Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2013

SPM - sweet teen

Assalammualaikum...

yep.. semenjak dua menjak ni, my teen's memory dah mula tenggelam bersama zaman ini.
namun, the memory come back apabila ada rangsangan dari persekitaran.
hehee..
seriusli.. otak manusia mg menakjubkan.
subhanallah.

" dan Kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami) kemudian Kami hapuskan tanda malam dan Kami jadikan tanda siang itu terang benderang agar kamu (dapat) mencari kurnia dari Tuhanmu dan agar kamu mengetahui bilangan tahun dan perhitungan (waktu). Dan segala sesuatu telah kami terangkan dgn jelas." (QS Al Isra' 17:12)
sudah nak hampir sedekad rupanya ku tinggalkan SPM...hihihi




perpindahan aku ke teknik, dan menginap di dorm S105 aspuri,  memang menakjubkan. semasa menjadi junior, untuk pengetahuan anda sebagai pembaca, doomate ak adelah MEKATRONIK : Mekanikal+Electrik background, so minoritynye aku ler sesorg Civil(selapas another 2 kluar dr aspuri ini), sorg Dagang and sorg lg Pertanian. Semua senior2 ni memang kire…

selamat berhari..hari....

Assalammualaikum w.b.t...
merujuk tajuk di atas...adalah sekarang opis aku dah sibuk berkemundangan lagu
"selamat berhari raya..ucapanku untuk semua"..ececeh.nk nyanyi gak...ala2 rahimah rahim jap.kikikibuat ak tringat..dari dulu sampai sekarang, ayah aku suka mood raya.mood dgr lagu raya kt dalam kerete mase OTW balik kampung dier..... anak2 tido, xteman dier mandu pon xpe..coz he got that feeling!wlpn he has no talent to sing according the rhytme..die layan je.hehe:) thats my daddy.semalam, ak collapse..
aku bangun utk solat asar then terus masak nasik air (padahal bubur) je.
campakkan kiub ikan bilis kasik ade la flavour.
pastu nasib baik ade sambal ikan bilis spare.
berbuka dengan tu je.then solat mgrib n tdo.dalam tdo terbawak2, flashback..
yep flashback.
haha..mungkin betol kata org.. ak kne sakit pale sebab banyak pikir.
hahaha.but how should i off my mind from working mode.
aku rase klu aku koma pon.
mesti otak ak still ber'jalan2'.kadang aku suke mimpi.
yep.

kebumikan pandangan

Assalammualaikum w.b.t"wahai org beriman.diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas org sebelum kamu agar kamu bertaqwa"(QS AlBaqarah :183)membumikan pandangan tidak semudah sebelumnya. aneka hidangan di depan mata takkiralah ia santapan buat mengalas perut mahupun nafsu semata-mata. membumikan pandangan adalah satu sumber penjagaan iman. menjaga hati dari sangkaan (fitnah), memerangi nafsu jiwa dan membela nurani murabbi.semenjak dua menjak ini, aku sering recall atau flashback the way cara aku mengadaptasi diri di zaman peralihan aku di teknik. (dari sekolah harian agama ke sekolah harian lain sikit dr biasa..sbb skolah teknik). membumikan pandangan itu selalunya aku lakukan.mendiamkan hari itu sering aku ajukan. personaliti ini berjaya menaja imej iman kita.semasa di sekolah teknik, pemerhatian ku ramai sahabat yang berasal dari sekolah yg sama dan sealiran (sekolah agama). mereka juga begini.. anak mata takmudah jatuh ke mata lain.bicara juga terjami…

suria cinta.

Assalammualaikum...berkenalan melalui media. Hee...
aku pernah sharing2 dengan sahabat yang kebetulannya ibu dan ayahnya berkenalan melalui media massa iaitu majalah.masa zaman tu (dihujung70 hinga 80an), majalah2 ni melambak kot.
(alhamdulillah.mereka hidup bersama hingga ke akhir usia..*alfatihah kpd psgn mahzalan dan rohani abu bakar)pada pandangan aku, zaman tu macam zaman siber sekarang.
lambakan maklumat dan ruang media bertukar2 maklumat.
namun sampai sekarang, aku masih lg tak faham...
suria cinta?
is it relevent to our belonging lifestyle today?
haha..bila masuk sekolah, aku jarang2 dapat dengar radio.
mak plak mengajar anak2 die yg awal2 ni, to studying without any other mediamassa (radio n tv) melainkan buku semata2.
kalau ade mase dapat la..dengar radio,hanya cume dengar kaset2 nasyid..
zaman skolah rendah, ikut nasyid sekolah.. ade juga la kaset2 nasyid raihan, rabbani dalam kereta mak ayah ni.
masa zaman skola menengah, form 1-3 kumpulan shotul amal selalu di telinga rad…

siri cari.cari.cari.

Assalammualaikum....
Alhamdulillah di pagi yang mulia ini.
Bos lom masuk lagi!hehe... btw, my update thru my smartphone k.
xguna brg opis.

Merujuk kepada tajuk di atas.
inilah yg merunsingkan mak ak.
ayah aku ok je. mak.mak..mak.
dedulu sekolah... salu dalam novel...cmni la klise nye.
pastu zaman sekarang... kat drama melayu pon makin klise dgn ni.
paling penting, kali ni dalam hidup ak plak.kenapa.kenapa.kenapa!
haisshhh. mak owh mak..

janji lain.sekarang dah lain.
janji anak cr psgn sdri..

sekarang bg dateline klu x, ikut pilihan
mak.
buat aku jadi sedih.
wuwuwuuuuu...

setiap ari, my day were deducted.
perggghhhh..
perang mental beb.
perangi jiwa.
perangi rasa.
aku rase dari sekarang aku kne list kan......
1001 sebab i crying all the day i married.

aku bukan xminat org.
org yg xminat ak.

adoiii..dah la bab2 ni aku mg kureng menonjol.
mak.owh.mak...
kadang tu seronok..
bila dier tanya... kawin nnti nak mjlis mcmne..
but it became horror bila.

asik tnye cuti exam ni smpai ble.
tahun d…

puasa kedua

assalammualaikum...yep.semalam puasa kedua.
hari ni puasa ke tiga kawan2.ok.balik kepada cerita semalam..
kami baru habis exam.
in shaa Allah.
moga2 semua lulus cemerlang.
dan usai paper ini...
kami pon berkonvoi ke steamboat pak usu sek13 shah alam.
teringat zaman belajar dlu. pernah gak budak kls bwk g makan steamboat.kat dekayangan..
namun kali ini berbeza..
sebab budak kls ak era 2013 sume matured2 age nya. majoriti dah beranak pinak pon...
dan adik2 pon sume freshgraduate yg bru bkerje.... mula2
janji macam ramai... namun akhirnya tak berapa nak ramai.
bese la kan..
budak kelas ak berbeza2 kuantitinya.
ade subjek ramai (sume ade)..
ade subjek tak ramai yang ade.
well.oleh kerana umor dan factor lain, mereka ade amik pjj dengan satu atau dua sahaja subjek semester ni.oleh kerana ini paper akhir, ade la gak 2,3 org yang tak amik subjek ni join kitorgnye iftar gathering ni.
hai...kali ni, geng ak range org 3+an..
maka, kami ni duduk tunggu adik2 ini amikkan lauk utk disteamkan.
*bar…

mabruk...ramadhan here.

Assalammualaikum...

Selamat menyambut ramadhan!
Rasa nak kirim sms ramadhan kpd sume2 membe dalam fon ini.
namun, bila difikir semula...
kita dah berusia.
so, tidak ku msg geng..hanya msg lecturer2..

heee..
tetibe rase nak flashback...
2003 -  masa ni zaman pmr, bulan puasa takrajin bangun.maklumla duduk asrama kan.  sebab sebelum tidor kitorg dah supper. mase tu abih prep (preparation) lambat dekat kul 11.30..  so, makan malam ni cukup je.  mase ni jugak la penah kenekan adik doom, teringat kitorg kejut dier suh mandi.padahal br kul 12.30mlm... ckp air takde.suh bgn mandi kt skola.. hehe.. 
2004-2005  mase zaman ni, duduk teknik.. wah.. bila ramadhan ade resepi baru.. bangun sahur dikejut oleh jiran keliling.sebab sekolah kat tgh2 kampung di pinggir bandar kelahiranku. memang budaya mereka kejot sahur dengan paluan kompang dan gendang belia kampung. zaman ni jugakla seronok.. tiap2 petang tunggu tepi pagar skola..ala sebelah komputer lab, area2 uma pengetua skola... nanti dalam kul 6…

beginikah cara nya?

Assalammualaikum...baiklah. satu hari yang berlalu,
got tele-conversation with my fren.
lets say.her name is Midah (bukan nama sebenar)
kami berborak berkenaan kereta hingga la ke topik kerja.
Almaklum lah, cik midah ini sudah memiliki kereta, hasil dari titik peluh alam kerjayanya.
keretanya agak luas.
maka, ku anggap nanti tiada permasalah setelah beliau bernikah berkeluarga.
tambah pula beliau sememangnya menyukai akan kenderaan itu.ok then, beliau menanyakan perkembangan aku.
*namun secara fizikal,rasanya aku semakin kurus berbanding dahulu.
sy semakin terasa penuaan dalam diri,
so, effort to gain maturity and expert in self managing.
yep.kerja ok.
kereta belom baiki.
cik midah menyampuk.. gaji camne?
i replied "gaji camtu jugak.kalu gaji sikit, makan ber"dua" ade gak tambah berkat dan gumbira.
cik midah.owh.cik midah.. beliau bercerita lagi yg, beliau baru bertemu dengan sahabat kami yg bakal ibu.
si bakal ibu ini mencadangkan cik midah mengikut apa2 kelab@society,…