Wednesday, October 31, 2012

bahasa oh bahasa ~ PART 2 - ke Pantai Timor

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca budiman..

sekali lagi berkaitan bahasa.. untuk pengetahuan anda-anda, next weekend saya akan ke pantai timur.
ya. Pantai timur di malaysia melibatkan 3 negeri iaitu kelantan, terengganu dan pahang. walaubagaimanapun,
saya masih tidak pernah melawat pahang lagi..huhuhuu...
asik lalu je.

hmm..bahasa jiwa bangsa. saya sudah boleh berbicara kelantan.. ore bule doh kecek kohe-kohe.
haha.. bila saya ke negeri-negeri ini, rasa macam ade kat obersea...wooo... jadi stranger dan agak awkward sebab ore pate timo panggil kita ore lua.huhuhuu
dan seriusli, saya rasa kelakar bila tiba di kelatan masa pertama kali. dop pahe gape-gape. mase tu, asik dengar sile ke.sile ke.. (sila kan, sila kan)... make loh (makan lah)..
tapi ganepon, kene ngaji sokmo.
haha. abg saya menikah dengan ore klate. mungkin selalu sangat gayot dengan beliau dan orang uma nya, lame2 kecek slalu la.. :)

hmmm... pengalaman belajar cakap kelantan ni kelakar sangat.
walaupun masa blaja, serumah dengan budak pantai timur tapi yang saya tahu hanyalah 3 ayat dan 2 perkataan.

ayat : wat gapo. dop wat gapo.bereh deh - beres da
perkatan : kelik - balik, tubik - keluar, .

hehee... itu perkara asas masa tu la.

dan pengalaman paling lucu, bila si akak ipar menulih sms dengan dialek bahasa klate.
huhuhuhuuuu..... lucu sebab nak gayekan mulot dan pronounce intonasi suara mengikut dialek di samping catch up the term accordingly.
lagi melucukan, dah saya baca panje2 (panjang2)...saya langsung dok pahe gapo2.

haha..
untuk pengetahuan anda, akak ipar dan familinya tak selalu kecek klate dengan famili saya. tapi eldersnye macam tok ayah dan tok mek suka borak dengan kitorang bahasa sana. dan abang jua isterinya selalu menjadi translator bagi perbualan berkenaan.
saya pon semakin lama semakin paham la..dok pahe suma dokgape, kite senyum je.ore tawe, kita ikot tawe tapi dok tahu ore tuh tawe kek kite ke(kan)....

menariknya bahasa kelantan..
mereka punya intonasi yang berbeza walaupun ayat itu sama.
kata abang ada yang merujuk keikhlasan merendah diri dan ada juga intonasi yang untuk menyindir diri.

well. bahasa itu juga seni kan.


ok la. next time saya update lagi.

nantikan part 3... :)

terimakasih membaca. Wassalam


No comments:

Post a Comment

(66;) : " singgah bersila, senyum terukir,
follow la kita, komen secangkir..."

(66D) : "berbalas komen berpimpin tangan,
mekasih lah sudi di sini kita berhubungan...;"