Tuesday, January 14, 2014

Pencapaian Pencapahan

Assalammualaikum w.b.t...

Kasih sayang Allah...
"aku adalah seperti sangkaan hambaku terhadapku, dan aku bersamanya ketika mereka mengingatiku. Sekiranya mereka mengingatiKu dalam satu majlis.Aku pasti mengingati mereka dalam majlis yg lebih mulia lagi.Sekiranya mereka mendekatiKu sejengkal, Aku pasti mendekati mereka sedepa.Sekiranya mereka mendekatiKu sedepa, Aku mendekati mereka lebih daripada itu.Sekiranya mereka mendekatiKu dalam keadaan berjalan, Aku mendekati mereka dalam keadaan pantas" (hadith riwayat Muslim)

Sekiranya kita sedar akan kehidupan diwarisi kematian, sebagaimana setiap hak sementara akan diujurkan hak kekal abadi(akhirat)... Malang sekali kitalah yang melata menentukan bagaimana kita mati dan syurga mana ingit ditujui.. (penggunaan tempat berlawanan dari syurga adalah dihindari bagi memotivasikan kemahuan ke atas perkara yg baik2 dari tempat yg azab dan keji)

"dia mentakdirkan adanya mati dan hidup bagi menguji dan menzahirkan keadaanmu. Siapakah antara kamu yang terbaik amalnya.Dia Maha Kuasa Lagi Maha Pengampun bagi org2 yg bertaubat"(ayat2, surah Al-Mulk)

Maka,
"jangan kamu berputus asa daripada rahmat serta pertolongan Allah. Sesungguhnya tidak berputus asa daripada rahmat dan pertolongan Allah itu melaikan kaum yg kafir"(ayat 87, surah Yusuf)

"kami tidak meminta rezeki daripada kamu, bahkan kami yang memberi rezeki kepada kamu. Oleh itu kesudahan yang baik adalah untuk mereka yang bertakwa"(ayat 132, surah Toha)

Begitu lah serba sedikit tentang mukadimah kali ini, memandangkan aku lihat ramai yg melakukan entry hightlight semua azam tahun lepas kemudian diupdate kepada tahun ini...
Tahniah atas pencapaian itu tapi aku tertanya pencapahan dari pencapaian itu.

Capah itu adalah kaedah memperhalusi.ia digunakan melalui bahasa sains hasil daripada titik2 fokus cahaya putih lalu diperhalusi (capah) menjadi fokus yg lebih halus dan detail nya menjadi 7gemilang di dalam warna pelangi.. Warna itu ialah kami hafal dari sekolah rendah adalah sebagai Maikel Jeksen Kene Hantar Balik India Utara yang merupakan kata kekunci Merah Jingga Kuning Hijau, Biru, Indigo, Ungu...

Selain itu disudut lain ia juga digunapakai sebagai sudut capah juga.

Pencapaian kita tak kiralah sama ada.besar kecil lebar sempit perlulah dicapahkan juga. Pencapahan itu membolehkan kita melihat lebih spesifik malah menstrategi kan semula formula dan langkah adaptasi mencapaikan erti nikmat dan syukur terhadap kekuasaan Allah yang membenarkan kita. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui Maha Teliti lagi Maha Pengasih dan Penyayang..

Oleh itu, selamat mencapahkan pencapaian kamu. Kerna aku juga sedang menyenaraikan dan sedang menjejaki bagaimana dari zarah menjadi atom, meneropong mana itu DNA mana satu sel malah moga bersama menghiasi karakter denga akhlak muslim sebenar...hehee..Jangan lupa untuk penuhi walimah yang dijemput mahupon mengikuti program2 yang bwrmanfaat juga.
Selamat beramal.. *gamba adalah titipan kali ini..wabillah hi taufiq wal hidayah wassalammualaikum.warahmatullahhiwabarakatu

Wassalam.. :)

No comments:

Post a Comment

(66;) : " singgah bersila, senyum terukir,
follow la kita, komen secangkir..."

(66D) : "berbalas komen berpimpin tangan,
mekasih lah sudi di sini kita berhubungan...;"