Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

Manusia dan eksperimennya

Assalammualaikum w.b.tSemalam pelbagai peristiwa yg menguji kesabaran. Ternyata ak masih insan yang lemah, hamba yg tak bisa lari dari ujian dan pengharapan. Harapan itu besar skopnya, seluas alam. Mungkin silap kita yg tamak tanpa memilih yang mana yg lebih utama dan yg mana lebih penting. Klimaks sabar yg mencakupkan ak erti hilang pertimbangan. Silap.
Itu silap ak.
Hilang karakter normal.
Nasi sudah menjadi bubur.
Tiada lagi senyum yang biasa.
Ucapan tegas telus formal dilontarkan malah mungkin di mata adik pekedai ini menyimpan memori ak sebagai memori terburuk baginya. Jauh di hati, doakan moga kita menjadi yg lebih baik.Pagi ini membaca buku "nota hati seorang lelaki" tulisan pahrol mohd juoi. Membina pengajaran akan hari semalam. Bercerita tentang eksperimen manusia pertama yang mampu berbicara dengan haiwab. Itu la nabi sulaiman dan semut. Nabi bertanya akan semut berkenaan berapa makanan yg ia perlukan untuk hidup setahun, maka semut menjawab ia perlukan sebutir seb…

Ceritera Mimpi. . .

Ceritera mimpi....Dalam kepenatan... Semalam meeting seharian... Then gi kls dalam hujan salju...
Macam2 keberlakuan sampai lecturer pon lupa dtg kls.
Akhirnya kepulangan ke rumah sewe memberikan keletihan pada diri ini.Kunci jam 4.30pagi utk gagahkan buat asimen dinihari.
Bersama selawat dan 4qul...terlelap la aku menjanakan mode hibernasi.Mimpi pon menjelma....kak rara n kak zamni kot ajak teman kak rara yg nk jumpe kawan lelakinya... Siap pujuk ckp kwn die akn bwk 2 org lg since kak rara gtau nk g bertiga(pempuan)....dgn berkereta, kitorg pergi ke pekampungan entah ke mana. Ak pelik gak first time mimpi g tempat yg ramai pemuda kat tepi2 jalan....then diorg follow kitorg dan semua show off diorg punye cash. Lepas tu, siap g satu tempat yg ad air bertakung yg keruh. Aku da x sedap ati...*pe hal mimpi ni.Kak rara ditemani kak zambi jumpe la org yg nak die jumpa.. Ak xgi... Nyorok(xnk mik tahu)....then
Kitorg jalan lagi....mgkin nak balik da...seingat ak, ak duduk kt blakang(dalam ket…

Boleh tak..

Hmmm.lelepak ngan mimi n nuyie.bercerita tentang pengalaman mimi jelajah korea 6hari...Rase macam nak gak...tp... Boleh tak, kite nak :


sekurang2nya 3 tahun bermastautin kt korea.





Bole la.bole la.bole eh..eh....... Ok.
Bole.Lepas kawin!nah hamik ko!ahakss.#nak mlwt ngra org#sampai3tahun tak lebih#kuasai bahasa#selami positif#
Cis.Mane nk cr laki korea.
Mane lak nk cr calon yg tgh nk smbg blja or kje kt korea...
K la... Jom tido. Nite...

Menulis dengan hati

Assalammualaikum w.b.tPerkara di atas adalah dirujuk, sy nur mohd 619sedang mencari inspirasi juga booster jati diri.Ini kerana saya mendapati dari hari ke hari menghampiri berakhirnya detik 2013 menjadikan saya semakin berat untuk melangkah.Ibarat semakin hari, semakin terselam..terancam...huhu.Saya juga mendapati pengurusan masa saya juga semakin tidak stabil walaupon sudah 5tahun saya tidak lagi memakai jam digital malah langsung tidak pernah menggunakan jam pasir zaman firaun.Keadaan kewangan kelihatannya mendung juga akibat daripada kelewatan pengesahan bendahari dari pihak pelanggan yang telah kembali dirasai. Minyak kereta dan topup touch n go yang sudah tidak bermaya turut mengakibatkan keraguan melanda diri ini.Ketabahan dan kekukuhan yang selama ini sedia maklum sedang bergoyang akibat gegaran dari sudut kekosongan booster inspirasi. Usaha2 membangkitkan rajin dalam diri nampak kurang... Silap... nampak tidak memberangsangkan lagi jiwa ini.Dialog bersama mak juga tidak kesa…

Cerita Pembuka Hujung Minggu

Assalamunalaikum w.b.t"hai manusia, sesungguhnya telah datang kepadamu pelajaran dari tuhanmu dan penyembuh bagi penyakit2( yg berada) dalam dada"Lalu
"dan kami juga turunkan AlQuran suatu penawar dan rahmat bagi org2 beriman"Yang hemah mendidik pembaca AlQuran melalui madah2 halus dan melentur pemikiran tajam lagi jitu iman akhlaknya dengan "Tuhan yg Maha Pemurah, bersemayam di atas singgahsana yang tinggi"(surah Taha, ayat5)"KepadaNyalah terdapat perkataan2 yg baik" (surah AlFathir, ayat10)"Tiada sesuatu pun yg serupa dgn Dia(AlQuran)" (surah Assyura,ayat 11)"Dan mereka tidak dapat meliputi ilmuNya" (surah Taha,ayat110)"Dan berbekallah sesungguhnya sebaik2 bekalan adalah taqwa"(AlBaqarah,ayat 197)"Apabila kalian berbuat baik,sesungguhnya kebaikan itu untuk kalian (juga)" (Surah Al Ishak,ayat7)Ok... Begitulah pembuka entry kali ini..
Begitu banyak kenduri kahwin telah aku diterima.Dollah, Along Jijah jug…

Sambgn itu Rare...

Assalamualaikum....

“Agama itu adalah nasihat , Kami bertanya : Untuk Siapa ?, Beliau bersabda : Untuk Allah, Kitab-Nya, Rasul-Nya, para pemimpin umat Islam, dan bagi seluruh kaum muslim” [Muslim no. 55]




Okeh.. sambungan cerita offer pengapit..
HEHE...
With mode STANDBY...ak igtkn la si pengantin ini g cari sepupu ke adik2 pengantin jadi pengapit.
Wei.. g kenduri...
Nak jadi tetamu.
Bole Makan2...
Bole Borak2...
Bole Tengok2 org...
Tengok2 acara...hehee


Klu jadi pengapit, alahai...
kne kluar feminisme kejap.
klu majlis geng pempoan, tak pe la
da bese cover cun.
hahaa

Pepon pada hari kejadian, tgk si besties ak tak cari ak balik or even msg ak langsung, ak consider la..
That VACANT were HIRED.
Ntah sesape ntah.ade le tu..
so, SELAMAATTTTTT satu cerite!!:)



well, ak mg gi kndri ni ngan mak kan.
tu pon die suh g awal, sebab die pon nak jumpe geng2 kat sane.
ak ckp la kt mak, "besties ckp kul 1315-1330 bersanding and lalu bawah pedang.
emm...
Kte target g makan n nk tgk diorg berarak j…

Rare-all about rare.rare.rare

Salam.Baru2 ni asik nampak perkataan "rare".
Buat ak pon nak gunakan ia juga.
Hehe..Setelah seberapa lama ini, macam2 perkara berlaku.
Semester yg memerlukan energy tambahan.
Kerjaya juga tak cangkung mengikut rentak ku.
Yang "rare"nye, aku mulai cangkung.
*peluh mendingini hati iniUjian yang Allah berikan bukanlah untuk melemahkan hambaNya.
Entah kenapa sekarang aku semakin awal tidurnya.
Balik kelas.
Bersihkan diri.
Solat Isyak.
Makan (klu nak makan)
Tido.Bak kata mak ak- tido awal tanda2 penuaan.Namun ak juga sedar bahawasanya, subuh semakin awal.Seawal 5.40 pagi.
Bagi yang bangun tahajud, bangun pukul 5.00pagi pon terasa berkejaran.Namun bila direnung kembali, ak yang berkelana seketika di bumi bandung.
Subuh mereka lebih awal..pkul 4-- wei..
Manakalanya, isyak mereka pukul6-- wei...Perbezaan waktu sejam sahaja. Klu kt malaysia pukul 5, mereka baru pukul 4.
Bayangkan bila malaysian gi sana.
Adapt tak mereka(malaysian) ini untuk bangun awal dua jam bagi subuh in…

Nikmat Sehat adalah ujian

Assalammualaikum w.b.tSepanjang hidup, alhmadulillah usia kita ditambah(dipanjang2kan)
Namun disebalik usia ini, ada satu nikmat.
Nikmat sihat yang selalu kita remehkan.
Sehat yang selalu kita raikan dengan kalimah Alhamdulillah.
Bila kita diuji akan nikmat demam, hilang kecerdasan mahupon mungkin hari lembik... Kita sedar akan nikmatnya sihat itu.Kecintaan kita terhadap nikmat sihat di samping kawalan gula, kolestrol juga lemak membuatkan kita lupa.leka.
Sebenarnya nikmat sihat ini juga satu ujian nikmat.
Allah meneliti kita di saat senang kita.
Di mana apakah kita bingkas bangun tahajud.
Bagaimanakah kita melaksanakan subuh kita.
Apakah nilai rehat seorang yang berfikir akan Tuhan nya.
Siapakah yang terpilih mendapat rahmat dan menerima hidayah nya.Nikmat sehat inilah peluang.
Peluang yg selalu membuatkan si alim ulamak tak lelah bertahmid kepada Allah.
Peluang ini jugalah yang menjadikan rohani seorang berjiwa besar menjadi satu sistem imun.
Pertahanan yang mana memberikan tahap ke…

Meteor Garden

http://www.youtube.com/watch?v=RT3VcIeQxgQ&feature=youtube_gdata_playerTeringat zaman sekolah form 1 ke form 2, semua org duk minat meteor garden.Tapi itu la.. Lagu ni melekat dalam kepala ak sampai sekarang.walaupon ak xpenab tgk cerite die tapi hanya selalu dengar si tika nyanyi tang korus die....I google.opsss..it was 2001 drama series....:)

wishing list

Top Of The World Lyrics fromSingles 1969-1981 Such a feelin's comin' over me
There is wonder in most every thing I see Not a cloud in the sky, got the sun in my eyes And I won't be surprised if it's a dream Everything I want the world to be Is now comin' true especially for me And the reason is clear, it's because you are here You're the nearest thing to Heaven that I've seen I'm on the top of the world lookin' down on creation And the only explanation I can find Is the love that I've found ever since you've been around Your love's put me at the top of the world Somethin' in the wind has learned my name And it's tellin' me that things are not the same In the leaves on the trees and the touch of the breeze There's a pleasin' sense of happiness for me There is only one wish on my mind When this day is through I hope that I will find That tomorrow will be just the same for you and me All I need will be mine if you are here I'm on the…

weekend tak berapa panjang

Assalamualaikum...
Hari ni hari yg panjang.Sebab
1. ngadap uma.hihiii *baru merase weekend sebenar
2. buat otak kanan berfungsi dgn barang yg berbulan2 terperok kt dlm plastik...hihi.k la.. tayah cakap banyak...
tgk gamba yek.. gamba last tu, kedainye.. selamat mencuba!!;) Alhamdulillah. I prove my another potential.nota tepi : eh.dah lama giler tak pakai sign A2...tenkiu k.nora for your contribute^^)nota tumit : masa beli sila check ink paint tu, tkt dah xley guna.advise beli kat cwgn midvalley cm n k.nora, cnfirm ok.sbb ak beli kt giant kelana jaya, ak tdapat-yg x ok sgt..

10minutes lagi.

Asslaammualaikum....yep... akhirnya aku da selamat gi kenduri kat johor itu semua.
maaf.memang tak sempat nak update pape.
*aku mabok oit... mabok naek bas.3jam pertama, tido la dalam bas.pakse tido...huhuhuuuu
well... we girls ops....since ade suami si roul(actly kwn sdri gak)... so i call it
gengs outing.
much more out of things kot.
hahaha... kejap je pon lepak2.tapi sempat la...sempat tgk anak buah diorg baru lahir.. ngan belek album pengantin diorg.
alahai... album tunang, xtengok plak.next3 time je la..klu igt.seronok dpt jumpe membe.
bahagiakn hati manusia lain itu bagai membahagiakan hati sendiri right?
yep... kata "sygi saudaramu seperti sygi diri sendri"
hmmm.hari ahad paling pack.. plan goin eat at 1st (uma ziha)dan 3th (uma Dzul-kwn nurul) house.since 2nd house pon carik pai da geram2.at 3th house ktorg eksiden. mau tak terkejut... tbe2 dgr bunyik dentum dan ak tgk ade budak melekat kt tingkap pemandu sblom jatuh. mase tu cik nughul bawak.ape lagi...
turun je dah k…

sesudah diapit.

Assalamualaikum w.b.tpengalaman jadi pengapit kini penuh di dada.mule2 seronok... bila sampai mase,(berarak ngan bersanding tu)
hmmm.. xd la best mana.
yele...
aku lak cam tak tau nak wat muke cmne.
nak senyum..tp  sgt segan.mase ni la teringat.
owhhh..dlu ak jadi pengapit mase malam berinai je.
so tak de pengalaman la sanding bagai.
hahaha...i make my mind up.
fokus2... ni majlis org. senyum walaupon ko tak tahu nak senyum kat sape.
sengih.
belajar2 senyum sambil sebut (c) seee....
senyum sebut  (m) emmmmm....
lebih baik dari iklan gigi darlie yg biasa.well. bila makan beradab..
makbapak pengantin laki yg duk apit pengantin.
mase ni la ak dapat tmpt paling tepi skali.
malangnye sobolah ngan mak mentuo sepupu ak.
hahaha...then, walau nak control2 ayu.. makan tetap makan. :)minggu ni lak kenduri kawan2...
sabtu :
kak ha, aida, qila dan mima
ahad lak :
ziha dan arep kecik.suke ak igtkan kepada sahabat2 yg suke kan suprise..
tolong la klu nak suprise kan geng yg korg kawin, dgn lebih aw…

apalah perasaan diapit

Assalammualaikum para hadirin hadiran di belog ini,syukur di malam yg syahdu lagi dingin melitupi semesta alam, kita diberi peluang lagi untuk menghirup air suam2 kuku bagi melepaskan kelegaan tekak..sekalung tahniah dikalungkan kerana berjaya menempuhi hari pertama doposen (20sen) kenaikan saham minyak RON95.
terasa dikepit2  duit yg belom berkepok...
malah terhenyak sudah dalam kesesakan di jalanan pergi dan pulang kerja.Aduhh..payahnye buat karangan ayat skema ni.benci atau suke..perkara dah berlaku. "brg yg lepas jangan dikenang"..."smga tenanglah dikau nun di kejauhan 1.90 dgn aman dan damainya"... berbagai ragam manusia semalam dan hari ini.ada yg berkata takperlu tuang fulltank kerna esok lusa pon kne gak tempuh 20sen tu. namun pada aku, aku kene tuang full.sebagai persediaan utk perjalann jauh weekend ni..maka pada ak, ini hak aku dan bersangka baik je, semalam BRIM (Beratur Ramai2 Isi Minyak) adalah org yg kene saving utk travel mggu ni mcm aku....hihihi (…

independent day!ohsem?

Assalammualaikum w.b.tselamat mengulangi sambutan kemerdekaan.
atau gahnya salam merdeka ya keng kawan.oleh kerana tarikh keramat ini sgt lah bermakna bagi rakyat ini, usahlah kita leka tanpa mendoakan rakyat negara lain yg bergolak mendapatkannya, smga Allah melindungi hambanya dari dizalimi dan menzalimi sesama insan..istilah merdeka kali ni(masa umor cam aku la)....nampaknya berbeza sisinya.
mungkin kerna aku cuba melatih menulis pada sudut kecil atau hak persendirian nilainya. hari ini confirm2lah cuti maka ramai sahabat yg menggunalan peluang ini bertunang dan nikah juga.yep.memerdekakan diri dari status2 melibatkan availability atau lebih spesifik membentuk satu pola perjalanan baru dalam menjejaki hikmah cinta halal.in sha Allah.nilai cinta halal perlu seiring dan bukan bermusim2.iye la... sedang hidup mestilah semati(amboi...ckp je la sehidup semati..nak gempak je ngayat ye..haha)
sedang elok bukan hanya ingin bersama gapai rahmat illahi tapi kesinambungan cerminan restu ibu a…

lama atau singkatnya tua.... takkan selamanya dunia.....

Assalammualaikum...
Salam jumaat ye sahabat dn taulan.. Sudah menjengah jumaat rupanya.. kejap nye masa berlalu...
terase dah lama tak update.


bila tengok2 nset...rupanya melambak gamba baby yg ak pernah tangkap.
mentang2 la mereka ni 'ahli syurga' yg suci dari dosa... tak puas menatap wajahnya...
hehee
lepas tu baru dapat tahu, mase sekolah rendah ade budak cerah + gempal2 fizikalnya..
atas sebab teknologi canggih facebook, kitorg sume satu skola terjumpa semula.. name dia Jamian Yunan.. kitorg panggil miean je... die dah pon kembali ke rahmatullah malam tadi (khamis). sebab darah tinggi.
hari ni aku update status berkenaan tinggal lagi berapa jumaat. muhasabah diri ni akan ajal dan kematian sikit... ye la..kene la beringat.. tak kira usia tua muda.
meh ak cerita sikit tg sahabat aku ni.. die antara yg aktif kat dalam group skola kitorg.*aku lak kire pemerhati bebas la die peramah... pastu kaki like status2 aku.. die suke share info2 ketuhanan n keagamaan... semoga bulan bai…

jalinan yang menyempurnakan

Assalammualaikum...sedang mesir bergolak...
sedang islam ditolak2...
aku pon jadi tak daya menahan hiba.sebelum adanya sumber teknologi maya.. blogging.
twitter dan sebagainya..
bicara hati kita usai solat.
bersama Allah.
bukan pada update2 di tempat ini.*usai solat...kita berwitir.. panjang..berwirid... dan dipanjangkan doanya... bukan hanya melingkupi keluarga sanak saudara malah seantero dunia.dalam arena segalanya dihujung jari,
nilai sabar juga bagai letakkan di hujung sekali.ketaksuban menklik share dan like menjadi satu lagi sumber utama di setiap saat untuk malaikat mencatit amal manusia ini.
sabar tidak hanya dicanang orang "bagai memeluk tubuh sendiri"(tidak mlakukan apa2)
malah kelambatan respon ummah seolah menambahkan lagi satu "hukuman baru" mengadili satu manusia(muslim) ke atas muslim yg lain.apakah tidak cukup AlQuran yang ditatap setiap hati.
apakah tida sendu dalam ikrar (doa iftitah) setiap solat 5waktu silih berganti.
apakah tiada kelengkapan c…

Eh!Sudah Ogos rupanya

Assalammualaikum dan selamat sejahtera.
terima kasih kerna membaca dan sudi meluangkan serba hayat di belog ini.

selamat hari raya juga maaf atas sebarang salah dan silap ya.

"Barang siapa mengkehendaki keuntungan di akhirat akan kami tambahkan keuntungan itu baginya, dan barang siapa mengkehendaki keuntungan di dunia Kami berikan kepadanya sebahagian darinya (keuntungan dunia) tetapi dia tidak akan mendapat bagian di akhirat"  QS: 42. Surah Assyura ayat 20

pengalaman raya kali ni memang berbeza.
mak masuk wad.bahkan sebelum raya.. dan setelah raya..
dan Alhamdulillah kini sudah dicharge.Moga kembali sehat dan ceria mak nye..
*sehat tubuh badan akal fikiran utk melaksanakan ibadah juga setiap pekerjaan mak...



Pengalaman jaga makteh di hospital few years ago, buat aku lebih bersedia menjaga mak sendiri pula.
Al-fatihah utk Fauziah Abu Bakar...

Raya kali ni, dapat melepaskan rindu bertaut pada baby faezah..


ok la.. tgk gamba raya terus eh..

raya pertama kami.. ni separuh kerab…

SPM - sweet teen

Assalammualaikum...

yep.. semenjak dua menjak ni, my teen's memory dah mula tenggelam bersama zaman ini.
namun, the memory come back apabila ada rangsangan dari persekitaran.
hehee..
seriusli.. otak manusia mg menakjubkan.
subhanallah.

" dan Kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami) kemudian Kami hapuskan tanda malam dan Kami jadikan tanda siang itu terang benderang agar kamu (dapat) mencari kurnia dari Tuhanmu dan agar kamu mengetahui bilangan tahun dan perhitungan (waktu). Dan segala sesuatu telah kami terangkan dgn jelas." (QS Al Isra' 17:12)
sudah nak hampir sedekad rupanya ku tinggalkan SPM...hihihi




perpindahan aku ke teknik, dan menginap di dorm S105 aspuri,  memang menakjubkan. semasa menjadi junior, untuk pengetahuan anda sebagai pembaca, doomate ak adelah MEKATRONIK : Mekanikal+Electrik background, so minoritynye aku ler sesorg Civil(selapas another 2 kluar dr aspuri ini), sorg Dagang and sorg lg Pertanian. Semua senior2 ni memang kire…

selamat berhari..hari....

Assalammualaikum w.b.t...
merujuk tajuk di atas...adalah sekarang opis aku dah sibuk berkemundangan lagu
"selamat berhari raya..ucapanku untuk semua"..ececeh.nk nyanyi gak...ala2 rahimah rahim jap.kikikibuat ak tringat..dari dulu sampai sekarang, ayah aku suka mood raya.mood dgr lagu raya kt dalam kerete mase OTW balik kampung dier..... anak2 tido, xteman dier mandu pon xpe..coz he got that feeling!wlpn he has no talent to sing according the rhytme..die layan je.hehe:) thats my daddy.semalam, ak collapse..
aku bangun utk solat asar then terus masak nasik air (padahal bubur) je.
campakkan kiub ikan bilis kasik ade la flavour.
pastu nasib baik ade sambal ikan bilis spare.
berbuka dengan tu je.then solat mgrib n tdo.dalam tdo terbawak2, flashback..
yep flashback.
haha..mungkin betol kata org.. ak kne sakit pale sebab banyak pikir.
hahaha.but how should i off my mind from working mode.
aku rase klu aku koma pon.
mesti otak ak still ber'jalan2'.kadang aku suke mimpi.
yep.

kebumikan pandangan

Assalammualaikum w.b.t"wahai org beriman.diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas org sebelum kamu agar kamu bertaqwa"(QS AlBaqarah :183)membumikan pandangan tidak semudah sebelumnya. aneka hidangan di depan mata takkiralah ia santapan buat mengalas perut mahupun nafsu semata-mata. membumikan pandangan adalah satu sumber penjagaan iman. menjaga hati dari sangkaan (fitnah), memerangi nafsu jiwa dan membela nurani murabbi.semenjak dua menjak ini, aku sering recall atau flashback the way cara aku mengadaptasi diri di zaman peralihan aku di teknik. (dari sekolah harian agama ke sekolah harian lain sikit dr biasa..sbb skolah teknik). membumikan pandangan itu selalunya aku lakukan.mendiamkan hari itu sering aku ajukan. personaliti ini berjaya menaja imej iman kita.semasa di sekolah teknik, pemerhatian ku ramai sahabat yang berasal dari sekolah yg sama dan sealiran (sekolah agama). mereka juga begini.. anak mata takmudah jatuh ke mata lain.bicara juga terjami…

suria cinta.

Assalammualaikum...berkenalan melalui media. Hee...
aku pernah sharing2 dengan sahabat yang kebetulannya ibu dan ayahnya berkenalan melalui media massa iaitu majalah.masa zaman tu (dihujung70 hinga 80an), majalah2 ni melambak kot.
(alhamdulillah.mereka hidup bersama hingga ke akhir usia..*alfatihah kpd psgn mahzalan dan rohani abu bakar)pada pandangan aku, zaman tu macam zaman siber sekarang.
lambakan maklumat dan ruang media bertukar2 maklumat.
namun sampai sekarang, aku masih lg tak faham...
suria cinta?
is it relevent to our belonging lifestyle today?
haha..bila masuk sekolah, aku jarang2 dapat dengar radio.
mak plak mengajar anak2 die yg awal2 ni, to studying without any other mediamassa (radio n tv) melainkan buku semata2.
kalau ade mase dapat la..dengar radio,hanya cume dengar kaset2 nasyid..
zaman skolah rendah, ikut nasyid sekolah.. ade juga la kaset2 nasyid raihan, rabbani dalam kereta mak ayah ni.
masa zaman skola menengah, form 1-3 kumpulan shotul amal selalu di telinga rad…

siri cari.cari.cari.

Assalammualaikum....
Alhamdulillah di pagi yang mulia ini.
Bos lom masuk lagi!hehe... btw, my update thru my smartphone k.
xguna brg opis.

Merujuk kepada tajuk di atas.
inilah yg merunsingkan mak ak.
ayah aku ok je. mak.mak..mak.
dedulu sekolah... salu dalam novel...cmni la klise nye.
pastu zaman sekarang... kat drama melayu pon makin klise dgn ni.
paling penting, kali ni dalam hidup ak plak.kenapa.kenapa.kenapa!
haisshhh. mak owh mak..

janji lain.sekarang dah lain.
janji anak cr psgn sdri..

sekarang bg dateline klu x, ikut pilihan
mak.
buat aku jadi sedih.
wuwuwuuuuu...

setiap ari, my day were deducted.
perggghhhh..
perang mental beb.
perangi jiwa.
perangi rasa.
aku rase dari sekarang aku kne list kan......
1001 sebab i crying all the day i married.

aku bukan xminat org.
org yg xminat ak.

adoiii..dah la bab2 ni aku mg kureng menonjol.
mak.owh.mak...
kadang tu seronok..
bila dier tanya... kawin nnti nak mjlis mcmne..
but it became horror bila.

asik tnye cuti exam ni smpai ble.
tahun d…