Skip to main content

Ahmad cantiiikkkk...

Assalamualaikum w.b.t...

Ternyata entry ahmad cantik menjadi taruhan bagi entry kali ini.
Alhamdulillah.syaaban kembali lagi dan june juga menjengah tiba.
Moga2 ramadhan sempat dan menjadi lebih indah bermakna.ahmad ternanti nanti...ahmad usah terlengah2...
*amboi...bunga2 bahasa.

Terkadang aku rasa seronok dikelilingi ibu2 dan wanita2 yang jauh lebih tua dari ku. Well!im feel the positive maturity enviroment better than duduk dengan adik2 mahupun teman sebaya ... #ekceli suka dilayan anak&adik seseorg#

Entah la. Bukan tak suka.. Suka duduk dengan sebaya, cuma terasa daif nye diri.... Terbanding gaji, position, kawin, pendapat dan etc.

"jangan komplikated kan perkara yg simple" itu kata org.
Aku tak tahu.kenapa aku rindu ...

Rindu ape.. Rindu zaman belajar.
Rindu kesibukan mengamit kenangan lalu. Belajar dari kesilapan. Sejarah bukan sekadar serajah..

Dalam kesibukan kerja (bukan mende baru) aku sempat la melakukan quick escape.

Memenuhi hajat saudara atau org lain selalu membahagiakan aku untuk terus melakukan itu.-menghadiri walimah dan jemputan..

"Moga Allah memberikan aku hati yang cemerlang lagi suci murni agar tak terjelumus ke lembah hina dan fitnah.amin!"

Sesambil ber"gathering dengan kengkawan" time kenduri walimah sahabat taulan. Dapat lah juga ak habiskan hajat terbelakang aku.

Apakah itu???

Well.semasa di sekolah rendah, di kali pertama aku menemui atlas. Aku teringin menghabiskan perjalanan bermusafir di semenanjung kemudian gi sabah srawak dan baru lah gi umrah dan pelbagai lagi luar negara.

Itu plan utk diri sendiri.
Pernah juga plan nak g sambung oberseas sbb suka dgr nasyid "ku pohon restu ayah ibu"...(dalam ending nasyid tu bunyik kapal terbang berlepas)...!!!

Tetapi perancangan Allah tu berbeza, sekian waktu aku habiskan masa di dalam negara... Terkini (dah basi), trip kelas membawa ak ke bandung.. Yang akhirnya memberi ak dimensi utk melihat sisi baru kehidupan luar dalam masa yg sama mensyukuri nikmat malaysia. Ahmad bersyukur!

Hari ni, ahmad tertekan owh tidak...ahmad terpenyekkkk.dilenyek lenyekkk... Hiruk pikuk kota berjaya menenggelamkan inspirasi dan motivasi.

Ahmad tidak tahuuu...
Allah memberiku ilham yg ahmad tidak ku jangka. Dahulunya aku tersusun jadualnya...aku terrancang untuk hariku... Lalu aku memikirkan...dimana strategi ku.

"Sesungguhnya dunia adalah ladang buat akhirat"

Aku tidak perlu jemu. Aku tidak perlu malass. Kerana tempat ku bukan di sini. Ya. Tidak sesekali kekal disini..

Strategi yg ku temu adalah jika ini lah punca ak lemah dan kaku di sini.aku perlu tukarkan ia...tukar menjadi inilah misi utk menghabiskan sisa di sini.yg memberi semangat berkobar2  keluar dari kepompong ini...

Hmmm.. Apa ak mula meng"ghaib" ini syaiton.

Yep.Hajat terkebelakang itu adalah "nak gi pahang utk habiskan semenanjung aku tu".. Dan dengan menghadiri walimah2 yg halal lagi dengan redha ibu ayah.aku dapat lunaskannya.alhamdulillah.

Dengan itu, tidak lupa aku tegaskan "aku mesti manfaatkan aku di sini"

Teringat kata2 ahmad ammar "kita mesti wujudkan tindakan tanpa gagal"...

*sayu...

Okeh la. Jom gi meeting.. Design ubah lg. Jgn lupa esok ade interbiu walau belum cukup 2 tahun aku kat sini..

Penutupnya... Gamba kenduri sahabat handai..

1.amal -exrumate 2006-2009
2.tiqa mail - macik yg sebaya sesekolah rendah.
3.zatie - housemate 2014
4.pieja - exhousemate 2012-2013
5.min dan wan - skoolmate 2004-2005
6.echot - classmate 2004-2005
7.ema - exhousemate 2013-2014
8.farhana - skoolmate 2000-2003
9.aimi - exhousemate 2009-2011

*semoga Allah panjangkan jodoh kalian hingga ke syurga.aminnn!!"

Ahmad bahagiaa...

Nota tumit : ahmad bukan nama sebenar. Ahmad - amad - hamad - amat...

Comments

Popular posts from this blog

i need activity then i create one.

assalammualaikum.w.b.tseriusli i need activity since this is my first year i graduate from any class.
well.
i such bussy lover.
i bet maybe im miss bee.bee an insect.
or bee is only kindda flies that such.bussy.
bussy.
bussy.
personal
and personally
systematic.ya.
home or office.
i really mean for the both place.here in yongpeng,
i got to many workaholic teammate.
there is my family away.
gimme kidda homesick.
and they push me to find a love in here.go to him.approach.get married and built family...but i just dont accept rejection.i dont know what is approach.how was a love desrcibe you there best except a commitment.love the commitment and just dont know who like or admire me in here.i found im not adorable one too.i have too many weakest point.myskin is not flawless.im not too strong.would him love me the same of me.while without their consent
im get into my cave. wherebout here..i just create my own activity
and fairy tales.
the fairy tales start with create a good memoriea among …

Ogos dan aku.

Assalammualaikum...Kali ni cerita ogos..
Aku sepatotnya lahir bulan ogos.
Tapi da ditakdirkan keluar awal..so, ak keluarlah awl.
Selalu ak bear in mind...bahawasanya aku..dilahirkan lebih awal supaya aku dikembalikan dengan lebih awal.Yep.itu la modal aku.
Untuk ak kuat suatu ketika dulu.
Jadi aku tak lengah2 untuk penuhi ruang hati ruang masa dan waktu dgn perkara2 yang aku rasa bole la dikire manfaat...time ak berlagha, tu jgn ikot ye keng kawan.Bila ak da besar ni...
Aku tahu kehidupan ak ni banyak la gak dipengaruhi dengan bdk bulan ogos.
Which are :
1.kawan tadika up til lain2 sekola stil contact. Namanya intan.walaupon kesukaran melepak bersama, die cube la elak missunderstand ak...dan die agk firm nk kawan ngan ak. Die penah silap sebab ajak ak MLM..ak nye marah pon bertahun.tp ak still anggap die kawan ak...dan ak harap die bangga ade kawan macam ak dan xnyesal la jumpe org yg hanya ak macam ak.die dlm uniform skola die lg kemas dr ak...2.kawan mase skola rendah up till now…

2016 heading to 2017

2016..
sorotan 2016..
terlalu pantas berlalu..
tak sempat nak review mungkin.
pepon about 9 minit before 2017.
the up coming future comes with prosperity.
and for sure, every person shall be pray
2017.please do better for us.


hujung tahun dgn handphone yang rosak.
pakai phone ayah temporary.

mengharap ada peluang bonus
untuk telefon baru..
insha Allah.
amin.