Thursday, January 31, 2013

Sebelumnya ~alkisah Nona Rau~


Assalammualaikum..

Semalam gaji masuk! Alhamdulillah. Dapat la men”top-up” lalu menelefon cik Rau untuk update serba sikit tentang miskal yang ari tu. Paling penting dapat grab chance nak mintak permisi untuk make entry about her wedd.


Kami kenal masa semesta satu di sesi june-dis 2006. Satu kelas..her name Siti Raudah. Taman Syurga.. namun nickname yang diberi oleh cik rau adalah RAU.. dan tak percaya.. kami satu kampong. Our granny sekampung.hahaa. *paling sukar dipercayai.satu jalan dalam kampong tu….aduh.kechik nye dunia.

She is the one who always ask me many things. Satu yang aku paling ingat kami pernah bincangkan tentang “bestfriend and boyish being bff”.

 rasulullah saw pernah bersabda yang bermaksud perumpamaan dua orang yang bersaudara adalah seperti dua tangan,yang satu membersihkan yang lainnya (riwayat al dailami)


Aku dilahirkan agak awal maka bergeng dengan abang adik juga sepupu2 lelaki. So, that topic much uninterested to relay with myself. Cik rau pula dilahirkan dengan keadaan satu2nya perempuan but she more feminine than me. On dat particular time being, she ask me about who is my besties. I answer I got no girlfriend and more update with my boyfriend. Cik rau blabling… bla..bla..bla..bla… tapi yang aku tahu point dier tak puas hati tentang kawan yang baik bagi aku adalah boy sebab perempuan akan meninggalkan sahabatnya setelah berpunya kekasih hati. lagipon memang fakta kan, perempuan banyak kelemahan dan dari pengamatan mak aku; perempuan punya cemburu walau sesama perempuan.*ini yang aku tak tahan selain dari merajuk minta pujok..

bersahabat dengan orang yang soleh dengan orang yang jahat sepeti berkawan dengan pengedar minyak wangi dan tukang besi yang menghembus bara api. pengedar minyak wangi,samaada ia memberi anda sebahagian ataupun anda membeli bau bauan daripadanya ataupun sekurang kurangnya anda mendapat juga bau wangi daripadanya. manakala tukang besi pula ,ia akan menyebabkan pakaian anda terbakar ataupun anda mendapat bau yang kurang enak atas hembusan bara apinya (riwayat abu daud)

masa tu, aku tak tahu kenapa cik rau bincangkan hal ini.tambah cik Mas yang masa tu pon berkomen itu ini... tapi yang aku tahu…

“Seseorang itu adalah mengikut agama temannya, oleh itu hendaklah seseorang itu meneliti siapa yang menjadi temannya.” (Hadis riwayat Abu Daud).

Tambahan pula aku pernah terbaca- jika kamu ingin tahu bagaimana anakmu, maka selidikilah teman2 nya.. Maka aku memang aku macam ni. Lagipun kalau pernah baca tentang wasiat Luqman Nur hakim berkenaan :

Wahai anakku ! Jika kamu mahu mencari sahabat sejati maka kamu ujilah ia terlebih dahulu dengan berpura-pura membuatkan ia marah terhadapmu. Sekiranya dalam kemarahan itu ia masih mahu menasihati, menyedarkan dan menginsafkan kamu, maka dialah sahabat yang dicari. Jika berlaku sebaliknya maka berwaspadalah kamu terhadapnya.

Korang pernah dengar cerita “ kalau kau mahu tahu seorang itu bagaimana maka bawalah ia bermusafir”. Inilah antara saudara yang ku temui dalam pemusafiran di arena diplomanian. dari tika itu, kami masih bersahabat hingga sekarang.  Banyak perkara gak baik yang aku pelajari dari roommate. Dari tidak sebilik jadi sebilik, dari melawat hingga setiap hari tolak Cik Mas wilcha gi kelas,buat aerobik la,handle asimen la dan pernah berselisih di atas pihak yang berbeza, taklupa gak...ade dapat sedikit pendedahan dunia perempuan,anak dan wanita…heheee...tapi yang paling seronok, aku dapat explore skill nak jadi mastermind for making peep surprise... *btw thanks rau for da moment I give me cd ceramah “jodoh" on my 2*th bestday. 


Da-da… sampai sini dahulu.
nanti aku update detik melewati detik akhir membujang cik rau lak.puan rau.

Wassalam~~

Wednesday, January 23, 2013

mencintai walau belum menemui

assalamualaikum..

terjumpa petikan...
hve u love someone that u never meet.
-yup.i have one.and the only.he is my rasulullah s.a.w

salam maulidurrasul - 12 rabiul awal 1434H...

sanah hewah ya habibullah.

mari perbanyakkan selawat ke atas baginda.
dan tak lupa menyelak kembali sirah hidup baginda.

Mungkin kita belum menemui baginda.
Namun itu tidak menghalang kita untuk menemui nya di mahsyar mahupun di syurga Allah..

Hingga sini dahulu.
Wassalam.

Monday, January 21, 2013

i dun think u need to know

Assalammualaikum...

19 - 20th of Jan 2013.. i drove all the way with accidentally acces the LEKAS highway to pick up my mom  (in hometown) after took ain and akmal around KL. We are heading to Kulai for my ex-romate wedding. It is her Nikah day.In between asr and magrib pray, she is officially been taken by our another fren  (yaa..we know they both since diploma)

The groom and bride read their lafaz sakinah without any microphone or any other technical support like video recorder or P.A system support except a writen document for it. In another side of her home, we position as her besties felt such a feminine feeling inside our heart. Although, she is not physically make boundary to hang out along or calling update.. still dun know why we looks happier and secretly handle our tears from any leaking.may be just because most of us are the second in sibling and the eldest daughter in family then made us feel "undescribeable" for seeing the moment our besties hardly hold her tear dengan bahu yang terjungkit-jungkit itu(*sedu-sedan). the moment is involve such triangle love session point which are parents, groom and the bride.

Oh Allah.u choosen her and him to promote status of their iman.

ok.since the rest are still single mingle.. i need to be recall uolz about "bernikahlah kamu.kerana sesungguhnya nikah itu melengkapkan sebahagian agamamu"


nowadays, my frens much more plan and act closer step to get in married wif their soulmate or even arrangemarriage.

"Allah akan mencukupkan kamu dengan pernikahan dan seterusnya"

i am busier since i am a person who is such love to celebrate the lovely couple bernikah.

"tiada pasangan bercinta yang indah pernah ku lihat melainkan melalui pernikahannya" -semoga walimah pasangan sahabat lain akan menyusul juga

meraikan majlis walimah amatlah bermakna bagi mempelai yg mengundang para sahabatnya.Dan adalah lebih enak lagi jika tak melupakan menjamu sedikit jamuan kepada jiran jua orang tidak berkemampuan di sekitarnya.

"Seburuk2 makanan adalah makanan walimah yang mana tidak mengundang orang yg memerlukan (fakir) dan hanya mengundang orang yang tidak memerlukan (orang kaya); riwayat Al-Bukhari."

memenuhi undangan memang membahagiakan si penjemput (mempelai) namun ada yang sering menggunakan konsep "ambil berkat" terhadap mereka yang berjaya memenuhi undangan itu. itu mungkin hanya satu ungkapan istilah terhadap mereka yang masih bujang meraikan mempelai. some of this group of peep might lightly juz take it as dua' or
jz leave it along with cengkerik background sound.


hmm..any moral that i can conclude from the experience...????

melihat perkara yang positif seperti ini akan memberi kita  (actually aku-saya) satu lagi kesedaran positif.

guest what?

urgently need someone for drive me here and there.so i dont need to worry about my backpain after drove for hours at long distance travel.
how could i have to bear with this cost anymore since i ageing too.

2013,please cheer up.i need to take care my self and be healtier both physically and mental. There many invitation are que all along.

thats why the entry tittle - i dun think u need to know coz i dun think u will looking for me in here.
sekian dahulu ya.

Wassalam.

p/s : i would like to share an entry about them. and it is only after i got their permission for it. sini dulu ya.

usai sah satu kali lafaz. mereka pon HALAL.so sweettttt...
nampak macam besar depan2.tp muat lak lam kemera kan...heee

Thursday, January 17, 2013

munakahat.

assalammualaikum...


"anak, awak ada target nak kahwin umor berapa"
"awak ada kawan tak"
"bab jodoh ni, kita kene cari.bukan tunggu sahaja"

itu la pertanyaan dari si ibu.
terlalu kerap.
hingga boleh memerangkap tiap kali kepulangan ke halaman rumah.


"aku harap kau akan dpt jodoh yg baik"
"kite doakan awak selepas ni"
"kalau kau tak pilih, kau da lame da..."
"kita ada ramai batch yang grad tahun ni, kalau awak berminat la..."

itu la kata taulan yang sudah mahupun akan melangkah ke alam itu..


"aku rasa aku patot carikan kau"
"aku rasa kau ada ni, tapi kau je yang tak sedar"
"kau kene cari peluang dan bagi peluang"
macamni pula sahabat ntahape2...


"akak,awk kawan2 je dlu dgn dia.xsuruh buat apa2 pon"
tuh la mak andak aku yang advance carikan pulak...
pesanan berkarat setiap kali salam mak andak lagi (mase time blaja)

"sambil belajar tu, kenal2 la.dah kerja nti, susah nak cari da.dah makin sibuk"- ngamuk la mak lau tahu ade pesan selingan macam ni dari adik die.huhu

hmmmmm...berbagai pesanan.berjuta juga harapan.


pada aku.

aku tak mampu legakan kerisauan semua orang.sedang aku masih sibuk membaiki diri ini.
dan tak ku hirau orang kata.bilah2 perkataan yang dilontarkan, ku abaikan dan halang the chaos di minda dengan sebaik mungkin.
aku tak mahu menuruti sunnah itu atas kehendak manusia lain.
apatah lagi belom ada sebarang pinangan mahupun kias riak2 lamaran.

owh.tidak..


pernah kau jumpa si gadis yang menjaga hatinya.
pernah kau temui si gadis menyimpan malu selama yang boleh ia.
ya. menahan malu.malu itu sekali iman. jika hilang malunya, maka turut tiada imannya.
ada kau rasa bagaimana mampu dia menyembunyikan suka mahupun dukanya.
berlatih menujukan buku limanya ke angin..
benteng ciptaan yang utuh.

cinta yang mahal buat mereka yang mahal.
dan hanya yang pandai menilai akan mulakan langkah bidaan.
pemuda yang soleh akhlak dan bijak kan terus melamarnya.


perempuan dinikahi kerna 4 perkara. kerna cantiknya.kerna keturunannya.kerana hartanya.dan kerana agamanya.

aku tahu.yang baik itu kan memilih zawjah melalui agama.
aku masih belum khatam agamaNya.
aku belum jua habis mengambil ilmuNya. aku masih lagi yang biasa menambah luas biasanya. kerna ku tahu wanita luar biasa hanyalah Siti Khadijah pelengkap nabi Muhammad s.a.w
dimanakah aku jika aku hanya butir pasir di kalangan pasir di lautan.
yang manakah aku jika aku hanya kaca atau silica ingin menyilau membezakan diri dengan pasir itu.
dan apakah mampuku terus digilap menjadi permata dalam nya.


aku hanya aku.
menyediakan diri agar barakah selalu.
jika Allah di hati aku,
ku pasti dipertemukan pemuda yang punya Allah di hatinya.



Rasulullah bersabda,
"Seorang wanita yang penuh barakah dan mendapat anugerah Allah adalah
yang maharnya murah, mudah menikahinya, dan akhlaknya baik.
Namun sebaliknya, wanita yang celaka adalah yang mahal maharnya,
sulit menikahinya, dan buruk akhlaknya."

Baginda mengingatkan lagi,
Siapa saja laki-laki mengawini seorang wanita dengan mahar sedikit atau
banyak, tetapi di dalam hatinya bermaksud tidak akan menunaikan apa yang menjadi
haknya itu kepadanya, berarti ia mengecohnya. Bila ia mati sebelum menunaikan hak
perempuan itu, maka kelak pada hari kiamat ia akan bertemu dengan Allah sebagai
orang yang berzina. (HR Thabrani).


"Pernikahan itu sangat sensitif," kata Ummul Mukminin 'Aisyah r.a., "dan
tergantung kepada pribadi masing-masing untuk mendapatkan kemuliaannya."


"Hai para pemuda, barangsiapa di antara kamu
mampu kawin, maka hendaklah dia menikah, karena pernikahan itu lebih mampu
menahan pandangan mata dan lebih menjaga kemaluan." (HR Bukhari & Muslim).


Jika datang kepada kalian orang yang bagus agama dan akhlaknya, maka

nikahkanlah dia (dengan putrimu)!” (HR Imam Tirmidzi dari Abu Hatim Al-
Mazni)

"Dan perempuan-perempuan yang keji adalah diperuntukkan bagi laki-laki
yang keji, dan laki-laki yang keji juga diperuntukkan bagi perempuan yang keji,
sedangkan perempuan-perempuan yang baik diperuntukkan bagi laki-laki yang baik
dan laki-laki yang baik juga diperuntukkan bagi perempuan-perempuan yang baik..."
(QS An-Nur:26).



"Orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah
yang paling baik akhlaknya." (HR Ahmad dan Abu Daud).


Peringatan Imam Abu 'Abdillah;  ketika menilai
agama calon suami Anda. Beliau pernah berkata, "Janganlah kalian tertipu dengan
shalat mereka dan puasa mereka. Sesungguhnya mungkin ada seseorang yang
mengerjakan shalat dan puasa sampai-sampai seandainya ia meninggalkannya, ia
merasa takut. Tetapi, amatilah mereka dalam kebenaran bicara dan penunaian
amanat."



"Dan kawinkanlah orang yang sendirian diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkawin) dari
hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuanJika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya." (QS An-
Nur:32).


“Sesungguhnya seorang gadis jika dimintai persetujuannya,
kemudian dia diam, karena malu?” Rasulullah bersabda:



“Persetujuannya adalah pada saat dia diam.” (HR
Bukhari dan Muslim).



Ketika seseorang bertanya kepada Rasulullah tentang hak istri, beliau bersabda:
"Memberikan makanan kepadanya apabila engkau makan, memberikan pakaian
apabila engkau berpakaian, jangan memukul wajah, jangan mengatakan wajah
engkau buruk, dan jangan menghukum (tidak menanyainya) kecuali di dalam rumah,
yakni jangan memindahkannya ke rumah lain kemudian tidak ditanyainya di dalam
rumah tersebut." (HR Ahmad, Abu Daud, Ibnu Hibban, dan dishahihkan oleh Al-
Hakim).

tiada leretan untaian bagi mengupas segala. kerana semua punya formulanya sama.
-jadilah anak soleh.saudara perempuan yang soleh.isteri soleh.dan berdoalah agar suami dan anak nya juga soleh. kerana segala adalah pelaburan untuk bekal akhirat.langsung menjana ummah terbela agama dan akhlaknya.

dan formula itu kembali kepada iman dan taqwa kita.yang lain lillah hi taala.
sekian, buat masa ini.
Wassalam



Thursday, January 10, 2013

tahniah.malam berjaya menuakan.

assalammualaikum..
yep.kawan2 sehat...?rasa anda muda tak??
ada rasa?
ke tak ada?
ke belom ada.
huhu. lebih baik bersyukur dengan seadanya..

" Sesungguhnya manusia sangat tidak bersyukur akan nikmat Tuhannya. "

-Surah Al‘Aadiyaat. Ayat 006.
bismillah..hari ni diisytiharkan dinner yang sungguh sehat. berjuta kalori dan koloni2 bakteria baik telah melapor diri melalui kaunter esofagus terus ke check point di cardia perot ku..dan ia sesak berlegar la dari fundus hingga pylorus..kemudian akan direkrut hadam skali bersama rembesan pankreas dan mampat berpusu2 ke usus berakhirlah di rektum ku nanti...

emm. ini kerna segalanya bermula di hadapkan sajian kisah dalam movie kimchi.kimcji.kimchi...(ala, agaknya kalau ade movie kelantanese shows their fanatic to budu.... mesti.ada rasa nak rasa budu gak kan..gegege)
maka, kembali ke motip asal, kami telah dibawa ke seoul garden untuk gain deeper about koreanfood.

~pilihan terbagus di tengah bulan~ye.ye.je.ko..

*adushh.
asalnya tak ingin ku makan kerna di tengah bulan, insyaAllah.(pikir2.ok.minggu.depan.kene.bawa.bekal.pergi.kerja..chaiyok2.)


"Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan (wahai umat manusia dan jin)?"
-Surah ArRahman. Ayat 013.


hasil daripada beruntungnya kad pelajar, berjaya la mendapat belanjawan rm30 untuk digunakan makan di situ. hasilnya lihat lah seperti gambar seterusnya..*menhijau sungguh, hingga menang sapu habis..hehe
setibanya, berbagai adegan yang meroyankan kakak2 ni sejurus menjejakkan kaki di basement parking.dengan tanpa seorang pon dari kami tahu kedudukan tempat SG ditambahkan lagi belum keluarkan wang di ATM, lalu ber speaking si cik kakak eksited yang terbarai terabur, dan keadaan terpinga2 nya 3 dari 5 kami ini.hm.maka faktor 'x' setelah dibahagi nak masuk waktu magrib dan didarabkan pemberat melewatkan solat..justeru siap berlogged in, kami bergilir2 group kecil untuk ke musolah.

"Apabila shalat telah ditunaikan, maka bertebaranlah kamu di muka bumi; dan carilah karunia Allah dan ingatlah Allah sebanyak-banyaknya supaya kamu beruntung."
- Surah Al Jumuah.Ayat 10

Alhamdulillah. Oleh kerna menu malam bermakna ini pilihan terbaik ku, maka tidak menarik minat ku terhadap bendi, lobak dan kangkung yang selalu.
hanya seeweed dan kimchi ku 'tala' sejak ku bertemu pada mu...fikiran rasa xjemu. hanya kekanda yang akan dapat, membuat ku.
rindu..!(bernyanyi2 lak)
~kimchi.kimchi.kimchi~

~seeweed digilai vs chopstick mencemburui~


 ada juga daging grilled dan dimakan bersama salad hijau. daging grill sahaja yang sesuai ikut piawaian perot ku..cinta kepada salad masih tidak sekarang.hehee.. bismillah.semua rezeki dari Allah bagus2 ya.

~eh.bendi.kangkung la~haha; cik hana makan
 yep!
best juga.bila dapat menjiwai seoul garden buat.memasang impian ku ingin ke korea *jika xdapat melancong pon...  dapat org bertaqwa dari sana pon,syukur Alhamdulillah.
:')

"Dan jika kamu menghitung nikmat Allah, nescaya tidaklah dapat kamu menghitungnya.”
Surah Ibrahim.Ayat 34. 


setelah bersesi makan hingga akhir, kami berpecah atas misi berbeza. aku xlepas peluang ke kedai POPULAR, tengok2 edisi majalah solusi terbaru.*dapat la nak mulakan semula sesi pembacaan aku yang da tertunda ni..huhuu
~cik dodi terpanggil daison.bagi peminat yang suka cuci mata melihat menda comei lotte, bole la berkunjung di sini ya~


akhir kata, segunung terima kasih 669 atas peluang ini. semoga tiadalah syubhah lagi haram dalam mencari keberkatan makanan dan ada  barakah daripada rezeki Allah beri malam ni..


"Lain Syakartum la azidannakum, walain kafartum Inna Adzabi lasyadiid"
- Surah Ibrahim.Ayat 7

 ("Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih".) 


nota di tumit : terasa da tua sangat untuk melewat2kan detik indah bersama sayur kimchi ini..*ouch! sy sgt bersyukur!>_<

berikut gambar2 yang berkaitan sesi makan memakan kami : check it out~~



~hijau terbentang.mahap tak rotate kerna upload dari phone~


~lihat.lihat.ke dalam pinggan ku~


~tips makan banayak : air kurang~
~desert.nyumnyum..yummy dummy~

~habis semua??~
~subsequently, we attend this place~ *metabolisme tol.huhuhu


di akhiri dengan Alhamudulillah hirabbil alamin..
hingga sini dahulu ya.
~Wassalam~

memori began 2013

assalammualaikum...
ye.masuk tahun baru..
semakin ramai yang ber azam baru.
dan...
berapa ramai yang berusaha merealisasikan azam mereka ye???

bagai beribu kerete di negara ini..
kemudian berapa banyak kereta yang menjadikan kenderaan mereka salah satu medium lingkungan kawasan menabahkan dan memuhasabahkan diri dengan memasang juga mendengar cd atau mp3 ceramah.
xkesahla cd berkenaan agama mahupun debat ilmuwan...tapi ada golongan ini?

*semoga Allah memberi hidayah dan meneguhkan iman kita.

minggu pertama 2013 telah berlalu.apakah nasib minggu kedua ku..
di mana arah minggu seterusnya aku..

aku lihat akuarium.
ku diajari kuasa jisim.jirim.ketumpatan di dasar logiknya.
ku kuis2 ikan lalu aku betolkan susunan rumah kecil ia.
ku kaitkan ia bagaikan hidup kita.
cuma beza kita manusia.
sebagai hidupan berakal.
yang berhak menguruskan segala sumber.
sedang ikan dan pohon di laut tak lekang bertasbih kepada Allah.
bagaimana pula kita.
"hidup"kah sedekah kita.
"bergerak"kah akal kita.
"tinggi"kah darjat kita.
"soleh/solehah" kah amal kita.
jika kau percaya adanya sumber melahirkan bunyi dan menyebarkan informasi melalui frekunsi.
jika kau megah berjela-jela
rintihan ditulis di mukabuku,
di blog,twitter, tumblr dan segenap kecanggihan,
jika kau angkuh dengan kepelbagaian pilihan bisnes MLM online,
jika kau sibuk mengumpul like dan pengikut mu,
kenapa kau masih tidak yakin akan ada lagi zarah lebih kecil dari itu semua,
ada lagi yang tak mampu di ungkapkan oleh manusia,
ada lagi kuasa tidak mampu dicabar manusia,
ada lagi yang tak bisa di ubah manusia,
dan itu.adalah.

perkara ghaib yang mutlak milik Allah.

dan utuhnya kekuatan doa muslim yang membina taqwa.

semoga Allah merahmati dan melindungi jalan kita ke akhirat sana.
amin

Tuesday, January 08, 2013

seni.

sebenarnya memasak adalah salah satu seni juga.
ia melibatkan rasa yang kedalam....
*mendalam maksudnye..
rasa yang tak terungkap.
lagi xdapat dileraikan komposisi pemarkahannya.
terbaik.
tengah2
atau
cuba lagi..
itu adalah kata yg mensinopsiskan segala usaha menghasillan masakan itu.
dan ada ketika the.final.produk

selalunya adalah menjadi
ABSTRAK *bagai tiada perkataan bisa menandingi kan..huhh

maka terimalah ia.
sup buncis hotdog.
*tanda2 orang bujang da stat jinak masuk dapo sekarang.hihi

malangnya berbagai onak duri yang melanda seperti
sinki 1,
dapo masak 1,
chop plate 1,
kuali 1,

paling tak dilupakan.sesuatu itu.
air di.daerah.pj. telah terganggu.

justeru mengubahkan plan asal masakan ku.

terimalah ala kamdarku akan ini sop.

mg dedaaaapp awk *da.bole.da:)

k.la wassalam

Sunday, January 06, 2013

kerana kau...

assalammualaikum...

ok.. dari tajuk cer sambung...cer sambung ayat tu.....

cer

cer

c
e
r
.
.
.

cer la...

hehee... "kerna kau, ku masih di sini..."

yep.lagu ni yang bermain2 di minda.
dan pecah rekod...

yep.kerana kimchi.ku makan kobis.

hohoho..masyam.masyam.masyuk.
cik dodi cakap kimchi ni, sebenarnye banyak bakteria..bakteria baik utk pewot.

aku selalu cakap nak merase kimchi sebab tertanye2 ape rase die bila tengok cite korea....

agk dedap ea.. homemade lg tu!:)
thanks cik dodi for this kimchi soup...hehe

p/s : da ley terime kobis ke?*dengan syarat sayor tu dalam kimchi...hahaa

k.pai sini dlu...
wassalam.

Friday, January 04, 2013

itu dia..

apa dia ye...

kita amik dia dulu..
mulakan letak atas tapak tangan kanan.
kemudian tindihkan dengan tapak tangan kiri.
goncang.goncang.goncang.
sapukan di muka.

hmm
...itu lah caranya...

hint : talc, fragrance

atau pon bedak talkum.
satu2nya alternative yang mak ak suke kalau ak memakainya.

she make my kiddo's pic with tepong gomak di muka!huhuhuu... mak cakap budak2 comei pakai bedak camtu.... nth la..bile besa jadi bahan gelak sakan la adik bradik kan.

ok...motip entry.rindu nk balik kg.

sekian.

Thursday, January 03, 2013

anugerah..

assalammualaikum....

anak satu anugerah.
dan anugerah ini perlu dilengkapi dengan amanahnya.
aku dengar slot dr.muhaya kat ikim, rabu mggu lepas.

kenapa nak anak?
kerana sambung zuriat?-keturunan gah kah dikau hingga risau akan kelangsungan meneruskan generasi.
kata dr.muhaya anak ini adalah tiket kita di akhirat.
boleh menentukan bagaimana bekal dunia kita utk akhirat nanti.

ia buat aku berfikir dan termenung...
*walaupon belom kawin, itu x menghalang mindaku bercambah.

anak bagai kanvas putih.
kita yang mencoraknya.
justeru, mengingatkan aku akan firman Allah. ibu dan bapa lah yang menentukan anaknya nasrani atau yahudi.

hari ni berbicara.tentang anak lagi.
*fyi, opismate sume dah kahwin dan beranak pinak.
isu ini diutarakan gara2, A yang bernikah tahun lepas dan sudah 8 mggu mengandung, doc br sahkan anaknya kembar.lalu akak2 lain mula berpendapat kadang Allah beri kerana itu memang semampu kite bsabar. kak L tambah usahanya menambahkan anak selepas anak bongsu nya 'disimpan Allah', tidak berjaya2 lagi.malah kak M bercerita tentang anak nya yang terkena air panas pula dan sering menunjuk tangannya yang kotor(sedang kotor itu kulit perot anaknya yang ditampal menutup kesan di tapak tangan tu). aku bercerita tentang kawan ku, yang punya adik kembar sepasang malangnya disimpan Allah setelah bijak berjalan.inallillah..

haiissshhh... buat aku pon berfikir 'layakkah aku punya anak nanti'adakah aku mampu melaksanakan amanah itu agar disempurnakan agama syumul di hati dan setiap tingkahnya.

adakah amanah ini kan menarik aku ke syurga (moga2) atau mengheret ku ke neraka(mintak dijauhkan)

dan

apakah Allah akan memberi kita kesempatan merasa amanah itu.
hanya Allah yang tahu.

rabbana habli minal solihin.
-doa agar dapat zuriat yang soleh.inshaAllah.

p/s : gambar tu baby faezah.semoga faezah ini adalah anak soleh,bijak dan baik hati.

sampai sini dahulu ye. wassalam

Tuesday, January 01, 2013

cari mencari dicari

Watch "rabbani - cari pasangan" on YouTube

tiada alasan bagi yang mencari dan dicari. :)

HR Bukhari & Muslim "Biasanya wanita dinikahi kerana empat perkara. kerana Hartanya, kerana kebangsawannya, kerana kecantikan dan kerana agamanya.Maka pilihlah yang beragama, semoga beruntung usahamu."

"dan di antara tanda2 kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya dan dijadikanNya antara kamu rasa kasih sayang.sesungguhnya pada yang demikian itu benar2 terdapat tanda2 bagi kaum yang berfikir"

surah AnNur "perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat.perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.

HR Imam Tirmidzi dari Abu Hatim AlMazni : Jika datang kepada kalian orang yang bagus agama dan akhlaknya, maka nikahkanlah dia (dengan putrimu)

dan izin anak perempuan itu ialah,

"persetujuannya adalah pada saat dia diam" (HR Bukhari & Muslim)

Aisyah R.A menyatakan "pernikahan itu sangat sensitif dan tergantung kepada peribadi masing2 untuk mendapat kemuliaannya"

mungkin anda tercari2 apakah motifnya entri kali ini. isu carimencaridicari tidak asing lagi dikalangan sahabat2 yg masih bujang dan sendirian. maka, saya kongsikan serba sedikit buat tatapan dan mengaudit diri kerana siapalah kita yang mahukan yang terbaik tanpa berusaha menjadi lebih baik.
jika iman is such a planting process so be prepare to protect it from fungus and let it stand up even in bad weather enviro.

dr muhaya kata "jadilah ikan hidup, yang tak terkesan masin laut.jangan menjadi ikan mati, yang direndam dalam air garam lalu menjadi ikan masi"

maka mari hidupkan hati (inner) agar di mata dan akal kan terbuka dari hijab hidayah Allah..