Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2013

Sebelumnya ~alkisah Nona Rau~

Assalammualaikum..
Semalam gaji masuk! Alhamdulillah. Dapat la men”top-up” lalu menelefon cik Rau untuk update serba sikit tentang miskal yang ari tu. Paling penting dapat grab chance nak mintak permisi untuk make entry about her wedd.

Kami kenal masa semesta satu di sesi june-dis 2006. Satu kelas..her name Siti Raudah. Taman Syurga.. namun nickname yang diberi oleh cik rau adalah RAU.. dan tak percaya.. kami satu kampong. Our granny sekampung.hahaa. *paling sukar dipercayai.satu jalan dalam kampong tu….aduh.kechik nye dunia.
She is the one who always ask me many things. Satu yang aku paling ingat kami pernah bincangkan tentang “bestfriend and boyish being bff”.
rasulullah saw pernah bersabda yang bermaksud perumpamaan dua orang yang bersaudara adalah seperti dua tangan,yang satu membersihkan yang lainnya (riwayat al dailami)

Aku dilahirkan agak awal maka bergeng dengan abang adik juga sepupu2 lelaki. So, that topic much uninterested to relay with myself. Cik rau pula dilahirkan denga…

mencintai walau belum menemui

assalamualaikum..terjumpa petikan...
hve u love someone that u never meet.
-yup.i have one.and the only.he is my rasulullah s.a.wsalam maulidurrasul - 12 rabiul awal 1434H...sanah hewah ya habibullah.mari perbanyakkan selawat ke atas baginda.
dan tak lupa menyelak kembali sirah hidup baginda.Mungkin kita belum menemui baginda.
Namun itu tidak menghalang kita untuk menemui nya di mahsyar mahupun di syurga Allah..Hingga sini dahulu.
Wassalam.

i dun think u need to know

Assalammualaikum...

19 - 20th of Jan 2013.. i drove all the way with accidentally acces the LEKAS highway to pick up my mom  (in hometown) after took ain and akmal around KL. We are heading to Kulai for my ex-romate wedding. It is her Nikah day.In between asr and magrib pray, she is officially been taken by our another fren  (yaa..we know they both since diploma)

The groom and bride read their lafaz sakinah without any microphone or any other technical support like video recorder or P.A system support except a writen document for it. In another side of her home, we position as her besties felt such a feminine feeling inside our heart. Although, she is not physically make boundary to hang out along or calling update.. still dun know why we looks happier and secretly handle our tears from any leaking.may be just because most of us are the second in sibling and the eldest daughter in family then made us feel "undescribeable" for seeing the moment our besties hardly hold her tea…

munakahat.

assalammualaikum...


"anak, awak ada target nak kahwin umor berapa" "awak ada kawan tak" "bab jodoh ni, kita kene cari.bukan tunggu sahaja"
itu la pertanyaan dari si ibu.
terlalu kerap.
hingga boleh memerangkap tiap kali kepulangan ke halaman rumah.


"aku harap kau akan dpt jodoh yg baik" "kite doakan awak selepas ni" "kalau kau tak pilih, kau da lame da..." "kita ada ramai batch yang grad tahun ni, kalau awak berminat la..."
itu la kata taulan yang sudah mahupun akan melangkah ke alam itu..


"aku rasa aku patot carikan kau" "aku rasa kau ada ni, tapi kau je yang tak sedar" "kau kene cari peluang dan bagi peluang" macamni pula sahabat ntahape2...


"akak,awk kawan2 je dlu dgn dia.xsuruh buat apa2 pon" tuh la mak andak aku yang advance carikan pulak...
pesanan berkarat setiap kali salam mak andak lagi (mase time blaja)

"sambil belajar tu, kenal2 la.dah kerja nti, susah nak cari…

tahniah.malam berjaya menuakan.

assalammualaikum..
yep.kawan2 sehat...?rasa anda muda tak??
ada rasa?
ke tak ada?
ke belom ada.
huhu. lebih baik bersyukur dengan seadanya..

" Sesungguhnya manusia sangat tidak bersyukur akan nikmat Tuhannya. "
-Surah Al‘Aadiyaat. Ayat 006. bismillah..hari ni diisytiharkan dinner yang sungguh sehat. berjuta kalori dan koloni2 bakteria baik telah melapor diri melalui kaunter esofagus terus ke check point di cardia perot ku..dan ia sesak berlegar la dari fundus hingga pylorus..kemudian akan direkrut hadam skali bersama rembesan pankreas dan mampat berpusu2 ke usus berakhirlah di rektum ku nanti...

emm. ini kerna segalanya bermula di hadapkan sajian kisah dalam movie kimchi.kimcji.kimchi...(ala, agaknya kalau ade movie kelantanese shows their fanatic to budu.... mesti.ada rasa nak rasa budu gak kan..gegege)
maka, kembali ke motip asal, kami telah dibawa ke seoul garden untuk gain deeper about koreanfood.


*adushh.
asalnya tak ingin ku makan kerna di tengah bulan, insyaAllah.(pik…

memori began 2013

assalammualaikum...
ye.masuk tahun baru..
semakin ramai yang ber azam baru.
dan...
berapa ramai yang berusaha merealisasikan azam mereka ye???bagai beribu kerete di negara ini..
kemudian berapa banyak kereta yang menjadikan kenderaan mereka salah satu medium lingkungan kawasan menabahkan dan memuhasabahkan diri dengan memasang juga mendengar cd atau mp3 ceramah.
xkesahla cd berkenaan agama mahupun debat ilmuwan...tapi ada golongan ini?*semoga Allah memberi hidayah dan meneguhkan iman kita.minggu pertama 2013 telah berlalu.apakah nasib minggu kedua ku..
di mana arah minggu seterusnya aku..aku lihat akuarium.
ku diajari kuasa jisim.jirim.ketumpatan di dasar logiknya.
ku kuis2 ikan lalu aku betolkan susunan rumah kecil ia.
ku kaitkan ia bagaikan hidup kita.
cuma beza kita manusia.
sebagai hidupan berakal.
yang berhak menguruskan segala sumber.
sedang ikan dan pohon di laut tak lekang bertasbih kepada Allah.
bagaimana pula kita.
"hidup"kah sedekah kita.
"bergerak"kah a…

seni.

sebenarnya memasak adalah salah satu seni juga.
ia melibatkan rasa yang kedalam....
*mendalam maksudnye..
rasa yang tak terungkap.
lagi xdapat dileraikan komposisi pemarkahannya.
terbaik.
tengah2
atau
cuba lagi..
itu adalah kata yg mensinopsiskan segala usaha menghasillan masakan itu.
dan ada ketika the.final.produkselalunya adalah menjadi
ABSTRAK *bagai tiada perkataan bisa menandingi kan..huhhmaka terimalah ia.
sup buncis hotdog.
*tanda2 orang bujang da stat jinak masuk dapo sekarang.hihimalangnya berbagai onak duri yang melanda seperti
sinki 1,
dapo masak 1,
chop plate 1,
kuali 1,paling tak dilupakan.sesuatu itu.
air di.daerah.pj. telah terganggu.justeru mengubahkan plan asal masakan ku.terimalah ala kamdarku akan ini sop.mg dedaaaapp awk *da.bole.da:)k.la wassalam

kerana kau...

assalammualaikum...ok.. dari tajuk cer sambung...cer sambung ayat tu.....cercerc
e
r
.
.
.cer la...hehee... "kerna kau, ku masih di sini..."yep.lagu ni yang bermain2 di minda.
dan pecah rekod...yep.kerana kimchi.ku makan kobis.hohoho..masyam.masyam.masyuk.
cik dodi cakap kimchi ni, sebenarnye banyak bakteria..bakteria baik utk pewot.aku selalu cakap nak merase kimchi sebab tertanye2 ape rase die bila tengok cite korea....agk dedap ea.. homemade lg tu!:)
thanks cik dodi for this kimchi soup...hehep/s : da ley terime kobis ke?*dengan syarat sayor tu dalam kimchi...hahaak.pai sini dlu...
wassalam.

itu dia..

apa dia ye...kita amik dia dulu..
mulakan letak atas tapak tangan kanan.
kemudian tindihkan dengan tapak tangan kiri.
goncang.goncang.goncang.
sapukan di muka.
hmm
...itu lah caranya...hint : talc, fragrance
atau pon bedak talkum.
satu2nya alternative yang mak ak suke kalau ak memakainya.she make my kiddo's pic with tepong gomak di muka!huhuhuu... mak cakap budak2 comei pakai bedak camtu.... nth la..bile besa jadi bahan gelak sakan la adik bradik kan.ok...motip entry.rindu nk balik kg.sekian.

anugerah..

assalammualaikum....anak satu anugerah.
dan anugerah ini perlu dilengkapi dengan amanahnya.
aku dengar slot dr.muhaya kat ikim, rabu mggu lepas.kenapa nak anak?
kerana sambung zuriat?-keturunan gah kah dikau hingga risau akan kelangsungan meneruskan generasi.
kata dr.muhaya anak ini adalah tiket kita di akhirat.
boleh menentukan bagaimana bekal dunia kita utk akhirat nanti.ia buat aku berfikir dan termenung...
*walaupon belom kawin, itu x menghalang mindaku bercambah.anak bagai kanvas putih.
kita yang mencoraknya.
justeru, mengingatkan aku akan firman Allah. ibu dan bapa lah yang menentukan anaknya nasrani atau yahudi.hari ni berbicara.tentang anak lagi.
*fyi, opismate sume dah kahwin dan beranak pinak.
isu ini diutarakan gara2, A yang bernikah tahun lepas dan sudah 8 mggu mengandung, doc br sahkan anaknya kembar.lalu akak2 lain mula berpendapat kadang Allah beri kerana itu memang semampu kite bsabar. kak L tambah usahanya menambahkan anak selepas anak bongsu nya 'disimpan Allah&#…

cari mencari dicari

Watch "rabbani - cari pasangan" on YouTubetiada alasan bagi yang mencari dan dicari. :)HR Bukhari & Muslim "Biasanya wanita dinikahi kerana empat perkara. kerana Hartanya, kerana kebangsawannya, kerana kecantikan dan kerana agamanya.Maka pilihlah yang beragama, semoga beruntung usahamu.""dan di antara tanda2 kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya dan dijadikanNya antara kamu rasa kasih sayang.sesungguhnya pada yang demikian itu benar2 terdapat tanda2 bagi kaum yang berfikir"surah AnNur "perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat.perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.HR Imam Tirmidzi dari Abu Hatim AlMazni : Jika datang kepada kalian orang yang bagus agama dan akhlaknya, maka nikahkanlah dia (dengan putrimu)dan izin anak perempuan itu ialah,"persetujua…