Skip to main content

Esc.Budaktomato

Allah (Pemberi) cahaya (kepada) langit dan bumi. Perumpamaan cahaya Allah, adalah seperti sebuah lubang yang tak tembus, yang di dalamnya ada pelita besar. Pelita itu di dalam kaca (dan) kaca itu seakan-akan bintang (yang bercahaya) seperti mutiara, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang berkahnya, (yaitu) pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur (sesuatu) dan tidak pula di sebelah barat(nya), yang minyaknya (saja) hampir-hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api. Cahaya di atas cahaya (berlapis-lapis), Allah membimbing kepada cahaya-Nya siapa yang dia kehendaki, dan Allah memperbuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia, dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.

24: 35

Dan sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu ayat-ayat yang memberi penerangan, dan contoh-contoh dari orang-orang yang terdahulu sebelum kamu dan pelajaran bagi orang-orang yang bertakwa.

24 : 36

assalamualaikum w.b.t.

seperti yang dijanjikan..
ak mg berhajat intro reading..
aku baca 10-20 muka surat pertama setiap buku.
kemudian decide nak teruskan yang mana satu.
dan
baru baca 3 buku

akhirnya buku budaktomato mjadi pilihan terus
baca dan
pembacaan.

well.ak rindukan bulatan bahagia.
(bulat kecik
bulat kecik
bulatan besar....sings..)

penulisan yg paling aku suke.
bab depan kaabah.
betapa ak rindukan kaabah tu.
sedih.
haru.
klu ade rezeki, ingin ke sana.
menjentik diri.
membolatkan iman.
menggetus iman.
audit diri.
sibukkan
merenung masa
merentas usia di depan kaabah.

dan betul la tu,mato .
kekosongan itu sebenarnya bak
hidayah..
yg mencari Allah.
permit menjemput pulang..
ke pangkal syurga.

(bahasa ak..xleh adaptasi bahasa dak mato.nak suh korg beli...hee)

pastu satu lagi ak paling suke bace.
kt blog die n kat dalam buku.
adalah cite
qiden n chad.
yep.

first time ak bace blog mato.
memang melekat tg ukhwah fillah diorg ni. hah!jgn gatal gi tnya ak bpe entry tg qiden n chad k.

ak baca blog org bukan utk muntahkan pembaca lain.

(klu along tau ak ckp arab....perghhh.msti die balas"ukhwah fillah abadan abada...eh.rindu along plak ko ni.)

tapi serius.
tak rugi la membeli buku ni.
terima kasih atas perkongsian mato tentang
sisi hidup
dari
kaca mata
sinar jernih (erk)
teropong iman
timbang tara takraw
timbang air
termasuk
timang tinggi-tinggi sampai cucur atap..

nak tumbuh iman,
mengaji biar khatam.

alang2 da pantun..
nak bagi pantun due tige empat lime

dua tige kucing berlari,
mana nak sama si kucing belang,
dua tige tercari cari,
mana nak sama sahabat yg hilang.

pulau pandan jauh ke tengah,
gunung daik bervabang tiga,
hancur badan dikandung tanah,
kalam yg baik membawa ke syurga.

pecah kaca pecah gelas
sudah baca, belilah lekas.

semoga review ini dapat membantu kalian memilih bahan bacaan yg baik.

yang baik dtg dr Allah.
yang kurang dr diri sy sendiri.

nota do tumit : dak mato,mtk maaf ade selingan gambo chapter penulisan anda.harap dapat halalkan makan, minum,pakai dan sampai-menyampaikan (alam maya) ye....

             *********

mana mungkin kita lupa.
cahaya itu berlapis2..
terangnya.
gemerlapnya
turut menjadi silau akibat
sirna mentari yg lebih gah.

manakan sama lampu nilon
gah dalam cahaya spotlight.

namun cukuplah
dengan kadarannya
mampu
membantu menerangi
menyusuri liku
untuk diambil ibrah
jika kau nampak,ada.
jika tiada,
mintalah dari tuhan mu
mungkin ada fatamogana(ilusi)
dunia
mungkin kiambang layu
mungkin ego tak lekang
mungkin segala kebarangkalian
hanya alasan
malah turut
disertai
syaitonnirrajim
yang
kacau ganggu.

wuallah hualam.
wassalam

Comments

Popular posts from this blog

HM menyingai

Assalammualaikum dan sari berita di belog ini...

Alhamdulillah... seperti  tajuk hari ini... pasti hadek2, hakak2 dan habang2 tertanya2...
bagaimanakah wajah harimau menyingai?



Buat pengetahuan anda yang bukan layan bola malaya, malam tadi kita telah bertemu pasukan thai...okeh...hee...

squad Harimau Malaya.. Tahniah dan Syabas, anda punya taring semakin menyingai sudah.
pagi ni sepanjang perjalanan nak g keje, radio HOT fm telah membincangkan dan meminta komen2 dari pemain kita. Ada juga komen2 dari pendengar setia pasukan negara.



komen saya?
Permainan itu bagus kalau kita konsisten menyerang berbanding bertahan.
Sebab Malaysia ni macam da terlalu familiar dengan permainan BERTAHAN dan TEMBUS..
hadoi.. kalau tembus di pihak lawan, tiada hal.ini tembus di gawang sendiri...
Setiap kali rentak permainan menjadi dari MENYERANG kepada BERTAHAN, setiap kali itu la aku rasa tak selesa.

bukan apa, walaupun kita sudah mendahului dengan 1 gol dari Abe Mat Yo.... tapi pertukaran rentak permainan itu…

Ogos dan aku.

Assalammualaikum...Kali ni cerita ogos..
Aku sepatotnya lahir bulan ogos.
Tapi da ditakdirkan keluar awal..so, ak keluarlah awl.
Selalu ak bear in mind...bahawasanya aku..dilahirkan lebih awal supaya aku dikembalikan dengan lebih awal.Yep.itu la modal aku.
Untuk ak kuat suatu ketika dulu.
Jadi aku tak lengah2 untuk penuhi ruang hati ruang masa dan waktu dgn perkara2 yang aku rasa bole la dikire manfaat...time ak berlagha, tu jgn ikot ye keng kawan.Bila ak da besar ni...
Aku tahu kehidupan ak ni banyak la gak dipengaruhi dengan bdk bulan ogos.
Which are :
1.kawan tadika up til lain2 sekola stil contact. Namanya intan.walaupon kesukaran melepak bersama, die cube la elak missunderstand ak...dan die agk firm nk kawan ngan ak. Die penah silap sebab ajak ak MLM..ak nye marah pon bertahun.tp ak still anggap die kawan ak...dan ak harap die bangga ade kawan macam ak dan xnyesal la jumpe org yg hanya ak macam ak.die dlm uniform skola die lg kemas dr ak...2.kawan mase skola rendah up till now…