Monday, May 27, 2013

ape perasaan stalk org.

assalammualaikum...

yezzah. 30min left before step out from this office.

menstalk org ni seronok rupanya.

padan la.abg..adik.. spupu2..teman rapat...
tak lupe admirer2 suke stalk  page org..

sedar x? kesahihan maklumat yg korg dapat tu belom nyata.

yep.lagi klu stalk wall ak..
mg byk double meaning rather than direct to the point.

well. i need privasi.
secretive wif purpose.

sekarang...*bru kjap ni...ak stalk org lak.
seronok la rupanya.
cume kepuasan tu takbermakna klu
kesahihan tu taknyata.
tapi apa aku heran.
im not that busybody punya org.
check2 cmtu je.
kalau aku jeles pon,
i pretend i dont.
klu ak da tahu...
diam2 suda..
igt.
aku penggerak.
bukan pencetus.
mungkin itu kelemahan aku.
dan mberi hikmah kpd pihak lain.

pepon..moga berbahagia...
dan cinta kalian hingga ke syurga.

kikikiki.
*soalan : are u stalk your exwaizack or your last time admirer?

*my answer : hohoho. shut up.syhhhhh..

okehla.wassalam

nota di tumit : tadi i took lunch about 30min.. since separating the greeny and main dish. wuwuwuwuuu

Sunday, May 26, 2013

hi.follow ur dream.

assalammualaikum...

before i gone for a sleep.
i read this book.
[refer the topic]
then, i smile alone..
laughing lonely..
my pleasure sebab beli buku ni..

ye la.sume org dah tido.feel lonely..
bg idea nk follow u in ur dream..

k la.sahabat
enjoy the pic..

disclamer since i share for show way tp follow my dream sooner or later.

wa akhiru dakwah hum anilham dulillah hirabbil alamin. tafaddal masy kurah.
illal liqak.
maassalammah.

gud nite dear:)

with thousand love,
me.and
myself.

Tuesday, May 21, 2013

pepatah menarik

assalammualaikum...
sedang aku memanaskan enjin pencarian google dengan
beberapa blog penulis bertitle "doktor" , "medic" dan "science"background...
aku temui beberapa pepatah menarik
antaranya


"a bird does not sing because it has an answer but it sings because it has a song" pepatah cina


i hear and i forget.i see and i remember.i do and i understand - confucius


dan
ada satu forum pula,
aku tersuka pada bait ini


"love is not about finding the right person, but creating a right relationship
its not about how much you have in the beginning
but how much love you build till the end"

rindu kat faezah!



sekian, wassalam

nota di tumit : sesiapa yang berminat menjadi sebahagian dari hidup seorang doktor , boleh la baca artikle ini..
dan ini juga...

lagi?


ini http://thoughtsofadoctorswife.blogspot.com/p/marriage-relationship.html

dan juga ini http://fromadoctorswife.blogspot.com/


hehe.semangat! ^^
"akhir kalam,kebahagiaan datang daripada terus membaca dan mengejar bulan"

apabila

assalammualaikum...

kata2 hikmah buat pemuda dan perempuan berhemah.

"apabila perempuan itu berkehendakan yang bernyawa lagi hidup hatinya, nescaya ia (perempuan itu) akan mendiamkan diri dan menundukkan pandangannya"

dan

"apabila pemuda itu meminang atas tingkah perempuan itu, maka tiadalah yg lebih beruntung melainkan terpelihara aib(maruah) dan iman kedua2 mereka"

wassalam.

Sunday, May 19, 2013

minat vs meminati

assalammualaikum...

hm.okeh.seperti tajuk...

zaman sekolah.
org tnye aku.. ade boipren.
jawabku.. hade.
Sape?
aku : em.ni keje2 aku ni la boipren aku.

haha. aku suke bz kn diri ikut kelab n persatuan. selain dari usaha skor dalam pelajaran ni..dan
mase tu aku kire aku ni golongan penggerak bukan pencetus.

maksud aku... abis keje or siapkan keje then balik hostel.xdenye sampai nak jadi pencetus berlepak2 kt cafe skola tu.

klu ade pon, teman org lain..bukan aku.kikikiki

bila masuk uni, sekali lagi org da xtnya sgt. tapi aku salu tnya diri sendiri.
kau ade boipren?
jawapan dalam ati aku : still same. aku suke ape yg aku buat blja.kelab.outdoor.

ini la care aku fokuskan diri dan keep positive to doin my task in uni.

sekarang org tnye aku.
dia : ko lom kawin lg kan?
xsempat jawab dia ckp ko memilih sgt ni..

dia jawab.dia tanya balik...ko tanak kawin?
aku : eh.nak kawin.cume "doktor" lom ade pree lg nk jumpe n bincang.

dia : owh.patot la. doktor upenye.

yep.

sekian dahulu. doktor..

wassalam.

nota ditumit : doktor, mari tlg selamatkan aku.

ni gamba org kawin n tunang terkini.
nanti aku update laen k ^^

Wednesday, May 15, 2013

guru-guru-guru

Assalammualaikum..

Dengan dingin di tangan, dan degup laju dihati..

"SELAMAT HARI GURU kepada SELURUH TENAGA yg BERJASA mendidik secara formal mahupon tidak formal"


Oleh kerana famili ade bberapa org background cikgu, makanya....
target setelah update ini, nak mesej la mereka-mereka.

Hihihi..

di zaman serba wujud ini... guru adalah satu penyelamat generasi.
pencentus inovasi...
dan paling penting, ia adalah dedikasi Ilahi agar umat memanjangkan manfaat insani..
ini ghuper recently GUPER... *Guru + Super
kalau org sibuk cakap, kerajaan kita banyak hired N17... aku rasa adalah SILAP.
Sebab paling banyak adalah GURU (D41+D27+Dblablabla..*etc)
mana taknye...
ade penah kome kire bape byk opis kerajaan dengan skolah..
ade penah kome pi analys ratio comparison N17/branch : Dblabla/skola
rasionalnya....
adalah graduan guru akan menambahkan lagi keadaan kepadatan guru di sektor2 ini.

Kadang aku doakan semoga ada guru yg mencebur bidang pendidikan + bisnes.
maksud aku...bukan cikgu yg pi skola pastu jual direct selling AVON...KAIN..KERONSANG...KUIH RAYA...
aku memaksudkan buat taska, private school, learning centre....
they come out with offer the vacancy by their own way..
nak tunggu kerajaan.. Aku pon lom dpt2.
Kalau perasan la, yang rajin collect soalan ramalan ni, company melayu ke cina?
Siapa yang explore the reference books..
atau come out with own book for student di Malaysia ni ye?

Namun, guru adalah ilmu hidup.buku berjalan!heee

Semoga Allah merahmati dan menyampaikan manfaat kalian :)



Apa-apa pon, aku heran...
heran... pagi2...ak dah membebel tentang bisnes pendidikan di pagi hari guru!
^^.hihi
namun, paling baik guru adalah yang ikhlas.
takguna bayar mahal-mahal, atau cikgu bisnes tiptop tapi tiada tulus,ikhlas dan integreti untuk pastikan anak bangsa maju.


"Dan tetaplah memberi peringatan, karena sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang yang beriman."

(Surah ADZ-DZAARIYAAT : 55)

sampai sini dahulu! ^^
Wassalam

Monday, May 06, 2013

dakwat : kekal

assalamualaikum..

okeh.
tahniah dan syabas atas kemenangan parti memasing.

title above refers. yep.
kenepa la dakwat kekal ni menjadi isu.
masa aku g mengundi semalam dapat la merasa..owh.inilah ink yg sibuk diheboh2kan semua putik jagung muda ini.. *putik jagung muda tu bahse org kampung cm ak..

haiii.anak muda....

...hari ini i go thru the newpaper..
Spesifikli Bharian.
then.. from page to page of PRU..
i could say..

1. tahniah..kepada malaysian.they got 80% went to contribute the election.. yup.that our millinium generation^^

2. i do my own simple estimation...

kalau harga dakwat tu RM5,000,000 (5juta)... devide by 12,633, 058 pengundi..

then only RM0.39 atau RM0.40 per person yg mengundi.

my QUESTION here.
does this ink as worth as your 40cent? aku tahu semua pernah guna pen samada di sekolah mahupon gune mse nk sign sijil nikah ari tu kn.. kn..hee

a pen ink?
why not a printer ink, mommy?
or maybe a stamppad ink, miss?

ya lorl.

for your information,
i was a procurement assistant before ... at a facility mngment company.
i do prepare all the purchase of stationery as well as all the chemical for cleaning etc..

then, i choose a pen ink as my simple example... most of all, u kn knew the pen price kan.

bising2 dakwat ilang la.
pernah tak pikior..tu dakwat pen je maybe. klu nak try, p beli satu batang pen..klu nak economic scale, beli yg rm60sen sebatang tu.conteng la jari korg..
mcm xbese lak conteng menconteng ni kn..

kpd yg lg fanatik tu, ko try la 3 jari direct dengan dakwat berbeza.

and all babling n nagging also all the condemnation is such a waste since the hypotesis of experiment mine n my mum,

"semakin cepat kamu cuci tgn kamu, semakin mudah ia luntur"

atau bahse pasau nye "makin lambat basoh, makin payah la ilangnye yop!"

sebenaunye, ak g mengundi dulu..then balik, amik mak g mengundi.yela.name die kt tempat len.lepas mak g mengundi, she need to wait for us sbb kotrg nk angkut dier direct g mydin kt area tu..

hehee.. makanya, jari den lebih bersih dari omaknya.

hihi.

ado jugak ckp yg digoncang tu, lg melokat.aduyai.. macam2.

pepon.. i stick with 40sen tu. korg memang marahkan 5juta kan.
penah pikir mane datang 5juta tu?

kalau nak kire people yg kne potong gaji tu, mungkin ade yg tak dapta mengundi yek?

owh..lg?
yg kne bayau cukai tol n saman AES ye?

emm.tapi kalau ikut umor, atas 21 kan?

and most of them , confirm2 la g mengundi ari tu cik adik abg. kalau 18thn, kne snap AES pon still ayah bayaukan.

pepon..sengaje aku update tg dakwat ni.bukan sebab ak backing sesiapa. cuma aku berpikir, kalau aku kerajaan. budget per person will come first rather than mem"khinzir" buta purchase for public use.

btw, kata2 berhikmah hari ini
" > sedikit org berakal (guna kpd kbaikn), > banyak ia berkata (sia).."

pepon, mohon manfaat.
sekian.wassalam:)

Wednesday, May 01, 2013

dah lama kan.

assalammualaikum..
selamat hari pekerja!

semoga kita bukan hamba dunia ye.

okeh.my short update lagi..
dah lama aku tengok org update.tunjuk buku2...
okeh..my last weekend..
hasil dari duit kerajaan kan..
sgt berguna..

i planned and bought for mine only two[2] as optimum.then others were the choosen one for each of my family.
i got for mom and dad..
for my sis.. also my youngest bro.
meanwhile, my bro was not interested in book things.so, i bought for her wife lor!
^^D

bertuah tau ade adik ipar n adik ug sanggup layaan kakaknye berjam2 di kedai buku.hehehee
nasib baik la xbwk parent, lau x cian diorg...

dan hari ini, ade bookfair kat pwtc.
again..! i went there with roomates.

cik zamni..she plan to search any references books for her sis.
while cik hana, she plan for searching her weeding things at there bunga reben. also singgah tempat kejenye itu..
hee.
me n myself? its bookfair right?!

yup.seriusli.
i should attend it.. try to entertain myself since i stuck with jobs and assignments dateline.

then..i bought my lil bro-to encourage biography comic of succeed physic nobel n the great name.(xpatot puji byk ni, they kan westpeep kan..)
mine only the economic solusi packega..in sha Allah.Allah kan mencukupkan..amin. ^^

okeh.noktah.. ini menjadi lebih menyeronokkan bila dapat tahu, kelas malam ni dibatalkan.hehe

got holo on my head jap.O:)
yela.minggu ni nak balik mengundi la katakan... fentig tu.fenting2..gaji.

di pwtc pula malangnya,  keadaan yg jem n crowded makes us have no feel to be there longer.
even worse, we all separated each other accidently. got lost.. with no credit.(tersayu kan..kan...)
then, we only could gather back at the surau in there.
lepas solat zohor, terus la ke next destination. . .

last but not least, we ate outaside! yep.. macam org mengidam dapat lak spegetti. apatah lagi gaji baru masuk hari ni.hahaa

*ade lg satu kupon rm50.. tp xgunakan lagi ni.camne ye...

here some pictures, untuk tatapan umum.

kata2 hikmah hari ini
"sesungguhnya aku merupakan utusan Allah kepadamu untuk menyampaikan Allah taala menyayangimu sebagaiman kamu menyayangi saudaramu keranaNya" (Riwayat Muslim) solusi no33, page 98

wassalam.sampai sini dahulu.

yang benar lg sebenar2nya,
"bersangat terima kasih ku ucapkan atas membawa kami jalan2"