Skip to main content

my 1st time away from family

Assalamualaikum w.b.t...

topic above refered.
it been held more than 2+years ago, i bet it was pak itam's wedding.a week before his marriage, pak itam came to our house and met dad. when he about to make a leave, he offered me to follow him to johor. i dont ever know how far is johor from our house but it seem so far away. masa tu ak baru 5 atau 4 tahun... tapi ayah kasik aku ikot.. see!... dari kecik diajar buat kputusan sendiri. ak pon pegi la ikot balik johor....

setibanya di johor, perghhh.. memang jaoh. tapi da taleh nangis.. ayah dan mak sume akan dtg minggu seterus nya which means ak berjauhan dgn keluarga terchinta selama lebih 3hari...

di johor, tak tahu nak buat ape. tak leh main tanah, tak leh panjat memanjat... bole carik uban atok laki je yg ak bole igt.rumah atok sgt kemas dan tak selerak k.

bila tengok tb, ak tak paham. joho kan ariel tinggi2 utk dpt siaran indon n singapore.. masa tu ak memang kompius n betol tak paham bahasa.. so, confirm tido atau tutup tv sepanjang di sana.ada tak de, keluar rumah setiap kalibkapal terbang lalu, sebab terasa besarnye kapal terbang....

satu malam, ak dpt igt atok laki kejut atok pempuan. katanya "mah, mah... budak ni demam panas ni".. well sepanjang ak kat sne, ak tido diapit atok laki n pempuan..

memang ak demam yg teruk.. siap cirit.. sorang atok tukarkn baju, sorang lagi bersihkan katil dan letak towel basah kat kepala.

seee!penangan jauh dari famili dan masalah bahasa ak.

rasanya semenjak peristiwa tu, mak dan ayah berani lepaskan ak gi memana kem ke lawatan..

dan atok.. jasa mu dikenang.

kini,
atok laki dah meninggal.tinggal atok pempuan...

dan atok pempuan dilaporkan kategori tak sehat.

its a hard time for us.
feel down and very sorry to her.
die dah tua, doctor do this and thats to get her better.

ak doakan atok terchinta ini kembali sehat wal afiat dan dipermudahkan urusan dunia akhirat. amin

#nota bontot : memory yg still melekat depan je lagu "papa bolo2, mama bolo2 je..."atok kene sehat k...nk kn tengok kite kawin n grad!

Comments

Popular posts from this blog

HM menyingai

Assalammualaikum dan sari berita di belog ini...

Alhamdulillah... seperti  tajuk hari ini... pasti hadek2, hakak2 dan habang2 tertanya2...
bagaimanakah wajah harimau menyingai?



Buat pengetahuan anda yang bukan layan bola malaya, malam tadi kita telah bertemu pasukan thai...okeh...hee...

squad Harimau Malaya.. Tahniah dan Syabas, anda punya taring semakin menyingai sudah.
pagi ni sepanjang perjalanan nak g keje, radio HOT fm telah membincangkan dan meminta komen2 dari pemain kita. Ada juga komen2 dari pendengar setia pasukan negara.



komen saya?
Permainan itu bagus kalau kita konsisten menyerang berbanding bertahan.
Sebab Malaysia ni macam da terlalu familiar dengan permainan BERTAHAN dan TEMBUS..
hadoi.. kalau tembus di pihak lawan, tiada hal.ini tembus di gawang sendiri...
Setiap kali rentak permainan menjadi dari MENYERANG kepada BERTAHAN, setiap kali itu la aku rasa tak selesa.

bukan apa, walaupun kita sudah mendahului dengan 1 gol dari Abe Mat Yo.... tapi pertukaran rentak permainan itu…

Ogos dan aku.

Assalammualaikum...Kali ni cerita ogos..
Aku sepatotnya lahir bulan ogos.
Tapi da ditakdirkan keluar awal..so, ak keluarlah awl.
Selalu ak bear in mind...bahawasanya aku..dilahirkan lebih awal supaya aku dikembalikan dengan lebih awal.Yep.itu la modal aku.
Untuk ak kuat suatu ketika dulu.
Jadi aku tak lengah2 untuk penuhi ruang hati ruang masa dan waktu dgn perkara2 yang aku rasa bole la dikire manfaat...time ak berlagha, tu jgn ikot ye keng kawan.Bila ak da besar ni...
Aku tahu kehidupan ak ni banyak la gak dipengaruhi dengan bdk bulan ogos.
Which are :
1.kawan tadika up til lain2 sekola stil contact. Namanya intan.walaupon kesukaran melepak bersama, die cube la elak missunderstand ak...dan die agk firm nk kawan ngan ak. Die penah silap sebab ajak ak MLM..ak nye marah pon bertahun.tp ak still anggap die kawan ak...dan ak harap die bangga ade kawan macam ak dan xnyesal la jumpe org yg hanya ak macam ak.die dlm uniform skola die lg kemas dr ak...2.kawan mase skola rendah up till now…

i need activity then i create one.

assalammualaikum.w.b.tseriusli i need activity since this is my first year i graduate from any class.
well.
i such bussy lover.
i bet maybe im miss bee.bee an insect.
or bee is only kindda flies that such.bussy.
bussy.
bussy.
personal
and personally
systematic.ya.
home or office.
i really mean for the both place.here in yongpeng,
i got to many workaholic teammate.
there is my family away.
gimme kidda homesick.
and they push me to find a love in here.go to him.approach.get married and built family...but i just dont accept rejection.i dont know what is approach.how was a love desrcibe you there best except a commitment.love the commitment and just dont know who like or admire me in here.i found im not adorable one too.i have too many weakest point.myskin is not flawless.im not too strong.would him love me the same of me.while without their consent
im get into my cave. wherebout here..i just create my own activity
and fairy tales.
the fairy tales start with create a good memoriea among …