Tuesday, February 26, 2013

a bit prosedure - as beginner as me

Assalammualaikum...

yep.be organize then u are orginized.
Menjadi tersusun itu sukar namun bila kita rajin menyusun. InshaAllah.. ada hikmahnya.
ok.



usaha-usaha-usaha~~~
                                            
Sekarang para pembaca memahami situasi, aku ditugaskan mencari sumber-sumber untuk Preliminary Estimate.. Oleh kerana perlukan rujukan terkini, maka perlulah membeli edisi terkini Jadual Kadar Harga dari JKR. Nak dijadikan cerita, aku try google prosedur untuk pembelian nya.. Malangnya, tiada maklumat lanjut berkenaan prosedur. Ditambah lagi ketidaktahuan arah jalan harus dipilih samaada Komuter atau Drive terus ke sana... lepastu agak terancam dengan kata-kata housemate yang cakap KTM station Bank Negara itu jauh kalau jalan kaki la...bahaya la..

    

konon2 googlemap la....


Maka akhirnya dengan opismate yang baik hati comelnya, kami ke sana dengan kereta panduan aku + GPS..



lokasi : Jalan Salahuddin, KL.

1. Pergi Amik Borang Pembelian than buat Wang POs / Buat Wang pos baru amik borang pon boleh.... *kat area tu , ada pejabat pos di blok bersebelahan...blok B je.adviseable since pejabat pos tu kecil n kurang orang...
wang pos / wang kiriman pos

2. pergi semula ke blok A, bayar dan dapat la...
seeeeee.......!!!


kiri - Jadual Kadar Harga Kerja Pukal 2011
kanan - abd Kerja2 kecil & Pembaikkaan 2012 (terkini wooooo...*kat internet belom jumpa)

3.

resit dier kaler bebb...
4. da dapat tu...semak la...

sekali ade addendum da......huhuhuu.

adedumm.....huhu

addendum gak....

okeh. kawan-kawan, nak ingatkan...kalau rajin sangat download tu, tolong check la content dan isinya...
takut2 ada tertinggal muka surat ke...
addendum ke..
atau syarikat sengaja ditinggalkan muka surat itu agar
anda membelinya ^^)

okeh.sila take note la yep!..
tak semua ada dalam google..tak semua ada dalam kamus..

bersihkan hati.positifkan diri...



=)

pepatah baru  dari kamus peribahasa Utusan semalam : Bagai si kambing membebek lari ke hutan,
si anjing menyalak lari ke kota..

maksud : orang yang penakut akan lari ke tempat sunyi menyembunyikan diri,manakala orang yang berani akan keluar kan diri ke khalayak..


hingga sini dahulu, Wassalam.


nota ditumit : parking disediakan JKR adalah free!!! boleh parking tepi jalan juga.....
JKR kl je ade buku ni... branches..xpasti la *refer website JKR la...





smart leaner.we explore from others to experience it.

assalammualaikum...

'prolog'~

~~~menjadi pelajar tak semestinya bermula dengan terpelajar.
menjadi perenung tak semestinya celik matanya.
menjadi pengajar tak semestinya  petah berbahasa.
menjadi terpilih tak semestinya sudah terpilih.
namun sesiapa bisa menjadi sesiapa jua.
asal tetap imannya.
asal kena pada akalnya.
asal tahu berpada pada.
asal tegas tangkas tingkahnya.
asal punya mata di jiwa.
~~~

baiklah para pembaca, ringkasnya daripada pagi hingga ke petang tiada sebutir nasi menjengah ke perot ini.namun, setelah sedikit celotehan dengan housemate kami berkeputusan makan di luar. dan ia ini, telah bawa kami ke uptown damansara. selepas makan sambil tengok bola (tapi takdapat tengok pasukan feberet..semangat kesukanan nye pasal,layan gak la team lain..) , usai bayar kami pon meround uptown sekejap....hajatnya teman cik hana cari baju untuk dinnernye yg bertema retro..

round hampir abih round uptown, tak berpeluh2 pon. tapi jumpa tempat buku rm5... berpeluh2 pilih.. nah hasilnya.

1.tao te ching: lao tzu
- teringat tentang kata nabi, "carilah ilmu hingga ke negeri china". maka ini adalah antara impian pertama*masa zaman dedulu bila jumpa pepatah tu terus nak tau bagaimana nak balaja klu x ke china.....hm.ok.. ini langkah mula lebih kurang la..niat baca sajak berfalsafah mereka dengan iman dan taqwa, inshaAllah..kita akan dapat mengperhaluskan minda  akan dalam maknanya.besarlah isi mengikat jiwa langsung jitu menggenggam pena......

*btw, latif mohidin - ni nama yang agak terkenal kalau taksilap ni.. hehe

2.American vision : image by the best of todays amateur nature photographer.
- memang berminat dengan photography namun kekangan masa, uang, dan peralatan.maka pilihan buku ini untuk melepaskan keinginan tu.semoga looking these folk photos will gain something in my own vision side area. by that way, i am still ongoing enhance my better foundation of the knowledge.balik uma, belek2...cik hana dengar aku nye praises on dis facinating book and cik hana pon tambah sidedish-cakap klu ada picture yg wild statik itu kire microphoto art la.. *well.jgn komen dulu....heeheee..nanti i abihkan baca ye bru kita talk more further bout photoart lg ye, cik hana...:)

3.kamus peribahasa lengkap-utusan.yang ni terbitan pertama, tahun 1993...aishh..mase zaman kecik cenonit lagi ni. buat aku teringat pernah baca kat mustika berkenaan sejarah karam sigh walia yang jumpa kamus orang buang masa dia pi amik bola terkeluar padang. makanya, saya ambil buat baca di waktu senggang. manalah tahukan, akan jadi penulis betol2 ke....*tambahan ade gak dream nak bukak library kt uma sendiri.untuk anak2 kita gak,wak..."b...

okeh la. sampai sini dulu...

wassalam.

nota di tumit : as the following picture, may gain ur appetis (selere) to keep and keep...keep collect to be a good readers and apply flesibel interest while earthing ourselves better future. ada gak buku "japanese occupired 1942-1945", ingat nak beli.tapi cik hana pon nak gak...so, dapat la pinjam je nt.xdapat occupirer pon takpe...heee

Monday, February 25, 2013

hm.blind date

Assalammualaikum w.b.t.... seperti tajuk, sedikit coretan tentang blinddate. blinddate ini bukanlah merujuk kepada pertemuan antara dua orang "Orang Kelainan Upaya atau OKU". blind date ni aku boleh cakap tentang meet two differ gender to let them meet point of interest towards each other. ye.katalain, pihak ketiga akan menguruskan sumber pertemuan. haha.. okeh. let me share my experience, my first around 2008, experience ni bila bestpren ak (boy) yang tetibe nak kenalkan dengan membernya yang memang single. tapi gile tak gile kawan aku ni, taksampai seminggu kenal, dah dibawa datang umah. dan dijadikan cite akhirnya kami jadi geng terus. my second experience bila bestpren ak (girl).. aku suh kim salam je.tapi yang dia mintak nombor pulak.dan dijadikan mudah cerita, aku segan dengan membe girl aku ni. diam je la... my third was because my bestfren (boi), cakap aku ada admirer. giler kot.ganas.clumsy camni ada admirer. takmungkin.takmungkin.siap suruh stalk budak tu la...maka aku diamkan aja la.*agak kevongokan n tertipu rase sebab mane ade dia follow up. my forth, haha...yang ni baik punya. roomate kt uma sewe ajak kuar..pastu dah kuar tetibe cakap "kite naik kete membe lagi sorang sebab aku mg nak kenalkan korang berdua". aku cam nak vengang la gak.tapi dapat idea lain... bawak makan kat subway. first time gi subway ni.hamik ko.aku makan abis dan takpelawa budak tu apa2 pon..hihik.. cian pon ada.tapi apabole buat... ko bayor, aku makan la.. maka kesimpulan cerita aku boleh cakap "blinddate is not about u mix and blend yourself with another person randomly". namun masih berpotensi nak buat kita jadi geng atau takkan dapat geng langsung. dan paling penting pihak ketiga itu mestilah yang telus, amanah, tidak meletakkan harapan mahupon mempromosi akan sahabatnya itu. penutup nya : blinddate vs kawan. entah ape2 la korang. cukup la pengalaman be a blind people ni. okeh.wassalam
~~oh.tidak!bukan.bukan.bukan ini~~hehe

Monday, February 18, 2013

kauterkenebeb..


Assalammualaikum..

amin...

Alhamdulillah.. berlalu sudah lagi satu kali cuti panjang (sabtu,ahad,isnin,selase) dalam tahun serba terkini ni....

Ok pembaca. kenapa tajuk macam tu...

bestfriend does it for many time-i guest.


hehee... sebenarnya semakin berusia ni..semakin ramai kawan kita yang kawin... dan taklupa juga yang sudah berisi... *almaklumlah..dah kawin kan..syukur rezeki mereka berkembang pesat. :)
Ada juga kawan-kawan yang sibuk menjana pendapatan sampingan..
tak kesah la apa2pon, semoga rezekinya suci lg mensucikan la.. *moga biarlah rezeki yg halalun toiyiban (halal dan terbaik)

Oleh kerana kesibukan harian yang bertambah di kalangan geng kitorang...termasuk aku..
Maka beberapa hari ini, kami pun ber update.
Zaman internet la katakan...semua nak save kredit. Pakai Whatsapp beb... Whatsapp... *aku je panggil Whatsapo..hee

neither u showing or not..

Dijadikan cerita yang berbahasa, biasalah orang kalau da lama tak kontak kan.. Maka mereka2 ini pon menyapa aku terlebih dahulu..Beri salam dan tanya khabar.. lepas tu terus tanya camni "lama menghilang, dah nak kawin ke?"

hehee... Kawin..kawin..kawin... entah apa2 je korang ni.

"tapi bila delete HATE , u get bestfriend more kan.."


hm.aku pon membalas "yep.ni nak menjempot la ni"... Dengan teruja masing2 bertanya bila?kahwin ke tunang ni?"

haha. haish.kawan-kawan.... umor kita ini memang patot kawin. tapi takde la kawin terdesak.

okeh.aku pon menjawab 30haribulan ni..tunang petang-nikah malam..
Hamik ko.. Keterujaan mereka berganda dengan pertanyaan bertubi siapa, orang mana, jumpa mana dan paling tak tinggal yang mengusik akan kesenyapan bermakna ini. Ada juga yang terus mintak kad! *hmm.. taksedar diri tol aku ni dah melangsungkan satu salahfahaam pada topik besar.

haha.. menjawab soalan2 tersebut dengan "eh.rahsiala", "ni kan kira jempot gak,kad nanti aku anta-bak alamat"

~best thing with bestfriend does, if you were not yet, try to make one..~

dan dalam keterujaan, ada beberapa geng yang cepat tangkap. yela bulan FEB mana ada hari yang 30. maka mulalah tergelak besar bersama.

*takkan la aku nak menambah kalender semata2 hari berbahgia aku.

Apapon, yang sampai post kat Wall Efbi aku tu.
ternyata nak berjasa besar la tunjuk aku ni nak kawin yek.
but still
haha.. sah2.kauterkenebeb.
*dan bukan kau je sebab geng lain pon same..heee 

tak terhingga terima kasih kepada sepupu-sepupu, parents, dan adik2 yang terus bertanya aku tentang kerahsian ini juga.
itu manusia dan ia perlukan sahabat..



yep.
Oleh kerna ia berkaitan perkara besar maka ditegaskan perkara kahwin adalah satu fitrah manusia. Manakala, fitnah adalah suatu yang mengaibkan bagi manusia.
Menyelidiki suatu perkara adalah Wajib kerana ini dapat mengelakkan timbulnya fitnah.
Jawaban setiap kali seorang bujang berikan apabila mendapat soalan kahwin haruslah disantuni.
Bertanya soalan juga ada santunnya kan.

Fitnah boleh terjadi apabila penyebaran perbualan A & B, disalahertikan oleh si C yang tidak mengetahui cerita penuh dan tanpa sebarang risikan lanjut ia tersebar hingga mahupun tidak berlarutan*apatah lagi orang kita selalu pick the main point without any justify on the real situation.. tambah lagi zaman cyber sekarang. Dan ada juga fitnah datang dari salahfaham komunikasi antara A&B juga kan. Ini membuktikan komunikasi punya kepentingan dalam sesebuah organisasi ukhwah tanpa mengira panjang atau pendek jangkamasa terbina ukhwah itu. Oleh itu, dari menjauhi sebarang fitnah dan buruk sangka maka lebih baik yang bertanya dan ditanya menjawab direct - InshaAllah - Doa2kan kami.. *aku rasa itu jawapan yang terbaik buat masa ini.
Dan bagi lain-lain pihak, menjawab "saya tak tahu ", "saya tidak pasti la" , atau "nanti saya tanya dia sendiri" adalah sebaik-baik jawapan yang menyelamatkan dari sebaran fitnah.

Maka kesimpulannya, ayat "sesungguhnya, aku tidak mengetahui" itu ada hikmahnya kan...kan..

^^)

moga kalian tidak salaherti akan kefahaman ini.

 Namun sahabat yang baik...
adalah


Moga kita juga SAHABAT itu.


Sekian, terima kasih..
Wassalam..

*nota tumit : atas faktor hakcipta terpelihara maka nama-nama mereka juga didiamkan di sini . dan bagi yang mengikuti di efbi, ia bukan kamu seorang ye...beberapa orang sebenarnya k. .


Bangun belia!Say it - Kami harta intelek negara!^^)










Wednesday, February 13, 2013

kempen anti-menganti



Assalammualaikum w.b.t ..
my shot update..

my phone - maxis alwayS run out credit. damn it.and i dun realize it when yesterday my brother ask me to change caller ringtone as its sound not really good for caller's earing...

ops.earing? hearing..hee

 then, my first duty is to searching the manage callerringtone setting at the hotlink website. Dear my reader, kindly be inform that Hotlink had change their website arrengement again.
damp proof membrane.
its transparent at the right side! cisss.
~*perghhh...!make me feel hard!yep.got me crazy to find it.
there just like playing wordsearch game or find the 5 differences game.~

it was there. at the right side for setting -manage caller ringtone.. this is feb 2013 hotlink personalize website's arrangement update

ok. next...
tomorrow is not a special day.!
please be alert ya those muslim outsite there.
14th in february are not an only day that consider and allow you to showing some 'love' with your partner.
even it for a "halal" (married) partner .
do not celebrate it!

*we not need once per year just to showing some love romance...huhuu

sebenarnya saya telah mendengar IKIM.fm pagi tadi, dan terpanggil untuk menyertai kempen anti V.D ini.

“Orang-orang Yahudi dan Nashrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah, sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar). Sesungguhnya jika kamu mengikuti kemauan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu.” (Al-Baqarah:120)

Dari kefaham saya melalui siaran radio,  tarikh berkenaan, adalah tarikh kejatuhan Islam di Sepanyol. Dan nama V itu adalah rahib yang menentang umat Islam. Maka jika kita bersama menyertai sambutan berkenaan, seolah-olah kita juga redha (menerima) akan penindasan umat Islam pada tarikh berkenaan.

Nauzubillah.



jadi... Ingat ya 

KATA-BUAT- DAN - KEMPEN kan
TIDAK 
kepada
VALENTINE'S dAY..


its a virus that make u  have a bad habit anyway..



ok . hingga bertemu lagi.. Wassalam


Thursday, February 07, 2013

.semak dan menyemak.

Assalammualaikum....

perkara yang dikemukakan adalah dirujuk. menurut istilah semak adalah meneliti dan menyemak adalah kata kerja merujuk kepada perbuatan atau perlakuan yang berkenaan. Setelah hampir sebulan dan 8hari di dalam 2013 tahun baru ini, saya ingin bertanya berapa kalikah kita menselidiki akan dompet kita. Adakah dompet kita sudah dipenuhi akan uwang atau hanya kertas-kertas kosong?

almaklumla...hari ini saya tergerak untuk memeriksa dompet saya.ia lah kan... terasa semakin hari semakin tebal... dan saya temui beberapa kertas2 dari zaman diploma dahulu...
sampai ke tiket bas pon ade wooooooo*puiihhh.teror tol.khazanah negara ni..

dan paling best....
sedau la diri kejap.. dompet ni lama da pakai...
bole da digantikan yang lebih fleksible dari segi fashionable dan funtionable..

tapi beli dompet tak mudah kawan2..
sebab kekangan masa vs taste kita..
maka tak berubah2 la pakai dompet yang sama. *makingalasan.padahal dompet skrg beli kat pasar malam je...huhuuu....

hm.okeh la.tengok la beberapa koleksi yang ditemui dalam dompet i.

btw, jgn lupa ye check dompet korang juga. mana tahu ada uwang terselit di sebalik kad2 bank, bisnes kad, point card (*saje mention kad bukan kertas2 mcm aku.huhukk)

ok.lets check it out mine!!

nota di tumit : siap jumpe resit beli printer guna 1st gaji mase praktikal dedulu..... ")

Wednesday, February 06, 2013

im kind of kiddo n still kiddo.

Assalamualaikum....

yep.. baru-baru ni menjengahkan diri pergi ke Pasar Malam walaupun masa gi tu belom masuk kul7malam mahupun bru pukul 4.30ptg...(tapi saya gi pas opis hours la.imsoskemaok!)

hajat bak beli la beberapa senarai bahan2 untuk kelengkapan dapo bulanan.. masa cari2 bahan tu rasa macam nak cari sayor. yep.nak cari kacang buncis...

cari punya cari.... tak ada rezeki pula hari ini.
nak beli dari ore nonmuslim.. rase macam ati ni xsudi lak...

maka... pasangkanlah cili api kampung yang menu tetap setiap minggu bersama2 bendi.
jadilah kan.. dari takhado....

*sempat jeling kat sawi dan bermonolog dalam hati "im not going to hv u yet ok.dun stare at me!"...hee

"wahai hambaku, barangkali kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan barangkali kamu menyukai sesuatu, padahal amat buruk bagimu.Allah maha mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"AlBaqarah, ayat216

semenjak dua menjak ni, craving sayur.... hmmm... but still choosy!

dan hati ini tertarik akan sesuatu gambar hari ini...
mungkin i am kind of kiddo..
yep.i am still!:')

ok.sampai sini dulu.wassalam..

tgk ni.hah..gamba tu diaaaaa!

Monday, February 04, 2013

.nona roul.

Assalammualaikum...

Haish..cik rau ni tetibe mesej2 lak....bagai tahu2 tengah edit2 pic die....heeee

~be aware.usah digelarkan sahabat dengan gelaran yang tidak disukainya~*nasib baik raoul suke! ^^D

okeh. Alkisah...cik rau a.k.a raoul (sometimes we use raoul as try to be gerlish geng..) ok.she married. some of her habit....


she love to snap pic from car's window.....
and she will did it again...and over again....





ok. take that or leave bout  that...


hmmm... they were not do this till they are marry to each other
believe it or not.. the loved people are blind.
thats why we need to advise and guide them so they not far away from Allah part.
*ini adalah nasihat bagi yang berkenan di kalangan sahabat. ok sahabat2!


~when peep start show off their ring~ *even they bought it themself....hihik


Nabi kita juga mengingatkan, "Bukan termasuk golonganku orang yang merasa khawatir akan terkongkong hidupnya karena menikah, kemudian ia tidak menikah."(HR Ath-Thabrani).
~jangan takut akan kahwin muda ye!~



be apart from person that you love, what is the most hurt thing.
*be ware : sometimes it irrelevent since niat yang salah turn it as a heart's thing actually.saitan itu.saitan menghasut!


Rasulullah Saw. menjanjikan, "Kawinkanlah orang-orang yang masih
sendirian di antara kamu, sesungguhnya Allah akan memperbaiki akhlak mereka,
meluaskan rezeki mereka, dan menambah keluhuran mereka."~buku kado pernikahan,bab08, pg111


love people dont do peliks. love is a care or willingness to take responsible to another person that we want to.~educated peep says.

hee.. there not mention about she/he need to admit and another side need to reply the love letters.i guess!hahaa.. 
*mungkin aku je yang kate macam tu..^^P


"Dan Allah (berbuat demikian) untuk menguji apa yang ada dalam dadamu dan
untuk membersihkan apa yang ada dalam hatimu. Allah Maha Mengetahui isi hati."
(Surah Ali 'Imran,ayat 154).

Rasulullah Saw. bersabda, "Biasanya wanitadikawini karena empat (hal): karena hartanya, karena kebangsawanannya, karenakecantikan, dan karena agamanya (akhlaknya). Maka pilihlah yang beragama (berakhlak) semoga beruntung usahamu." (HR Bukhari & Muslim, shahih).


Namun, penelitian perkara penting bila sudah niat menikah bukanlah walimahnya.bukan juga hantarannya. bukan rupa mempelai bersama.
tapi...

ISTIKHARAH CINTA KE SYURGA.

Kalau tidak sempat, beristikharah. Anggaplah itu memang jodoh Allah buat mu. Usah ditoleh ke belakang lagi. Usah diikutkan bolak balik hati yang syaitan sukai. Justeru, setelah bernikah..

Tempatkanlah mereka (para istri) di mana kamu
bertempat tinggal menurut kemampuanmu...”
(Al-Qur’an 65: 6)


semoga setelah ber tittle suami-isteri dilindungi dari buruk sangka sesama..


“Waspadalah kalian dari manusia dengan berlaku buruk sangka.”
 (HR Ath- Thabrani dan Ibnu Adi).


dan utamkan kesamaan berbanding menilik akan jurang perbezaan..

"Tolaklah (kejahatan itu) dengan cara yang lebih baik, maka tiba-tiba orang yang antaramu dan antara dia ada permusuhan seolah-olah telah menjadi teman yang sangat setia" (Surah Fussilat ayat 34)

Seorang muslim adalah saudara bagi muslim lainnya, tidak menzaliminya dan tidak mengecewakannya (membiarkannya menderita) dan tidak merosakkannya (kehormatan dan nama baiknya). [Hadis Riwayat Muslim]

dan si isteri harus mencontohi Fatimah Az Zhara,

Nabi Saw. bersabda kepada putrinya, Fathimah Az-Zahra, “Kalau Allah
berkehendak, hai Fathimah, pasti batu penggiling itu akan berputar sendiri
untukmu. Tetapi Allah berkehendak mencatat kebaikan-kebaikan untuk dirimu
dan menghapus keburukan-keburukanmu, serta mengangkat derajatmu.

-maksudnya setiap kerja rumah yang isteri/ibu lakukan, ada ganjaran Allah berikan.
*jangan lupa zikir masa basuh beras,kacau lauk pauk, tiupkan doa2 keluarga yang sakinah,mawaddah, wal rahmah... ^^)

dan kepada suami : 

"Wahai orang-orang yang beriman, sesungguhnya antara isteri-isterimu dan anak-anakmu ada yang menjadi musuh bagimu, maka berhati-hatilah kamu terhadap mereka dan jika kamu memaafkan dan tidak memarahi serta mengampunkan (mereka), maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."~surah AtTaghabun, Ayat 14

dan jangan disalah anggap..perhaluskan akan taqwa dek akalmu, kemaskanlah senjata imanmu, dan sedarilah akan

Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, iaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (syurga). [Surah Ali Imran : 14]

namun yang disingkap oleh Nabi s.a kita...

“Sebaik-baik kamu adalah yang terbaik terhadap keluarganya, dan aku adalah yang terbaik dari kamu terhadap keluargaku. Orang yang memuliakan kaum wanita adalah orang yang mulia, dan orang yang menghina kaum wanita adalah orang yang tidak tahu budi” [Hadis Riwayat Abu 'Asaakir]

ingatlah jua..

"Alangkah menakjubkan keadaan seorang Mu'min. Setiap persoalan yang dihadapinya selalu menjadi kebaikan. Dan sikap itu tidak bisa dimiliki oleh siapa pun kecuali orang Mu'min. Apabila kegembiraan menghampirinya, dia bersyukur, dan itu menjadi kebaikan baginya. Dan apabila kesusahan menimpanya, dia bersabar, dan itu menjadi kebaikannya baginya." 
(Hadis Riwayat Muslim)


“Apabila kamu telah berkahwin maka sempurnalah sebahagian agama kamu, maka sempurnakanlah lagi sebahagiannya yang lain”. (Mafhum al-hadis)


pada pandangan aku... dengan berkeluargalah kamu kan memperhalusi dakwahmu, iman mu, melabur akan pencen hidup mu (dengan anak yang soleh dan solehah)
 dan kan menggilap legasi generasi khalifah seterusnya..

“Dan ingatlah apa yang dibaca dirumahmu dan hikmah sunnah nabimu, sesungguhnya Allah adalah Maha Lembut dan Maha Mengetahui.” [Surah Al-Ahzab : 34]
“Tiap bayi dilahirkan dalam keadaan suci (fitrah-Islam). Ayah dan ibunya lah kelak yang menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi (penyembah api dan berhala).” [Hadis Riwayat Bukhari]
 “Apabila seorang anak Adam mati putuslah amalnya kecuali tiga perkara: sedekah jariah atau ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain atau anak soleh yang berdoa untuknya.” [Hadis Riwayat Muslim]
seterusnya adalah titipan gamba buat mempelai...

~hantaran si teruna kepada daranya~

~balasan si dara kepada siterunanya~



~uolz;;keep the sweet things together~

~atas : rumah AG, bawahnya : rumah Rau~


~kami di rumah Rau:those are diplomanian n bachelorian...heheee ^^P~



 semoga Allah memberkati kalian dan mengumpulkan kalian dengan kebaikan.
Amin...

menikah bukan sahaja menghubungkan 2 keluarga dan mendalamkan isi hikmah dunia dari Allah..


Nota di tumit : adapun nasihat adalah peringatan bagi diri sendiri ini juga..bukan kepada mempelai malah moga bermanfaat kepada pembaca..
harap dapat menerima mempertikai akan pengalaman sendiri kerna saya akan ke takuk isteri suatu hari nanti.... maka hasil dari elusan ilmu Allah..membuka jalan mengenali akan jati diri sebagai insan di belakang seorang suami.
inshaAllah..


Sampai sini dahulu.. Wassalam..



Friday, February 01, 2013

kekeliruan identiti..

Assalammualaikum w.b.t..

semakin masuk 2013, makin kerap pakej 3beradik... kali ni dah seminggu dok ngadap dio.

hm.. kifarah dosa banyak agaknya.
selepas opis hour semalam speed drive to homwtown then drove away to palong.overnite there and late morning rush to jempol for celebrate another cousin wedding day.

hmmm.. seeeeeeeee...
peeep around start left me and move out from bachelor listing in family(sebelah ayah actlly, sebelah mak pon da start bau2 nasi minyak makin semekar da..)huhuu

yep.nak buek camno.
camni la jang oiiii...

bokonan bonar orang ujong kampong kek cucu cicit warisan ni.

laie lak somonjak duo monjak ni ramai lak dah dirisik la.botonang la... haishh.. thime jo la kelangsongan ni...den camni jo la..buek2 paham jo la.

camno2 pon.....kiro jadi la eseh cakap nogori kek sini yah.

solamat pongantin bawu la yek kak long dila.
tahniah la pado ucu mael. dapek monantu.bermonantu an orang subang yang dolu dok perak..

barakallah hu lakuma wa baraka alai kuma fi khair..
moga cinta ke syurga.

p/s: ceghito tang rau nanti den sambong laen kali ek. lom ado maso.awak kek majlis laie ni.. nunggu adek ayah.nak jumpe br lik ghumah semula
:')

nota di tumit: pakej 3bradik-batokselsemadomam