Thursday, April 11, 2013

A kuasa dua

Assalammualaikum...

Kuasa berganda. itu sebenarnya adalah doa.

ok tajuk tu.. dari bentuk hidup, Aku membayangkan aku sebagai AA iaitu Nama Aku (my alphabate n dad) dan dia.. Huruf nama nya dan ayahnya.

Hmm... masa zaman kegemilangan di darjah 5-6 cmtu..cikgu selalu cakap..
yang Khalil cari Khalilah..
yang Nabil cari Nabilah..
Dan Syahid cari Syahidah...while Aqil get that Aqilah..

masa tu aku pon berharap she could give some idea name since my name is no relate to such a man name.

and she dont do ever do that.

ok.done.itu my childish then get into secondary i got too busy without recall memory to searching that the only man for me.

"hari ini aku sedar..i even got one!haha.
ada masa pulak terpikir tang ni kan.but he was passed by without i am really to let go him. "

sebenarnya kebelakangan ini, kesibukan membuat aku di dunia sendiri...sampai mimpi2 la otak ni x habis2 memerah keringat.

apapun my update is about " setiap hamba Muslim yg mendoakan saudaranya pada ketika saudaranya itu tiada (tanpa pengetahuannya), maka malaikat akan berkata "semoga kamu juga mendapat seumpama (doa) itu"- hadith riwayat muslim

lalu aku titipkan doa kepada ia.inshaAllah.
akan lebih selalu besarkan skop mendoa selepas ini.

doa ini kadang bagus dispesifikkan (spesifikkan doa apa dan siapa) namun dalam mencari spesifik kadang ia menjadi menyempitkan.
doa bagaikan rahmat..rahmat Allah maha luas apalah salahnya tidak disempitkan penerimanya. insha allah.
di sebalik itu jua menyempitkan kepada nama individu juga perlu dititipberatkan..contoh mudah memohon si berkenaan menerima hidayah Allah misalnya.

.ok.mari bersangka baik pula..
tiada doa yang tidak diaminkan malaikat melainkan doa dalam kebaikan.

manusia+akal+ilmu = amal(akhlak) terbaik.

kenapa akhlak ya bukan?
amal memang bermula dengan akhlak, sayang.
macam hari2 kita sampaikan salam kepada orang.macam kita yang mulakan senyum dekat orang..itu tanda kita didik akhlak kita dahulu..
menjadi pemula bermula dari diri sendiri..

banyak perkara di dunia ini, pernah tak cuba kita senaraikan apa perkara terbaik yg pernah kita lakukan dalam menghargai manusia lain di sisi kita.

adakah cukup dengan doa.
ya.doa tidak mencukupi tanpa usaha.
maksud usaha di sini sejauh mana kita menjadi contoh yang baik di kalangan sahabat2 kita malah apakah diri kita sebagai muslim sebenar bila kita dikelilingi musuh Allah..

memandang musuh bagai cinta pertama.
menjamin musuh kembali ke syurga.
Allah hu rabbi.berikan kami hikmah dan akhlak yg baik untuk membolehkan kami ke syurgamu. bawalah sahabat dan manusia2 ini ke arah jalan redha mu.jauhikan kami dari gundah gelana, keluh resah, hasad dengki dan jahil nikmat di dunia ini.

doa itu bagaikan ketukan pahat kepada tukulnya.
doa juga bagaikan ketukan di pintu rahmatnya.
doa itu penghubung antara dua jiwa.
doa pon mampu menjamin ke syurga.
manakan tidak ada satu doa di aminkan malaikat bersama dua makna (makna pertama kpd nama dalam doa, makna kedua kepada penama yang mendoakan)
dan.. selagi kita berdoa padanya.selagi itu jualah kita sedang menjana satu kekuatan ukhwah fil lah abadan abada sebenarnya kan ustazah.

semoga Allah merahmati kita semua dan memberi kemenangan di dunia jua akhirat. bersangka baik.positif selalu..insha Allah.

amin..
sekian.

*nota di tumit : hidupkan dalaman insan..")

wassalam..

No comments:

Post a Comment

(66;) : " singgah bersila, senyum terukir,
follow la kita, komen secangkir..."

(66D) : "berbalas komen berpimpin tangan,
mekasih lah sudi di sini kita berhubungan...;"