Tuesday, June 28, 2011

Manesnyeee...

hai kawan2...
hehee...
ari ni.(semalam)..jumpe dak STP lagi...
hahaha...
diorg nih da start da..
reunion kecik2...cari geng lame balik...
sengaje nk wat ak teringat zaman skola dulu...
heee....
hingusan btol..
ish..ish..ish...
semalam g amik angin kat pantai puteri..
almaklumla....da sebulan balik sini..tapi x pegi2 jengah bayu itu...kuikuikui....

berbayu..sambil makan beger + coconut shake...
mg terbaek...hehe

mase tengahhari lak..
berlunch kat de nyiru...
budak2 nih bawak..aku tukang ikut je...
aku pon xtau kedai amende la tuh..
igtkan ade air nyiur ke...
upenye kedai makan berkonsepkan ayam penyek singapore...
heheee...
lebey kurang je dgn ayam penyek yg ak penah makan kt s.a.....
cume bezenye diernye smbal...sambal belacan....hehee
gatai2 idung di watnye...hehe

emmm...then balik2...aku sambung pembacaan...
baca ape??
hahaa...
ini la
hehee...kerana terpaksa..
hehee..yup..kerana terpaksa...
manesnya novel ini...
manes sebab ia berbeza...
mungkin ade kekurang sikit berkenaan perjalanan plot nya...
tapi part paling manes adalah...
ia punya semua tempat2 yang aku impian untuk pergi...
bukan tempat honeymon je k..tempat nk further study..
ini lah antara tempat menarik-narik ati aku utk pergi ke sane...
sejak dulu....kini....dan selamenyee....
tal sangke satu novel..cite tg sume....
hemmmm...
meanwhile,
dan komen ak tentang novel nih..
emmm...okeh la..epi ending..
bebaloi beli...hahahaa
*boy must said : ala mg la..mane ade bdk pompuan sk sad ending..nth hape2 org pmpuan nih kan...
hahaa...

cuti nih ade da dapat balas dendam dengan 3 tajuk..hehehe
sepanjg sem dok ngadap keje, asimen dan buku2...

emmm...yg tgh itu entry B4 dis..
while yg biru itu : cite nora elana..kuikuikui...
heheee...dan
hehee...manesnye nak ament dissertation ini....


heheee.... dan tak lupa juga manesnye....


hehee...manesnya burung kami..

k la..manes x entry kali ini??
smge bermanes juga amalan mu wahai anak muda...hehe
salam israk mikraj...
semoga memberi keberkatan kepada semua..
hingga bertemu di next entry...
hihii(^^;)

Sunday, June 26, 2011

hemmmm...bit tired..wif smiley..

hai..
korg.....hemmmm...
tok pengetahuan korg...
dis week kne lik s.alam lagi....
huhuuu...
bermalas-malasan tol...
wit mkin susut..
aku still seboleh-boleh taknak kuar wit dari bank...
wit tuh da la ade "serat" je...
tol2 simpan tok siapkan handbound thesis, cd siap cover nth pape tuh..
wisau...lom keje lagi...

hemmm...btw...hepi tapi cm no heart feeling gak lik s.a...
mula2 sampai s.a, msg la cik nurul...text nk gtau da pai sek 2..dier lak ngajak g jejalan kat sacc..
adoi...ponet pon lom ilang...aku pon tggal je barang kat kolej, trus nek bas balik g sacc..
jam tuh jugak msg kerol...ngajak skali..
rupa2 along nisa pon ade skali...diorg tunggu kat BIG APLLE..hahaa..
memang cantek..
terbaik la korg..
cik ayen lak....hemmm..da smpai s.a gak, tp dier perlu uruskn bbrape personal matter lak..
so, aku pon bagai itek pulang petang...jalan la sorang2 dari PKNS g SACC..
sesampai je, trus beli b.a...haha
*damn so mengidam..(^^..)

lepak2..tunggu cik ayen..nurul n along nisa da jumpe racid..dier keje kt kedai selang 2,3 kedai dari b.a je upenye..
dan rupanya nurul pon da bgtau racid yg kami orang balik...
hemm...maila si racid...tak lame tuh kerol pon smapai gak...so, diorg berrezeki b.a la.....hehee
then ayen pon sampai...
hahahaa...berpecah la kami..
sume ade hal memasing...
sesaje nak jumpe2...

then, g la jumpe cik nash..
tok 2nd reader n took all the form comment..
heemmm...
kerol text me...jd x lepak petang nnti..
mula nye nk ajak mereka ini g tasik je...mik angin..
*aktiviti everning walk dan aku memang cm belangkas..rinduuu
tapi nurul,along nisa n ayen tak dapat join lak..
then takkan nak lepak 2 orang je ngan kerol..adoii...
lam mase yg sme teringat si racid abis keje kul 7..kerol pon suh tanye racid lau nk lepak..
dan akhirnye melepakkan diri bersame mereka..

paling penting dapat tengok m'sia vs lbenon...
hahaa...msia hentam 2-1...
walaupon dapat tgk gol kedua dari wan zack dan kendian di separuh masa kedua kene hentam satu gol dari labenon....aku pon balik..
hahaa..berbangge la gak..
dapat gunakan jejantas baru..

while ari jumaat...
jumpe supervisor..
heemmmm....cm biasa la..
kene betolkan n ikut sume komen2 juri..
then baru boleh submit final hardbound..
she said ikhlas kan diri untuk repair sebab nanti junior2 nk rujuk senang...
dan aku rase dier perasan muke aku agk terkejut (*walaupon aku da try control..)
kene balik s.a lagi...jumpe dier tunjuk yang repair2 tuh...
dan yang penting bukan aku sorang kne mcm tuh..
sume ank didik under dier disuruh buat macam itu....
kami juga disuruh submit 2 hardbound..1 kat dier, 1 lagi kat department...
ape-apeje la...yang penting...
nak grad..

lepas je jumpe...adoi...da mati kutu..
tak tau nak buat ape...
text kerol, kerol xd transport..
nak kacau racid, takut dier da balik kl..
tanye kan rau lak..rau otw nk balik s.a..
jam stil baru kul 10....rau sampai kul 12...
itu la first time dalam idup, 2 jam yg lame dan mmbosankan..
akhirnya rau sampai gak..
seronok...
dapat jumpe...
rinduuu kat dier..
then...g makan..
alhamdulillah....orang keje lanjer..
then balik melake..bas kul 2.30..

di melake,
after magrib, aku menjadi drebar..
pegi la kelinik..bawak anak dare mak aku yang lagi sorng itu..
dier berbatuk2...dah 2-3 minggu..
yang polik bin ajaib...polik sebab baru sampai je kelinik tutop..
yang ajaibnye...minyak kereta berkelip2...
tapi aku wat takpaham..
hehehee...
*nway, harapan nak tengok maharaja lawak katuma nenek tak kesampaian......uma aku xd saluran 'warna'..
ceittt....~~

but stil wif smiley..
selamat gak sampai melake b4 mgrib...
malam itu balut hadiah pengantin..
esok g keje kawin uma membe sendiri...
buleh dikire geng la gak se skolah..
paling penting
sepah menang gak akhirnya..

huhu....

Wednesday, June 22, 2011

make an ideal weight....~

hai...
hemmmm...
sape suke makan boleh la teruskan pembacaan di ENTRY ini...

cuti...cuti....dan cuti...
...
hehee..
kalau terjaga malam pon buleh selongkar dapor...
bukan nak minum ayak putih je...
tapi nak carik makanan...
hehehee...



hemmm....bercerita tentang berat nih..
berat ideal terletak pada BMI yang sesuai...
BMI itu ape? ye...body mass index..
aku ingat lagi kali pertama tahu tentan BMI mase blaja PJK (pen.jasmani & ksiatan) kat sekolah..
mase tuh tingkatan 4...
mengong...
satu kelas semangat giler..
timbang dan ukur tinggi..

BMI nih macam sistem isipadu ke ape ek....
diernye formula sebagai berat dibahagi dengan tinggi kuasa dua...


kenape mesti diwujudkan BMI??
emmm...BMI ni untuk tahu sejaoh ane kesehatan sesorang berdasarkan berat dan tinggi...

yela...manusia nih macam berat dan berbagai2 tinggi menggalahnye kan..
so....wujud la sorang insan name Adolphe Quelet mengformulakan sistem ini..
di belgium, mulanya ia dikenali sebagai Quelet Formula...
formula ini berfungsi untuk mengenalpasti keadaan kesehatan 'obersiti ' seseorang..
hemmm....



secara internationalnya....
BMI boleh dikire sama ada melalui pounds atau pon Kg..

Pounds dan Kg???
yeee...
aku pon tak tau kenape orang putih suke guna pound...
dan mostly orang malaysia pakai Kg....
mungkin bukan sahaja
adat  bahasa yang membezakan kita
malah tahap tulang serangka yang berbeza...
dan ketepuan tulang manusia pon berlainan
merentasi antara benua2 kot....


dan pembacaan di wiki2..berkataa..Quelet formula penah menjadi kontrolversi
sebab ia adalah jurnal kesihatan pertama yang meringkaskan perubatan kesihatan dalam bahasa numeric..
apapun berlaku...
sekurang2nya formula ni dapat meringkaskan minda kita sebagai manusia kepada satu kepekaan tahap kegemukkan dan
kekurusssannn masing-masing...
....hemmm......

klu kire melalui pounds : lbs X 703 kendian bahagikan kepada m kuasa dua..
klu kire melaui Kg : Kg dibahagi terus dengan m kuasa dua..
hasil dari formula ini gak...
kite akan dapat merumuskan kepada.....
  •  UNDERWEIGHT - Kurang Normal : under 18.5
  •  NORMAL : 18.5m - 24.9
  • OVERWEIGHT : 25- 29.9
  • OBERSITI : 30 ke atas

heeemmmm....tapi formula nih dikatakan tak sesuai untuk perempuan mengandung, ahli sukan yang aktif dan.......mereka yang kurang 18 tahun...
kihkihkih...
*maksudnya untuk 18 tahun ade cara lain...so, sesape yang bawah 18 tahun tuh..kne explore sendiri kt internet nih la ek..aku tak hingat daa..


so.....untuk berat badan ideal ni la..
makan...makan...dan makan......menjadi kekuncinya...

lebih-lebih lagi yang dah hampir 10tahun BMI aku berstatus UNDERWEIGHT nih...hahahaa...

jangan pelik or buat-buat tak kenal aku
kalau tetibe jumpe muka sudah bulat k..
sila bersapa2 macam biasa k...

hemmm....yeke???
skrg da bulat ke???
entah la pok hencik..mok hencik...
itu tengok mate orang dan jarak tempoh tidak bertemu kot..

heheheee...


dan sekarang aku rase sangat teringin macam nak makan GCB...
kuikuikui..

tengok la nanti..
kalau ade geng...
nak g try GCB...
hemmmmmmmmm........>smile really want it<


k la...
itu sahaja wat mase nih...
*saje nk update gak..walaupon satu pic pon takley upload sebab internet prob...huhuukk....


xsabar nak try GCB...hope ade org bawak!!.heheee

nite korang....jangan lupe check BMI korang tau..~~

Tuesday, June 21, 2011

apekah perasan ini....

hemmmm...
apekah perasan ni...
maaf kengkawan...
org tempat aku bile dier ckp perasan dier bermaksud kan perasaan...
bukan 'perasan' atau syok sendiri k....
dan entry kali nih..
memang tentang perasaann....*sesi luahan dan dedikasi..adoi.tringat kt JJ lak..jiwangs2..aggghhhhhh


koraggggggg....
emmm...ye..apekah perasan ni..
aku xsuke perasan ini muncul..
ye..muncul di tgh2 malam lak tuh...
menyebabkan rase lain dan terase mendalam dalam jiwa yang tak brape nk jiwangs2...


adoi...
korang penah pikir tak ape perkara yg paling teruk...menakutkan...menjelekkan...kejam dan
amat mementingkan diri dalam dunia nih???

berlari2 di dalam selut...


aku pon tak tahu cmne buleh datang perasan nih...
lama dah aku biaq ja...
haaa...memang...
lantak pi la..
hangpa nak tau apa perasan tuh...
ia memang kejam..
kejam yang bukan pada diri sendiri ja..
tapi buleh jadi terbias kat pada makhluk lain...
kejamnyaa...
penah tak berdesing telinga dengan kinda sentence 'its over'....
hemm..
pade org itu mungkin penamat untuk permulaan yang baru...
yup.aku setuju..
dan permulaan itu kdg...
menjadi permulaan yang baik...
dan buleh jadi permulaan yang kejam...

tertanya2 tak ape kah perasaan yang itu...
ya...
perasaan yang penuh dengan penafian.
penuh dengan satu lontaran nak dihantar jaoh dari sisi mu.....
bagaikan jasad tanpa jiwa..
hati tanpa cinta...
membicara tanpa kata2..
namun tidak kotornya
bukan pula kata nista
apatah lagi untuk mencela.....

awan berarak ke timur...
namun perasaan itu tidak pernah reda.
mencungkil2 di celah derita..
menguis2 corak ukirnya
berderai sudah tembok di bina..

mungkin korang takpaham..
tapi itu la cinta..
semakin kau tak paham apa itu cinta..
semakin ia mendekati kau..
semakin kau menjauhinya
semakin ia memeluk dan merantai kakimu...

penafian yang jelek..
dan tersangat kejam pada diri sendiri..
kesanggupan memandang enteng..
membuang jiwa yang pernah
menyemakkan semangat masing2...
mencegah kehadiran..
ironinya mengungkapkan pasrah
atas nama manusia..
ego..si cinta buta.


owhh..tidak...aku benci perasaan ini.
hingga kadang aku jadi tertanya2...mungkinkah aku saja
yang melalui fasa ini..
ia bagai satu peralihan monsun
yang tak dapat di baca
apatah lagi diselidik sebab musabab takdir atau kebetulan..
mampukah aku meneruskan langkah..
atau berundur mengalah...
aku takut...
jaoh2 berlari...
ke arahmu jua ku tuju...
aku sedih...
membuang tanpa rela..
tak mampu mencela...
aku bingung...
memaksa untuk teguh
sedang sendiri kian lenguh.....

agghhhh.....
angin sampaikan salam rinduku..
hati bebaskan la jiwa mu...
jarak sudah kita berjauh...
sarat sudah kau mengujiku..
akan ku titip doa jua..
muga kau bahagia walau tanpa aku..
mohon ku teguh andai kita bertemu
Meneruskan hidupku jua kekal di lembayung rahmatmu.....


~~this may kinda hint of the entry that hit me much..~~
emmm...aku terjumpa sesuatu..
smge inih dpt mengukuhkan aku...

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲ الِرَّحْمَنِ الرَّحِيم

~Sabar, Syukur, Doa~♥

"Sesuatu yang telah ditakdirkan untukku,
pasti akau ku dapat meskipu aku lari darinya
dan Sesuatu yang ditakdirkan bukan untukku,
pasti aku tidak akan dapat
walau aku bersusah payah untuk mendapatkannya...." (Abu Hazim Al Makki- Aulia)


iman itu dicari dan dimiliki...

hemmm...ape yg best..?

hai kawan2...
kuikuikui....

okeh2....
lame dah tiada menulis..
bukan pe...da cam tak tau nk tulih mende2...
*pdn mke...berblog konon...ish..ish...

byk je pkare2 yg d lalui dan terasa nk post sbgai entry baru..
tapi tuh la...tgn ni da start nak kejong bile nk menaip...hehee

baru2 nih nora elena dah abis...
so rutin petang aku pon brubah...
tiada lagi sore seth...
tiada lagi wajah chumil nora....
huhuuu...

hai si
nora elena...
kadang2 aku suke citer tb ko...
kdg2 aku lg sk novel 'kasih yg suci' itu....
heeemmmmmm...
nth ar....

BTW...
i got a new novel..
kali nih bukan alaf21..
aku sje2 try company lain lak...
prima lak ak penah beli...
tp ak se x masuk...
so, da lme sgt lak berkepit ngan alaf21 nih..
ak try la company 'kaki novel'...
hehee...

okeh la...
mule2 se cam ala...
same je penceritaan ngan novel2 cinta biasa...
tapi bile da jmpe part yg start mmembezakan
penyampaian...aku pon trus suke...
hahaa...

emm...nak tahu tajuk novel nye ape?
hehee..
aku pon tertarik bile nampak tajuk je...
ye....JODOH atau CINTA...

menarik tak???
hehee....bce sinopsis pon cam okeh..then,beli je la...




ehh...ape da...
ini ke entry best ko??'

ye la...suke ati la..
pade aku best...so, sesape berminat ley la carik novel ini gak k...

k la....nih je wat mse skrg...babai..(=



Thursday, June 16, 2011

oh result...

hai...
dis is my first time on sharing my result...
yeahhhh...
mungkin sebab nih yg terakhir...
dan mungkin jua
aku bersyukur
berakhirnya
for my degree life...
wlau bgaimanapun perjalanan hidup aku masih jaoh.........



~wondering~

berkenaan komen saya???
Allah membalas apa yang setimpal dengan usaha kita...
wlaupun kdg2 kita punya rasa keciwa...
kita harus bersederhana...
rezeki itu memang sudah tertulis..

*am my comment is too flat?
entah la...
kalau orang ajak ak bertukar2 maklumat tentang pointer..
i need to change that topic..
and wondering....
why should i keep it as a personal matters?
*may be im too defensive from envy dan rasa tidak berpuas ati dengan nikmat
yang diberi....patot tak aku bertindak begitu?


hidup ni bagai perlumbaan...
semua orang berlumba2 ke hadapan...
dan dalam hal nih,
aku pon x terkecuali...
everybody do their best to keep ahead....


and so, life is going up and down...
every body struggle to keep high..
who is too humble to stay horizontally...??
sedangkan graft pon cantik bila dilihat meningkat...
inikan pula hati manusia...
namun..
moga Allah melindungi hidup dan mati ku bersama iman...


adakah itu intipati hidup mu?




sangat berterima kaseh terhadap semua lecturers...
kawan2...
mohon dihalalkan segala perkongsian dan tunjuk ajar mu ya...
dan tak lupa juga keluarga yang tercinta atas sokongan selama
menyiapkan degree on time....
hanya Allah dapat membalas jasa2 dan taburan jasa bakti kalian terhadap
diri saya sepanjang di muka bumi ini...

thank you Allah atas kesempatan ini....


Wednesday, June 15, 2011

belia dan siber...

haip....
untuk pengetahuan korang...10-12 jun 2011.i... was attend to
persidangan belia siber..
sangat seronok..
mula2 agak risau jugak la sebab im such a beginner in belia activities..
dan ini adalah first experience menjadi peserta yang paling muda..
*target participator : 20-30 years, wlau cane pon ade gak 2-3 org yg terlepas penapisan umo nih..

OBJEKTIF dalam persidangan nih :


    1  Peningkatan  pengetahuan  dan  kemahiran  belia 
        dalam  penerokaan  dunia  siber
        bagi menjana kecemerlangan kepimpinan.


   2  Memberi  pendedahan  dan  bimbingan  berkenaan 
       kepentingan  dunia  siber
       kepada  belia  dalam  melebarkan  sayap  untuk 
       berhadapan  dengan  cabaran-
       cabaran globalisasi.


   3  Peningkatan  kefahaman  dan  kesedaran  terhadap 
       kepentingan  kawalan
       keselamatan  penggunaan  siber  dalam 
       memastikan  penyampaian  maklumat
       mengikut saluran yang betul.


   4  Peningkatan kemajuan belia meneroka peluang baru
       di alam siber bagi menjana
       pemikiran kreatif dan memperluas hubungan sosial.


hee~~ tapi bile tgk tentative program, mg seram...
seram sebab cuak...yela..ne tau kan...ngok cm byk bgkel...se cam takut tak tercapai
objektif2 ini...huhu


wlau cane pon... ini antara gamba2 program ini....hee

begpack..*..pengangkutan adalah sendiri..

1st nite : kne buat binatang peliharaan milik group..
yg plg pelik di dunia dan mempunyai ciri GANAS + LEMBUT...
macam2 menatang kuar....
..macam2 name, cenderakasih la...fragon...emmm...

smpai ade berciri pirate the caribean pon ade..hehee....  name menatang nih ober2..


2nd day : pagi sesi ceramah bersidang..
*maksd : sambil dengan ceramah kene bagi feedback on time..
sebab motif kem adalah persidangan..
nak tnye pape oe share any info tg
siber directly..
sesi petang : adalah workshop..dan kendian explorarace...
hehee~~seronok la gak..


dan malamnya...segala butir2 task yang diterima
dan dibincangkan mase ceramah+workshop...
dibentangkan oleh setiap kumpulan....
*malam tuh : kijang vs penyu...*heartache..

3rd day :
hemmmm.....ade resolusi...
*resolusi : adalah kesimpulan..
semua group hantar wakil ke bilik resolusi..
dan menghasilkan satu konklusi slide
tentang keseluruhan aktiviti..
meanwhile : ahli lain diberi pendedahan
berkenaan usahawan siber muda..
suma in average on 20-30 years..


daaannn...berkenaan perot :

segalanya sedap...
*program ini memang mencabar minda menyebabkan rasa
lapar setiap kali abis aktiviti..hehee




moral of the story...antara pengajaran yang aku dapat daripada program nih :
  • aku kene improvekan balik BM ak...terok maa..workshop ak jd pasif sebab term2 BI..huhuuu....

  • as a beginner; kadang2 tuh mcm xpuas ati gak...yela sume yg da experience nih, wat bodo je ngn
    idea org lain...*kne blaja adaptasi kepada keadaan jua ...

  • kadang2 aku se im such right brain person laa....diorg nih mostly left brain person...
    heeemmmm.....complex thinking..

  • dan ade person make an issue tentang kenapa budak2 suke akan siber.Adakah kerana games atau social activities..ak masih dengan jawapan aku...budak2 masuk ke siber kerana
    kids is an explorer..dan trend sekarang berubah..anak2 bijak pandai kerana dikelilingi pelbagai
    teknologi facilities..tak macam dlu..
    we need to create by our own imagination with existing tools surround us and make it as games+social medium....

  • kenapa belia perlu didedahkn kepada siber sedangkan siber is such expose us to negative things..
    ye...sume mende ade baik buruknya..dan terserah kepada inidividu sendiri bagaimana nk
    keep in good manner and beneficial the use.. teknologi ini juga satu trend dan medium baru..kite tak patut biarkan ideologi lain dan pelik terbina di sini tanpa sebarang kesedaran sivik.. sbgai bkal pemimpin...kite semua juga berhak
    menasihat dan mengingati masyarakat lain....

         *tengok la...BM ak terok...adusshhh...kne masuk kelas BM lagi nih...huhuuu
  • workshop : my group dapat task tentang cyber etiquette..*etika siber..
    pada aku kalau nak beretika kene mulakan create dengan prinsip untuk menjadi intelek netizen..
    *netizen : internet citizen..
= my draftly mind was determinte that was 4 I's..

         1 - INTEND
              - depend on individual justification, purposes
              and consent to expose theirselves due to  
              internet are globalization adn liberalization...


         2 - INFORMATION INTERPRET
            - YUPP..banyak informasi di sini...sebagai individu
              yg intelek, kene paham ape maksd citation..
            *no plagism..
             and to expose your personal
              detail needs much care on the reasonable and
             edequate info to suit their interpretion whether
             to impress  or not the other

             end. * kadang ade pihak 'demon' hnya
             memanipulasikan

             keadaan berdasarkan informasi anda..
            - dan bukan ape2, kdg ade yg memuatnaik informasi 
               more as rumors dan nk wat kontrolversi je...mcm
               harga myk or brg naik....wlpn mg naik, isu ini perlu
               dipandang berat gak la *while politic  
               issues adn isu sensitif pon perlu dielakkan..


        3 -  IMPACT
             - impact itu penting...sebagai intelek netizen, kene
               la
               pikirkan impact sesuatu perkara dan decision..
               impact itu jua risiko...too much exposing and
               exploring
               leads higher risk on the technologies
               implikasi.
               kadang2 aku pon tertanye2, klu buat blog tapi
              condem2 aniaya
              orang...wlpn ak pon share something yang
               kdg takperlu
               so where is the beneficial to others...nth laa..nak
              cite tg
               impact nih pon mnjadi hacker n stalker 
               pon
               impact  gak..dakwah siber adalah bermula
               dengan
              diri sendiri.....adakah yang terkesan itu dtg dari
               hati kamo sendri...syok sendiri tak memberi
               makna
               impak positif tidak bercambah di kalangan
               masyarakat..sebab rasulullah pon bermula
              dengan personaliti diri
              sendiri yang WOW mampu memberi
              impact yang indah tanpa cela...so fikir la
              pepanjang...
              *huh..hope msg smpai n ak x mengarut k...


       4 - IMPLEMENTATION
          - yup..ape2 prinsip perlulah implement..perlu
            dilaksanaakan..
            mungkin ia bermula dengan diri sendiri..
            prinsip yang di drafkan pada diri sendiri menjadi
            medium
            untuk mengingatkan org lain dan bukan hanya diri
            sendiri jua.. kerajaan buleh bina polici..tapi
            kalau polici2 ini tidak diendahkan...bagaimana kite
            nak
            capai usaha menjdi intelek netizen...



dan untuk pengatahuan korg mungkin 4 I's nih satu yang mengarut...
pada aku ini adalah some IDEA on cyber netizen....yelaa...umo baru setahun jagung...
aku tegaskan disini mungkin idea ini hanya draft je...it may applied to any future changes..
setakat nih, ini la pendapat aku...so, dun condem me...coz kite kene bincangkan hal ini..
isu baru tentang hacking msian page..
adoi....
se nye nak attend another program to heard a talk on it..
and diskusi..
youth..plz wake up..lets bring up your idea that bright up our future..when technologies comes around, wisely uses will make it worth.....

sekian buat masa ini...
yang baik dtg dari ALLAH, yg buruk itu dtg dari relanya manusia itu sendiri....









Tuesday, June 14, 2011

okeh....pics MG 2...

hai korg...
yupp...setelah ku curik2 mase atas bus...
dgn memindahkan gambar2....
Mg ape??
melakar gemilang....
emm..dpt la gak di edit utk masukkn lam entry ini...
ye laa...
ne bestkan bercerita tanpa pics...
stilll....a picture speaks louder than words...

so...i made it simple..
lets have a look...(=


  • 1st day....



 tapi
malam pertame je da de yg injured.....isshhh..ishh...

  •  2nd day...
yg atas nih check point org lain..
*tapi da xd pic da...kmre sdri xd

nih gamba aktibiti kat check point saya...
tasknya : mereka alatan daripada brg2 yg ade...

petang tu ber sukaneka..~~~


 malamnya singing, acting dan berdansa~~
  • 3rd day
ceramah motivasi+pympaian sijil...

inilah muka2 kami
pertualang segala sepanjang perjalanan majlis
dan program...
*gonna missshhh u olz...huhu

  • Akhir skali....


ini lah group adek2 kami..
Kite Bako Je..~~hihikk..(^^;)





p/s : gamba2 lain tak dapat nk upload...terlalu byk..~~
  • smge prgram ini memberi manfaat kepada adek2 kami agar mereka berjaya dengan cemerlang,,(=
  • dan program ini juga akan menjadi satu platform baru kepada ahli2 pertualang supaya sentiasa bersemangat waja + kental mengharungi liku2 hidup...(=



k..sampai  sini dlu...
hingga ke temu lagi di next entry...hihiii
 maa' salama wa ilal liqa'~

Sunday, June 05, 2011

....~~kem MG~~

okeh...kwan2..
nih bercerite tg MG...
bukan about Methodist Girls School k..
tuh amende...che da besa sikit dr bk skola...(besa sikit la jugak tg umonye...)hohoo...
MG ialah Melakar Gemilang UPSR..
kelab kitorg sebagai penganjur la...kne carik skolah yg sesuai dan bminat
utk di'pinjam'kan murid2 mereka untuk ikuti program motivasi
dan silibus kem yg kitorg rangkakan...
(hamboi..ayat karangan la plak)~~

emmm...cmne nak simple je cite tg nih...
kem nih my 2nd time la, klu nk dicomparekan..
ak lg sk kem kali nih, wlpn anak2 yg berusia 12thn pada zaman kini terlalu 'advance'
berbanding kem sblom nih and even fesi sndri...
nk wat cmne kan...kami la abg-akkmu...so, kitorg kne trima dan cube tangani la
setiap perilaku-perilaku korg itu....(hyeee...anok2...takyah la susah2...~~singing)

my 1st DAY...
kne settlekan kolej..
then anak2 itu tibe after solat JUMAAT..
hemmm : fesi in bju kurong dress....athoii..~~mg da bese kai bj kuong jge bdk2..(tgn ke dada).....
tapi...bese la tentive is applied to any changes...so adik2 tibe agk lewat a gak...dkt kul 4 gak..
mase diorg nk smpai, da tau da mcm2...da pikir n try to be ready la pd sbrg situasi kanak2...
smbut mreka dgn senyuman...(=..
kne ikhlas ngn bdk2 nih...
pastu..pai malam....try la suit to condition..smbil ak dok catit2 la sume yg x'sedap' d mata
dan displin diamikkire...
kunun2 hajat nk pas kat displin department...
tp nth cmne..aku jd stress..aku sound!!~~
pikir balik..ak se cm da lme xkuarkn bakat komander...seb bek la ade pgkat '3paku' lam kem nih..
lau x...mesti aku lari je dr stress duk ngdp org...



2nd day..
oleh kerana mlm B4 dat, ak da bermuka 'seyes'...adek2 cm xsk ak...
aku pon prasan...pas ak sound, ak sdri pon xnk da pgg mike(microphone)...
sebab ak pgg je cm ak nk jadi stress...se nk wt mke ketat je..so, nk djadikan cite...
hasinye pepagi esoknye...
kne la plak jd INSTRUCTOR tok sesi EROBIK pagi tuh...
mule2 nk gak tarik diri last minute...kesian lak kat member2 ak...
sbb salu performance aku akn lari jd volunteer addhoc dok jage music...
tapi kali nih...ak se da 2 camp ak berjaya ilangkan nebes : darah gemuroh..(aik..asal lak ak cite tg nih)
se sesi bererobik nih,kesian tau kat ak..yela..pai lupe2 step kt depan tuh..
praktis pon bru bpe kali..
hentam la labu..try bersenyum ngn adik2...
tp diorg sume...xlyn wooo... lagi2 adik2 yg laki...mencebik la gak(* *...)
jd stress gak bb tgk diorg xbrape nk pickup...
maen "OTAKTELINGAMATA"....
senyum la aku sowg2 kt depan tuh....huiisssshhh...apedaaa~~



then...
kitorg wat EXPLORE RACE....
aku jage check point yg best nye...
mula2 igt nk jage checkpoint yg ley wat game sdri...tp fesi in charge da bg
task tok bdk2...so ak ikut je la...
agak...
mcm nk start stress wooo...
nk lawan prasaaan -ve sndri nye pasal..aku try lg SENYUM...
tambah pulak...
nk pujok xpandai...so.....SENYUM je laaa...
huhuuu...
pastu...gempak la diorg nih...CEPAT la gak menghabiskan 10 checkpoint...
ak se lam kul 11 kot diorg abis...
hemmm....mg PERFORMANCE diorg agk bagus ke CHECKPOINT xberape nk mncabar ek....heee
ak pon tatau..

then dduk la dlm dewan...LDK3 terpaksa di kedepankan..
berduduk la aku bersama adek2 group KBJ ak...~~
petang tuh...
ade la sesi aku kejap... UJIMINDAMATHS..
siap bg soalan spye diorg brani jumpe ak tuk mencuba..
(flashback : se kat skola rendah dulu, ari kantin skola salu ade aktbti cmnih...)
tapi adek2 still cm xley sgt nk pickup style ak...
mgkin ak xde gaye cikgu kot...dtambahkan mreke sebal lg ngn mke ak smlm...
then, diorg bersolat ASAR..fesi2 lak wat preparation tok SUKANEKA...
emmm...ttbe plak adek2 nih sudah nk tibe ke tempat acara ek...
aku pon berlari2 la g kat diorg...*motif : melengah2kan mase supaye fesi2 pat sediakan
ntahape2 yg ak pon xpasti amende...
aku terpikir tentang games BEREGU...ala yg wat gaye orang teke2 tuh...
sporting la sikit adek2 nih...mula2 tarik perhatian diorang dengan
teke kategori SPORTS...pastu BENDA+KENDERAAN...
pastu kasik chance setiap group wat SIMPULAN BAHASA...
hahaa...klakar la gak tgk gaye diorg.....then dirog pon dilepaskan ke acara SUKANEKA..
walaupon xpat byk game skneka, yg penting bdk2 nih memang teruja!!
tapi abg+akk fesi ak tgk...lg TERUJA ngn group memasing..hahahaa..
ternyata mg sume suke berlumba2..lam ati sume ade je childish...normal..hehehe~~



MALAM MENJELMA...
eemmmm...aku kua cr brg..so mg xsempat nk ngadap adek2 group ak..
diorg kne lak menyanyi...dtg2 je..sume da wat gaya..
*kitrg dberikan mase tok praktis btween mgrib-isyak...
ak bebalik je..
siap kne tegor ngn kerol sbb adik2 ini cm  " bagai anak aym xjumpe ibunye..."
tp ak tgk okeh je..sbb abang Kecik pat lead..
pastu undinye undi...kene lak kumpulan no3..dan skali lagi kne jadi
bidan terjun jd MC..adoi..mg xprepare..amende la ak nk ckp..~~bercakap ilang arah lagi..

korang nak tahu x...group ak ade 3fesi..
2 fesi laki yg ensem2..pastu ak la fesi pempuan yg chumil..
se performance tuh, xley kasi group nih stress sbb diorg nebes kot.......
ktorg da prepare da tulis ats ketas n ade yg tulis ats tgn
lirik lagu...tapi..
.....tau  kenape???
...adik2 nih 3 kali dok nyanyi2 tapi xlepas2 kat ats pentas tuh...
adoi..
seb baek la fesi supporter n sporting...kitorg naek n stay atas pentas ngn adek2 kot..pastu siap
nyanyi skali...heheheee~~
* ak se fesi group ak nih ade la spirit as such family type people kot...
keep support each other no matter what..
hope adek2 nih akn ade perubahan uyg lebih baik sikit lepas join kitorg....

meanwhile, persembahan fesi pon ade..
wat johny..
nth la..lawak yg xpenah
basi2 ak se...
wlpn ak tau performance nih since dip dlu,
tp pai skrg terpahat lg..(=


DAY 3rd....
hemmmm...
seronoknyee berEROBIK lagi...
walaupon aku n chada berdua jek yg pakai baju selain MERAH...
huhuuu....
sogan gak tapi make it enjoy..
think for the gud thing..
hiding all other interuptor points...
then, sesi ceramah...hehee
se ceramah sempat la gak beron9 efbi....kunun check pape yg menarik..
then, sesi penyampaian hadiah...

hehee...my group is NO.1..hehee~
KBJ kembang semangkuk...
bile tlg adek2 nih bg hadiah, ak teringat KEM B4 dis..
nth tgk lak gaya adek2 kem kali nih..kitorg pat ayer cola2 tuh..
hahaha...adoi..adek2 nih...
klu kem B4 dis..adek2 agk baik dan prihatin siap bagi fesi jajan + coklat...
hehee...pape la adek oi..

sesi AUTOGRAPH...hehe...org sibuk berSIGN sane...SIGN sini...
ak lak berjaya mendapatkan kemera...
plg penting ianya adalah DSLR..so terselamat la ak dari menulih
tanpa henti bagai artis diserbu peminat...semut menghurung gula..
tebuan bersarang madu...
tapi tade la x sign langsung...sign tuh sign..tp sggupla bawak adek2 yg berminat
p SIGN kat lua dewan...hehee * kene ade strategi kan..kan..

hehee...
pastu petang tuh, kne anta diorg balik skola...
menumpang pakcik bus UITM skali...pergghhh...
spnjg pjalanan mg macam SPA..
mule2 igt malas da nk g..
sbb insiden kolej..tapi
PM lak suh ikut gak...so, pegi la gak..
kitorg se mandi wapyg itu la paling lame lam abad nih..
then paling best..pas anta...GAMBA TIDUR ak and my partner tidak dapat dicuri...haha
fesi lain sume kne snap..gagagaaa...
cumei2 mke diorg...*tapi ak jz tgk kt kmeretuh je la...






p/s: ...sori sgt xpat upload  pics lagi....pics sume lam extrnal..xpat curik2 mase  tok pindahkan msuk
lappy lg....
entry nih pon da lme tulih tp xpublish2 je...
huhuuu....
nantikan nex entry for those pics k...pasni BBB (benar2 bz) for a week..or maybe two week so
besar kmgkinan xpat nk update blog lg......



huhuu...
babai tawan..tawan...
t ai update lagi ek...
huhuuu...(^^..)