Wednesday, July 24, 2013

SPM - sweet teen


Assalammualaikum...
ak rase aspura kt teknik gi prep tak semalaya macam ni.hahaa

yep.. semenjak dua menjak ni, my teen's memory dah mula tenggelam bersama zaman ini.
namun, the memory come back apabila ada rangsangan dari persekitaran.
hehee..
seriusli.. otak manusia mg menakjubkan.
subhanallah.

" dan Kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami) kemudian Kami hapuskan tanda malam dan Kami jadikan tanda siang itu terang benderang agar kamu (dapat) mencari kurnia dari Tuhanmu dan agar kamu mengetahui bilangan tahun dan perhitungan (waktu). Dan segala sesuatu telah kami terangkan dgn jelas." (QS Al Isra' 17:12)

sudah nak hampir sedekad rupanya ku tinggalkan SPM...hihihi


^...^


perpindahan aku ke teknik, dan menginap di dorm S105 aspuri,  memang menakjubkan. semasa menjadi junior, untuk pengetahuan anda sebagai pembaca, doomate ak adelah MEKATRONIK : Mekanikal+Electrik background, so minoritynye aku ler sesorg Civil(selapas another 2 kluar dr aspuri ini), sorg Dagang and sorg lg Pertanian. Semua senior2 ni memang kire minah kental la...diorg la yg happeningkan asrama dgn ragam yg pelbagai. Walaubagaimanapun, mereka ini jugalah yg terlibat dalam silat dan sidang redaksi sekolah aku. (nanti aku cerite lain yek tentang kejunioran aku kat situ)...

Namun setelah kami menjadi senior, adik2 dorm kami semuanya pertanian. *nak suh otai2 ni jadi lemah lembut agaknya.......

that is so hostel life...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

sedang kami sibuk mengadapi SPM, masa tu ade lg 2 paper klu tak silap.. Si mira sibuk gayut dengan apit, sepupunya. Apit tu budak teknik lain..sibuk2 mtk mira kenalkan dgn mane2 budak teknik kitorg. Diya menjadi mangsa, since minah ni kire "masuk" la dgn dunia mejo lelaki.kos pon jentere...  Si Apit ni pulak ade kawan, emay. Emay ni nak jugak..Diya pas no aku.
Mula2 ak marah gak..tp dicalmkan yg xkan jumpe nye.lepas ni dah abis skola...
xkan jumpe nye.
haha..

hmmm...


#wow.igtn aku thadapmy teenhood kuat lagi

nak jadikan cerite.lepas masuk diploma, akhirnya tenggelam la mamat2 ini.ini lah namenye boyish n gerlish maka tenggelamlah ia...


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

dari dulu, kawan-kawan aku mesti circle balik...

mesti ade circle...cume beza nya cepat atau lambat aku sedar..
setelah aku berkerja, pernah la (masa mula2 masuk dlu) bercerita tentang background sekolah.
rupanya2 junior Engineer, (Echa name die..hihi)pon same la background skola teknik.
Echa aku panggil atau geng die panggil dier Echot merupakan pengawas a.k.a penolong ketua aspuri tekniknye... confirm2 la, shes popular and recognize her fellows kat sne kan...

dan tak dijangka..
hok aloh..sekali ko
teknik emay ngn apit.
keciknye dunia....setelah hampir setahun berkerje kt company ni, baru semalam aku nak tergerak nak walking thru friendlist Echa .
Terjumpa la page si emay ni.
semangat betol aku.
well, dari pemerhatian...aku tgk...

hes growing much.
boyish became a man.
tahniah.
Da encem ko beb..!(ak tahu dier takkan bace sbb tu brani menaburkan pujian)

betul la kata dier....*sumber cik google.

hi my memory! i got u back...its like a boomerang everytime..
with kinda skill....



ok.left about the story..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

###Diya ni jiwa kental...
kadang dier suke tanya soalan pelik2..
dier pernah tanya aku suke lelaki macam mana.

mase tu aku kan nerd.
skematic lagi.

aku jawab " hes got old skool.hiphop background (hoppers ke rappers la konon).hes taller than me."

lagi ape, aku pon tak igt ape aku jawab...

*taksangke kadang aku pon melayan soalan2 camni kan..kan... aku pon br sedau!
haha

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

im climb the peak right now.
hohoho...

next  is :


yep... today..!

and i do love it.hahaha


bulk of thanks to internet.


Wassalam..



Tuesday, July 23, 2013

selamat berhari..hari....

Assalammualaikum w.b.t...
merujuk tajuk di atas...adalah sekarang opis aku dah sibuk berkemundangan lagu
"selamat berhari raya..ucapanku untuk semua"..ececeh.nk nyanyi gak...ala2 rahimah rahim jap.kikiki

buat ak tringat..dari dulu sampai sekarang, ayah aku suka mood raya.mood dgr lagu raya kt dalam kerete mase OTW balik kampung dier..... anak2 tido, xteman dier mandu pon xpe..coz he got that feeling!wlpn he has no talent to sing according the rhytme..die layan je.hehe

:) thats my daddy.

semalam, ak collapse..
aku bangun utk solat asar then terus masak nasik air (padahal bubur) je.
campakkan kiub ikan bilis kasik ade la flavour.
pastu nasib baik ade sambal ikan bilis spare.
berbuka dengan tu je.then solat mgrib n tdo.

dalam tdo terbawak2, flashback..
yep flashback.
haha..

mungkin betol kata org.. ak kne sakit pale sebab banyak pikir.
hahaha.

but how should i off my mind from working mode.
aku rase klu aku koma pon.
mesti otak ak still ber'jalan2'.

kadang aku suke mimpi.
yep.
mimpi yg buat aku escape dr dunia ni.
escape dari komitmen seorg pekerje.
seorg anak.seorg kawan.seorg kekasih.
hah.kekasih?melampau...sgt.haha
aku sedar mungkin mimpi ni adalah rentetan dari angan2.
tapi aku lg suke mengkhabarkan mimpi adalah sebahagian dari dunia kretif imaginasi yg tak terperi.
#teringat katon the chalkzone.itu dunia mimpi aku kadang
well.yep.surely..... (^_____^)

tapi mimpi yg kretif ni mjadi tak terkawal.bila mana aku taksehat...
time ak nk demam.
time ak demam.
bangun tido mesti penat gegiler...

sian an..
an...

k la.
nak cerite tu je.
itu la sesi melepaskan perasaan ak.
tentang kepenatan org sakit.
wlpn sakit adalah kafarah dosa silap.
namun keletihannye, Allah je tahu.

wassalam.

nota di tumit : selamat berbuka hari ni.
ari ni ak bbke dgn cempedak goreng.
###hmmm.semerbak baunye!

S e l a m a t
                     B e r b u k a . . .

~~R a m a d h a n 1 5 t h~~

Monday, July 22, 2013

kebumikan pandangan

Assalammualaikum w.b.t

"wahai org beriman.diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas org sebelum kamu agar kamu bertaqwa"(QS AlBaqarah :183)

membumikan pandangan tidak semudah sebelumnya. aneka hidangan di depan mata takkiralah ia santapan buat mengalas perut mahupun nafsu semata-mata. membumikan pandangan adalah satu sumber penjagaan iman. menjaga hati dari sangkaan (fitnah), memerangi nafsu jiwa dan membela nurani murabbi.

semenjak dua menjak ini, aku sering recall atau flashback the way cara aku mengadaptasi diri di zaman peralihan aku di teknik. (dari sekolah harian agama ke sekolah harian lain sikit dr biasa..sbb skolah teknik). membumikan pandangan itu selalunya aku lakukan.mendiamkan hari itu sering aku ajukan. personaliti ini berjaya menaja imej iman kita.

semasa di sekolah teknik, pemerhatian ku ramai sahabat yang berasal dari sekolah yg sama dan sealiran (sekolah agama). mereka juga begini.. anak mata takmudah jatuh ke mata lain.bicara juga terjamin dengan diam dihujungnya. bila aku fikir2kan.. malu itu sebahagian dr iman.maka menebalkan diri dari tergoda duniawi.

#flashback1,  kajang bertanya ku "ak nk tnye ni.kau dlu sekolah agama ke?"
aku tak igt mataku kemana namun aku igt lg bibir ini menbalas "kenapa kau tanya?".dia balas "sebab aku tengok kau tak penah pandang mata bila bcakap dgn lelaki".aku balas "yep.aku dari sekolah agama".

#flashback2, besau direct cakap kat aku "kau dlu sekolah mana?".aku balas "skolah ehemehem".."aku dah agak skola agama"dia balas. aku balas balik "so?" besau cakap "sebab aku pon skolah agama n ak tgk ko antara yg xmudah berubah tingkah"

dua memori ini segar dalam kotak ingatan aku.dan buatkan ramadhan kali ni, banyak audit tentang aku yang dulu dan aku yg sekarang. membandingkan sebelum dan selepas adalah satu sesi yg mana aku berusaha agar terus memperbaiki diri sendiri.lantas, buat aku berdoa agar adik perempuanku juga mampu mengharungi dunia peralihannya.

"bulan Ramadhan adalah bulan didalamnya diturunkan AlQuran sebagai penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza antara hak dan batil"(QS AlBaqarah :185)

namun alangkah malangnya bagi manusia seperti aku jika hanya di bulan ramadhan sahaja aku mengaudit diri.
apatahlagi menjadi malang kepada ku,
kerana merugikan diri dalam meniti cebis pengalaman hidup ini.

la illah haillah anta.subbaha naka inni kuntu minalzolimin.
"ya Allah tiada tuhan melainkan dikau.Maha Suci Engkau.Sungguh aku ini termasuk org yg zalim"

rabbana zalamna anfusana wa illam tagfirlana watarhammana lanakunanna minal khasireen.
"Ya Allah, kami telah menzalimi diri kami dan Engkau tidak mengampuni kami nescaya kami akan menjadi org yg rugi"

semoga Allah memberkati dan melindungi kita.amin

Monday, July 15, 2013

suria cinta.

Assalammualaikum...

berkenalan melalui media. Hee...
aku pernah sharing2 dengan sahabat yang kebetulannya ibu dan ayahnya berkenalan melalui media massa iaitu majalah.

masa zaman tu (dihujung70 hinga 80an), majalah2 ni melambak kot.
(alhamdulillah.mereka hidup bersama hingga ke akhir usia..*alfatihah kpd psgn mahzalan dan rohani abu bakar)

pada pandangan aku, zaman tu macam zaman siber sekarang.
lambakan maklumat dan ruang media bertukar2 maklumat.
namun sampai sekarang, aku masih lg tak faham...
suria cinta?
is it relevent to our belonging lifestyle today?
haha..

bila masuk sekolah, aku jarang2 dapat dengar radio.
mak plak mengajar anak2 die yg awal2 ni, to studying without any other mediamassa (radio n tv) melainkan buku semata2.
kalau ade mase dapat la..dengar radio,hanya cume dengar kaset2 nasyid..
zaman skolah rendah, ikut nasyid sekolah.. ade juga la kaset2 nasyid raihan, rabbani dalam kereta mak ayah ni.
masa zaman skola menengah, form 1-3 kumpulan shotul amal selalu di telinga radio sekolah..ade takde inteam, unic, nowsheart, etc pon layan..

masuk 4-5, baru la dengar lagu lagha.dengar je.tak tahu tajuk....huhu

peredaran zaman bersama kemudahan ini bagaikan satu akses baru dalam kehidupan.ia bagaikan satu lagi alternatif kepada pemangsa (golongan tak bertanggungjawab) mencari mangsa.
iye la.contoh mudah, apabila kampung ada jalan akses ke kampung2 lain, maka '6jahanam'(penjenayah dalam cerite P.ramlee) pon boleh porakperandekan kampung2 lain di sekitarnya.. ala2 their territory la kononnya.the real terorist...

berdasarkan capaian terhadap suratkhabar sinar, malaysia menjadi rank ke 6 dalam keterdedahan terhadap cybercrime.its also supported by an arthicle in thestar (on may16,2013) newspaper. klu rajin baca paper, musim keldai dadah dan ditipu duit juga akibat daripada media sosial juga..

dalam kerajaan nak menyeragamkan akses internet di bandar dan luar bandar, media sosial adalah menjadi medan utama.media sosial got serius power bila pru13 tidak terlepas tempiasnya.paling taklupa, anak2 org asli juga tahu lagu 'cinta mukabuku' dan lagu 'anak kampung' menjadi siulan remaja di semenanjung. itu membuktikan the power of knowledgesharing.takkira la sharing entertainment interest mahupun politician's war factoring by exchange the society's benefit and vote from citizen.. meanwhile dalam dunia fm ( facility management), one of the purpose knowledge sharing management adalah for act it as part of intelectual asset thru the organization itself. my personal option, this sharing is important to connect one person to another by meeting them in same interest/goals.

golongan tak bertanggungjawab pula, dalang kepada kemaksiatan dan huruhara dengan memanipulasi keadaan dan memutarbelitkan isu2 berkaitan.ok.dalam terma, personal interest their sharing knowledge (interest) could be change into an apportunity to ultimatepower. mungkin kamu tak pasti apa itu power. power adalah ability seorg yg membuatkan seorg atau individu lain mengikut telunjuk tanpa mengambilkira kehendak insan itu sendiri mahupun kehendak fizikal sebenar.

ok.pepatahmudamudi moden "x lakukan apasahaja kerana cinta manakala y menggunakan cinta untuk apasahaja"
(x dan y bukan nama sebenar malah bukanlah isu diskriminasi gender etc)

isu jenayah siber ini juga menjadi satu lagi kekangan yangmana menyebabkan keruntuhan akhlak dan kemusnahan moral ketamadunan manusia kini.

maka, hak sebagai pengguna bukanlah bermula dengan perkongsian status2 yang memudharatkan sahaja. malah ia bermula upload informasi bioadata diri melibatkan no telefon, lokasi, career background, personal background(ank tansri/dato' bagai) juga approval friend request terhadap individu yang tidak dikenali. eksploitasi hacker terhadap akses2  virus ini, membolehkan mereka punyai 'power' ke atas individu lain samaada berupa wang, kerahan tenaga mahupun perhatian yg tak sewajarnya. perihal ini juga menjadi meruncing dengan adanya manusia bermasalah mental atau psychosis disorder.malah petemuan mereka yg sama bermasalah membawa wabak lebi buruk dari bergerak berseorangan menjadi kumpulan terorist.(nauzubillah)oleh itu, pengguna haruslah waspada dan prihatin atas tindakan-tindakan mereka dalam ruang siber. sumber rujukan dari analysis sekitar juga kebolehan pemikiran kritis juga mampu membantu kalian mengharungi dunia maya ini.in shaa Allah. moga-moga Allah melindungi kita dari mereka dan fitnah dunia (dunia takkira dajjal almasih, sakaratulmaut, siksa kubur, neraka juga)

nota di tumit :
1. harimau mati meninggalkan belang.manusia mati meninggalkan nama.
2. pelanduk selalu lupakan perangkap tapi perangkap takpernah lupakan pelanduk.
3. lebih baik mencegah dari merawat.

suria bukan sebahang cinta.
ia membawa kehangatan global setelah nipisnya ozon atmosphera atau lapisan potection pass-thru bumi dan rakyatnya.

semoga perkongsian bermanfaat.
sekian.
wassalam

siri cari.cari.cari.

Assalammualaikum....
Alhamdulillah di pagi yang mulia ini.
Bos lom masuk lagi!hehe... btw, my update thru my smartphone k.
xguna brg opis.

Merujuk kepada tajuk di atas.
inilah yg merunsingkan mak ak.
ayah aku ok je. mak.mak..mak.
dedulu sekolah... salu dalam novel...cmni la klise nye.
pastu zaman sekarang... kat drama melayu pon makin klise dgn ni.
paling penting, kali ni dalam hidup ak plak.kenapa.kenapa.kenapa!
haisshhh. mak owh mak..

janji lain.sekarang dah lain.
janji anak cr psgn sdri..

sekarang bg dateline klu x, ikut pilihan
mak.
buat aku jadi sedih.
wuwuwuuuuu...

setiap ari, my day were deducted.
perggghhhh..
perang mental beb.
perangi jiwa.
perangi rasa.
aku rase dari sekarang aku kne list kan......
1001 sebab i crying all the day i married.

aku bukan xminat org.
org yg xminat ak.

adoiii..dah la bab2 ni aku mg kureng menonjol.
mak.owh.mak...
kadang tu seronok..
bila dier tanya... kawin nnti nak mjlis mcmne..
but it became horror bila.

asik tnye cuti exam ni smpai ble.
tahun depan abih blaja bulan bpe
huhuhuuu... cukup.sudah..cukup cukup sudah dateline itu.tak perlulah di perhalusi setiap detik ke arah dateline....wuwuwuwuuuuu...

helpless.

sampai semalam, mak ajak cabut uban die kt dalam biliknya.
aku jadi takut.
paranoid.

Allah..bantula sy.halangi mak dari bercerita harapan2nya.
sebelom aku masuk diploma..

abang aku pernah berpesan.
klu nak cari, klu boleh biar lagi mude, xpon org sebaye ngan along.
aku senyum jek.

ayah aku..releksss.tu ak suke.

pernah juga pesan dr bff yg dah kawin..
selalu ayah ni..dier sk klu menantu yg bole diharap.yela sbb dari dulu g kelaut..ke kebun bersame anak lelaki mereka kan..

so, its great klu menantu pon boleh 'masuk' sekali.takperlu nak tggu anak sdri balik kmpung.
abang dan adik aku dah kawin.

paling best, abang memang suke g pantai timur.selalu puji their environment..and lifestyle...so then, he got his wife from there la.now, he and famili dier stay sane juga la.
my bro (adik), memang suke adventure2 ni.. last2 kawin ngn org pantai timor gak. anak nelayan yg cantik ayu dan manis.tapi stay ngan mak ak.. *syukur dpt menantu cmni kan.untong adikku.

tapi aku suke pulau pinang.
tak da la sampai nak kah anak mami.
amboi aihhh.
mungkin sebab aku suke padi.suke g tempat org..ade lalu pmdangan ade gunung.
aku suke laut.
kedah n perlis..maaf....jooohhh ghase.
org negeri ak?
hm.no way.

namun
sekarang aku kne lebih berhati2.
with my mom's mood, aku kene hati2 bercakap.. berborak dan ber'apa'2 la.
i built gap.
serius.betol la ckp org..
we need our own enviroment.
klu silap cakap, her face (mom) roses.
yep.seriusli... i bear that cost since i was a baby kot.
buat masa sekarang...
aku tak tahu kenapa.
i became too defensive.
play secure.

even worse, when i start to love stay on bed/ in room rather hands her in the kitchen.
but believe me, frankly speaking...
i said to mom.."kite taktahu la kenape la kite skrg jarang nak tolong mak kt dapo......(pastu temenung lame....dan sambung balik cakap)... kite rase kan... kite xpuas lagi kot nak tido pelok mak.. nak makan, mak masak. klu kite da pandai masak, mak kite kawinkan kite lg cepat2"

*pastu pandang mak.yg penting, mata xbergenang k.i am not that loser.thanks Allah for own me a hepi+cutest face person.cheering is my ultimateskill.
my mum laughing.
kadang rasa macam....nak cakap kt mak, mak takyah la bercampur dgn jenjiran.
ala... kadang their caring toward others daughter bring heavier burden to my own parent.
aku harap..
cis.harap lg...



ok. kene ubah mindset. kene cari.cari.cari!



Quran said 
 Arrum,21
 "dan di antara tanda tanda(kebesaran)Nya ialah Dia menciptakan pasangan2 untuk kamu dari jenismu sendiri agar kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan Dia menjadikan di antara kamu kasih dan sayang.Sungguh, pada yang demikian itu benar2 tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang berfikir"

 AnNur,26
 "perempuan2 yg keji untuk lelaki2 yg keji, dan lelaki2 yg keji untuk perempuan2 yg keji, sedangkan perempuan2 yg baik untuk lelaki2 yang baik, dan lelaki2 yg baik untuk perempuan2 yang baik. Mereka itu bersih dari apa yg dituduhkan org.Mereka memperoleh ampuanan dan rezeki yg mulia(syurga)"

 Annisa,1
 "wahai manusia!bertakwalah kepada Tuhanmu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu (Adam) dan (Allah) menciptakan pasangannya (Hawa) dari (diri)nya, dari keduanya Allah memperkembangkan laki2 dan perempuan yg banyak. Bertakwalah kpd Allah yg dgn namaNya kamu saling meminta, dan peliharalah hubungan kekeluargaan. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasimu."

 Arfurqan,74
 "dan org2 berkata'Ya tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami pasangan kami dan keterunan kami sebagai penyenang hati(kami) dan jadikanlah kami pemimpin org yg bertakwa" 


 hingga sini dahulu. moga bersama memperbaiki diri. wassalam.

Thursday, July 11, 2013

puasa kedua

assalammualaikum...

yep.semalam puasa kedua.
hari ni puasa ke tiga kawan2.

ok.balik kepada cerita semalam..
kami baru habis exam.
in shaa Allah.
moga2 semua lulus cemerlang.
dan usai paper ini...
kami pon berkonvoi ke steamboat pak usu sek13 shah alam.
teringat zaman belajar dlu. pernah gak budak kls bwk g makan steamboat.kat dekayangan..
namun kali ini berbeza..
sebab budak kls ak era 2013 sume matured2 age nya. majoriti dah beranak pinak pon...
dan adik2 pon sume freshgraduate yg bru bkerje.... mula2
janji macam ramai... namun akhirnya tak berapa nak ramai.
bese la kan..
budak kelas ak berbeza2 kuantitinya.
ade subjek ramai (sume ade)..
ade subjek tak ramai yang ade.
well.oleh kerana umor dan factor lain, mereka ade amik pjj dengan satu atau dua sahaja subjek semester ni.

oleh kerana ini paper akhir, ade la gak 2,3 org yang tak amik subjek ni join kitorgnye iftar gathering ni.
hai...kali ni, geng ak range org 3+an..
maka, kami ni duduk tunggu adik2 ini amikkan lauk utk disteamkan.
*baru la paham knpe mse geng kelab dlu, org baye (umor mature) ni xjoin sgt huhahuha...
kitorang makan dengan jayanya.
borak2 tentang kje.exam.
rumah.cume tang kawin je xsebut sebut sgt.
yg lelaki duk meja lain.
pempuan meja lain.
dan si midi yg mbawa isteri dan anak2 pon duk meja lain.
asalnya kitorg igt ramai la yg join.
last2 5 laki, 5 pempuan excluded fmili member si midi dan sorng lagi kawan si nana yg bnama ain.

but still bertambahlah kenalan lg.
kenal bini dan anak2 midi.
dan tak lupa ain.

pastu
tengok ragam diorg2 ni.
terasa cm siblings baru kt perantauan ni.
xpayah nak ber hakak2 sgt!
hahaha

ok la. makan dier.
cume nasihat ak,
klu nak makan steanboat, gi la tempat lain.
xsesuai for food enjoying kot
sesuai utk lepak2 lepaking jer

mari aku kenalkan mereka.
laki : dr kiri si midi.ape ntah name abg ni.pastu abg marwan.mahadil.dan aziz
pompuan : owh.bahaya klu ikut turutan...heee..
nana.tiya.fatin.ain.aku.k.efa.bini midi nama nya k.sya

oleh kerana kami bagai dahlama tak makan...
byk juga la amik..ade juga ruang solat kt atas kedai ni..
then pas solat, budak2 ni g curi2 tread in sbb amik menu steam yg lain.
tomyam dia agak pedas.tak sesuai di musim bulan puasa.
kitorg pon tukar kpd sup yg lebih baik rasanya.(sbb tak pedas)
then..
bermakan sampai tukar2 bisnes kad.
aku dan kak efa mkn aiskrim smtara tunggu diorg abiskan lauk dan segala macam ni.....pas bayar..bru la gerak balik.

klu korg nak tau... geng laki kitorg ni sume manager.
pompuan pon xkurang hebatnye.
but..still manusia kot.
we just show some respect as socialmeeting biasa la.
pastu sempat la plak, ajak sume gi PD trip pasni.
adoiii.
pastu br la tau gak, si mahadil pon dah nak kawin.
kitorg mtk kad.
kad bisnes la yg dier bg.
sekali lg hadoi.

k la..pepon..
da selamat paper sume.

balik uma..blurrr.taktau nk ngadap ape.
tido la dgn jayanya.

itu shja tentang semalam.

kata hikmah hari ni
"sesungguhnya hati manusia itu mati.kecuali mereka yang berilmu.sesungguhnya mereka yang berilmu itu lena.kecuali mereka yang beramal.sesungguhnya mereka yang beramal itu tertipu. kecuali mereka yang ikhlas" -kata Iman Al Ghazali

smoga kita tergolong di kalangan mereka yg ikhlas.beramal dan berilmu bermanfaat.

sekian.wassalam

Tuesday, July 09, 2013

mabruk...ramadhan here.

Assalammualaikum...

Selamat menyambut ramadhan!
Rasa nak kirim sms ramadhan kpd sume2 membe dalam fon ini.
namun, bila difikir semula...
kita dah berusia.
so, tidak ku msg geng..hanya msg lecturer2..

heee..
ramadhan ya ramadhan..

"sesiapa menghidupkan ramadhan dengan beriman dan ikhlas (kpd Allah) , diampunkan dosanya (yang terdahulu)
<H.Bukhari dan Muslim>

tetibe rase nak flashback...
2003 -
 masa ni zaman pmr, bulan puasa takrajin bangun.maklumla duduk asrama kan.
 sebab sebelum tidor kitorg dah supper. mase tu abih prep (preparation) lambat dekat kul 11.30..
 so, makan malam ni cukup je.
 mase ni jugak la penah kenekan adik doom, teringat kitorg kejut dier suh mandi.padahal br kul 12.30mlm... ckp air takde.suh bgn mandi kt skola.. hehe.. 

2004-2005
 mase zaman ni, duduk teknik.. wah.. bila ramadhan ade resepi baru.. bangun sahur dikejut oleh jiran keliling.sebab sekolah kat tgh2 kampung di pinggir bandar kelahiranku. memang budaya mereka kejot sahur dengan paluan kompang dan gendang belia kampung.
zaman ni jugakla seronok.. tiap2 petang tunggu tepi pagar skola..ala sebelah komputer lab, area2 uma pengetua skola...
nanti dalam kul 6.30 jibon atau najibah, akn dtg kat situ anta bubur lambok.borak2...then buke dgn sedapppp...!
kadang duduk tepi pagar belakang asrama, tggu pakcik jual satey.
nak beli satay utk buke pose, tapi taklama pastu ustazah announce takley beli satay (makanan dr lau lg)
cume bubur lambok je kitorg tak kantoi.. ^^

2006-2009
 zaman uni, selalunya aku pilih biskut tongkat+air milo panas sbgai alas perut sblom tido.
almaklum la, sahur takut tak bangun.
klu bangun pon, sebab ade la org kejut..suh minum air gak. *amik berkat sahur.

2010
 zaman ni sempat la puasa kat shah alam enviroment, yana ngn wani suke bgn sahur. yang lain2...macam aku gak.. makan sblom tidor..dan klu bangun sahur, hanyalah minum air.

2011 -
masa ni 1st time keje..2nd puasa dah start keje..letih giler..
lepas sahur terus bangun semata-mata nak gi keje. mase tu kje kt pj, duknya kt s.alam.aku benci jem.
terawih kt surau baiduri..sesekali klu g uptown ngn geng penyayang..

2012 -
completely abiskan sebulan kt kampung halaman.
dapat g terawih.. but no duit raya.

2013 -
Alhamdulillah, esok puasa... in sha Allah.moga lebih baik dari sebelumnya.

niat.doa
sekian.. buat kali ini.
moga bermanfaat.

Monday, July 01, 2013

beginikah cara nya?

Assalammualaikum...

baiklah. satu hari yang berlalu,
got tele-conversation with my fren.
lets say.her name is Midah (bukan nama sebenar)
kami berborak berkenaan kereta hingga la ke topik kerja.
Almaklum lah, cik midah ini sudah memiliki kereta, hasil dari titik peluh alam kerjayanya.
keretanya agak luas.
maka, ku anggap nanti tiada permasalah setelah beliau bernikah berkeluarga.
tambah pula beliau sememangnya menyukai akan kenderaan itu.

ok then, beliau menanyakan perkembangan aku.
*namun secara fizikal,rasanya aku semakin kurus berbanding dahulu.
sy semakin terasa penuaan dalam diri,
so, effort to gain maturity and expert in self managing.
yep.kerja ok.
kereta belom baiki.
cik midah menyampuk.. gaji camne?
i replied "gaji camtu jugak.kalu gaji sikit, makan ber"dua" ade gak tambah berkat dan gumbira.
cik midah.owh.cik midah.. beliau bercerita lagi yg, beliau baru bertemu dengan sahabat kami yg bakal ibu.
si bakal ibu ini mencadangkan cik midah mengikut apa2 kelab@society, lebih mudah nak cari katanya.
aku potong.
"tak usah.kite dulu masuk kelab gak, lepas tu camni ah gok" *kami lepas gelak.adoi.itu macam ja ka.
sedang bergelak itu
beliau mengajak saya tukar.
tukar?
yep.she will find one for me and i find one for her.
haisshh..

maafla cik midah. bukan taknak.........
my buddies yg single pon da lama tak kontak.
make a new frend?cam xcukop maso da.

hehe..
pepon, seronok juga borak ngan member2 single ni.
sekurang2nya, still got geng!
*walaupon, semakin susut ahli.

dan ade juga borak dengan member lain, mummy buyong ini (bukan nama sebenar). minta dia suruh carik.
gatai mulot request!

hahaha.
kita tunggu dan lihat la.
clue in search "cari bakal suami, bukan menambah kenalan atau mencari kawan"

bole buat program la.
jejak sehati.
mungkin!

ok la.sampai sini dlu.

saje je update tang ni.
tang tu, mg topik hangat umor kami.

teringat pulak pada
buku "kado pernikahan buat istriku".
buku ni bagus klu kita nak suh org carikan.
tapi chek tak abih bace laie..

semoga si dia meminang dengan hamdallah.

alhamdulillah!

nota gambar rentetan : setelah memakai mask. rupanya mata ku sungguh menawan!subhanallah.tertawan saya!!!

okeh.dah.
wassalam.