Skip to main content

dakwat : kekal

assalamualaikum..

okeh.
tahniah dan syabas atas kemenangan parti memasing.

title above refers. yep.
kenepa la dakwat kekal ni menjadi isu.
masa aku g mengundi semalam dapat la merasa..owh.inilah ink yg sibuk diheboh2kan semua putik jagung muda ini.. *putik jagung muda tu bahse org kampung cm ak..

haiii.anak muda....

...hari ini i go thru the newpaper..
Spesifikli Bharian.
then.. from page to page of PRU..
i could say..

1. tahniah..kepada malaysian.they got 80% went to contribute the election.. yup.that our millinium generation^^

2. i do my own simple estimation...

kalau harga dakwat tu RM5,000,000 (5juta)... devide by 12,633, 058 pengundi..

then only RM0.39 atau RM0.40 per person yg mengundi.

my QUESTION here.
does this ink as worth as your 40cent? aku tahu semua pernah guna pen samada di sekolah mahupon gune mse nk sign sijil nikah ari tu kn.. kn..hee

a pen ink?
why not a printer ink, mommy?
or maybe a stamppad ink, miss?

ya lorl.

for your information,
i was a procurement assistant before ... at a facility mngment company.
i do prepare all the purchase of stationery as well as all the chemical for cleaning etc..

then, i choose a pen ink as my simple example... most of all, u kn knew the pen price kan.

bising2 dakwat ilang la.
pernah tak pikior..tu dakwat pen je maybe. klu nak try, p beli satu batang pen..klu nak economic scale, beli yg rm60sen sebatang tu.conteng la jari korg..
mcm xbese lak conteng menconteng ni kn..

kpd yg lg fanatik tu, ko try la 3 jari direct dengan dakwat berbeza.

and all babling n nagging also all the condemnation is such a waste since the hypotesis of experiment mine n my mum,

"semakin cepat kamu cuci tgn kamu, semakin mudah ia luntur"

atau bahse pasau nye "makin lambat basoh, makin payah la ilangnye yop!"

sebenaunye, ak g mengundi dulu..then balik, amik mak g mengundi.yela.name die kt tempat len.lepas mak g mengundi, she need to wait for us sbb kotrg nk angkut dier direct g mydin kt area tu..

hehee.. makanya, jari den lebih bersih dari omaknya.

hihi.

ado jugak ckp yg digoncang tu, lg melokat.aduyai.. macam2.

pepon.. i stick with 40sen tu. korg memang marahkan 5juta kan.
penah pikir mane datang 5juta tu?

kalau nak kire people yg kne potong gaji tu, mungkin ade yg tak dapta mengundi yek?

owh..lg?
yg kne bayau cukai tol n saman AES ye?

emm.tapi kalau ikut umor, atas 21 kan?

and most of them , confirm2 la g mengundi ari tu cik adik abg. kalau 18thn, kne snap AES pon still ayah bayaukan.

pepon..sengaje aku update tg dakwat ni.bukan sebab ak backing sesiapa. cuma aku berpikir, kalau aku kerajaan. budget per person will come first rather than mem"khinzir" buta purchase for public use.

btw, kata2 berhikmah hari ini
" > sedikit org berakal (guna kpd kbaikn), > banyak ia berkata (sia).."

pepon, mohon manfaat.
sekian.wassalam:)

Comments

  1. tu dia bila qs kuar quotation..hehe..

    ReplyDelete
  2. tula qs..bila dengaq tg duit ni, dy jd geram... nk kire memanjg..*lg baguih klu xtggl Quran Sunnab bile bab mngire ni.hihik

    ReplyDelete

Post a Comment

(66;) : " singgah bersila, senyum terukir,
follow la kita, komen secangkir..."

(66D) : "berbalas komen berpimpin tangan,
mekasih lah sudi di sini kita berhubungan...;"

Popular posts from this blog

HM menyingai

Assalammualaikum dan sari berita di belog ini...

Alhamdulillah... seperti  tajuk hari ini... pasti hadek2, hakak2 dan habang2 tertanya2...
bagaimanakah wajah harimau menyingai?



Buat pengetahuan anda yang bukan layan bola malaya, malam tadi kita telah bertemu pasukan thai...okeh...hee...

squad Harimau Malaya.. Tahniah dan Syabas, anda punya taring semakin menyingai sudah.
pagi ni sepanjang perjalanan nak g keje, radio HOT fm telah membincangkan dan meminta komen2 dari pemain kita. Ada juga komen2 dari pendengar setia pasukan negara.



komen saya?
Permainan itu bagus kalau kita konsisten menyerang berbanding bertahan.
Sebab Malaysia ni macam da terlalu familiar dengan permainan BERTAHAN dan TEMBUS..
hadoi.. kalau tembus di pihak lawan, tiada hal.ini tembus di gawang sendiri...
Setiap kali rentak permainan menjadi dari MENYERANG kepada BERTAHAN, setiap kali itu la aku rasa tak selesa.

bukan apa, walaupun kita sudah mendahului dengan 1 gol dari Abe Mat Yo.... tapi pertukaran rentak permainan itu…

Ogos dan aku.

Assalammualaikum...Kali ni cerita ogos..
Aku sepatotnya lahir bulan ogos.
Tapi da ditakdirkan keluar awal..so, ak keluarlah awl.
Selalu ak bear in mind...bahawasanya aku..dilahirkan lebih awal supaya aku dikembalikan dengan lebih awal.Yep.itu la modal aku.
Untuk ak kuat suatu ketika dulu.
Jadi aku tak lengah2 untuk penuhi ruang hati ruang masa dan waktu dgn perkara2 yang aku rasa bole la dikire manfaat...time ak berlagha, tu jgn ikot ye keng kawan.Bila ak da besar ni...
Aku tahu kehidupan ak ni banyak la gak dipengaruhi dengan bdk bulan ogos.
Which are :
1.kawan tadika up til lain2 sekola stil contact. Namanya intan.walaupon kesukaran melepak bersama, die cube la elak missunderstand ak...dan die agk firm nk kawan ngan ak. Die penah silap sebab ajak ak MLM..ak nye marah pon bertahun.tp ak still anggap die kawan ak...dan ak harap die bangga ade kawan macam ak dan xnyesal la jumpe org yg hanya ak macam ak.die dlm uniform skola die lg kemas dr ak...2.kawan mase skola rendah up till now…

i need activity then i create one.

assalammualaikum.w.b.tseriusli i need activity since this is my first year i graduate from any class.
well.
i such bussy lover.
i bet maybe im miss bee.bee an insect.
or bee is only kindda flies that such.bussy.
bussy.
bussy.
personal
and personally
systematic.ya.
home or office.
i really mean for the both place.here in yongpeng,
i got to many workaholic teammate.
there is my family away.
gimme kidda homesick.
and they push me to find a love in here.go to him.approach.get married and built family...but i just dont accept rejection.i dont know what is approach.how was a love desrcibe you there best except a commitment.love the commitment and just dont know who like or admire me in here.i found im not adorable one too.i have too many weakest point.myskin is not flawless.im not too strong.would him love me the same of me.while without their consent
im get into my cave. wherebout here..i just create my own activity
and fairy tales.
the fairy tales start with create a good memoriea among …