Tuesday, December 29, 2015

2015. Ak nak cite je..

Assalammualaikum w.b.t

Alkisah 2015 semakin menutup tirai.
Kegembiraan menyambut maulud nabi Muhammad s.a.w kemudian ditambah dgn public holiday juga cuti weken.

Penat.
Tenang.
Kenyang.
Kekal cergas.
Itu adalah antara intipati
Sebuah kisah prosperity.
Yang mana
Tak lari dari lelah.
Tenang yang membikin kamu
Senyum segampangnya(mudah tersenyum)
Kenyang di mana kamu berhenti menyunyah  saat kamu terasa masih belom kenyang(bagi space n time tuk makan lagi..)
Dan.
Kekal cergas adalah satu bentuk konsisten dalam tindakan dan stay in polite so keep behave.

Ok.
Fine.
Ari ni keje.
Macam bese keje.
Cmtu la.. Lepas tu,
Xperasan da nak lunch hour.
Ok. Br nak tgk fon.
Ok. Ttbe dgr k.za tnye...ain. mirul tade eh.
G training sebulan?
What.sebulan?
Ak mneruskn tgk fon..
Ok. Ok. Mg bdk.ni kne g training.

Ok.
Kebosanan la ak kt yongpeng ni.
Peja g training lom balik.
Seb baek la..ngan adik manis bernama suha..yep..
Suha.ak da berjaya melepas rindu ri tu..
Shes come and i took her to soul gaden.
As we have promise since thats our first mission..
Rase klu xkene kaco...
Mau lima jam ak duk je memakankan diri kt sne.huhuhu

Yep.
Ri ni
Berkeje la aku.
Dengan fokus.
Tanpa gengs.

Yep.
Tanpa gengs2.

Ttbe rse nak gelak plak.
Sebab ak penah ckp kt mirul.. Mse lps suha confirm nk resign dlu.
Ak.ckp... "Klu lintas jalan, kne tggl ngn mirul, akk benti la kje sini"

Sebab ak penah kene tggl time lintas jalan nk gi lunch kedai seberang jalan ni.

Ni... Kne tggu peja ad la br lintas balik. Ye la..
Menyeberang jalan yg byk dgn
Transfomer beb.

Ko jgn memain.
Imaginasi ak lg tggi dr tinggi sbnr ak tau.

Salu time lintas ke time drive... Jumpe si treler...ak trbayang die berubah jadi transfomer kt depan ak..
Jam.tu jugekk.
Ari tu g PTP a.k.a pelabuhan tg pelepas...
Kemain byk kargo..
Rase cm mane satu ek..

Optimus prime.
Haha..ak pon da.lupe name2 transformer yg baik tu...tikam.je la..
Optimusnpon optimus prime la...

Pepon,xlupe ak letak nama bublebie tu kt kete suha..
She has a yellow axia..
Hee.

Kikikii

Ok.cut off the craps!

Pepon, sekarang ni tgh tringin nak beli jam tawaf.
Yep.

With some criteria :
1. Jarum glow inthedark
2. Not all stage has number
3. White or gray inside.
4. Circle shape.

Tapi tanak beli yg online nye.
Nak beli yg kt tanah haram.

Huhuhu...

Sebab nak kan...
Yg dari sane nye..huhuhu

Nak mintak tlg sape ek.
Help.
Help.

Ngidam tahap meksima.

Kebetulan tutup tahun ni..
Few ex officemate g umrah.
Namun...

Tiada kesanggupan mengganggu urusan ibadat mereka.

Semoga Allah menerima ibadah mereka..Amin.

K.. La..

Sampai sini dulu..
Nt cite lg.

Tatau nak cite ape.
Doakan aku...
Igt nak tunang januari ni.
Kawin bulan mac nt.

Tp ..


Ko tau je la kan.



Kan..







Kan.






















calon xjumpe lg.

Harap ade la nanti.

Rabbana hablana min azwajina wa zuriatuna quratan a'yun wajaal na lili mutaqi na imama.

Wednesday, December 16, 2015

cerita kelakar dan seram

al kisah.nye...
peja takde.
gi training.
suha..
da pindah masuk cmpny baru.
yg tggal aku n mirul je.
yg akhirnya karam lalu tenggelam dalam kesibukkan keje masing2..

serius.

kami sangat letih.
banyak keje.
since nak closing year end project revenue.
lepas tu stress...
ak gi la ajak si mirul makan.
first time ni ngajak org makan
sebab stress.
perggggghhhhhh.
lepas ngajak..
baru teringat.
lelangit mulot ni sakit.
cane la nak kunyah sate ni kang..
dalam ati berkata "takpe.ko biasa makan lambat.pandai mmat ni tunggu ko ngabihkan"
"duyaiii....salu mesti makan 15-2+cucuk... nak makan bape ni ngn mulot cenggini"

then takpe la.
alang da ngajak..dan mirul pon nk teman. bergerak la kami dengan kereta asing2....

ak gerak dlu. tetibe da jauh sikit dr opis.... bari terigt... dompet tadi keluarkan dr handbag.
perghhh... lintang pukang la ak drive ni.sambil tgn meraba dalam handbag.
mase ni la... takde.
ok... terbalikkan.
takde.betol xde..

ok.ok...
cool.cool..takpe...depan ni ade petronas... bankcard yg lain ade lagi kt tepi poket ni...
sekali...
petronas tutup.
perghhh.
time ni la ko tutup.
ak g kt petron...tade atm plak..
lame ak tmenung.
bina ayat.
yep..bina ayat nakcakap kt mirul.
mintak pinjamkan duit.

pergghhhhhhh.malu wei.
malu.. klu ngan rashid ke syahmi, ak wat cenggini...ak xkesah lagi...
da cm adik beradik.
perghhhh.
lame memikir.
sampai mirul mesej tnye..
ak rse die tgk kerete ak tade..kire ak gerak dulu...
tp die sampai dulu..
lame ak memikirkn malu itu.

sampai2 je...
lepas ordeer.... trus amik 10cucuk sate je... sbb takut mirul xd wit nk byo..
lepas tu.... ak suh mirul pandang tempat lain.
jgn pandang muka ak..
sebab ak tau... memang cnfirm merah padam..yep.merah tak leh padamnye muke ni.
mintak die pnjamkan duit.
beg duit tggl.
bawak handbag je.

gelak beso bdk ni.
ak tutup muke trus.
malu weh.
serius malu.

walaubagaimanapun keesokkan harinya...
ak belanje die mase makan.
supaya...
0-0 balik.
kehkehkeh..

ok... part cite seram.
selang dua hari dari kejadiaan.
aku ade meeting di PTP..
so ak sampai ke opis dalam kul 6.30ptg...then aku buat la keje... tuptup..
da pkul9.

si mirulnye kne gi KL... smpi opis da kul8.30.. pastu ak da nak balik..
terpandang suat tuk SOFA...
nak buat la kejap.
yep.amik no surat dlu dr cik am...
vik am da balik..amik ke kt pc die...
tuptup
sekali pc cik am taleh bk plak.
jadi angin la plak ak.
ok...tape...
kite amik pendrive.
nt buat kt uma.
yep.
buat kt uma.mase tu ternampak something.
jantung kencang.
tipon org sume x agkt.
uma.. ayh ibu..last2
tipon mirul..
mirul agkat.
nak ckp.mirul...
"mirul.sori kco..xyah ckp pape..akk tgh takut kt bwh ni"
agkt je.sbb akk tgh tkt...ak xtercakap.
si mirul angin la...sbb die  byk keje.
ak kelam kabut.
kemas.. lari trus naik kete.
kt kete rse nak nangis.
jantung xyah cakap.
pastu drive g shoping mal..
sbb tmpt tu byk org..balik uma..ak sengsorang..
dalam keadaan ak yg xstabil heartbeat ni.
dlm dompet ade Rm60 je...
beli la mende makan..
supaya ak masak nanti ak lupe.
amik barang..
menggigil2 weh.
sekali lagi penakut gak aku ni.
igtkan minah kental.
yep..

belom cukup kental upanya.
balik...
sampai uma...
ank acik sebelah plak duk lua uma...

adoyai...
dgn menggigil2 nk bk pintu pagar..pastu magga cecepat pintu pagar...bk api uma utk unloading brg dr kete.
adoiiyaiii.

sabar la dik mirul ye.

akk tado kawan kt sini.
nak kal syahmi rasyid.
diorg pon jauh.
geng2 pempuan... sume kaki gym lepas office hour.
geng lain suma da kawin.

paling taleh bla...
klu bz...ad org kal...
time kte takut ni..
xdplak org nk kal..
paling geram...
suha n peja pon xagkt fon.

huhuhuhuhuhuhu
huhuhuhuhuhuhu

k..smpai sini je.
nanti cane..cane...
gtw korg lg.

nota tumit : gamba ptp...gi tadi.cm lego beso.

Sunday, December 13, 2015

karya dan aku

intro

"Dan sesungguhnya telah Kami muliakan anak-anak Adam, Kami angkut mereka di daratan dan di lautan, Kami beri mereka rezeki dari yang baik-baik dan Kami lebihkan mereka dengan kelebihan yang sempurna atas kebanyakan makhluk yang telah Kami ciptakan." -17:70

assalamualaikum w.b.t

alhamdulillah... terasa nak update lagi.
tanpa lagu rindu.
sebab terlalu rindu tiada lain selain rindu.

rindu berkarya.
menulis.
aku suka menulis.
walaupon aku tak pandai bahasa.
aku tak mahir inggeris.
aku serba tak kena sana sini.
aku tetap menulis.
teringin.

jumaat lalu,aku dapat panggilan interview phd sekali lagi.

terasa kecik.
ini mungkin kali ketiga aku terima panggilan interview ni.
yep.
for two years in row.
system computer auto generate kot.

pastu aku semak balik.
wishlist ak.

hmm...
bukan sekarang.
tengok balik dinding kt uma.
mak ak da space kan gamba untuk master.
cukup la dulu.

gamba master pon lom tau dapat realisasi kan ke tak.

nak gambar master bersama suami.

harap sempat la kawin sebelom konvo.

dapat
jumpe calon yg sesuai mungkin.

harap itu lah hikmahnya konvo tertangguh.

dan bermacam2 perkara yang berlaku
menyinggung hati
menggundahkan jiwa malah sanubari.

sedih la plak.
tak sanggup buka pekung
dan aib diri sendiri yang tak sempurna ini.

master.
datang bersama expexctation.
master.
akhirnya
kau
datang juga.

klu ak sambung phd,
ak sanggup ke terima another high
expectation dari org sekeliling.

pressure dari expectation tu
yang ak tak sanggup.
rase macam tanak letak je master dlm resume.
rase macam master tu klu nak masuk lane edu je baru kite ptot letak.
masuk construction industri, takperlu ade mende ni.

kene set kan satu persatu ni betol betol ni.
i need a diary.
i need to put it on paper.
still
also need a blog.
but i dont tend to treat it like a diary.
i bet i tried it berkali kali.

pepon bersangka baik dengan Allah.
Allah makirin.
Allah yuftah alaina.
moga Allah menjaga diri ini dan dirinya..
moga Allah memberkati masa kami ini.
moga Allah memperbaiki hajat dan nilai bekal berkat ini.
Amin.

"Dan kalau Kami tidak memperkuat (hati)mu, niscaya kamu hampir-hampir condong sedikit kepada mereka" -17:74

                   -----------
kisah selingan adik beradik -
                 -----------

ari tu adik ak tanya..
adik : kak.. nanti bile ko nak kawin?
ak : tengah cari la ni... awk nak carikkan ke?
adik : eh.cari la sdri... nt awk jgn carik yg sebaya ngan org tau.taktau nak kenalkan abg ipar sebaya.
ak : hahahahahahahahhaaaa

sekali lagi.
adik ngan abang hampir same perangai.
abang tak kasi cari lg tua dr dia, sebaya takpe.
adik tak kasi cari lg muda dan sebaya dia.

teringat sepupu sepupu rapat.
majority dah kawin.
yang bujang tinggal a few je...
tapi semua yang sebaya ngn adik aku.
lepas tu lagi muda dari diorg.
budak batch baru...
kesian la laki aku kalau sebaya diorg.

tak membesar.
tak cukup dewasa.
*gelak sambil lap air mata*

Sunday, November 29, 2015

bersama mereka

assalamualaikum w.b.t

temankan peja gi submit document kat dosh jb.
mirul menjadi penunjuk arahnya.
end up.
murtabak cheese majid dapat dirasa.
gi jaypieohh untuk
riki purse tiya.
tapi tak beli pon....lom
year end sale kan.
ye.
tiya da nak kawin.
dua minggu lagi.
tak dapat gi kenduri die.
konvo master la nanti dpt jmpe die..
ye.tak sempat nak gi kenduri kawin die nanti..same tarikh ngn jibah nt....huhuhu

.
adapon begitu..
still ade..
rindu nasuha.
bukan sebab tak sempat amik gamba ngan suha semalam.
tapi sebab plan gi berjalan jaybee ni..
masa nasuha ada lg.
kawan bertiga sebelom peja masuk keje sini.
sekarang still bertiga.
(klu tak berempat lah kami)
suha.ak.peja.mirul.
bersama sama.

hmmm.
semoga anak2 ini dilindungi dan dirahmati Allah.
baik2 mereka ni.
nak tahu kenapa diorg baik?
sebab rindu.
org baik.
adalah bila dia takde..
kite rindu.
macam tak complete tanpa ahlinya.
cume ngaku tak ngaku je
bila tak jumpe tu.

cam tu la klu kurang sorang ke takde diorg ni.

cume esok2 klu aku lak takde.
diorg rindu ak tak.

ak pon takberani jamin.
huhuhu.

23:79

Dan Dialah yang menciptakan serta mengembang biakkan kamu di bumi ini dan kepada-Nya-lah kamu akan dihimpunkan.

Saturday, November 28, 2015

bowling ku

assalammualaikum w.b.t

semalam pagi gi keje.
lepas zohor janji nak keluar dgn bdk2 ni.
utk pengetahuan semua,  jiran workstation aku da pindah.
adik yg paling rajin greeting aku pagi petang.
teman makan luncheon.
tido kat uma swe dulu.
wajib kepci utk ri jumaat.
siang malam kadang berbalas2 wasap.
yep.ebselutli mesti nya akan rindu dia bila die xde.
kadang die tggu abis keje semata2 nak makan roti canai.
shes dpt keje baru.
kt cyberjaya.
well.
rezeki masing2 kan.

aku?
masih blom berrezeki agknya.
ok.

ri sebelom keluar parents ak dtg n tidur die rumah sewe ni.
hmm.rase cm lawatan bermakna.
semua nya kene check.
lepas tu siap igtkan makan byk2 bia gemuk..
pakai macam2 sblom tido bia putih..
ku putih ku putih.
keje lame sikit kt sini utk good impression kpd famili sebelah sana nt.

Ak xd kesah sgt tg putih xputih tu.
bagi ak atleast ank org tu lg cerah dr ak..ak da syukur da.xyah ak nk pulun putih lawan die. hahaha

stres sbb ayh cm xkasi benti .
stress sbb ak rase famili org tu high expectation.. ak ni xputih ke keje xelok ke...

bila ak tanya mak "bila die nk dtg tgk tu"
mak ckp "lom tahu lg, ni ad kenduri kt uma macik tu..tp awk xbalik kan"
ak jawab "haah, nk jumpe suha... lame xjumpe die"(mg da rindu suha pon)

ok la.whatever.
klu da jodoh ade tu, insha Allah.
ak nak keje stat tahajud n istiqamah kan balik rutin yg ak penah tggalkn.
mgkin da leh stat istikharah skali.

dan oleh kerana tak sabar nak jumpe suha.
tak sabar nak cerite kt suha pasal ni.
ak jadi xlalu nak makan.
sbb ok.why im like this.
cukup la famili je overwhelming pasal ni.
ak nak over juga ke?
adoi.
sejak bila ak camni?
sejak bila ak kesah akan sume ni?
kan ke ko xkesah kawin ngn sesape yg dtg bawak cincin pastu eh eh cincin ni sama ngamngam muat-muat ngan jari ko.

ceittt.
terpengaruh fairytale senderela sgt kan.bajet sebderela versi ketimuran la tu.

kelakar.
serius.
kelakar.
main boling.
bola cm pergi straight.
sampai masa eh eh eh.
zero.
zero lagi?
dan zero lagi.

teebaik.
teebaik.

peja yang tak berapa sehat pon da leh catch up tinggalkn ak.
hahaha.

maafkan sy.
maafkan ye.
too bad performance.
umur tidak menjadikan kita lebih dewasa rupanya.
ye.
dengan takleh tidur semalaman.
pikirkan keje.
pikirkan kawin.
pikirkan expectation org.
Allah.

kenapa la aku jadi camni.
Allah.

23:29

Dan berdoalah: Ya Tuhanku, tempatkanlah aku pada tempat yang diberkati, dan Engkau adalah sebaik-baik Yang memberi tempat"

wassalam.

nota tumit : suha xde... ilang 4kilos.hmm.cane nak gain balik ni.adoyai.

Friday, November 27, 2015

muka itam tangan putih.

. assalammualaikum w.b.t

begitulah tajuk yang menggerhanakan siang dan malam ku.
saat emak ku meluahkan rasa anaknya yang sememangnya mendung ini.
lebih tepat tak berapa cerah kulitnya.

emak ku meminta aku bersedia kerna
ada yang ingin melihat ku.
aku tidak bingung.
aku tidak mencela.
malah aku jauh sekali membencinya.

org melayu kata kalau dah jodoh tak kemana.
begitu la resamnya.

moga lelaki itu lebih cerah dari ku.
dan keluarga menyenangi hadir ku.
sekurang2nya wajahku tak putih, tangan golap.

"Telah pasti datangnya ketetapan Allah maka janganlah kamu meminta agar disegerakan (datang)nya. Maha Suci Allah dan Maha Tinggi dari apa yang mereka persekutukan "surah anhl:ayat 1

jika inilah jodoh darimu, rahmatilah kami dan berkatilah iman kami.
amin.

nota tumit : when your dad is your king, absolutely your brother is your prince until your charming man came and choose u as his suri berseri. :)

Friday, November 20, 2015

kawin ke tanak kawin

kisah kawin ni memang tengah sinomim dengan aku.

Allah hu
Allah
Allah
Allah hu.
Allah.

terasa sendu gitu.
cerita tentang kawin ni menyentap kan aku.
tiada masa untuk dicuri
mencuri
mengayat
mahupun melarikan
hati seorang
bernama lelaki
ajnabi(asing)

*ajnabi je kite leh kawin*

kelmarin mak bagi tarikh baru.
ye.
mak aku cikgu.
so meaning cuti sekolah memang calender wajib kt kepala dia.
die mtk mei tahun depan majlis.
ak dgn penuh selamber menbalas kata omak ku
"laaa... org nk disember ni..xpon
januari tahun depan pon boleh gak... cepat sikit dr mei tu..."

hahaha.
jawapan yg nampak stabil.
sebenarnya belum.

risau aku.
dengan kerja.
dengan stress.
dengan lonely nye kt sini.
dengan macam2 wishlist yg aku sibuk nak buat.

dan termasuklah ketiadaan
kriteria spesifik untuk mtk carikkan.

Allah...
jodohkan aku dgn lelaki yg baik.

rabba na hablana min azwajina qurrata a'yun waja alna lilmutaqi na imama..

rabba atina fidduniya hasanah wafil akhirati hasanah wakina azabban nar.

moga kami sentiasa dipermudahkan dgn diberi hidayah..rahmat dan redha Allah bersama jodoh yg tersedia untuk kami.

amin.

*nota tumit : adik tnya..."ngah..nnti angah kawin..angah duk mane?"...aku jawab "taktau lg duk mne"...adik balas "nanti mesti org nangis..xd kawan"

Monday, November 02, 2015

Esc.Budaktomato

Allah (Pemberi) cahaya (kepada) langit dan bumi. Perumpamaan cahaya Allah, adalah seperti sebuah lubang yang tak tembus, yang di dalamnya ada pelita besar. Pelita itu di dalam kaca (dan) kaca itu seakan-akan bintang (yang bercahaya) seperti mutiara, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang berkahnya, (yaitu) pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur (sesuatu) dan tidak pula di sebelah barat(nya), yang minyaknya (saja) hampir-hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api. Cahaya di atas cahaya (berlapis-lapis), Allah membimbing kepada cahaya-Nya siapa yang dia kehendaki, dan Allah memperbuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia, dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.

24: 35

Dan sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu ayat-ayat yang memberi penerangan, dan contoh-contoh dari orang-orang yang terdahulu sebelum kamu dan pelajaran bagi orang-orang yang bertakwa.

24 : 36

assalamualaikum w.b.t.

seperti yang dijanjikan..
ak mg berhajat intro reading..
aku baca 10-20 muka surat pertama setiap buku.
kemudian decide nak teruskan yang mana satu.
dan
baru baca 3 buku

akhirnya buku budaktomato mjadi pilihan terus
baca dan
pembacaan.

well.ak rindukan bulatan bahagia.
(bulat kecik
bulat kecik
bulatan besar....sings..)

penulisan yg paling aku suke.
bab depan kaabah.
betapa ak rindukan kaabah tu.
sedih.
haru.
klu ade rezeki, ingin ke sana.
menjentik diri.
membolatkan iman.
menggetus iman.
audit diri.
sibukkan
merenung masa
merentas usia di depan kaabah.

dan betul la tu,mato .
kekosongan itu sebenarnya bak
hidayah..
yg mencari Allah.
permit menjemput pulang..
ke pangkal syurga.

(bahasa ak..xleh adaptasi bahasa dak mato.nak suh korg beli...hee)

pastu satu lagi ak paling suke bace.
kt blog die n kat dalam buku.
adalah cite
qiden n chad.
yep.

first time ak bace blog mato.
memang melekat tg ukhwah fillah diorg ni. hah!jgn gatal gi tnya ak bpe entry tg qiden n chad k.

ak baca blog org bukan utk muntahkan pembaca lain.

(klu along tau ak ckp arab....perghhh.msti die balas"ukhwah fillah abadan abada...eh.rindu along plak ko ni.)

tapi serius.
tak rugi la membeli buku ni.
terima kasih atas perkongsian mato tentang
sisi hidup
dari
kaca mata
sinar jernih (erk)
teropong iman
timbang tara takraw
timbang air
termasuk
timang tinggi-tinggi sampai cucur atap..

nak tumbuh iman,
mengaji biar khatam.

alang2 da pantun..
nak bagi pantun due tige empat lime

dua tige kucing berlari,
mana nak sama si kucing belang,
dua tige tercari cari,
mana nak sama sahabat yg hilang.

pulau pandan jauh ke tengah,
gunung daik bervabang tiga,
hancur badan dikandung tanah,
kalam yg baik membawa ke syurga.

pecah kaca pecah gelas
sudah baca, belilah lekas.

semoga review ini dapat membantu kalian memilih bahan bacaan yg baik.

yang baik dtg dr Allah.
yang kurang dr diri sy sendiri.

nota do tumit : dak mato,mtk maaf ade selingan gambo chapter penulisan anda.harap dapat halalkan makan, minum,pakai dan sampai-menyampaikan (alam maya) ye....

             *********

mana mungkin kita lupa.
cahaya itu berlapis2..
terangnya.
gemerlapnya
turut menjadi silau akibat
sirna mentari yg lebih gah.

manakan sama lampu nilon
gah dalam cahaya spotlight.

namun cukuplah
dengan kadarannya
mampu
membantu menerangi
menyusuri liku
untuk diambil ibrah
jika kau nampak,ada.
jika tiada,
mintalah dari tuhan mu
mungkin ada fatamogana(ilusi)
dunia
mungkin kiambang layu
mungkin ego tak lekang
mungkin segala kebarangkalian
hanya alasan
malah turut
disertai
syaitonnirrajim
yang
kacau ganggu.

wuallah hualam.
wassalam

Sunday, November 01, 2015

aku dan ba wau kap wau

Dan berdoalah: Ya Tuhanku, tempatkanlah aku pada tempat yang diberkati, dan Engkau adalah sebaik-baik Yang memberi tempat".

23:29

salam...
aku dan buku.
lama aku menunggu agar terbukalah pintu kamar hati untuk buku.

well.biasalah...shop for your worth.
klu tak berkenan, jgn commint membeli.baik mem"blah"kan diri dari kedai buku.

aku mg suke kedai buku.
tade duit.
takbeli pon xpe.
cuci mata.
gagagaaa..

k la.
harap hasil tgkapan selumayan perkongsian penulis2 berkenaan.
klu ak sempat...
akan ku update entry tg bku berkenaan.takpon
yang jatuh dimata.
melekat di kalbooo.
(wah.nmpk tak..
penangan membaca sgt)

kikiki

sekian.

selingan2
ak : mak,duit saving utk hantaran,kite da buat beli buku la.
nanti hantaran, kite beli gegula je ek.
mak : bile mase org masuk minang ko??
ak : Erk!

wassalam

Wednesday, September 30, 2015

serius.ini topik serius.

assalammualaikum w.b.t

semalam ak dilanda sakit kepala.
lama rasanya tak kena macam ni.
eh.kenapa tiba2.
ia menangkap di mata.
tak tahu nak terangkan.
jadi...
memang tak sesuai ak menghantar diri ke doktor.
well.doktor pon xpaham kot nt.
atau mungkin aku akan sehat sejurus masuk bilik rawatan itu...

hahaha..it so me!

saat2 begitu sempat lagi berwasap dengan rau.
almaklum la aku tiada berteman di sini.
maka, terasa terisi bila ada yg bertukar2 khabar berita, gurauan & sandiwara...
dalam banyak2....
aku sempat bercerita dengan rau..akan sahabat lama ku yang mahu aku mengenali sahabat nya yg lain jantina dari kami.
katanya "aku berani nak kenalkan ko..sbb bdknya jaga solat"

aku malu.segan pon ade.
takut2 sahabat ini terlalu mengharap dan mempromosikan aku kepada temannya itu nanti.
bukan apa.

takut expectation org terhadap kita adalah di luar jangkaan.

aku selalu cakap tak mahu engineer.
since aku da duduk lane construction..terasa  rentung dan kesibukan itu akan menenggelamkan kami nanti.malah, tiada ketahuan idea untuk beramah mesra selain dari cerita kerja-kerja dan kerja..since dah satu bidangkan.

takpa kenal je dulu. dengarnya project engineer...tahap rentung tu berapa darjah taktahu lagi...kikiki...
kenal je dlu.
bukan suh kawin..heee

rau pon bertanya aku topik yg sama.
aku mahu orang yg macam mana....
malah sempat lagi ia berkata."ini topik serius k.
sila serius".. sedang aku masih belum menjawap satu pun soalannya.

nyata!aku masih aku.
hingga waktu ini, sahabat ku terasa aku kurang serius sedangkan aku sudah serius.serius..ini serius yg kompleks. kenapa perlu ditanya aku suka laki-laki yang bagaimana.
kenapa harus perempuan bertanya soalan ini.
kriteria2 laki-laki membuatkan mereka seakan tidak sabar2 mahu aku langsung bernikah.
rahsia2 Allah dalam penjodohan kami memang dinanti oleh semua orang.
tak kira la ia dari sahabat handai, saudara mara hingga lah ke makcik pakcik dan atuk nenek.
serius.
kami pasangan yang misteri.
nusantara ke seantero warga efbi pasti menantikan kami ke alam munakahat sana.kesabaran kami lebih
dari penantian kalian yang di sekitar kami.

kini...

saat kian berlalu, dan topik serius ini menjadi medan pertarungan aku.
aku mahu yg macam mana?
aku terfikir siapakah gerangannya.
tersimpan kemas dalam genggaman Allah.
terhias cantik tak berkuit yang pasti kudrat dan doa menjalinkan kami.

jika Ali sukakan fatimah..
andai fatimah sukakan ali.
kami lebih dari itu..
tak dengar.
tak bersua.
talian hanya untai2 doa.
kerana cinta.kerana Allah.
amin.

malah...

sebahagian fikir ini berkata..
kan elok laki-laki itu menjadi diri sendiri. sekurang2nya betol kata arwah tokbak "nak buat apa muka ensem2, bontot tetap itam" atau "pilih yang muka cantik, kentotnya tetap busuk"

balik keje hari ni... aku dapat kriteria pertama dan kedua.
pertama : aku tak kesah lipat baju.asalkan laki-laki itu tolong susun baju kat rak.
kedua : aku kesah masak simple.janji laki-laki itu makan abiskan.

pepon..
harap ia bukan seorang yg merokok.
kerna aku tak nak dia mati muda..
sebab aku yg nak mati muda...jadi, waris2 bia la dia jaga..takpon bia sesama mati muda..
masuk syurga!hehehe

k la.wassalam.
nak membelanja gambar sikit.
walau ade yang takde kene mengena.
:)

nota tumit : bila la nak dapat peti sejuk ni.huhuhu...kumpul gaji la

Thursday, September 17, 2015

org baru.tempat baru

assalamualaikum w.b.t

yep.. sekali lagi cerita tentang org baru nak idop.
duduk sengsorang lak tu.
tapi seronok.
sebab da puas da share rumah.
dulu menyewa reramai.
nak guna dapur pon
tunggu turn.

so, now....time for myself.
tambahan plak...
uma ni ade limited a parking.
ye la kan...kt jalan mati.
uma awam.kecik...comel dan sesuai la ngan ak.
kikiki... bkn nak kedekut.
tp tersuke plak kan.selesa la gak.senang nk ngomeh.
pastu abah ko bagi
30biji telur.
ko masak la setiap ari.
sampai tak tau da nak masak ape.
terpikir gak...
goreng je telur ni byk2 ..
pastu ak tolak kt kedai...kan..kan...an..
dapat buat duit gak.

mane la tau kan.
leh tampung duit nak kawin.hahaha

ko hade terpikir camtooo.
tade kan.
kan.
ann..

hee... semalam cuti.
since kawan ngn adik2...mintak la diorg bawak jejalan.
gi bpmall je.
riki jalan.nanti klu ak da stat usrah.
senang....itu la mindset ak.
bdk2 ni tatau.

pepon, diorg sume gembira.
dan bertabah...sebab sesat dalam bpmall.lupe kete parking kt mne.
tu paling lawak.
memang lejen la.hai la adikkkkk.

bila ak balik keje...
ak tgk uma...mesti ak pikir balik..
klu ak da penuhkan uma dengan peti sejuk.
so...nanti kesian la plak nak angkut.
dudul sengsorang kan.keje?tayah cite...
ak pon tgh cari istiqamah ni.
rasa cam solehah dan nak tolehah ni.

tambahan plak dapat panggilan interview s11..cikgu je pon..ak da rindu plak kt bebudak ni...kt sni,
ak kene prohibition 6bln...taleh cuti.
ad unpaid leave...mc ngn ak ni xbepe sgt.. xsk jmpe doc.
adik2 ni plak sume bind contract YES a.k.a SL1M lebih kurang setahun la kot.lepas tu up to HQ, nk serap diorg ke cane...pepon diorg still fresh.

ak tatau kenapa crossmind plak td.
1.aku mungkin akan pergi interview tu
2.aku abis kan million steps challenge(2month challenge)
3. aku tengok sape keluar dulu-bila da abih kntrak

cian kan bdk2 ni.ak pon kesian gak.tp nth la... mane la ak yg kuat, jitu, kukuh dan buli balik yg dulu itu.
me myself missing in action.
ape la nak jadi..
isshhhh... akak tolehah.
cian diorg.

"padahal orang-orang yang berdosa itu tidak dikirim untuk penjaga bagi orang-orang mukmin" Allahu.Allah.

k la..sampai sini je dlu ceritanya.
nanti pape, cite lg.

wassalam.
nah.lanje gamba adik2.
deme ni kachak dan cantik bangat.
maka segan akak2 ni.
selekeh.
selebet je rase.

Thursday, September 10, 2015

about to sleep.nite.a long day.tired one.

http://www.youtube.com/watch?v=gPz9Vvv-AyA&feature=youtube_gdata_player

Monday, September 07, 2015

my belog.my story mory

assalamualaikum...

maap.tajuk entry tu kelihatan agak punchline yek.

ri ni rase nak escape.
escape for the nature.
see the beach.
watching sunset
even staring the sunrise..
move backward follow your footstep..

hmmm...
okeh.
fine.
lets block your day.
mark the calender.
and go for it.

sabarlah syg.
aku kan pulang.

Sunday, September 06, 2015

takde apa apa

assalamualaikum..

i dont intend to let u be my daily note.
or even being my diary.

setahun yg dulu..
ak cukup takut nak abiskan master.
sebab ak rasa xmampu dan xlayak diri ini utk bawak diri dgn master tu.
tambahan pula, ak sgt lah takut kene kawin lepas ad master.

kebetulan, bermacam dugaan..
datang menimpa.

lalu ak tidak dapat fokus dan menumpukan perhatian utk menamatknnya.

bila arwah atuk joho sakit.
dia lebih menekankan ak utk cpt abiskn master dan kawin.
paling terharu bila setiap hari aku melawat dia.
lepas office hours.setiap kali tu dia minta aku tunjukkan calon.
hajat dia terlalu besar pada ak.
ak sedih.
dan tak tahu.
takkan ak nak buat macam cerita drama maupon novel.
hanya utk lakonan depan dia.
malah lebih teruk.
itu hanya menghina nilai kasih syg yg sebenar.

bila mak ak juga minta carik.
ak minta mak bersabar.
rumah kami pon agak kecil utk menampung pertambahan menantu dan cucu.
maka, hari ini...telah pon siap rumah baru.yang mak dan ayah buat di atas tanah pusaka.

kegembiraan dan keterujaan mereka sangatlah dihargai. malah ketulusan hati budi mereka takdapat aku balas.apatah lagi siap memilih set bilik tidur utk ak.

petang tadi set bilik tidur itu dipasang.aku tak sanggup melihat aktiviti pemasangannya dirumah baru.lalu aku beransur membawa diri ke negeri perantauanku.

terasa kerdilnya gaji.
terasa besarnya harapan mereka.

mungkin aku perlu buat satu lagi keputusan.

"mak, terimalah pinangan lepas ni. bagitahu sy... tarikh lahir lelaki itu.tinggi dan beratnya sahaja.nanti lepas tu, sy kenal2 la dgn dia"

rasa nak cakap cmtu... tapi tertahan di tekak ini.

ak hanya mampu memperbaiki sedikit demi sedikit diri ku.janji Allah, perempuan yg baik utk lelaki yg baik.

sekurang2 nya dengan aku menjadi solehah, ade jodoh menanti ku di syurga..

mak.

antara ajal dan jodoh.
kita tengok, mana sampai dulu.
harap kan jodoh buatku.
doakan ajal juga buatku.

wassalam.

Tuesday, September 01, 2015

kadang kesian pon ad

alhamdulillah...
setelah duk uma pak abu.
kini aku berpindah ke rumah baru.

xd la baru sgt.
baru masuk... tuan uma bru lepas renovate.

kire ok la.
semangat sebab dapor die cm kene la ngan jiwa ak.
kekekeke...

kte tgk je ek.
ak masak ke x nt.

since kt sini ak xbyk kawan...
kt uma swe pon duk sorg2...
so... bdk kecik kne la layan ak bercakap.

kadang kesian gak kt diorg.
sebab asik borak je kan.

so...
mgkin onward ak akn lebih kerap mencari masa.
sendiri.
dan blogging.

hmmm.
xpe xde reader pon.
janji...
ak cite ape yg ak nk cite.
ak cakap ape yg ak nk cakap.
moga2 mulot ni bermanfaat.
malah hati juga yg memberi manfaat.

k bai.
wassalam :)

*nota tumit : ak pelik..ri tu ak nk update entry..xpass2 publish nye...hmmm.ssh ni.belom wat album da ssh nk publish..wuwuwu*sobsobsobs

Thursday, August 20, 2015

dimamah ari..

assalammualaikum...

penah tak rase...
makin ari makin muda?
adeh..
ak da rase k.
bukan ape..
sampai budak praktikal sdri takcaya ak da keje.
"ini adik..klu akk tamo bagi duit raya pon bole maaa".
"yillek.yanadak..illek.idaporingge"
*tade.da tade.tade.bolepigijauh2*-ak rase itu maksud ayat tu..

pastu officemate pon gelak.. ak selayaknya berusia muda.

bahaya.
ini sgt bahaya...
usia makin tua.
wajah makin muda.

sesungguhnya...
tua itu suatu nikmat.
nikmat yang mengabadikan
setiap kenangan..
pengalaman..
yang mampu
menjadi
inspirasi
motivasi dan
dedikasi
kepasa sebahagian org yg lain.

walaubagaimanapun, bayarannya hanyalah mati.
org ckp "budi y baik sampai ke mati"

makin kite hampir mati.
makinlah kita asyik berbudi.

begitu lah hendaknya.

amin..

nota : tinggal sorg2 lg...hmmm.jgn budak ni marketing ak dala..*diorg kua melepak ngn opismate lain*

Tuesday, August 18, 2015

Ogos dan aku.

Assalammualaikum...

Kali ni cerita ogos..
Aku sepatotnya lahir bulan ogos.
Tapi da ditakdirkan keluar awal..so, ak keluarlah awl.
Selalu ak bear in mind...bahawasanya aku..dilahirkan lebih awal supaya aku dikembalikan dengan lebih awal.

Yep.itu la modal aku.
Untuk ak kuat suatu ketika dulu.
Jadi aku tak lengah2 untuk penuhi ruang hati ruang masa dan waktu dgn perkara2 yang aku rasa bole la dikire manfaat...time ak berlagha, tu jgn ikot ye keng kawan.

Bila ak da besar ni...
Aku tahu kehidupan ak ni banyak la gak dipengaruhi dengan bdk bulan ogos.
Which are :
1.kawan tadika up til lain2 sekola stil contact. Namanya intan.walaupon kesukaran melepak bersama, die cube la elak missunderstand ak...dan die agk firm nk kawan ngan ak. Die penah silap sebab ajak ak MLM..ak nye marah pon bertahun.tp ak still anggap die kawan ak...dan ak harap die bangga ade kawan macam ak dan xnyesal la jumpe org yg hanya ak macam ak.die dlm uniform skola die lg kemas dr ak...

2.kawan mase skola rendah up till now.Nama die husna.si senah ni mg teror carik duit... Wlpon ak sk gak bab niaga ni, tp senah lg cekap bbnding ak. Senah ni humble, dulu kekecik ak rse kn ak la yg paling selekeh (in uniform suit) tp die xmemilih malah still nak kawan ngn ak. Senah xlupe ak... Klu ak jempot kenduri ke ape, mesti die datang uma wlpon die da kawin skrg... Dan ak pasti die stalker tetap ak. Die penah offer jadi "akak ipar" die...tapi ak diamkan je..sebab abg die kawan abg ak..dan abg die juga anak murid mak ak.

3.ni member mase uni.ak tak brape nak adapt sgt ngn bdk2 kenegerian.. Malah ak sdri xbape reti cakap negeri ak... Mgkin sbb telinga ak jenis nipis kot...walaupon budak ni membahasakan dirinya"kite"... Dienye kaso tu buat ak...takleh follow the flow bhasakan diri tu "kite"... Yela. Kahau.kasau nye tetap di situ.pepon, sekarang da jd bini org la..name die nughul.ak bsungguh2 polish die menjadi project manager dlm program upsr... Alhamdulillah..shes can do it.die ni mg family-oriented

4.yg ni paling win...die abang aku.die mg pendengki ak dari skola rendah. Bila die ejek ak dgn mengkeneng2 kan ak ngan budak2 gemok skola...mesti ak marah.cubit2 ckar die... Pastu cakap"klu xsuke, nape bila org ejek je,ko wat (cubit, nangis etc) cmni.klu org sk je, die cmni sbb die sk kne ejek cmtu".. Sejak ari tu...bila die kenakan ak...ak akn diamkn diri dan biarknlah die dgn perangai die yg xsemenggah tu. Pepon...ayat die tu mg power...sebab ak penah cube kat budak lelaki yg sk ejek ak...ak cakap "abang ak ckp, hanya org suke kite je die asik nak ejek kite je"...lepastu langsung xkene ejek lg... Tapi bila makin besar...ayat tu da xpower.. Sbb bila ak ckp cmtu, ak paling takut bdk laki akan ckp balik "haah, ak mg sk ko"...so smestinya ak lak mati kutu nanti....hahaha
malah sekarang klu ckp bab kawin, ak selalu balas kt die..nanti org kawin, awk msti sedeh long, xd org awk nk kaco lg...bkn sbb ape..hnye sbb ak pcaya abg ak ni syg giler kt ak je....hahhaha..adik yg prasan kan.kan..ann..

Pepon...mereka byk la membantu ak meneruskan asam garam idop.
Ak suke..mereka cerewet..dalam masa yg sama diorg baik.
Mereka ni teliti... dalam masa memudahkan.mereka ni agak clumsy, cume kene pandai tackle..mereka juga ade potensi, cuma jgn slh tekan button.

Ak penah gak berkenalan dgn bdk ogos..diorg mg baik.cume ak takpasti ak leh padam die utk trima org ogos lain.bese nya...ak akan xbagi chance kt org malah org lain (newperson) yg ade psamaan dgn org lama pon ak kne reject skali...bkn sbb ak tkt terima org yg sama bulan ni..ak tkt ak kecewakan org(newperson) bile die sdri tau die sbhgian dr bygan yg lain..Suka mcm mana biarlah kerana die yg suka kite.bkn kite yg suke die iyo dak?

Sbb ak lg percaya...membalas cinta lebih menghargai.
Berbanding kita mnanti cinta kita dibalas kata cintanya.

*Nantikan episod...
Ku jempot cintamu itu.*iklan penaja

Hahaha...joke je

K.la...
Ending of story mory.

Wassalam. Notes : rindu rinduan jadi kenang kenangan.org ku syg kini milik org

Monday, August 17, 2015

dan sebenarnya

assalamualaikum.
syukur.
berjaya sudah mendapatkan rumah sewe.
dan hari ni berjaya mengharungi hari pertama di tempat bertugas yg baru.

daripada ramadhan telah pon diketahui aku akan ke YongPeng.
dapat keje sini.
rau asik cakap..."cepat lapor diri.
takut nanti da beranak takdapat nak jumpa.tggu lg"
usai aku mendapat rumah kelmarin(sabtu), ahadnya rau datang ke YP. kebetulan lalu since diorg balik kajang kejap..
siapa sangka.semalam jumpa...pagi ni dlm kul 4/5 pagi..dah beranak.
baby die mg nk jumpe ak agaknye...
hehehe...

kelakar betol klu dipikirkan balik.

pepon... macam hajat keng kawan aku bile ak mula berkerja di arena Qsthings ni..

paling ketara.semua suruh carik calon!
suruh melaram!
suruh usya!

pagi tadi..
masa melapor diri.
dengan penuh yakin.
dan keazaman yang tggi aku melaporkan diri.

since keje kt kontraktor,ak pandang.
pandang...
rse tak yakin balik.
buka poket beg.
korek.korek khazanah.

hah.jumpe!
ak sarung cincin di jari manis.

ok.yakin.
fokus.
fokus.
fokussss..

*aku klu takyakin.atau rse insecure...ak mesti sarung cincin...ak mg seeius takut kne tackle*
adoi.

bile la pyakit ni nak baik.

huhuhuhuu

ari ni keje ngadap document contract.
tgh memikir camne la nak rewind jadi sumenye tender balik contract diorg ni.. sebab aku kene handle tendering siap 33..siap nak 5 contractor setiap satu doc...33x5 contractor.ghatus da ni...

pastu ak kne jage claim.traffic mngmnt..
ok la.

pape je.
ak nk tdo dlu.
esok kije.

babai.

*moodblogging is back*

Friday, August 14, 2015

2015 - perihal jumaat dan aku

tahun paling barakah.
submit thesis ri jumaat.
besday sdri ari jumaat.
1st time dapat besday dan puasa ramadhan sekali.
viva ari khamis.
submit official hardcover ari jumaat.
result official ari ini (semalam la) pon ari jumaat.
alhamdulillah.syukur..syukur.

bila kite decide try hit the sleepy lion and comfort work dgn try apply utk smbg belajar, kemudian kite diinterview & terpilih utk smbg, sebenarnya Allah da prepare nk ajar diri kite lebih kuat dan tabah. macam2 dugaan, gaji, tempat keje, officemate, keluarga yg xsehat yg sana sini buat kte sedar waktu kte tetap xlama nk bg yg tbaik.kita pilih kebaikan yg mne utk kte lakukan..lalu saat makin hampir benar abis belajar, nenek melaka xsehat..akhirnya meninggalkan kami..kami raya puasa tanpanya.raya haji seterusnya nenek joho sakit kemudian sekali lagi raya puasa juga tanpa induk.mg raya sgt bezanya bila ia tanpa kedua2 induk.Biarpun telah memilih utk lambat grad..tanpa mengejar pointer..tanpa mengejar kerjaya gah.tanpa mengejar gaji berbillion...tanpa sedar menjadi suspek denggi...melepas tanpa mengejar konvo on time yg sebelumnya.. berkat sokongan, harapan dan wajah nenda2 kesygn menjadi penguat menghabiskan..walau konvo tanpa mereka, sekurang2nya dah pun menghulur sebaik mungkin saat keberadaan mereka. itulah bekal akhir takkan galat dan menyesal seumur hidup.Alfatihah...

terimakasihalllahatasseluruhnya.mogaseluruhusiainiberkatdanbarkahjuga.amin

taqabballahhuminkum.minnawaminkumtaqabalyakarim.
salam aidilfitri.. esok last kita berraya. Syawal akhir.

Dan untuk pengetahuan kalian,
Alhamdulillah..
Berkat jumaat juga.. Syukur.syukur.alhamdulillahSy sudah mendapat kerja.
Di yongpeng.Yang baik itu memang datang dari Allah..
Doakan yg terbaik dan org baik2 menanti sy di sana
Amin..

:)

Akhir kata - Haza min fadli rabb.. Syukur kita ada Allah.Syukur kita kepunyaan Allah.(lap ayermate)

Tuesday, August 11, 2015

when i was like...<aflashback>

when i was a baby..
many things happen..
mom said im the easiest care.
let me in the "swing"  (buai)
make me sleep clamly. let stay me in there.
and then when shes back from work,
im still there. i bet i was really in deep sleep maybe.. ^^

when i grow to the toodleshood ..
i can remember..
one day i bussiest with a doll.
shes wear in red.
then pap..pap..pap.flash came..
it was a camera.i bet i was mom.
she took pic of me.

one day... mom wore me a blue shirt and jeans.
even let me in suitable shoes.
then kene berdiri tegak2.
pap pap pap...
amik gamba lagi.
rase.nye mse ni adik bradik mak cam mak usu atau makteh pon ade skali ni.
die yg beria2 menyiapkn ak.

up to my primary school..
i love to hang up with nenek.
she keeps repeat me about atok.
i love to ask about atok.
about japanese attack malaya.
and many more.

but an about.
nenek told me that atok is a doctor in army.
he posting at s'pore.
later, hes run back.left the career.
she even said his has all the doctor things like the pisau bedah, stateskop etc...(tp mende tu cucucl buat main dan hilang)
at that time...i was like..
why?
what happen up to he left it?
does he dont love to be a doctor?
he is exactly doing doctor or what?
does he scary or freak of something?

and so, bila aku teringat..
ak akn mtk nenek cerita tg atok semula.
over and over again.
i just wanna to make sure the storyline are proof to believe.(consistency lead the believe)

when my nenek has gone...last year.
we tidy up her room.
and we found about atok a bit.

dan masa tu aku tggal nak menghabiskan thesis sahaja.
ak terasa macam..oh mungkin begini.
atok terasa.
pressurenye bila kita makin tggi.
yg buatkan kita rasa nak undur.
dan undur lagi.
seakan kita taklayak menerimanya.

namun kini, setelah aku berjaya menghantar thesis dan menghadapi viva etc.

aku terasa.
tak sesia aku undur setapak.
kerna aku bukan tak mahu melakukannya.
tapi aku perlu lonjakkan agar aku
mara.

alhamdulillah.
syukur.
terima kasih atas pengalaman atok.
walau ending berbeza zaman.

Tuesday, August 04, 2015

a final submission

assalammualaikum w.b.t

selamat berhari raya.

ampun maaf dipinta.
buat pengetahuan kalian, pada syawal 16th.. saya telah pun melakukan final submission.

the final submission in bermaksud..
confirm boleh graduate.
yep.
konvokesyen katenye.
and icant wait.
pepon teringat kat arwah atok and nenek.

rindunya.
alfatihah.

taklupa arwah makteh juga.

raya ini kali berbeza..
di kampung mak, neneknya tiada.
di kampung ayah, nenek(ktorg panggil atok) juga dah tiada.

huhuhu..

pepon nak sedikit gambar buat yang merindui entry ala2 polis entry one two jaga..

k la..selamat malam sume.

wassalam.

selamat hari raya.
sekali lagi ampun maaf dipinta.

Tuesday, July 14, 2015

nikmat Allah.

Alhamdulillah.

Assalamualaikum w.b.t..

lama tak menulis.
titipan khusus buat mata-mata yang melihat.
kudapan buat jiwa yang menanti.
elusan ringkas pada rambut yang serabai.

intro buat mungkin ada di antara pembaca yang perindu karangan syahdu. (erkk...)

Alhamdulillah sekali lagi.

last week,khamis bertarikh 9 julai... i am done - my viva.
Alhamdulillah. syukur. with comment and some recommendation.
i am still alive.
to hold myself up..dont be sad. and keep berjuang.

i found some wisdom phase mentioned that "success comes with cans. not can't"

the power of can.

dan bi iznillah (dengan izin Allah). moga Allah permudahkan.

usai viva, mendarat kaki dan jiwa di luar pintu itu.
aku menerima panggilan.
pada saat ia mengenalkan dirinya.
ku sangkakan mereka adalah candidate yang menerima survey aku.

*i do questionaire survey utk kali ni nye thesis"

meleset.

cause it was a calling for attend an interview.
the interview will be held by 13th july.

so, i make it.
yup. semalam dah diinterview.
dikhabarkan jawapan interview akan di beritahu 3 minggu dari sekarang.

guest what. around 10 am today...
i got a call.
and i need to come their office to
complete the medical check up.

it a good news i bet.
i ask to him, when i need to report myself.
they replied "need to wait their HQ respond for offer letter"

Allah.
You let it be.
You ease it to be.
by letting all be prepare for present.

Allah..
a future is coming to me.
it seems not too far.
looks near and not close yet.
my day full today.
with
syukur.

rabbi yassir wa la tu assir.
rabbi tham bi khairi wal mumtaz muslimah.
amin.


wassalam.

Thursday, June 25, 2015

ramadhan kareem 1436H (2015)

Salam ramadhan kareem...

Alhamdulillah permulaan ramadhan yang baik.
Selepas tarawikh first dan second, i got no sleep (@night)at all.
serius la... direct non sleep for two nites, gara2 menghantar nak thesis.

doakan aku graduate semester ni jugak ya.
moga Allah mpermudahkan urusan master aku di ujung2 ini.


kisahnya.. hari ni dah masuk ramdhan ke 8.. ekceli sembilan.. since ak update jam satupagi, ramadhan 9th.


Alhamdulillah..ramdahan kali ni dengan nombor baru.
yep.umor baru.

since i was 18th, i have own vision.
the earliest i get maaried @25th, while the limit is after 2 years. which is, klu lepas umor tu...
dan aku tak jumpe org yang ak nak kawin or suke....ak telah pon berangan nak post
mencari pasangan hidup kat iklan memana.
haha.

kesengalan di situ.so, abaikan masa lalu ku, yang telahpun dilewati.
dengan perpisahan.*rentak masa berlalu takpernah ku kesali...oooo*

hari ni, tetiba teringin nk pakai jubah putih, bersama shawl merah..
ahakss...
saje je... nak tengok ak comel ke tak.

gi skola,(ak jd cikgu ganti utk beberapa bulan ni)

yeah..cikgu kite da sampai.
cikgu kite cantik la.


bebudak sibuk cakap cikgu nak kawin eh?...iris, irfan, izzani
nak kawin dengan sapa?- fatin
nak kawin dengan azizan?- fatin
"bukan la cikgu nak kawin dengan pakwe cikgu la" sampuk damia...

aku gelak je la yang mampu.

pastu jawab "haah, cikgu nak kawin. nanti cikgu kawin dengan bakal somi cikgu ye.awak2
doakan cikgu ye"

ishhh... cikgu nak kawin betol la- iris
haah.cikgu cantik tak kalau kawin?-aku uji
mesti la cikgu cantik.. - iris
heeeeheheheeee---> senyum leba2 je ak

k la.. sampai sini je update ak.

nak i payung uols gambar2 bebudak ni ye

jgn ckp akk tak lanje eh.
lanje gamba je yg mampu..


Wassalam

jubah putih mari dipaki pergi sembahyang.
bukan jubah putih mari dipakai pergi menikah

*lagu selimut putih mari dipakai gi sembahyang*


kalau rasa gembira
doakan cikgu..
berjaya dunia akhirat.

Sunday, May 17, 2015

rindu tanah haram

http://www.youtube.com/watch?v=N8q7r7Zk-DE&feature=youtube_gdata_player

Monday, March 09, 2015

dan di saat itu kosong....

Alhamdulillah...

akhirnya aku berpeluang untuk melepaskan jawatan yang selama ini membelengui diri aku dengan amanah dan tanggungjawab.

saat hati itu sudah bulat,
andai ditolak ia bergerak,
andai ditepi, ia tetap kan bergerak.

bak masa yang pantas..lalu memancung seakan ninja mencantas jiwa kita.

memotong landasan ke haluan kita,
membidas sebuah harapan yang menjadi punca,
menguji perhatian dan fokus biar sengketa.


bos menghantar beberapa bos kecil untuk memujuk aku...#
biarpun jawapan ku padu,
biarpun jiwa ku kian lesu,
biarkan aku...usah diseru.

sepatutnya aku berakhir di pejabat itu, 29hb februari.

Dalam februari itu bos besar meminta agar aku ambil sebulan lagi...yang memaksudkan akhir mac aku masih di sini..
jawapku mudah ~ jika diminta seminggu extent pun, saya perlu pikirkan dahulu...inikan sebulan.~

almaklumlah, 2 tahun 5 bulan dulu...janji sebulan juga..namun lama sudah aku di sini..janjinya sebulan sahaja kemudian kembali ke kampung. di ibu kota, anak gadis seorang diri...sedang mak ayah teringin aku bekerja di luar daripada laman kota.

lalu aku menyiapkan keputusan untuk extent seminggu.

seminggu itu jugalah, bos kecil pula datang bertemu..katannya bos besar sekali lagi mahu memujukku ~saya baru balik lunch dengan doc....doc minta saya bagitahu awak dan pujuk awk lagi...awak dah kerja sini 4 tahun~
aku terus membalasnya~tidak.saya belum lama macam tu....baru 2.5tahun... lainlah kalau doc kira 2012,2013,2014,2015....~
bos kecil membidas aku ~ishh...takkanlah doc nak tipu saya. saya iyekan aja die~
aku senyum sekadar mampu...
dia sambung ayatnya lagi
~dia nak naikkan pangkat awak.awak jadilah senior QS.nanti QS baru masuk...awak tinggal nak supervise sahaja...dan siapkan thesis awak~
aku potong kata-katanya ~encik, mak ayah saya semua dah suka saya nak balik ni...~
bos kecil itu membalas kembali ~takpe.malam ni malam jumaat, awak balik pikir dulu....mana tahu awak dapat ilham untuk stay dengan kami.... esok kalau awak dapat jawapan, direct jumpa doc..takpayah jumpa saya lagi~

sekali lagi hati ini celaru...~payahnya terasa.payah sungguh mereka melepaskan aku....sedang aku masih bertatih dalam bidang ini....terasa kerdilnya diri, terasa layakkah aku menanggung beban kerja seorang senior...terkorbankah aku andai ku sahut pujukan mereka.~


sekembali aku ke kampung halaman, hari ini hari pertama aku sebagai pengangur.
thesis masih tidak ku usik...
hari pertama mengangur hari ku bersama anak kecil,anak-anak abang yang kebetulan minta diasuh kerna abang dan kakak ipar ingin ke klinik gigi.

seminggu sudah berlalu, even daftar sebagai pelajar semester ini pon belum ku lakukan..



ntah.kenapa aku begitu...






apakah langkahku kini celaru...
adakah idea ku kian bisu..


sunyi tanpa kesibukan,
sepi turut membebankan.






diseka air mata,
ditahan sebuah hela,
ia makin tak lama,
kenapa masa membataskan kita,
sumbang menghuni tarian madah,
helah menjerat langkah,
tingkah tak kena masa,
masihkah aku menjemput karisma,
walau sebetulnya aku kecewa.









melontarkan doa,







ramai meminta aku menjadi penulis,







ada juga mencalonkan aku jadi pengajar,







kini ku terima temuduga sebagai guru sambilan,
isi temuduganya meminta suaikenal dan mock teaching.....



aku takut.




takut dengan master ini...





takut aku tak layak menggenggamnya

















lebih takut aku mengorban anak nusa bangsa.












saat aku suka menulis,
kerna aku punya sesuatu untuk ditulis,



saat aku perlu mengajar,
aku perlukan sesuatu untuk diajar.












namun setiap saat aku hidup,
segalanya lilla hi taala,




moga Allah mempermudahkan urusan aku dan urusan orang tuaku.





notaditumit :
1~ saat kita diuji, ada yang terkorban dan ada yang berkorban... tak kira yang mana satu kita namun kita perlu redha dan percaya ada hikmah buat kita..

2~mencari tempat sebagai QS di laman sendiri, aku khuatir makin aku tenggelam dengan kesibukan kerja lantas orangtua ku tak sedar yang aku juga meninggalkan remaja....



Wednesday, February 25, 2015

Menerpa kejayaan










Bersama keringat.





















Memerah beringat.



















Berkerah yang sangat.



























Diiringi syukur dan pembantu yang amat.

Moga kejayaan tulus kudus terus menyengat!













Doakan aku dipermudahkan melengkapkan master ini bersama kecemerlangan thesis. Amin..

Rabbi yassir wala tu assir. Rabbi tham bil khairi wal hamdulillah hirabil alamin.







Allah humma jaal na minal najihin wal faizin wal mumtaz fi kulli hal. Allah ya karim...



Amin44

Wednesday, February 11, 2015

Hai la hai la 2015

Assalammualaikum w.b.t

Hai la hai la hu wa hu wa 2015 sudah.
Sebulan lebih sudah berlalu.

Berbagai wishlist sudah tersenarai baik pada diri sendiri mahupon mak ayah.

Pelbagai doa dan tuntutan usaha akan diadaptasikan untuk mengejar impian.

Saat doa pelengkap adalah oh Allah.Kau kabulkanlah seluruh permintaan ibu dan ayahku. Oh tuhan usah kau tahan aku kiranya mati itu yang terbaik untukku.dan perbaikkanlah hidup ku untuk matiku.

Pun begitu bunyinya sepotong doa.

Macam tak percaya bertahun sudah berlalu. Lagi tak mahu percaya sudah pon masuk tahun baru.

Antara book wish list yang korg patot baca adalah yang dibawah ni..

The great wife aisyah r.a (writer : Ahmad bin salim badawilan)
The great husband Muhammad s.a.w (writer : hasan bin ahmad hasan hamam)

Well. It a worth reading.

Cekkiout..

Lots of love,
Me

Wassalam.

Wednesday, January 28, 2015

Welcoming 2015

Ok.lOvE tHaT fLoWeRs.

Hehehe.

#short entry#
#semoga banyak perkara baik di hari2 mendatang#

Assalamualaikum..