Monday, December 01, 2014

bila mak offer

Assalammualaikum....

lama tak menulis panjang-panjang...

terasa nak menulis panjang.


heeee...


soalan biasa.. keje ok?

aku patot cakap tak okeh.

ye... tak okeh.
sudah hampir 4 bulan, gaji sangkut-sangkut. walaupon gaji aku kira kecik berbanding senior yang hampir 4-5k.. tapi masih syukur.
syukur sebab ak try compare dengan orang yg duduk Kl ni dengan gaji 800-900 pon masih boleh survive siap anak bini lagi tu.
aku yang single apalah sangat.
namun... ianya seolah sementara.
sesungguhnya jurang ekonomi memang berjaya menghambat rasa untuk hilang motivasi diri.


warkah berlagu pilu terasa apabila mengetahui senior yang gaji lebih besar pon masih belum habis terima gaji bulan oktober.
begitu tragik oktober. dan kini sudah masuk disember.
apatah lagi gaji november yang belum menjelma,
kami menjangkakan disember akan ada penyudah yang sama.

thesis..
apakah aku ini tak suka kamu.
apakah kau kan membenci ku.

oh. dugaan..
satu per satu meragut pengorbanan..
tangis.tenaga dan waktu yang ada.

sedih.pilu.

berjemaah kami menembak dan menerjah ruang jobstreet yang ada.
namun, rezeki belum di pihak kita.

aku juga semakin pincang.
kerna jobstreet juga tidak aku adukan resume aku.
keliru.
adakah ini kitar industri pembinaan sudah bermula.
ini belum gst lagi.

aku mohon cikgu. mara..
masuk mengajar,
mungkin dengan menjadi sebahagian pengajar, aku dapat bantu orang lain.
sebab aku percaya sesi membantu orang lain sebenarnya membantu diri kita sendiri.

mungkin ada yang akan kata ini hipokrit.
tidak. ia tidak hipokrit.
ia cuma satu terapi jiwa.
membebaskan orang lain,
juga membantu membebaskan diri sendiri
dari dibelengu rasa pilu, bimbang dan takut.
mungkin ia satu perasaan tidak selamat yang  belum konkrit keras dalam diri.
tapi ia kan menjadi karat dalam hati,
duri dalam daging.

bila mak offer,
"berhenti sahaja kerja kamu,habiskan belajar tu"

aku terdiam.terkedu.
"aku boleh berhenti"

namun akal ini memanjang lagi.

duduk rumah,
habiskan master.
serumah dengan mak ayah,
dan pasti mereka meminta untuk kahwin segera.



-------->dengan ini, mungkin aku akan terus malu. loser... sudahlah tak punya calon untuk ayah..
kerja pon tiada. dan tempoh yang mak beri dah habis masa.


*tepuk hati...urut iman*


Allah. Aku masih punya Engkau.
:')


maaf atas update yang ini, emosi mungkin tidak stabil.


maafkan aku.

No comments:

Post a Comment

(66;) : " singgah bersila, senyum terukir,
follow la kita, komen secangkir..."

(66D) : "berbalas komen berpimpin tangan,
mekasih lah sudi di sini kita berhubungan...;"