Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2013

a bit prosedure - as beginner as me

Assalammualaikum...
Menjadi tersusun itu sukar namun bila kita rajin menyusun. InshaAllah.. ada hikmahnya. ok.


Sekarang para pembaca memahami situasi, aku ditugaskan mencari sumber-sumber untuk Preliminary Estimate.. Oleh kerana perlukan rujukan terkini, maka perlulah membeli edisi terkini Jadual Kadar Harga dari JKR. Nak dijadikan cerita, aku try google prosedur untuk pembelian nya.. Malangnya, tiada maklumat lanjut berkenaan prosedur. Ditambah lagi ketidaktahuan arah jalan harus dipilih samaada Komuter atau Drive terus ke sana... lepastu agak terancam dengan kata-kata housemate yang cakap KTM station Bank Negara itu jauh kalau jalan kaki la...bahaya la..

konon2 googlemap la....

Maka akhirnya dengan opismate yang baik hati comelnya, kami ke sana dengan kereta panduan aku + GPS..



2. pergi semula ke blok A, bayar dan dapat la...

kiri - Jadual Kadar Harga Kerja Pukal 2011 kanan - abd Kerja2 kecil & Pembaikkaan 2012 (terkini wooooo...*kat internet belom jumpa)
3.
4. da dapat tu...se…

smart leaner.we explore from others to experience it.

assalammualaikum... 'prolog'~~~~menjadi pelajar tak semestinya bermula dengan terpelajar.
menjadi perenung tak semestinya celik matanya.
menjadi pengajar tak semestinya  petah berbahasa.
menjadi terpilih tak semestinya sudah terpilih.
namun sesiapa bisa menjadi sesiapa jua.
asal tetap imannya.
asal kena pada akalnya.
asal tahu berpada pada.
asal tegas tangkas tingkahnya.
asal punya mata di jiwa.
~~~baiklah para pembaca, ringkasnya daripada pagi hingga ke petang tiada sebutir nasi menjengah ke perot ini.namun, setelah sedikit celotehan dengan housemate kami berkeputusan makan di luar. dan ia ini, telah bawa kami ke uptown damansara. selepas makan sambil tengok bola (tapi takdapat tengok pasukan feberet..semangat kesukanan nye pasal,layan gak la team lain..) , usai bayar kami pon meround uptown sekejap....hajatnya teman cik hana cari baju untuk dinnernye yg bertema retro.. round hampir abih round uptown, tak berpeluh2 pon. tapi jumpa tempat buku rm5... berpeluh2 pilih.. nah hasi…

hm.blind date

Assalammualaikum w.b.t.... seperti tajuk, sedikit coretan tentang blinddate. blinddate ini bukanlah merujuk kepada pertemuan antara dua orang "Orang Kelainan Upaya atau OKU". blind date ni aku boleh cakap tentang meet two differ gender to let them meet point of interest towards each other. ye.katalain, pihak ketiga akan menguruskan sumber pertemuan. haha.. okeh. let me share my experience, my first around 2008, experience ni bila bestpren ak (boy) yang tetibe nak kenalkan dengan membernya yang memang single. tapi gile tak gile kawan aku ni, taksampai seminggu kenal, dah dibawa datang umah. dan dijadikan cite akhirnya kami jadi geng terus. my second experience bila bestpren ak (girl).. aku suh kim salam je.tapi yang dia mintak nombor pulak.dan dijadikan mudah cerita, aku segan dengan membe girl aku ni. diam je la... my third was because my bestfren (boi), cakap aku ada admirer. giler kot.ganas.clumsy camni ada admirer. takmungkin.takmungkin.siap suruh stalk budak tu la..…

kauterkenebeb..

Assalammualaikum..

Alhamdulillah.. berlalu sudah lagi satu kali cuti panjang (sabtu,ahad,isnin,selase) dalam tahun serba terkini ni....

Ok pembaca. kenapa tajuk macam tu...



hehee... sebenarnya semakin berusia ni..semakin ramai kawan kita yang kawin... dan taklupa juga yang sudah berisi... *almaklumlah..dah kawin kan..syukur rezeki mereka berkembang pesat. :)
Ada juga kawan-kawan yang sibuk menjana pendapatan sampingan..
tak kesah la apa2pon, semoga rezekinya suci lg mensucikan la.. *moga biarlah rezeki yg halalun toiyiban (halal dan terbaik)

Oleh kerana kesibukan harian yang bertambah di kalangan geng kitorang...termasuk aku..
Maka beberapa hari ini, kami pun ber update.
Zaman internet la katakan...semua nak save kredit. Pakai Whatsapp beb... Whatsapp... *aku je panggil Whatsapo..hee


Dijadikan cerita yang berbahasa, biasalah orang kalau da lama tak kontak kan.. Maka mereka2 ini pon menyapa aku terlebih dahulu..Beri salam dan tanya khabar.. lepas tu terus tanya camni "lama menghi…

kempen anti-menganti

Assalammualaikum w.b.t .. my shot update..
my phone - maxis alwayS run out credit. damn it.and i dun realize it when yesterday my brother ask me to change caller ringtone as its sound not really good for caller's earing...
ops.earing? hearing..hee

 then, my first duty is to searching the manage callerringtone setting at the hotlink website. Dear my reader, kindly be inform that Hotlink had change their website arrengement again. damp proof membrane. its transparent at the right side! cisss. ~*perghhh...!make me feel hard!yep.got me crazy to find it. there just like playing wordsearch game or find the 5 differences game.~

Dari kefaham saya melalui siaran radio,  tarikh berkenaan, adalah tarikh kejatuhan Islam di Sepanyol. Dan nama V itu adalah rahib yang menentang umat Islam. Maka jika kita bersama menyertai sambutan berkenaan, seolah-olah kita juga redha (menerima) akan penindasan umat Islam pada tarikh berkenaan.
Nauzubillah.


jadi... Ingat ya 
KATA-BUAT- DAN - KEMPEN kan TIDAK kepa…

.semak dan menyemak.

Assalammualaikum....perkara yang dikemukakan adalah dirujuk. menurut istilah semak adalah meneliti dan menyemak adalah kata kerja merujuk kepada perbuatan atau perlakuan yang berkenaan. Setelah hampir sebulan dan 8hari di dalam 2013 tahun baru ini, saya ingin bertanya berapa kalikah kita menselidiki akan dompet kita. Adakah dompet kita sudah dipenuhi akan uwang atau hanya kertas-kertas kosong?almaklumla...hari ini saya tergerak untuk memeriksa dompet saya.ia lah kan... terasa semakin hari semakin tebal... dan saya temui beberapa kertas2 dari zaman diploma dahulu...
sampai ke tiket bas pon ade wooooooo*puiihhh.teror tol.khazanah negara ni..dan paling best....
sedau la diri kejap.. dompet ni lama da pakai...
bole da digantikan yang lebih fleksible dari segi fashionable dan funtionable..tapi beli dompet tak mudah kawan2..
sebab kekangan masa vs taste kita..
maka tak berubah2 la pakai dompet yang sama. *makingalasan.padahal dompet skrg beli kat pasar malam je...huhuuu....hm.okeh la.tengok…

im kind of kiddo n still kiddo.

Assalamualaikum....yep.. baru-baru ni menjengahkan diri pergi ke Pasar Malam walaupun masa gi tu belom masuk kul7malam mahupun bru pukul 4.30ptg...(tapi saya gi pas opis hours la.imsoskemaok!)hajat bak beli la beberapa senarai bahan2 untuk kelengkapan dapo bulanan.. masa cari2 bahan tu rasa macam nak cari sayor. yep.nak cari kacang buncis... cari punya cari.... tak ada rezeki pula hari ini.
nak beli dari ore nonmuslim.. rase macam ati ni xsudi lak...maka... pasangkanlah cili api kampung yang menu tetap setiap minggu bersama2 bendi.
jadilah kan.. dari takhado....*sempat jeling kat sawi dan bermonolog dalam hati "im not going to hv u yet ok.dun stare at me!"...hee"wahai hambaku, barangkali kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan barangkali kamu menyukai sesuatu, padahal amat buruk bagimu.Allah maha mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"AlBaqarah, ayat216semenjak dua menjak ni, craving sayur.... hmmm... but still choosy!dan hati ini tertarik akan ses…

.nona roul.

Assalammualaikum...
Haish..cik rau ni tetibe mesej2 lak....bagai tahu2 tengah edit2 pic die....heeee





ok. take that or leave bout  that...


believe it or not.. the loved people are blind.
thats why we need to advise and guide them so they not far away from Allah part.
*ini adalah nasihat bagi yang berkenan di kalangan sahabat. ok sahabat2!




Nabi kita juga mengingatkan, "Bukan termasuk golonganku orang yang merasa khawatir akan terkongkong hidupnya karena menikah, kemudian ia tidak menikah."(HR Ath-Thabrani). ~jangan takut akan kahwin muda ye!~



be apart from person that you love, what is the most hurt thing.
*be ware : sometimes it irrelevent since niat yang salah turn it as aheart's thing actually.saitan itu.saitan menghasut!


Rasulullah Saw. menjanjikan, "Kawinkanlah orang-orang yang masih sendirian di antara kamu, sesungguhnya Allah akan memperbaiki akhlak mereka, meluaskan rezeki mereka, dan menambah keluhuran mereka."~buku kado pernikahan,bab08, pg111

love people dont do p…

kekeliruan identiti..

Assalammualaikum w.b.t..semakin masuk 2013, makin kerap pakej 3beradik... kali ni dah seminggu dok ngadap dio.hm.. kifarah dosa banyak agaknya.
selepas opis hour semalam speed drive to homwtown then drove away to palong.overnite there and late morning rush to jempol for celebrate another cousin wedding day.hmmm.. seeeeeeeee...
peeep around start left me and move out from bachelor listing in family(sebelah ayah actlly, sebelah mak pon da start bau2 nasi minyak makin semekar da..)huhuuyep.nak buek camno.
camni la jang oiiii...bokonan bonar orang ujong kampong kek cucu cicit warisan ni.laie lak somonjak duo monjak ni ramai lak dah dirisik la.botonang la... haishh.. thime jo la kelangsongan ni...den camni jo la..buek2 paham jo la.camno2 pon.....kiro jadi la eseh cakap nogori kek sini yah.solamat pongantin bawu la yek kak long dila.
tahniah la pado ucu mael. dapek monantu.bermonantu an orang subang yang dolu dok perak..barakallah hu lakuma wa baraka alai kuma fi khair..
moga cinta ke syurg…