dalam botol. Usai setahun, Nabi mendapati hanya separuh dari sebutir gandum dimakan semut lalu ia bertanya akan hal itu. Semut menjawab jika di luar botol, rezeki nya dicukupkan Allah dan ia tidak perlu gusar akan hakikat itu.Namun apabila ia dikurung, ia berjaga2 dan berjimat kerna xyakin sifat prihatin manusia yang manakan tahu apakah terlupa akan membebaskannya lebih dari setahun..

Nah.Aku pon tersedar akan ini. Jaminan Allah yg lebih hakiki dari jaminan untuk rantaian hubungan sesama manusia.
Waranti untuk jaminan servis, guranti pula jaminan produk itu sendiri. Malah pendedahakan performance bond dan retention fund juga antara yg dirancang oleh manusia.

Sedangkan semut sendiri yakin dan pasti akan jaminan Allah inikan aku sebagai manusia berakal. Jaminan Allah lebih berhak aku dakap berbanding mendakap kebergantungan manusia yg seperti ak.

Sungguh kasian ke atas aku kerna alpa akan ini. Ujian semalam benar menyedarkan aku akan besarnya erti hidup. Pepatah pagi ini yg ku temui adalah pengakhiran setiap pertemuan adalah memori. Otak manusia adalah cpu terbaik.Simpanan memori nya biasanya masih mampu mengingati dan ulang kembali akan simpanan terdahulu juga terkini. Apatah kita bisa memberi akhlak terbaik untuk menyantuni hak harga sebuah memori manusia lain. Aduh. Besar kan tanggungjawab kita sesama hak manusia. Hak dia (manusia lain) adalah nasihat dan berpesan2.

Inilah manusia. Kadang kita bertemu org yg kurang baik bukan kerna kita belum cukup baik tetapi untuk memberi jalan kita menjadi lebih baik.

Hak eksperimen adalah melihat dengan mata hati. Itulah yang menerangi hidup kita dan menghiasi diri di akhirat.

"surah AsSyam ayat7-10" - berkenaan pilihan yg Allah ilhamkan pada kita.dan kitalah memilihnya...

Lalu diingatkan juga

"Segolongannya ke syurga, segolongan lagi ke neraka"
surah assyura ayat 7

Tiada hak kita menjadi golongan yg tengah2. Apabila pilihan hujung hanya dua.
Syurga atau Neraka.

Semoga bersama menjadi yg lebih baik, ditetapkan hati, fokus berusaha, telus, terbela, dikasihi dan dilindungi dgn Rahmat Allah.

Monday, December 09, 2013

Ceritera Mimpi. . .

Ceritera mimpi....

Dalam kepenatan... Semalam meeting seharian... Then gi kls dalam hujan salju...
Macam2 keberlakuan sampai lecturer pon lupa dtg kls.
Akhirnya kepulangan ke rumah sewe memberikan keletihan pada diri ini.

Kunci jam 4.30pagi utk gagahkan buat asimen dinihari.
Bersama selawat dan 4qul...terlelap la aku menjanakan mode hibernasi.

Mimpi pon menjelma....

kak rara n kak zamni kot ajak teman kak rara yg nk jumpe kawan lelakinya... Siap pujuk ckp kwn die akn bwk 2 org lg since kak rara gtau nk g bertiga(pempuan)....dgn berkereta, kitorg pergi ke pekampungan entah ke mana. Ak pelik gak first time mimpi g tempat yg ramai pemuda kat tepi2 jalan....then diorg follow kitorg dan semua show off diorg punye cash. Lepas tu, siap g satu tempat yg ad air bertakung yg keruh. Aku da x sedap ati...*pe hal mimpi ni.

Kak rara ditemani kak zambi jumpe la org yg nak die jumpa.. Ak xgi... Nyorok(xnk mik tahu)....then
Kitorg jalan lagi....mgkin nak balik da...seingat ak, ak duduk kt blakang(dalam keta), menikmati pemandangan matahari naik, gunung, byk menghijau ngn rumah macamm dalam lukisan.... Then, ak siap ajak g surau/masjid nak singgah solat. Masa wuduk tu, air paip utk wuduk mg smooth n jernih giler...sekali lagi ak pelik.
Kitorg semayang si pemuda2 ini duk tggu ktorg..*kerumun keliling tmpt solat pempuan macam la xpenah tgk pempuan...huhuu

Masa ak nak solat ade satu sejadah yg tinggal...ia terlipat.. Bila bentang, sejadah tu koyak.. Tp ak guna gak nak alas tok solat...

Masa solat rse pelik sbb sejadah koyak ni... Masa doa, ak perasan ad sorg pemuda yg pandang ak dr mula sampai akhir solat... Tp ak wat xpasan la...huhu

Then rasa terang, ak trus terjaga tengok jam 4.30(pagi)...
Ak tengak k.zamni(roommate) dah bangun..dalam hati pelik gak "awalnye kak bangun.salu 6.00-6.30 br bangun"

Then tengok jam sekali lagi..
Ok.dah pukul lebih 6.30 pagi.

Ak pon bangun.sampai sekarang teringat2 mimpi.

Huhuhuu

Sunday, December 08, 2013

Boleh tak..

Hmmm.lelepak ngan mimi n nuyie.bercerita tentang pengalaman mimi jelajah korea 6hari...

Rase macam nak gak...tp... Boleh tak, kite nak :


sekurang2nya 3 tahun bermastautin kt korea.





Bole la.bole la.bole eh..eh.......

Ok.

Bole.Lepas kawin!nah hamik ko!ahakss.

#nak mlwt ngra org#sampai3tahun tak lebih#kuasai bahasa#selami positif#

Cis.Mane nk cr laki korea.
Mane lak nk cr calon yg tgh nk smbg blja or kje kt korea...

K la... Jom tido. Nite...

Sunday, December 01, 2013

Menulis dengan hati


Assalammualaikum w.b.t

Perkara di atas adalah dirujuk, sy nur mohd 619sedang mencari inspirasi juga booster jati diri.

Ini kerana saya mendapati dari hari ke hari menghampiri berakhirnya detik 2013 menjadikan saya semakin berat untuk melangkah.Ibarat semakin hari, semakin terselam..terancam...huhu.

Saya juga mendapati pengurusan masa saya juga semakin tidak stabil walaupon sudah 5tahun saya tidak lagi memakai jam digital malah langsung tidak pernah menggunakan jam pasir zaman firaun.

Keadaan kewangan kelihatannya mendung juga akibat daripada kelewatan pengesahan bendahari dari pihak pelanggan yang telah kembali dirasai. Minyak kereta dan topup touch n go yang sudah tidak bermaya turut mengakibatkan keraguan melanda diri ini.

Ketabahan dan kekukuhan yang selama ini sedia maklum sedang bergoyang akibat gegaran dari sudut kekosongan booster inspirasi. Usaha2 membangkitkan rajin dalam diri nampak kurang... Silap... nampak tidak memberangsangkan lagi jiwa ini.

Dialog bersama mak juga tidak kesampaian (since mereka didalam leisure period-cuti skola). Selain itu, sikap encounter melalui alternatif kebiasaan gemar mengimbangi penggunaan otak kanan dan otak kiri juga tidak dapat dijana sekaligus memati minat pengurusan diri.

Digambarkan mungkin musim salji kali ini tiba lebih awal dan ia memberikan cold-heart feeling with frozen my normal attitude, pale face and response would pending.

Dengan kata semangat pengajar, yang meminta menulis dengan hati membuatkan ketidakpastian itu menjadi pasti. Hatiku bukan dicuri tetapi ia sudah lari.Larian zigzag membuatkan perjalanan ini menjadi sukar diganti, benar firman Tuhanku manusia dibolakbalikkan hatinya..

Ku doakan
“Allahumma inni a’udzubika minal hammi wal hazan, wa a’udzubika minal 'ajzi wal kasl, wa a’udzubika minal jubni wal bukhl, wa’audzubika min ghalabatiddayni wa qahrirrijaal"

Maksud: Aku berlindung kepada Allah dari rasa gelisah dan kesedihan, dari kelemahan dan kemalasan, dari sifat pengecut dan kikir, dan bebanan hutang serta kelengahan manusia".

Juga mohon kemudahan dengan bait

"Rabbana atina min ladunka rahmah,wahayyi lana min amrina rasyada"

Maksud : Ya Tuhan kami, berikanlah
rahmat kepada kami dan sempurnakanlah bagi kami petunjuk yang lurus dalam urusan kami ini.

"Rabbi yassir wala tu a'ssir.Rabbi tham min bil khairun warisin waljadid muslimah"

Maksud : Ya tuhanku, kai permudahkan..usah sukarkan.Ya Tuhanku kau akhiri dengan warisan yang baik2 dan muslimah terbaik

Bersama ini jua, dilampirkan adalah untuk rujukan usaha mahu mencetuskan kerajinan tulus dari hati dan sanubari.

Semoga dengan penulisan dari hati ini dapat membentuk inspirasi menulis dan menyiapkan asimen, kerjakursus, kertas kerja dan urusan yang diamanahkan. Diminta diri ini cemerlang mengharungi dunia ini agar dapat mendedikasikan impian syurga ukrawi.

Sekian wassalam.

Saturday, November 30, 2013

Cerita Pembuka Hujung Minggu

Assalamunalaikum w.b.t

"hai manusia, sesungguhnya telah datang kepadamu pelajaran dari tuhanmu dan penyembuh bagi penyakit2( yg berada) dalam dada"

Lalu
"dan kami juga turunkan AlQuran suatu penawar dan rahmat bagi org2 beriman"

Yang hemah mendidik pembaca AlQuran melalui madah2 halus dan melentur pemikiran tajam lagi jitu iman akhlaknya dengan

"Tuhan yg Maha Pemurah, bersemayam di atas singgahsana yang tinggi"(surah Taha, ayat5)

"KepadaNyalah terdapat perkataan2 yg baik" (surah AlFathir, ayat10)

"Tiada sesuatu pun yg serupa dgn Dia(AlQuran)" (surah Assyura,ayat 11)

"Dan mereka tidak dapat meliputi ilmuNya" (surah Taha,ayat110)

"Dan berbekallah sesungguhnya sebaik2 bekalan adalah taqwa"(AlBaqarah,ayat 197)

"Apabila kalian berbuat baik,sesungguhnya kebaikan itu untuk kalian (juga)" (Surah Al Ishak,ayat7)

Ok... Begitulah pembuka entry kali ini..
Begitu banyak kenduri kahwin telah aku diterima.Dollah, Along Jijah juga Mas Ayu.

Plan asal weken ini, nak shot for fullfill two from three invitations which is Dollah(jumaat-TTDI) and Mas Ayu (Ahad-Penang).Manakala kenduri Along Jijah (sabtu-Johor) tidak dapat dilunaskan. Due to issues, challenges and very unfortunately my payday is not coming yet... I manage to fullfill one of them and only. That was on friday nite..in other view its welcoming my weken with walimah. opkos la..as usual im the one who goin to pick Ayen and Mal (carpool strategy sejak dahulu kala).. Naseb baik sume bersungguh mengharung lrt untuk gather at the meeting station.. :)

Seronok dapat jumpa dan ber ladies outing. Hishhh... Dah jadi wanita berkerjaya sekarang ssh da nk jmpe2.. .trase mcm kejap je zaman diplomanian berlalu... :)

Setibanya di kenduri, ak kenalkan kt pembaca yg Dollah ni senior mase kitorg diplomanian manakala isteri nya Fana adalah coursemate diploma yang mana jodoh mereka, akhirnya Dollah dan Fana bermula masa degree di Shah Alam. Fana ni kecik comel dan mg sopan bdknye dr dulu sampai sekarang yang kini dah pon jadi bini org.^^

Kt kenduri, kitorg smpai awal namun akhirnya balik lewat kerna tggu taulan utk tlg kirimkan hadiah mas ayu yg ak xdpt dtg.. Heheee...*xkesah la wlpn lepak lame dlm kete...

Heheee....itu lah hujung minggu kali ni. Bukan ape, kesian nk menulis...wlpn xd cerita best damdamdum tp still nak bercerita....

Cume bila tgk fb, ade a few kenduri lain which is kawan sekolah (nina and yana)...wlpn xdijmpot ak tetap wish korg sume yg jmpot and xjmpot semoga korg mudah dan dirahmati Allah meneruskan cinta hingga ke syurga ye!

Aminnnnnn..

Gamba pulak
1. Gamba masing2 bersiap : lady in the making org ckp. . . Hihihi

2. Gamba pengantin : Dolah dan Fana- Barakallah hu lakuma wanjamma a' bainakuma fi khairi

K la..Sampai ketemu lagi...
*tbe2 lak terase nak nyanyi sampai ketemu, ku doakan sejahtera di hatimu...kehkehkeh

Nota di tumit : Tgk gamba pengantin2...ak terseedar, tema kaler ak dah ade org amik!!huhuhu...ala.acanne ni.....*guling2 jap

Tuesday, November 26, 2013

Sambgn itu Rare...

Assalamualaikum....

“Agama itu adalah nasihat , Kami bertanya : Untuk Siapa ?, Beliau bersabda : Untuk Allah, Kitab-Nya, Rasul-Nya, para pemimpin umat Islam, dan bagi seluruh kaum muslim” [Muslim no. 55]





Okeh.. sambungan cerita offer pengapit..
HEHE...
With mode STANDBY...ak igtkn la si pengantin ini g cari sepupu ke adik2 pengantin jadi pengapit.
Wei.. g kenduri...
Nak jadi tetamu.
Bole Makan2...
Bole Borak2...
Bole Tengok2 org...
Tengok2 acara...hehee

haaa..betol2...... camtuh la...

Klu jadi pengapit, alahai...
kne kluar feminisme kejap.
klu majlis geng pempoan, tak pe la
da bese cover cun.
hahaa

Pepon pada hari kejadian, tgk si besties ak tak cari ak balik or even msg ak langsung, ak consider la..
That VACANT were HIRED.
Ntah sesape ntah.ade le tu..
so, SELAMAATTTTTT satu cerite!!:)



well, ak mg gi kndri ni ngan mak kan.
tu pon die suh g awal, sebab die pon nak jumpe geng2 kat sane.
ak ckp la kt mak, "besties ckp kul 1315-1330 bersanding and lalu bawah pedang.
emm...
Kte target g makan n nk tgk diorg berarak je kan?."

 “…mereka yang beriman dan beramal soleh, berpesan-pesan dengan kebenaran, dan berpesan-pesan dengan kesabaran.” [Al-Asr : 1-3]

hakikatnya, geng2 mak ak mestila mak kengkawan ak gak..
ebselutli,
ak segan la...
belom pikir tang peluru2 soalan yang dari pelbagai sudut tak dijangka ditambah perangkap samar lagi...


“Tidaklah hambaKu mendekatiKu dengan suatu pekerjaan yang lebih Aku sukai daripada dia mengerjakan apa yang Aku telah fardhukan ke atasnya. Dan sentiasalah hambaKu mendekatkan dirinya kepadaKu dengan melakukan yang sunat sehingga Aku cinta kepadanya. Ketika Aku mencintainya, Aku akan menjadi pendengarannya yang ia mendengar dengannya, menjadi penglihatannya yang ia melihat dengannya, menjadi tangannya yang ia bergerak dengannya dan menjadi kakinya yang ia berjalan dengannya. Dan sesungguhnya, jika ia meminta kepadaKu, niscaya Aku berikan kepadanya; Dan sesungguhnya, jika ia memohon perlindungan kepadaKu niscaya Aku berikan perlindungan kepadanya.” (HR Bukhari no.6142)

nasib baik, Tuhan jadikan kebiasaan wanita itu siap nye lambat.
maka,  gerak geri ak melewati dari detik normal camne ak bersiap.
hehehee...
my mum  ^^

masa kenduri ni, jumpa la kawan2 sekolah rendah dedulu.
ak tak jumpe bdk2 laki len.
few sgt rase.
bdk pempuan pon tade la sgt..
yang ade, yg ak bese jumpe.

hmmm!ehemm
ak jarang puji org.
                    
                                                      where is im about.


ni nak puji "kawan ak ade yg dah ensem!"
hahaha.
*rupanya i got my lady eyes back.*gelak guling2
*teringat besties yang pernah suh ak tackle mamat ni

a good mirror to see each day.haha


takpe la.
with my pro praktis,
 i cant risk my friendship..sebab i dont bear to lost a good friend and love at the same time.
so, hope he dont get close and try to be friend with me. if he dare, i take back that praise about him.
...hehee..


Avoid even this cute awkward from appear!

yang pempuan, sume da kawin dan dah beranak pinak.
opkos la..
nembam2 anak diorg..
=)

yep.we are getting old, friend!

k la.. sampai situ.
nak tgk gamba?
okeh...
barakallah hu lakuma jamma a'baina kuma fi khair.
apis n dayah=)
sakinah-mawaddah-walrahmah
sila bercepat2 beranak pinak pulak ye...



nota di tumit :
first time tgk uniform background lalu bwh pedang.sebelom ni, penah tgk bdk ex-palapes je..hee.
pelik nye.. mereka ni cerah2 plak mukenye kan...lantak la ko.maskulin agaknye. hahaha...
*tajuk rare tu taksama content die.




Wassalam

Tuesday, November 19, 2013

Rare-all about rare.rare.rare

Salam.

Baru2 ni asik nampak perkataan "rare".
Buat ak pon nak gunakan ia juga.
Hehe..

Setelah seberapa lama ini, macam2 perkara berlaku.
Semester yg memerlukan energy tambahan.
Kerjaya juga tak cangkung mengikut rentak ku.
Yang "rare"nye, aku mulai cangkung.
*peluh mendingini hati ini

Ujian yang Allah berikan bukanlah untuk melemahkan hambaNya.
Entah kenapa sekarang aku semakin awal tidurnya.
Balik kelas.
Bersihkan diri.
Solat Isyak.
Makan (klu nak makan)
Tido.

Bak kata mak ak- tido awal tanda2 penuaan.

Namun ak juga sedar bahawasanya, subuh semakin awal.

Seawal 5.40 pagi.
Bagi yang bangun tahajud, bangun pukul 5.00pagi pon terasa berkejaran.

Namun bila direnung kembali, ak yang berkelana seketika di bumi bandung.
Subuh mereka lebih awal..pkul 4-- wei..
Manakalanya, isyak mereka pukul6-- wei...

Perbezaan waktu sejam sahaja. Klu kt malaysia pukul 5, mereka baru pukul 4.
Bayangkan bila malaysian gi sana.
Adapt tak mereka(malaysian) ini untuk bangun awal dua jam bagi subuh ini. *2jam itu=perbezaan waktu sejam + lewat bangun pon dah hampir sejam*

Namun kelebihan ke atas rakyat marhean bandung ialah mereka tidak cangkung dengan tidur yang seketika sebelum memulakan hari yang baru. Mungkin ini juga yang buatkan rakyat kita leka dibuai dan lewat merebut peluang hari barunya.Omputih said "the early birds get more worms"

Ok.stop.itu mukadimah entry ni.

Rare lagi bila... bila....

Bila bff ak(lelaki) meminta ak jadi pengapit perempuan a.k.a bini die. Its a honour as im girl too.cume dibandingkan my boyhood..its still a "rare"!!

Haha..

Rare gak bila few hours before my bff ask dis... ak telah pon ditawarkan satu lagi undangan pengapit perempuan utk wedding exhousemate.tapi next year la.
Emmm.pengapit.pengapit.pengapit. I feel that rare.
Adorable?
Memorable?

Dis is seriously
"Rare" dude.

Becoming december.
My dairy schedule would be tight.
Most of weekends have own weeding invitation.

I also comes with a few rare requests.
1. Find me a partner who will ask and push me to done my thesis etc.
2. I want to join archery class.please find me one.
3. Rarely i hope the groommaid is handsome one although i dont made decision with fullheart to be her/his bridemaid.

Ok.that all about rare.

Sekian. Ini style rare ak(buat masa ini).terima kasih.

Nota di tumit : sedekahkan Alfatihah kepada Ahmad Ammar Ahmad Azam.His video spreading very wide and touch my feeling too sebab mautlah yg lebih dekat bagi setiap benda hidup.

Tuesday, November 12, 2013

Nikmat Sehat adalah ujian

Assalammualaikum w.b.t

Sepanjang hidup, alhmadulillah usia kita ditambah(dipanjang2kan)
Namun disebalik usia ini, ada satu nikmat.
Nikmat sihat yang selalu kita remehkan.
Sehat yang selalu kita raikan dengan kalimah Alhamdulillah.
Bila kita diuji akan nikmat demam, hilang kecerdasan mahupon mungkin hari lembik... Kita sedar akan nikmatnya sihat itu.

Kecintaan kita terhadap nikmat sihat di samping kawalan gula, kolestrol juga lemak membuatkan kita lupa.leka.
Sebenarnya nikmat sihat ini juga satu ujian nikmat.
Allah meneliti kita di saat senang kita.
Di mana apakah kita bingkas bangun tahajud.
Bagaimanakah kita melaksanakan subuh kita.
Apakah nilai rehat seorang yang berfikir akan Tuhan nya.
Siapakah yang terpilih mendapat rahmat dan menerima hidayah nya.

Nikmat sehat inilah peluang.
Peluang yg selalu membuatkan si alim ulamak tak lelah bertahmid kepada Allah.
Peluang ini jugalah yang menjadikan rohani seorang berjiwa besar menjadi satu sistem imun.
Pertahanan yang mana memberikan tahap kebergantungan terhadap rahmat Allah bukanlah olahan atau jamahan pelbagai jenis ubatan. Sunnah nabi yang membuatkan mereka ini terjamin sistem pencernaan maka selaraslah paras iman tanpa dukacita.

Sihat...
Kau mendukacitakan saat ziarah sang jasad melawat nazak.
Sihat kau menggembirakan kala
kau membantu jasad lain  terbaring kaku
Sihat...
Kau bagai satu rantai
Kuasa yang menghanyutkan jiwa leka nafsu
Gam yang sukar memisahkan alpa dan buaian menggoncang masa lalu
Sihat
Umpama duri dalam daging
Umpama telur di hujung tanduk
Umpama mimipi dalam mimpi
Umpama mata pedang diacu ke leher.

Sihat..
Hargamu bukan semurah itu.
Menjagamu bukan seladang kambing.
Menghayati mu juga melawan arus sakitku.
Maka dengan kamu,
Para sahabat Nabi malah Nabi sendiri
Berjuang memelihara amanah Allah.
Terhadap jasad ini,
Terhadap jasad lain,
Terhadap ruh ini,
Juga terpelihara buat ruh lain.
Moga aku juga senang memelihara kamu.

Semoga dengan sihat, akan ku dpt melaksanakan amanah Allah terhadapku. Dpt membela amalku ke syurgaMu.Dpt melengkapkan impian aku sebagai salah satu hamba solehahmu.Dpt menyempurnakan tanggungjawabku terhadap manusia lain.Amin

Sekian.

Notes : Hari terakhir amik ubat. Semoga kebergantungan ak sihat hanya pada Allah. Kerna ak takut ubat menjadi rujukan penawar no 1 berbanding rujukan utama ku Allah yang satu.

Thursday, November 07, 2013

Meteor Garden

http://www.youtube.com/watch?v=RT3VcIeQxgQ&feature=youtube_gdata_player

Teringat zaman sekolah form 1 ke form 2, semua org duk minat meteor garden.

Tapi itu la.. Lagu ni melekat dalam kepala ak sampai sekarang.walaupon ak xpenab tgk cerite die tapi hanya selalu dengar si tika nyanyi tang korus die....

I google.opsss..it was 2001 drama series....:)

Monday, September 30, 2013

wishing list



Top Of The World Lyrics

Such a feelin's comin' over me

There is wonder in most every thing I see
Not a cloud in the sky, got the sun in my eyes
And I won't be surprised if it's a dream
Everything I want the world to be
Is now comin' true especially for me
And the reason is clear, it's because you are here
You're the nearest thing to Heaven that I've seen
I'm on the top of the world lookin' down on creation
And the only explanation I can find
Is the love that I've found ever since you've been around
Your love's put me at the top of the world
Somethin' in the wind has learned my name
And it's tellin' me that things are not the same
In the leaves on the trees and the touch of the breeze
There's a pleasin' sense of happiness for me
There is only one wish on my mind
When this day is through I hope that I will find
That tomorrow will be just the same for you and me
All I need will be mine if you are here
I'm on the top of the world lookin' down on creation
And the only explanation I can find
Is the love that I've found ever since you've been around
Your love's put me at the top of the world
I'm on the top of the world lookin' down on creation
And the only explanation I can find
Is the love that I've found ever since you've been around
Your love's put me at the top of the world


Songwriters
CARPENTER, RICHARD LYNN / BETTIS, JOHN

when i was standard six.. its about 2000 (millinium year), i used to hear this song in music class.emmm... wait.. i cant remember what year exactly, music teachers play the casset to us. but i keep sing.."i on the top of the world looking down to the creation ant the only explanation i can find....


then, i google for it.

YEAZZAH..

yes it is.

i found it.

hahaha.


i put it in my wishing list.

wishing to sing or make it as a background music for my wedding's video..^^



love it..shuke sangat.

thanks for that memory. i recall uu very well... even mine about 2* years...excited and glad to hear it again!!!

Alhamdulillah.. terimakasih Allah atas ingatan ini..



 

Saturday, September 28, 2013

weekend tak berapa panjang

Assalamualaikum...
Hari ni hari yg panjang.Sebab
1. ngadap uma.hihiii *baru merase weekend sebenar
2. buat otak kanan berfungsi dgn barang yg berbulan2 terperok kt dlm plastik...hihi.

k la.. tayah cakap banyak...
tgk gamba yek..

gamba last tu, kedainye.. selamat mencuba!!;)

Alhamdulillah. I prove my another potential.

nota tepi : eh.dah lama giler tak pakai sign A2...tenkiu k.nora for your contribute^^)

nota tumit : masa beli sila check ink paint tu, tkt dah xley guna.advise beli kat cwgn midvalley cm n k.nora, cnfirm ok.sbb ak beli kt giant kelana jaya, ak tdapat-yg x ok sgt..

Thursday, September 26, 2013

tinggalkan ku.jgn tinggalkan aku.

http://www.youtube.com/watch?v=nLSUb5xbkk4&feature=youtube_gdata_player

Tuesday, September 17, 2013

10minutes lagi.

Asslaammualaikum....

yep... akhirnya aku da selamat gi kenduri kat johor itu semua.
maaf.memang tak sempat nak update pape.
*aku mabok oit... mabok naek bas.3jam pertama, tido la dalam bas.pakse tido...huhuhuuuu

well... we girls ops....since ade suami si roul(actly kwn sdri gak)... so i call it
gengs outing.
much more out of things kot.
hahaha... kejap je pon lepak2.tapi sempat la...sempat tgk anak buah diorg baru lahir.. ngan belek album pengantin diorg.
alahai... album tunang, xtengok plak.

next3 time je la..klu igt.

seronok dpt jumpe membe.
bahagiakn hati manusia lain itu bagai membahagiakan hati sendiri right?
yep... kata "sygi saudaramu seperti sygi diri sendri"

hmmm.hari ahad paling pack.. plan goin eat at 1st (uma ziha)dan 3th (uma Dzul-kwn nurul) house.since 2nd house pon carik pai da geram2.at 3th house ktorg eksiden. mau tak terkejut... tbe2 dgr bunyik dentum dan ak tgk ade budak melekat kt tingkap pemandu sblom jatuh. mase tu cik nughul bawak.ape lagi...
turun je dah kne shoot la.
"eh.dik..ko tak nampak ke ank dah bg signal nak msuk simpang?"
hamik ko.... ak trus g kt budak tu..budak laki.. jadi inspekter jap. "dik.ko ni ade lesen tade?tingkatan bape?"
budak tu terketar2 la.... dah xde lesen.bru tingkatan 2.pastu sibuk mintak maap dan ckp nak gi kedai kt simpang tu.

ak nk je ckp takkan potong kanan gak,klu org nk masuk kanan.haishhh.

skirting n pintu nurul rosak la gak.
tapi pada ak, pintu tu klu nak ketuk.. upah buka je tak memadai ngn lekuk tu kot. ade la besa sgt... cume skirting je la..klu bole tukar, tukar.

*klu la bole, nak pai budak tu.

nurul kesian.budak kampong.
settle cmtu je la.
kesan nye...
ketaq gi next kenduri (arep).
pastu terus kenyang rase.

tunjuk muka kt pengantin....bagi hadiah.
balik.. abih cite.

sempat lagi kitorg bincangkan,
adakah adik tu serik dan insaf bawak moto tanpa lesen juga topi keleder.
ak rasenye tak kot.
silap hari bulan, dia bangga langgar dan takyah kua duit utk cover damage tu.
namun harap adik tu dpt hidayah sblom tlambat.

pepon.. akhirnya..
selamat pengantin baru kepada semua pasangan.
semoga dikurnia generasi soleh solehah dan kekal hgga ke syurga.

k la.
pai sini dlu.
ade mase ak update lg.

wassalam
*ida.. maaf tak dpt dtg.. mik gamba mu wat kenang2an... hope suke hadiah yg beri

Tuesday, September 10, 2013

sesudah diapit.

Assalamualaikum w.b.t

pengalaman jadi pengapit kini penuh di dada.

mule2 seronok... bila sampai mase,(berarak ngan bersanding tu)
hmmm.. xd la best mana.
yele...
aku lak cam tak tau nak wat muke cmne.
nak senyum..tp  sgt segan.

mase ni la teringat.
owhhh..dlu ak jadi pengapit mase malam berinai je.
so tak de pengalaman la sanding bagai.
hahaha...

i make my mind up.
fokus2... ni majlis org. senyum walaupon ko tak tahu nak senyum kat sape.
sengih.
belajar2 senyum sambil sebut (c) seee....
senyum sebut  (m) emmmmm....
lebih baik dari iklan gigi darlie yg biasa.

well. bila makan beradab..
makbapak pengantin laki yg duk apit pengantin.
mase ni la ak dapat tmpt paling tepi skali.
malangnye sobolah ngan mak mentuo sepupu ak.
hahaha...

then, walau nak control2 ayu.. makan tetap makan. :)

minggu ni lak kenduri kawan2...
sabtu :
kak ha, aida, qila dan mima
ahad lak :
ziha dan arep kecik.

suke ak igtkan kepada sahabat2 yg suke kan suprise..
tolong la klu nak suprise kan geng yg korg kawin, dgn lebih awal.
sebab bukan korg je yg kawin..
org lain pon kawin.. korg kene la beragak.. nak jempot geng takkan la kendian2(lambat)...
ni kg klu tak dtg, macam2 lak sangkaan.
gitaw awal2... biar ade mase geng tu nak arrange perjalanan.
mak slalu ckp..."jgn gso,org (kwn) pon paham lau xdpt dtg"

tapi ak kan sk walimah.
so...
tetap usahakan nak g gak.
kalau ak ade kemere beso...mesti abis bateri ak snappic...agaknya la.

hee

skrg ak kt TBS, amik halfday..
sementare tggu bas... menaip la utk korg.

k la... nanti ak update lg.

mungkin dua entry dlm satu hari.mungkin.

semoga cinta hingga ke syurga ye

nota di tumit : aisyah opis ckp "kem slm"..."kem slm kt pasangan mane tau dia dtg walimah tu skali"
ak  balas...LOL. loud of laugh lerr....

nak gambar aku share..
-amik gamba bunge pengantin
-tiket hari ni
-bukan backpack je..tp wed(wedding)pack..
-berat gak ak brg2 ni..

hihihi

wassalam

Tuesday, September 03, 2013

apalah perasaan diapit

Assalammualaikum para hadirin hadiran di belog ini,

syukur di malam yg syahdu lagi dingin melitupi semesta alam, kita diberi peluang lagi untuk menghirup air suam2 kuku bagi melepaskan kelegaan tekak..

sekalung tahniah dikalungkan kerana berjaya menempuhi hari pertama doposen (20sen) kenaikan saham minyak RON95.
terasa dikepit2  duit yg belom berkepok...
malah terhenyak sudah dalam kesesakan di jalanan pergi dan pulang kerja.Aduhh..payahnye buat karangan ayat skema ni.

benci atau suke..perkara dah berlaku. "brg yg lepas jangan dikenang"..."smga tenanglah dikau nun di kejauhan 1.90 dgn aman dan damainya"... berbagai ragam manusia semalam dan hari ini.ada yg berkata takperlu tuang fulltank kerna esok lusa pon kne gak tempuh 20sen tu. namun pada aku, aku kene tuang full.sebagai persediaan utk perjalann jauh weekend ni..maka pada ak, ini hak aku dan bersangka baik je, semalam BRIM (Beratur Ramai2 Isi Minyak) adalah org yg kene saving utk travel mggu ni mcm aku....hihihi (^^b)

malas la nak bandingkan tg gaji n isu minyak ni..harap kumpulan yg bersuit dan kereta mewah tak mengeluarkan statement yg menyakitkan telinga, dah la...dah confirm ak kene la start puasa cm bese...

kepala aku pening..nk pikirkan dan cari sumber utk buat predevelopment cost..*esok nak tgk progress....pastu ade minute meeting yg terbengkalai dr jumaat last week (* suasana berlatarbelakangkan kuburan....seram since ak xphm sgt byk consultant kt projek sg ni..)... next week start kelas.. timetable xkluar lg... bill entah berapa agaknye..

jadi curi2 masa update blog guna fon..terbiar la jap laptop ak da bukak tu.....

petang tadi, tgk hempon,ade miskal dari sepupu ak.
rupanya nak suh jadi pengapit dia nanti.ak tanak...sebab dlu adik die kawin, aku jugak pengapitnye.. tkt ade org perasan "eh.pengapit ni lg"...hehe*alasan mencari alasan.

klu ikutkan dah 3 kali dapat peluang ni.1st time dila kawin, then aku escape bile tgk pengapit lelaki kai baju same n match kaleer ngan aku.. aku malu kot... sbb dila satu taman ngn aku..pastu muke dekat2 sme..ketot lak tu... pengapit lelaki lak kembar suami dier...dats why la ak escape.*oh...ohsem rupanya sgt malu kan aku ni...hahahaa

2nd time lia kawin, 2tahun yg lepas kot... igt lagi time tu hujan lebat giler...sepupu sepapat aku sampai buat parit jam tu jugak..semata2 nak alirkan air ujan dari membanjiri pelamin.si lia ni lak muke nak nangis je... muke ak mase tu??cool...tp dlm ati risau gak

kali ni... akak si lia plak.. akk die ni atas setahun je dgn aku.while lia tu sebaye ak... suami lia n bakal suami si akak ni adalah sekampung n teman karib...kire nt diorg mesti "kamcing" abis la..

ak doakan majlis walimah dan baitulmuslim ini mbawa ke syurga.amin..

tetibw
pastu aku pon terpikir...

        "ape perasaan kene apit"    

                          or                
                (jd pengantin)

ntah la.aku lom amik pusing lg...
signboard U-turn jauh kot..so, nanti ak da pusing baru aku cerite yek!

haha..

k la... ni gamba buku terkini aku beli semalam..
tak tahu la bila baru dapat baca. . .

ok..babai..
sampai sini dlu..

len kali, borak lg eh.

wassalam..

Saturday, August 31, 2013

independent day!ohsem?

Assalammualaikum w.b.t

selamat mengulangi sambutan kemerdekaan.
atau gahnya salam merdeka ya keng kawan.

oleh kerana tarikh keramat ini sgt lah bermakna bagi rakyat ini, usahlah kita leka tanpa mendoakan rakyat negara lain yg bergolak mendapatkannya, smga Allah melindungi hambanya dari dizalimi dan menzalimi sesama insan..

istilah merdeka kali ni(masa umor cam aku la)....nampaknya berbeza sisinya.
mungkin kerna aku cuba melatih menulis pada sudut kecil atau hak persendirian nilainya. hari ini confirm2lah cuti maka ramai sahabat yg menggunalan peluang ini bertunang dan nikah juga.

yep.memerdekakan diri dari status2 melibatkan availability atau lebih spesifik membentuk satu pola perjalanan baru dalam menjejaki hikmah cinta halal.in sha Allah.

nilai cinta halal perlu seiring dan bukan bermusim2.iye la... sedang hidup mestilah semati(amboi...ckp je la sehidup semati..nak gempak je ngayat ye..haha)
sedang elok bukan hanya ingin bersama gapai rahmat illahi tapi kesinambungan cerminan restu ibu ayah yang mengasihi si anaknya.

BERTUNANG
-molex (kwn teknik)
-ikin klate (kwn satu kos)

MENIKAH
-Ayu (kwn uni)
-Tqa zack (kwn sekolah )

Fasa2 mereka ini adalah satu lagi tahap baru dalam independent skop.
yep... menjadi independent bukan semudah trainee management atau jump into any survival tv programme.
ia perlukan galakan..bimbingan..ketekunan...semangat dan usaha pihak itu sendiri.

para teman juga antara pengikat dan peniup bagi setiap doa "barakallah hu lakuma" yg mahukan sahabatnya kekal dalam lingkungan redha rahmat Allah.

bukan hanya juadah makanan malah sesi merakam gambar bersama hingga share kan di laman sosial bagai satu kewajiban zaman sekarang. sedang elok bercerita kami(pengantin dan gengs) sempat lagi bercerita tentang adab2 dan privasi dalam kekeluargaan ini. inilah yg membuat aku seram.
tambah pula, zaman teknologi yg mengumumkan keaiban diri sendiri melalui status2 di efbi mahupon twitter (aku lg seram...ade belog..moga Allah menghalang ilham ke arah aib itu..amin)... paling penting pemilihan kewarasan dalam mengemukakan apa jua bentuk paparan dan perkonhsian tu besar peranan nya..bukan melulu perasan sahaja...huhu... nilai kemerdekaan juga perlu dikutip bersama sisi pengalaman asam garam termasul baki sisa hidup yg ada. sejarah itu kadang mengecewakan namun ia takkan selamanya mengecewakan kita.Almaklumlah... kata alim "org yg beriman tidak akan jatuh le lubang yg sama berkali"...huhuhu..buang yg keruh.ambil yg jernih..

dalam perbincangan tentang kesembunyian maklumat waimah lokasi isteri dari sang suami memberi dosa juga.

hmmmm...dpt la gak input berguna bila masuk zaman geng one by one upgrade "cik to puan" ni kan.:)

k la.. sampai sini je.
update guna fon.

selamat melangkah alam independent doter to be another great wife!have an ohsem baitulmuslim ya kawan2..mga dpermudahkan urusan dunia akhirat:)

*ade gamba syazwana(dak wana) gak la(last weeknye wedding)......terime je la...hihi

Thursday, August 29, 2013

lama atau singkatnya tua.... takkan selamanya dunia.....

Assalammualaikum...

Salam jumaat ye sahabat dn taulan..
Sudah menjengah jumaat rupanya.. kejap nye masa berlalu...

terase dah lama tak update.



mesti pakai sampai lunyai..


bila tengok2 nset...rupanya melambak gamba baby yg ak pernah tangkap.
mentang2 la mereka ni 'ahli syurga' yg suci dari dosa...
tak puas menatap wajahnya...

hehee
tak kira warna mahupon bangsa... mereka sungguh suci dan murni..
#alahai sentuhan kasih plak ayat ak...

lepas tu baru dapat tahu, mase sekolah rendah ade budak cerah + gempal2 fizikalnya..
atas sebab teknologi canggih facebook, kitorg sume satu skola terjumpa semula..
name dia Jamian Yunan..
kitorg panggil miean je...
die dah pon kembali ke rahmatullah malam tadi (khamis).
sebab darah tinggi.

hari ni aku update status berkenaan tinggal lagi berapa jumaat.
muhasabah diri ni akan ajal dan kematian sikit... ye la..kene la beringat..
tak kira usia tua muda.

meh ak cerita sikit tg sahabat aku ni..
die antara yg aktif kat dalam group skola kitorg.*aku lak kire pemerhati bebas la
die peramah...
pastu kaki like status2 aku..
die suke share info2 ketuhanan n keagamaan...
semoga bulan baik, dan hari baik ni...
korang juga sedekah kan al-fatihah kepada arwah ni..

moga Allah tempatkan ia di kalangan org beriman..

mungkin korang lupa..
innalillah hi wa inna illa hi rajiun...(sesungguhnya kepada Allah kte dtg, dan kpdNya kita kembali)

baca ni bila mendengar kedukaan.kemalangan jiwa mahupon kehilangan apa juga la..
kita kene
ubati hati dan tiupkan sabar tabah dalam jiwa.

tak kira apa jua jenis kedukaan mahupon hiba.


Moga bermanfaat.

Amin.



Wassalam.

Wednesday, August 21, 2013

jalinan yang menyempurnakan

Assalammualaikum...

sedang mesir bergolak...
sedang islam ditolak2...
aku pon jadi tak daya menahan hiba.

sebelum adanya sumber teknologi maya.. blogging.
twitter dan sebagainya..
bicara hati kita usai solat.
bersama Allah.
bukan pada update2 di tempat ini.

*usai solat...kita berwitir.. panjang..berwirid... dan dipanjangkan doanya... bukan hanya melingkupi keluarga sanak saudara malah seantero dunia.

dalam arena segalanya dihujung jari,
nilai sabar juga bagai letakkan di hujung sekali.ketaksuban menklik share dan like menjadi satu lagi sumber utama di setiap saat untuk malaikat mencatit amal manusia ini.
sabar tidak hanya dicanang orang "bagai memeluk tubuh sendiri"(tidak mlakukan apa2)
malah kelambatan respon ummah seolah menambahkan lagi satu "hukuman baru" mengadili satu manusia(muslim) ke atas muslim yg lain.

apakah tidak cukup AlQuran yang ditatap setiap hati.
apakah tida sendu dalam ikrar (doa iftitah) setiap solat 5waktu silih berganti.
apakah tiada kelengkapan canggih selain ghaib dan kuasa Allah janji.

aku jadi geram.
perkongsian yg berteraskan ilmiah semata-mata tak cukup membantu para intelek kita.
generasi akan datang memerlukan jalinan teladan yang menyempurnakan.

"wahai tuhan, janjimu benar.
jadikan aku dan ummah ini golongan segelintir di zaman ini yg memasuki ke jannahmu. berikan mereka hidayah dan petunjuk.."

jalinan teladan.iya..
dalam sibuk amal makruf, nahi mungkar.ummah kita lebih suka nahi mungkar(cegah kemungkaran) sedang amal makruf(beramal dgn kebaikan) itu yg datang first dalam ayat berkenaan.
kau mengakui dgn pepatah "bersusah2 dahulu, bersenang kemudian"
namun dalam masa yg sama kau hanya menyenangkan /melengahkan urusanmu.
lebih membinasakan kau jua mula menerbitkan waham(keliru) di hati umat lain.
kau mengucap syahadah...
"tiada tuhan selain Allah, Muhammad itu pesuruh Allah"...
bagai terleka menjamin kemuliaan Muhammad s.a.w, sedang kecintaan terhadap Allah kau abaikan pula.

manusia = akal + strategi

takkira manusia yang positif atau negatif. akal mereka ini juga menjamin strategi mencenderungkan tingkah positif dan negatif. sesungguhnya ambillah yg hak.. jauhi yg haram.jauhi juga yang syubhah.
kembalikan hak generasi yang berhak tahu apa itu yang jelas dan yg batil.
hak kau juga tidak menzalimi dirimu sendiri atas tindakan ini.

-audit-
apakah kau ingat menolak haram sudah mencukupi kalian.
sedang hukum pada syubhah yg selama ini kau sumbatkan dalam perotmu dan ank isterimu tidak kau cegahkan.kemaskini lah urusanmu.
takcukup haram hanya pada makanan yg masuk ke perutmu. apakah membaca dan menulis waimah hanya lukisan picisan tidak termasuk dalam dirimu walau sedikit??

"maka nikmat mana Tuhanmu yg kau dustakan"

kita hanya jalinan..huraian hanya mencerai kan.
penjelasan hanya memadamkan.rahsia tuhan tak cukup nak dikalamkan.

serius.strategi jihad kita belom lumpuh..
metapora kita nampak kendur.sekendur iman kita. waham (keliru) yg kita bina adalah atas dasar mengambil tauladan terhadap perkara yg sememangnya buruk.lebih digerunkan ia kan menjerumus satu lagi cabang bersirat menghalangi ummah akan datang. aku sayang kan kau.kau sahabat..dan aku sayangkan generasi ku.. generasi islamku yang kasihan... kasihan kerna lambakkan sumber kalam "tidak jelas" kupasan.
ini adalah jihad ku.

shared knowledge management in islamic view.Tuhan, mudah-mudah aku sempat mendidik kalam tentang mu.Janjimu pasti maka pastikan janjiku ini.Amin

terimakasih atas pembacaan.
moga mungkin ini, membebankan imbangan pahala di akhiratku.
moga ia juga dilanjutkan pengawasan agar terbela generasi ku.

Wassalam.

Tuesday, August 20, 2013

Eh!Sudah Ogos rupanya

Assalammualaikum dan selamat sejahtera.
terima kasih kerna membaca dan sudi meluangkan serba hayat di belog ini.

selamat hari raya juga maaf atas sebarang salah dan silap ya.

"Barang siapa mengkehendaki keuntungan di akhirat akan kami tambahkan keuntungan itu baginya, dan barang siapa mengkehendaki keuntungan di dunia Kami berikan kepadanya sebahagian darinya (keuntungan dunia) tetapi dia tidak akan mendapat bagian di akhirat" 
QS: 42. Surah Assyura ayat 20


pengalaman raya kali ni memang berbeza.
mak masuk wad.bahkan sebelum raya.. dan setelah raya..
dan Alhamdulillah kini sudah dicharge.Moga kembali sehat dan ceria mak nye..
*sehat tubuh badan akal fikiran utk melaksanakan ibadah juga setiap pekerjaan mak...



Pengalaman jaga makteh di hospital few years ago, buat aku lebih bersedia menjaga mak sendiri pula.
Al-fatihah utk Fauziah Abu Bakar...

Raya kali ni, dapat melepaskan rindu bertaut pada baby faezah..


ok la.. tgk gamba raya terus eh..

raya pertama kami..
ni separuh kerabat sebelah omak den..


tema kami : Coklattttttt.....

parodi : tengok 5 jari saya ni..tengok ni... saya janji kamilah famili selamanya..yeahh...

hehehee...


raya seterusnya kat kampung ayah..

selalu gi mancing...takut takde hasil kan...

yg ni.. para lelaki kami..gi kelong..
yep.. 
memancing dalam sangkar ikan.
confirm dapat..
^^)


opsss..takbole lak nk besarkan lak.. slh setting masa edit..
maap lagi....hihi

then.. sebelom menonton Malaysia vs Barcelona..
kami ber BBQ di luar rumah...

*ni...ni..kau tgk..kau tgk...
mcm cmeren highland tak uma Atok kami??
hehe

tqvmuah..maira jadi model... *she has 4 pusar tau....jaga2..

pastu balik bercuti...
melambak2 rupanya undangan perkahwinan..
sad to say is...

ada lapping tarikh.. ok.
tapi distance tu merampas kebahagian aku nak gi 
memenuhkan jemputan kalian.

so, sekali lagi maafkan lah.

oleh kerna.. kad jemputan ada juga tulis bersama 'pasangan'...
i skip some invitation with "sorry dear.my partner will be around.he represent of mine as well"
(senyum sipu2 dan kontrol ayu)
*boleh tak.boleh la.boleh la


Barakallah hulakuma wa jamma a' baina kuma fi khair.

semoga cinta kalian hgga ke syurga.


sekian. sampai sini dahulu...
Wassalam


Wednesday, July 24, 2013

SPM - sweet teen


Assalammualaikum...
ak rase aspura kt teknik gi prep tak semalaya macam ni.hahaa

yep.. semenjak dua menjak ni, my teen's memory dah mula tenggelam bersama zaman ini.
namun, the memory come back apabila ada rangsangan dari persekitaran.
hehee..
seriusli.. otak manusia mg menakjubkan.
subhanallah.

" dan Kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami) kemudian Kami hapuskan tanda malam dan Kami jadikan tanda siang itu terang benderang agar kamu (dapat) mencari kurnia dari Tuhanmu dan agar kamu mengetahui bilangan tahun dan perhitungan (waktu). Dan segala sesuatu telah kami terangkan dgn jelas." (QS Al Isra' 17:12)

sudah nak hampir sedekad rupanya ku tinggalkan SPM...hihihi


^...^


perpindahan aku ke teknik, dan menginap di dorm S105 aspuri,  memang menakjubkan. semasa menjadi junior, untuk pengetahuan anda sebagai pembaca, doomate ak adelah MEKATRONIK : Mekanikal+Electrik background, so minoritynye aku ler sesorg Civil(selapas another 2 kluar dr aspuri ini), sorg Dagang and sorg lg Pertanian. Semua senior2 ni memang kire minah kental la...diorg la yg happeningkan asrama dgn ragam yg pelbagai. Walaubagaimanapun, mereka ini jugalah yg terlibat dalam silat dan sidang redaksi sekolah aku. (nanti aku cerite lain yek tentang kejunioran aku kat situ)...

Namun setelah kami menjadi senior, adik2 dorm kami semuanya pertanian. *nak suh otai2 ni jadi lemah lembut agaknya.......

that is so hostel life...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

sedang kami sibuk mengadapi SPM, masa tu ade lg 2 paper klu tak silap.. Si mira sibuk gayut dengan apit, sepupunya. Apit tu budak teknik lain..sibuk2 mtk mira kenalkan dgn mane2 budak teknik kitorg. Diya menjadi mangsa, since minah ni kire "masuk" la dgn dunia mejo lelaki.kos pon jentere...  Si Apit ni pulak ade kawan, emay. Emay ni nak jugak..Diya pas no aku.
Mula2 ak marah gak..tp dicalmkan yg xkan jumpe nye.lepas ni dah abis skola...
xkan jumpe nye.
haha..

hmmm...


#wow.igtn aku thadapmy teenhood kuat lagi

nak jadikan cerite.lepas masuk diploma, akhirnya tenggelam la mamat2 ini.ini lah namenye boyish n gerlish maka tenggelamlah ia...


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

dari dulu, kawan-kawan aku mesti circle balik...

mesti ade circle...cume beza nya cepat atau lambat aku sedar..
setelah aku berkerja, pernah la (masa mula2 masuk dlu) bercerita tentang background sekolah.
rupanya2 junior Engineer, (Echa name die..hihi)pon same la background skola teknik.
Echa aku panggil atau geng die panggil dier Echot merupakan pengawas a.k.a penolong ketua aspuri tekniknye... confirm2 la, shes popular and recognize her fellows kat sne kan...

dan tak dijangka..
hok aloh..sekali ko
teknik emay ngn apit.
keciknye dunia....setelah hampir setahun berkerje kt company ni, baru semalam aku nak tergerak nak walking thru friendlist Echa .
Terjumpa la page si emay ni.
semangat betol aku.
well, dari pemerhatian...aku tgk...

hes growing much.
boyish became a man.
tahniah.
Da encem ko beb..!(ak tahu dier takkan bace sbb tu brani menaburkan pujian)

betul la kata dier....*sumber cik google.

hi my memory! i got u back...its like a boomerang everytime..
with kinda skill....



ok.left about the story..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

###Diya ni jiwa kental...
kadang dier suke tanya soalan pelik2..
dier pernah tanya aku suke lelaki macam mana.

mase tu aku kan nerd.
skematic lagi.

aku jawab " hes got old skool.hiphop background (hoppers ke rappers la konon).hes taller than me."

lagi ape, aku pon tak igt ape aku jawab...

*taksangke kadang aku pon melayan soalan2 camni kan..kan... aku pon br sedau!
haha

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

im climb the peak right now.
hohoho...

next  is :


yep... today..!

and i do love it.hahaha


bulk of thanks to internet.


Wassalam..



Tuesday, July 23, 2013

selamat berhari..hari....

Assalammualaikum w.b.t...
merujuk tajuk di atas...adalah sekarang opis aku dah sibuk berkemundangan lagu
"selamat berhari raya..ucapanku untuk semua"..ececeh.nk nyanyi gak...ala2 rahimah rahim jap.kikiki

buat ak tringat..dari dulu sampai sekarang, ayah aku suka mood raya.mood dgr lagu raya kt dalam kerete mase OTW balik kampung dier..... anak2 tido, xteman dier mandu pon xpe..coz he got that feeling!wlpn he has no talent to sing according the rhytme..die layan je.hehe

:) thats my daddy.

semalam, ak collapse..
aku bangun utk solat asar then terus masak nasik air (padahal bubur) je.
campakkan kiub ikan bilis kasik ade la flavour.
pastu nasib baik ade sambal ikan bilis spare.
berbuka dengan tu je.then solat mgrib n tdo.

dalam tdo terbawak2, flashback..
yep flashback.
haha..

mungkin betol kata org.. ak kne sakit pale sebab banyak pikir.
hahaha.

but how should i off my mind from working mode.
aku rase klu aku koma pon.
mesti otak ak still ber'jalan2'.

kadang aku suke mimpi.
yep.
mimpi yg buat aku escape dr dunia ni.
escape dari komitmen seorg pekerje.
seorg anak.seorg kawan.seorg kekasih.
hah.kekasih?melampau...sgt.haha
aku sedar mungkin mimpi ni adalah rentetan dari angan2.
tapi aku lg suke mengkhabarkan mimpi adalah sebahagian dari dunia kretif imaginasi yg tak terperi.
#teringat katon the chalkzone.itu dunia mimpi aku kadang
well.yep.surely..... (^_____^)

tapi mimpi yg kretif ni mjadi tak terkawal.bila mana aku taksehat...
time ak nk demam.
time ak demam.
bangun tido mesti penat gegiler...

sian an..
an...

k la.
nak cerite tu je.
itu la sesi melepaskan perasaan ak.
tentang kepenatan org sakit.
wlpn sakit adalah kafarah dosa silap.
namun keletihannye, Allah je tahu.

wassalam.

nota di tumit : selamat berbuka hari ni.
ari ni ak bbke dgn cempedak goreng.
###hmmm.semerbak baunye!

S e l a m a t
                     B e r b u k a . . .

~~R a m a d h a n 1 5 t h~~

Monday, July 22, 2013

kebumikan pandangan

Assalammualaikum w.b.t

"wahai org beriman.diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas org sebelum kamu agar kamu bertaqwa"(QS AlBaqarah :183)

membumikan pandangan tidak semudah sebelumnya. aneka hidangan di depan mata takkiralah ia santapan buat mengalas perut mahupun nafsu semata-mata. membumikan pandangan adalah satu sumber penjagaan iman. menjaga hati dari sangkaan (fitnah), memerangi nafsu jiwa dan membela nurani murabbi.

semenjak dua menjak ini, aku sering recall atau flashback the way cara aku mengadaptasi diri di zaman peralihan aku di teknik. (dari sekolah harian agama ke sekolah harian lain sikit dr biasa..sbb skolah teknik). membumikan pandangan itu selalunya aku lakukan.mendiamkan hari itu sering aku ajukan. personaliti ini berjaya menaja imej iman kita.

semasa di sekolah teknik, pemerhatian ku ramai sahabat yang berasal dari sekolah yg sama dan sealiran (sekolah agama). mereka juga begini.. anak mata takmudah jatuh ke mata lain.bicara juga terjamin dengan diam dihujungnya. bila aku fikir2kan.. malu itu sebahagian dr iman.maka menebalkan diri dari tergoda duniawi.

#flashback1,  kajang bertanya ku "ak nk tnye ni.kau dlu sekolah agama ke?"
aku tak igt mataku kemana namun aku igt lg bibir ini menbalas "kenapa kau tanya?".dia balas "sebab aku tengok kau tak penah pandang mata bila bcakap dgn lelaki".aku balas "yep.aku dari sekolah agama".

#flashback2, besau direct cakap kat aku "kau dlu sekolah mana?".aku balas "skolah ehemehem".."aku dah agak skola agama"dia balas. aku balas balik "so?" besau cakap "sebab aku pon skolah agama n ak tgk ko antara yg xmudah berubah tingkah"

dua memori ini segar dalam kotak ingatan aku.dan buatkan ramadhan kali ni, banyak audit tentang aku yang dulu dan aku yg sekarang. membandingkan sebelum dan selepas adalah satu sesi yg mana aku berusaha agar terus memperbaiki diri sendiri.lantas, buat aku berdoa agar adik perempuanku juga mampu mengharungi dunia peralihannya.

"bulan Ramadhan adalah bulan didalamnya diturunkan AlQuran sebagai penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza antara hak dan batil"(QS AlBaqarah :185)

namun alangkah malangnya bagi manusia seperti aku jika hanya di bulan ramadhan sahaja aku mengaudit diri.
apatahlagi menjadi malang kepada ku,
kerana merugikan diri dalam meniti cebis pengalaman hidup ini.

la illah haillah anta.subbaha naka inni kuntu minalzolimin.
"ya Allah tiada tuhan melainkan dikau.Maha Suci Engkau.Sungguh aku ini termasuk org yg zalim"

rabbana zalamna anfusana wa illam tagfirlana watarhammana lanakunanna minal khasireen.
"Ya Allah, kami telah menzalimi diri kami dan Engkau tidak mengampuni kami nescaya kami akan menjadi org yg rugi"

semoga Allah memberkati dan melindungi kita.amin

Monday, July 15, 2013

suria cinta.

Assalammualaikum...

berkenalan melalui media. Hee...
aku pernah sharing2 dengan sahabat yang kebetulannya ibu dan ayahnya berkenalan melalui media massa iaitu majalah.

masa zaman tu (dihujung70 hinga 80an), majalah2 ni melambak kot.
(alhamdulillah.mereka hidup bersama hingga ke akhir usia..*alfatihah kpd psgn mahzalan dan rohani abu bakar)

pada pandangan aku, zaman tu macam zaman siber sekarang.
lambakan maklumat dan ruang media bertukar2 maklumat.
namun sampai sekarang, aku masih lg tak faham...
suria cinta?
is it relevent to our belonging lifestyle today?
haha..

bila masuk sekolah, aku jarang2 dapat dengar radio.
mak plak mengajar anak2 die yg awal2 ni, to studying without any other mediamassa (radio n tv) melainkan buku semata2.
kalau ade mase dapat la..dengar radio,hanya cume dengar kaset2 nasyid..
zaman skolah rendah, ikut nasyid sekolah.. ade juga la kaset2 nasyid raihan, rabbani dalam kereta mak ayah ni.
masa zaman skola menengah, form 1-3 kumpulan shotul amal selalu di telinga radio sekolah..ade takde inteam, unic, nowsheart, etc pon layan..

masuk 4-5, baru la dengar lagu lagha.dengar je.tak tahu tajuk....huhu

peredaran zaman bersama kemudahan ini bagaikan satu akses baru dalam kehidupan.ia bagaikan satu lagi alternatif kepada pemangsa (golongan tak bertanggungjawab) mencari mangsa.
iye la.contoh mudah, apabila kampung ada jalan akses ke kampung2 lain, maka '6jahanam'(penjenayah dalam cerite P.ramlee) pon boleh porakperandekan kampung2 lain di sekitarnya.. ala2 their territory la kononnya.the real terorist...

berdasarkan capaian terhadap suratkhabar sinar, malaysia menjadi rank ke 6 dalam keterdedahan terhadap cybercrime.its also supported by an arthicle in thestar (on may16,2013) newspaper. klu rajin baca paper, musim keldai dadah dan ditipu duit juga akibat daripada media sosial juga..

dalam kerajaan nak menyeragamkan akses internet di bandar dan luar bandar, media sosial adalah menjadi medan utama.media sosial got serius power bila pru13 tidak terlepas tempiasnya.paling taklupa, anak2 org asli juga tahu lagu 'cinta mukabuku' dan lagu 'anak kampung' menjadi siulan remaja di semenanjung. itu membuktikan the power of knowledgesharing.takkira la sharing entertainment interest mahupun politician's war factoring by exchange the society's benefit and vote from citizen.. meanwhile dalam dunia fm ( facility management), one of the purpose knowledge sharing management adalah for act it as part of intelectual asset thru the organization itself. my personal option, this sharing is important to connect one person to another by meeting them in same interest/goals.

golongan tak bertanggungjawab pula, dalang kepada kemaksiatan dan huruhara dengan memanipulasi keadaan dan memutarbelitkan isu2 berkaitan.ok.dalam terma, personal interest their sharing knowledge (interest) could be change into an apportunity to ultimatepower. mungkin kamu tak pasti apa itu power. power adalah ability seorg yg membuatkan seorg atau individu lain mengikut telunjuk tanpa mengambilkira kehendak insan itu sendiri mahupun kehendak fizikal sebenar.

ok.pepatahmudamudi moden "x lakukan apasahaja kerana cinta manakala y menggunakan cinta untuk apasahaja"
(x dan y bukan nama sebenar malah bukanlah isu diskriminasi gender etc)

isu jenayah siber ini juga menjadi satu lagi kekangan yangmana menyebabkan keruntuhan akhlak dan kemusnahan moral ketamadunan manusia kini.

maka, hak sebagai pengguna bukanlah bermula dengan perkongsian status2 yang memudharatkan sahaja. malah ia bermula upload informasi bioadata diri melibatkan no telefon, lokasi, career background, personal background(ank tansri/dato' bagai) juga approval friend request terhadap individu yang tidak dikenali. eksploitasi hacker terhadap akses2  virus ini, membolehkan mereka punyai 'power' ke atas individu lain samaada berupa wang, kerahan tenaga mahupun perhatian yg tak sewajarnya. perihal ini juga menjadi meruncing dengan adanya manusia bermasalah mental atau psychosis disorder.malah petemuan mereka yg sama bermasalah membawa wabak lebi buruk dari bergerak berseorangan menjadi kumpulan terorist.(nauzubillah)oleh itu, pengguna haruslah waspada dan prihatin atas tindakan-tindakan mereka dalam ruang siber. sumber rujukan dari analysis sekitar juga kebolehan pemikiran kritis juga mampu membantu kalian mengharungi dunia maya ini.in shaa Allah. moga-moga Allah melindungi kita dari mereka dan fitnah dunia (dunia takkira dajjal almasih, sakaratulmaut, siksa kubur, neraka juga)

nota di tumit :
1. harimau mati meninggalkan belang.manusia mati meninggalkan nama.
2. pelanduk selalu lupakan perangkap tapi perangkap takpernah lupakan pelanduk.
3. lebih baik mencegah dari merawat.

suria bukan sebahang cinta.
ia membawa kehangatan global setelah nipisnya ozon atmosphera atau lapisan potection pass-thru bumi dan rakyatnya.

semoga perkongsian bermanfaat.
sekian.
wassalam

siri cari.cari.cari.

Assalammualaikum....
Alhamdulillah di pagi yang mulia ini.
Bos lom masuk lagi!hehe... btw, my update thru my smartphone k.
xguna brg opis.

Merujuk kepada tajuk di atas.
inilah yg merunsingkan mak ak.
ayah aku ok je. mak.mak..mak.
dedulu sekolah... salu dalam novel...cmni la klise nye.
pastu zaman sekarang... kat drama melayu pon makin klise dgn ni.
paling penting, kali ni dalam hidup ak plak.kenapa.kenapa.kenapa!
haisshhh. mak owh mak..

janji lain.sekarang dah lain.
janji anak cr psgn sdri..

sekarang bg dateline klu x, ikut pilihan
mak.
buat aku jadi sedih.
wuwuwuuuuu...

setiap ari, my day were deducted.
perggghhhh..
perang mental beb.
perangi jiwa.
perangi rasa.
aku rase dari sekarang aku kne list kan......
1001 sebab i crying all the day i married.

aku bukan xminat org.
org yg xminat ak.

adoiii..dah la bab2 ni aku mg kureng menonjol.
mak.owh.mak...
kadang tu seronok..
bila dier tanya... kawin nnti nak mjlis mcmne..
but it became horror bila.

asik tnye cuti exam ni smpai ble.
tahun depan abih blaja bulan bpe
huhuhuuu... cukup.sudah..cukup cukup sudah dateline itu.tak perlulah di perhalusi setiap detik ke arah dateline....wuwuwuwuuuuu...

helpless.

sampai semalam, mak ajak cabut uban die kt dalam biliknya.
aku jadi takut.
paranoid.

Allah..bantula sy.halangi mak dari bercerita harapan2nya.
sebelom aku masuk diploma..

abang aku pernah berpesan.
klu nak cari, klu boleh biar lagi mude, xpon org sebaye ngan along.
aku senyum jek.

ayah aku..releksss.tu ak suke.

pernah juga pesan dr bff yg dah kawin..
selalu ayah ni..dier sk klu menantu yg bole diharap.yela sbb dari dulu g kelaut..ke kebun bersame anak lelaki mereka kan..

so, its great klu menantu pon boleh 'masuk' sekali.takperlu nak tggu anak sdri balik kmpung.
abang dan adik aku dah kawin.

paling best, abang memang suke g pantai timur.selalu puji their environment..and lifestyle...so then, he got his wife from there la.now, he and famili dier stay sane juga la.
my bro (adik), memang suke adventure2 ni.. last2 kawin ngn org pantai timor gak. anak nelayan yg cantik ayu dan manis.tapi stay ngan mak ak.. *syukur dpt menantu cmni kan.untong adikku.

tapi aku suke pulau pinang.
tak da la sampai nak kah anak mami.
amboi aihhh.
mungkin sebab aku suke padi.suke g tempat org..ade lalu pmdangan ade gunung.
aku suke laut.
kedah n perlis..maaf....jooohhh ghase.
org negeri ak?
hm.no way.

namun
sekarang aku kne lebih berhati2.
with my mom's mood, aku kene hati2 bercakap.. berborak dan ber'apa'2 la.
i built gap.
serius.betol la ckp org..
we need our own enviroment.
klu silap cakap, her face (mom) roses.
yep.seriusli... i bear that cost since i was a baby kot.
buat masa sekarang...
aku tak tahu kenapa.
i became too defensive.
play secure.

even worse, when i start to love stay on bed/ in room rather hands her in the kitchen.
but believe me, frankly speaking...
i said to mom.."kite taktahu la kenape la kite skrg jarang nak tolong mak kt dapo......(pastu temenung lame....dan sambung balik cakap)... kite rase kan... kite xpuas lagi kot nak tido pelok mak.. nak makan, mak masak. klu kite da pandai masak, mak kite kawinkan kite lg cepat2"

*pastu pandang mak.yg penting, mata xbergenang k.i am not that loser.thanks Allah for own me a hepi+cutest face person.cheering is my ultimateskill.
my mum laughing.
kadang rasa macam....nak cakap kt mak, mak takyah la bercampur dgn jenjiran.
ala... kadang their caring toward others daughter bring heavier burden to my own parent.
aku harap..
cis.harap lg...



ok. kene ubah mindset. kene cari.cari.cari!



Quran said 
 Arrum,21
 "dan di antara tanda tanda(kebesaran)Nya ialah Dia menciptakan pasangan2 untuk kamu dari jenismu sendiri agar kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan Dia menjadikan di antara kamu kasih dan sayang.Sungguh, pada yang demikian itu benar2 tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang berfikir"

 AnNur,26
 "perempuan2 yg keji untuk lelaki2 yg keji, dan lelaki2 yg keji untuk perempuan2 yg keji, sedangkan perempuan2 yg baik untuk lelaki2 yang baik, dan lelaki2 yg baik untuk perempuan2 yang baik. Mereka itu bersih dari apa yg dituduhkan org.Mereka memperoleh ampuanan dan rezeki yg mulia(syurga)"

 Annisa,1
 "wahai manusia!bertakwalah kepada Tuhanmu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu (Adam) dan (Allah) menciptakan pasangannya (Hawa) dari (diri)nya, dari keduanya Allah memperkembangkan laki2 dan perempuan yg banyak. Bertakwalah kpd Allah yg dgn namaNya kamu saling meminta, dan peliharalah hubungan kekeluargaan. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasimu."

 Arfurqan,74
 "dan org2 berkata'Ya tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami pasangan kami dan keterunan kami sebagai penyenang hati(kami) dan jadikanlah kami pemimpin org yg bertakwa" 


 hingga sini dahulu. moga bersama memperbaiki diri. wassalam.