Saturday, November 30, 2013

Cerita Pembuka Hujung Minggu

Assalamunalaikum w.b.t

"hai manusia, sesungguhnya telah datang kepadamu pelajaran dari tuhanmu dan penyembuh bagi penyakit2( yg berada) dalam dada"

Lalu
"dan kami juga turunkan AlQuran suatu penawar dan rahmat bagi org2 beriman"

Yang hemah mendidik pembaca AlQuran melalui madah2 halus dan melentur pemikiran tajam lagi jitu iman akhlaknya dengan

"Tuhan yg Maha Pemurah, bersemayam di atas singgahsana yang tinggi"(surah Taha, ayat5)

"KepadaNyalah terdapat perkataan2 yg baik" (surah AlFathir, ayat10)

"Tiada sesuatu pun yg serupa dgn Dia(AlQuran)" (surah Assyura,ayat 11)

"Dan mereka tidak dapat meliputi ilmuNya" (surah Taha,ayat110)

"Dan berbekallah sesungguhnya sebaik2 bekalan adalah taqwa"(AlBaqarah,ayat 197)

"Apabila kalian berbuat baik,sesungguhnya kebaikan itu untuk kalian (juga)" (Surah Al Ishak,ayat7)

Ok... Begitulah pembuka entry kali ini..
Begitu banyak kenduri kahwin telah aku diterima.Dollah, Along Jijah juga Mas Ayu.

Plan asal weken ini, nak shot for fullfill two from three invitations which is Dollah(jumaat-TTDI) and Mas Ayu (Ahad-Penang).Manakala kenduri Along Jijah (sabtu-Johor) tidak dapat dilunaskan. Due to issues, challenges and very unfortunately my payday is not coming yet... I manage to fullfill one of them and only. That was on friday nite..in other view its welcoming my weken with walimah. opkos la..as usual im the one who goin to pick Ayen and Mal (carpool strategy sejak dahulu kala).. Naseb baik sume bersungguh mengharung lrt untuk gather at the meeting station.. :)

Seronok dapat jumpa dan ber ladies outing. Hishhh... Dah jadi wanita berkerjaya sekarang ssh da nk jmpe2.. .trase mcm kejap je zaman diplomanian berlalu... :)

Setibanya di kenduri, ak kenalkan kt pembaca yg Dollah ni senior mase kitorg diplomanian manakala isteri nya Fana adalah coursemate diploma yang mana jodoh mereka, akhirnya Dollah dan Fana bermula masa degree di Shah Alam. Fana ni kecik comel dan mg sopan bdknye dr dulu sampai sekarang yang kini dah pon jadi bini org.^^

Kt kenduri, kitorg smpai awal namun akhirnya balik lewat kerna tggu taulan utk tlg kirimkan hadiah mas ayu yg ak xdpt dtg.. Heheee...*xkesah la wlpn lepak lame dlm kete...

Heheee....itu lah hujung minggu kali ni. Bukan ape, kesian nk menulis...wlpn xd cerita best damdamdum tp still nak bercerita....

Cume bila tgk fb, ade a few kenduri lain which is kawan sekolah (nina and yana)...wlpn xdijmpot ak tetap wish korg sume yg jmpot and xjmpot semoga korg mudah dan dirahmati Allah meneruskan cinta hingga ke syurga ye!

Aminnnnnn..

Gamba pulak
1. Gamba masing2 bersiap : lady in the making org ckp. . . Hihihi

2. Gamba pengantin : Dolah dan Fana- Barakallah hu lakuma wanjamma a' bainakuma fi khairi

K la..Sampai ketemu lagi...
*tbe2 lak terase nak nyanyi sampai ketemu, ku doakan sejahtera di hatimu...kehkehkeh

Nota di tumit : Tgk gamba pengantin2...ak terseedar, tema kaler ak dah ade org amik!!huhuhu...ala.acanne ni.....*guling2 jap

Tuesday, November 26, 2013

Sambgn itu Rare...

Assalamualaikum....

“Agama itu adalah nasihat , Kami bertanya : Untuk Siapa ?, Beliau bersabda : Untuk Allah, Kitab-Nya, Rasul-Nya, para pemimpin umat Islam, dan bagi seluruh kaum muslim” [Muslim no. 55]





Okeh.. sambungan cerita offer pengapit..
HEHE...
With mode STANDBY...ak igtkn la si pengantin ini g cari sepupu ke adik2 pengantin jadi pengapit.
Wei.. g kenduri...
Nak jadi tetamu.
Bole Makan2...
Bole Borak2...
Bole Tengok2 org...
Tengok2 acara...hehee

haaa..betol2...... camtuh la...

Klu jadi pengapit, alahai...
kne kluar feminisme kejap.
klu majlis geng pempoan, tak pe la
da bese cover cun.
hahaa

Pepon pada hari kejadian, tgk si besties ak tak cari ak balik or even msg ak langsung, ak consider la..
That VACANT were HIRED.
Ntah sesape ntah.ade le tu..
so, SELAMAATTTTTT satu cerite!!:)



well, ak mg gi kndri ni ngan mak kan.
tu pon die suh g awal, sebab die pon nak jumpe geng2 kat sane.
ak ckp la kt mak, "besties ckp kul 1315-1330 bersanding and lalu bawah pedang.
emm...
Kte target g makan n nk tgk diorg berarak je kan?."

 “…mereka yang beriman dan beramal soleh, berpesan-pesan dengan kebenaran, dan berpesan-pesan dengan kesabaran.” [Al-Asr : 1-3]

hakikatnya, geng2 mak ak mestila mak kengkawan ak gak..
ebselutli,
ak segan la...
belom pikir tang peluru2 soalan yang dari pelbagai sudut tak dijangka ditambah perangkap samar lagi...


“Tidaklah hambaKu mendekatiKu dengan suatu pekerjaan yang lebih Aku sukai daripada dia mengerjakan apa yang Aku telah fardhukan ke atasnya. Dan sentiasalah hambaKu mendekatkan dirinya kepadaKu dengan melakukan yang sunat sehingga Aku cinta kepadanya. Ketika Aku mencintainya, Aku akan menjadi pendengarannya yang ia mendengar dengannya, menjadi penglihatannya yang ia melihat dengannya, menjadi tangannya yang ia bergerak dengannya dan menjadi kakinya yang ia berjalan dengannya. Dan sesungguhnya, jika ia meminta kepadaKu, niscaya Aku berikan kepadanya; Dan sesungguhnya, jika ia memohon perlindungan kepadaKu niscaya Aku berikan perlindungan kepadanya.” (HR Bukhari no.6142)

nasib baik, Tuhan jadikan kebiasaan wanita itu siap nye lambat.
maka,  gerak geri ak melewati dari detik normal camne ak bersiap.
hehehee...
my mum  ^^

masa kenduri ni, jumpa la kawan2 sekolah rendah dedulu.
ak tak jumpe bdk2 laki len.
few sgt rase.
bdk pempuan pon tade la sgt..
yang ade, yg ak bese jumpe.

hmmm!ehemm
ak jarang puji org.
                    
                                                      where is im about.


ni nak puji "kawan ak ade yg dah ensem!"
hahaha.
*rupanya i got my lady eyes back.*gelak guling2
*teringat besties yang pernah suh ak tackle mamat ni

a good mirror to see each day.haha


takpe la.
with my pro praktis,
 i cant risk my friendship..sebab i dont bear to lost a good friend and love at the same time.
so, hope he dont get close and try to be friend with me. if he dare, i take back that praise about him.
...hehee..


Avoid even this cute awkward from appear!

yang pempuan, sume da kawin dan dah beranak pinak.
opkos la..
nembam2 anak diorg..
=)

yep.we are getting old, friend!

k la.. sampai situ.
nak tgk gamba?
okeh...
barakallah hu lakuma jamma a'baina kuma fi khair.
apis n dayah=)
sakinah-mawaddah-walrahmah
sila bercepat2 beranak pinak pulak ye...



nota di tumit :
first time tgk uniform background lalu bwh pedang.sebelom ni, penah tgk bdk ex-palapes je..hee.
pelik nye.. mereka ni cerah2 plak mukenye kan...lantak la ko.maskulin agaknye. hahaha...
*tajuk rare tu taksama content die.




Wassalam

Tuesday, November 19, 2013

Rare-all about rare.rare.rare

Salam.

Baru2 ni asik nampak perkataan "rare".
Buat ak pon nak gunakan ia juga.
Hehe..

Setelah seberapa lama ini, macam2 perkara berlaku.
Semester yg memerlukan energy tambahan.
Kerjaya juga tak cangkung mengikut rentak ku.
Yang "rare"nye, aku mulai cangkung.
*peluh mendingini hati ini

Ujian yang Allah berikan bukanlah untuk melemahkan hambaNya.
Entah kenapa sekarang aku semakin awal tidurnya.
Balik kelas.
Bersihkan diri.
Solat Isyak.
Makan (klu nak makan)
Tido.

Bak kata mak ak- tido awal tanda2 penuaan.

Namun ak juga sedar bahawasanya, subuh semakin awal.

Seawal 5.40 pagi.
Bagi yang bangun tahajud, bangun pukul 5.00pagi pon terasa berkejaran.

Namun bila direnung kembali, ak yang berkelana seketika di bumi bandung.
Subuh mereka lebih awal..pkul 4-- wei..
Manakalanya, isyak mereka pukul6-- wei...

Perbezaan waktu sejam sahaja. Klu kt malaysia pukul 5, mereka baru pukul 4.
Bayangkan bila malaysian gi sana.
Adapt tak mereka(malaysian) ini untuk bangun awal dua jam bagi subuh ini. *2jam itu=perbezaan waktu sejam + lewat bangun pon dah hampir sejam*

Namun kelebihan ke atas rakyat marhean bandung ialah mereka tidak cangkung dengan tidur yang seketika sebelum memulakan hari yang baru. Mungkin ini juga yang buatkan rakyat kita leka dibuai dan lewat merebut peluang hari barunya.Omputih said "the early birds get more worms"

Ok.stop.itu mukadimah entry ni.

Rare lagi bila... bila....

Bila bff ak(lelaki) meminta ak jadi pengapit perempuan a.k.a bini die. Its a honour as im girl too.cume dibandingkan my boyhood..its still a "rare"!!

Haha..

Rare gak bila few hours before my bff ask dis... ak telah pon ditawarkan satu lagi undangan pengapit perempuan utk wedding exhousemate.tapi next year la.
Emmm.pengapit.pengapit.pengapit. I feel that rare.
Adorable?
Memorable?

Dis is seriously
"Rare" dude.

Becoming december.
My dairy schedule would be tight.
Most of weekends have own weeding invitation.

I also comes with a few rare requests.
1. Find me a partner who will ask and push me to done my thesis etc.
2. I want to join archery class.please find me one.
3. Rarely i hope the groommaid is handsome one although i dont made decision with fullheart to be her/his bridemaid.

Ok.that all about rare.

Sekian. Ini style rare ak(buat masa ini).terima kasih.

Nota di tumit : sedekahkan Alfatihah kepada Ahmad Ammar Ahmad Azam.His video spreading very wide and touch my feeling too sebab mautlah yg lebih dekat bagi setiap benda hidup.

Tuesday, November 12, 2013

Nikmat Sehat adalah ujian

Assalammualaikum w.b.t

Sepanjang hidup, alhmadulillah usia kita ditambah(dipanjang2kan)
Namun disebalik usia ini, ada satu nikmat.
Nikmat sihat yang selalu kita remehkan.
Sehat yang selalu kita raikan dengan kalimah Alhamdulillah.
Bila kita diuji akan nikmat demam, hilang kecerdasan mahupon mungkin hari lembik... Kita sedar akan nikmatnya sihat itu.

Kecintaan kita terhadap nikmat sihat di samping kawalan gula, kolestrol juga lemak membuatkan kita lupa.leka.
Sebenarnya nikmat sihat ini juga satu ujian nikmat.
Allah meneliti kita di saat senang kita.
Di mana apakah kita bingkas bangun tahajud.
Bagaimanakah kita melaksanakan subuh kita.
Apakah nilai rehat seorang yang berfikir akan Tuhan nya.
Siapakah yang terpilih mendapat rahmat dan menerima hidayah nya.

Nikmat sehat inilah peluang.
Peluang yg selalu membuatkan si alim ulamak tak lelah bertahmid kepada Allah.
Peluang ini jugalah yang menjadikan rohani seorang berjiwa besar menjadi satu sistem imun.
Pertahanan yang mana memberikan tahap kebergantungan terhadap rahmat Allah bukanlah olahan atau jamahan pelbagai jenis ubatan. Sunnah nabi yang membuatkan mereka ini terjamin sistem pencernaan maka selaraslah paras iman tanpa dukacita.

Sihat...
Kau mendukacitakan saat ziarah sang jasad melawat nazak.
Sihat kau menggembirakan kala
kau membantu jasad lain  terbaring kaku
Sihat...
Kau bagai satu rantai
Kuasa yang menghanyutkan jiwa leka nafsu
Gam yang sukar memisahkan alpa dan buaian menggoncang masa lalu
Sihat
Umpama duri dalam daging
Umpama telur di hujung tanduk
Umpama mimipi dalam mimpi
Umpama mata pedang diacu ke leher.

Sihat..
Hargamu bukan semurah itu.
Menjagamu bukan seladang kambing.
Menghayati mu juga melawan arus sakitku.
Maka dengan kamu,
Para sahabat Nabi malah Nabi sendiri
Berjuang memelihara amanah Allah.
Terhadap jasad ini,
Terhadap jasad lain,
Terhadap ruh ini,
Juga terpelihara buat ruh lain.
Moga aku juga senang memelihara kamu.

Semoga dengan sihat, akan ku dpt melaksanakan amanah Allah terhadapku. Dpt membela amalku ke syurgaMu.Dpt melengkapkan impian aku sebagai salah satu hamba solehahmu.Dpt menyempurnakan tanggungjawabku terhadap manusia lain.Amin

Sekian.

Notes : Hari terakhir amik ubat. Semoga kebergantungan ak sihat hanya pada Allah. Kerna ak takut ubat menjadi rujukan penawar no 1 berbanding rujukan utama ku Allah yang satu.

Thursday, November 07, 2013

Meteor Garden

http://www.youtube.com/watch?v=RT3VcIeQxgQ&feature=youtube_gdata_player

Teringat zaman sekolah form 1 ke form 2, semua org duk minat meteor garden.

Tapi itu la.. Lagu ni melekat dalam kepala ak sampai sekarang.walaupon ak xpenab tgk cerite die tapi hanya selalu dengar si tika nyanyi tang korus die....

I google.opsss..it was 2001 drama series....:)