Sunday, October 12, 2014

my 1st time away from family

Assalamualaikum w.b.t...

topic above refered.
it been held more than 2+years ago, i bet it was pak itam's wedding.a week before his marriage, pak itam came to our house and met dad. when he about to make a leave, he offered me to follow him to johor. i dont ever know how far is johor from our house but it seem so far away. masa tu ak baru 5 atau 4 tahun... tapi ayah kasik aku ikot.. see!... dari kecik diajar buat kputusan sendiri. ak pon pegi la ikot balik johor....

setibanya di johor, perghhh.. memang jaoh. tapi da taleh nangis.. ayah dan mak sume akan dtg minggu seterus nya which means ak berjauhan dgn keluarga terchinta selama lebih 3hari...

di johor, tak tahu nak buat ape. tak leh main tanah, tak leh panjat memanjat... bole carik uban atok laki je yg ak bole igt.rumah atok sgt kemas dan tak selerak k.

bila tengok tb, ak tak paham. joho kan ariel tinggi2 utk dpt siaran indon n singapore.. masa tu ak memang kompius n betol tak paham bahasa.. so, confirm tido atau tutup tv sepanjang di sana.ada tak de, keluar rumah setiap kalibkapal terbang lalu, sebab terasa besarnye kapal terbang....

satu malam, ak dpt igt atok laki kejut atok pempuan. katanya "mah, mah... budak ni demam panas ni".. well sepanjang ak kat sne, ak tido diapit atok laki n pempuan..

memang ak demam yg teruk.. siap cirit.. sorang atok tukarkn baju, sorang lagi bersihkan katil dan letak towel basah kat kepala.

seee!penangan jauh dari famili dan masalah bahasa ak.

rasanya semenjak peristiwa tu, mak dan ayah berani lepaskan ak gi memana kem ke lawatan..

dan atok.. jasa mu dikenang.

kini,
atok laki dah meninggal.tinggal atok pempuan...

dan atok pempuan dilaporkan kategori tak sehat.

its a hard time for us.
feel down and very sorry to her.
die dah tua, doctor do this and thats to get her better.

ak doakan atok terchinta ini kembali sehat wal afiat dan dipermudahkan urusan dunia akhirat. amin

#nota bontot : memory yg still melekat depan je lagu "papa bolo2, mama bolo2 je..."atok kene sehat k...nk kn tengok kite kawin n grad!

No comments:

Post a Comment

(66;) : " singgah bersila, senyum terukir,
follow la kita, komen secangkir..."

(66D) : "berbalas komen berpimpin tangan,
mekasih lah sudi di sini kita berhubungan...;"