Skip to main content

A kuasa dua

Assalammualaikum...

Kuasa berganda. itu sebenarnya adalah doa.

ok tajuk tu.. dari bentuk hidup, Aku membayangkan aku sebagai AA iaitu Nama Aku (my alphabate n dad) dan dia.. Huruf nama nya dan ayahnya.

Hmm... masa zaman kegemilangan di darjah 5-6 cmtu..cikgu selalu cakap..
yang Khalil cari Khalilah..
yang Nabil cari Nabilah..
Dan Syahid cari Syahidah...while Aqil get that Aqilah..

masa tu aku pon berharap she could give some idea name since my name is no relate to such a man name.

and she dont do ever do that.

ok.done.itu my childish then get into secondary i got too busy without recall memory to searching that the only man for me.

"hari ini aku sedar..i even got one!haha.
ada masa pulak terpikir tang ni kan.but he was passed by without i am really to let go him. "

sebenarnya kebelakangan ini, kesibukan membuat aku di dunia sendiri...sampai mimpi2 la otak ni x habis2 memerah keringat.

apapun my update is about " setiap hamba Muslim yg mendoakan saudaranya pada ketika saudaranya itu tiada (tanpa pengetahuannya), maka malaikat akan berkata "semoga kamu juga mendapat seumpama (doa) itu"- hadith riwayat muslim

lalu aku titipkan doa kepada ia.inshaAllah.
akan lebih selalu besarkan skop mendoa selepas ini.

doa ini kadang bagus dispesifikkan (spesifikkan doa apa dan siapa) namun dalam mencari spesifik kadang ia menjadi menyempitkan.
doa bagaikan rahmat..rahmat Allah maha luas apalah salahnya tidak disempitkan penerimanya. insha allah.
di sebalik itu jua menyempitkan kepada nama individu juga perlu dititipberatkan..contoh mudah memohon si berkenaan menerima hidayah Allah misalnya.

.ok.mari bersangka baik pula..
tiada doa yang tidak diaminkan malaikat melainkan doa dalam kebaikan.

manusia+akal+ilmu = amal(akhlak) terbaik.

kenapa akhlak ya bukan?
amal memang bermula dengan akhlak, sayang.
macam hari2 kita sampaikan salam kepada orang.macam kita yang mulakan senyum dekat orang..itu tanda kita didik akhlak kita dahulu..
menjadi pemula bermula dari diri sendiri..

banyak perkara di dunia ini, pernah tak cuba kita senaraikan apa perkara terbaik yg pernah kita lakukan dalam menghargai manusia lain di sisi kita.

adakah cukup dengan doa.
ya.doa tidak mencukupi tanpa usaha.
maksud usaha di sini sejauh mana kita menjadi contoh yang baik di kalangan sahabat2 kita malah apakah diri kita sebagai muslim sebenar bila kita dikelilingi musuh Allah..

memandang musuh bagai cinta pertama.
menjamin musuh kembali ke syurga.
Allah hu rabbi.berikan kami hikmah dan akhlak yg baik untuk membolehkan kami ke syurgamu. bawalah sahabat dan manusia2 ini ke arah jalan redha mu.jauhikan kami dari gundah gelana, keluh resah, hasad dengki dan jahil nikmat di dunia ini.

doa itu bagaikan ketukan pahat kepada tukulnya.
doa juga bagaikan ketukan di pintu rahmatnya.
doa itu penghubung antara dua jiwa.
doa pon mampu menjamin ke syurga.
manakan tidak ada satu doa di aminkan malaikat bersama dua makna (makna pertama kpd nama dalam doa, makna kedua kepada penama yang mendoakan)
dan.. selagi kita berdoa padanya.selagi itu jualah kita sedang menjana satu kekuatan ukhwah fil lah abadan abada sebenarnya kan ustazah.

semoga Allah merahmati kita semua dan memberi kemenangan di dunia jua akhirat. bersangka baik.positif selalu..insha Allah.

amin..
sekian.

*nota di tumit : hidupkan dalaman insan..")

wassalam..

Comments

Popular posts from this blog

i need activity then i create one.

assalammualaikum.w.b.tseriusli i need activity since this is my first year i graduate from any class.
well.
i such bussy lover.
i bet maybe im miss bee.bee an insect.
or bee is only kindda flies that such.bussy.
bussy.
bussy.
personal
and personally
systematic.ya.
home or office.
i really mean for the both place.here in yongpeng,
i got to many workaholic teammate.
there is my family away.
gimme kidda homesick.
and they push me to find a love in here.go to him.approach.get married and built family...but i just dont accept rejection.i dont know what is approach.how was a love desrcibe you there best except a commitment.love the commitment and just dont know who like or admire me in here.i found im not adorable one too.i have too many weakest point.myskin is not flawless.im not too strong.would him love me the same of me.while without their consent
im get into my cave. wherebout here..i just create my own activity
and fairy tales.
the fairy tales start with create a good memoriea among …

Ogos dan aku.

Assalammualaikum...Kali ni cerita ogos..
Aku sepatotnya lahir bulan ogos.
Tapi da ditakdirkan keluar awal..so, ak keluarlah awl.
Selalu ak bear in mind...bahawasanya aku..dilahirkan lebih awal supaya aku dikembalikan dengan lebih awal.Yep.itu la modal aku.
Untuk ak kuat suatu ketika dulu.
Jadi aku tak lengah2 untuk penuhi ruang hati ruang masa dan waktu dgn perkara2 yang aku rasa bole la dikire manfaat...time ak berlagha, tu jgn ikot ye keng kawan.Bila ak da besar ni...
Aku tahu kehidupan ak ni banyak la gak dipengaruhi dengan bdk bulan ogos.
Which are :
1.kawan tadika up til lain2 sekola stil contact. Namanya intan.walaupon kesukaran melepak bersama, die cube la elak missunderstand ak...dan die agk firm nk kawan ngan ak. Die penah silap sebab ajak ak MLM..ak nye marah pon bertahun.tp ak still anggap die kawan ak...dan ak harap die bangga ade kawan macam ak dan xnyesal la jumpe org yg hanya ak macam ak.die dlm uniform skola die lg kemas dr ak...2.kawan mase skola rendah up till now…

2016 heading to 2017

2016..
sorotan 2016..
terlalu pantas berlalu..
tak sempat nak review mungkin.
pepon about 9 minit before 2017.
the up coming future comes with prosperity.
and for sure, every person shall be pray
2017.please do better for us.


hujung tahun dgn handphone yang rosak.
pakai phone ayah temporary.

mengharap ada peluang bonus
untuk telefon baru..
insha Allah.
amin.