Skip to main content

jalinan yang menyempurnakan

Assalammualaikum...

sedang mesir bergolak...
sedang islam ditolak2...
aku pon jadi tak daya menahan hiba.

sebelum adanya sumber teknologi maya.. blogging.
twitter dan sebagainya..
bicara hati kita usai solat.
bersama Allah.
bukan pada update2 di tempat ini.

*usai solat...kita berwitir.. panjang..berwirid... dan dipanjangkan doanya... bukan hanya melingkupi keluarga sanak saudara malah seantero dunia.

dalam arena segalanya dihujung jari,
nilai sabar juga bagai letakkan di hujung sekali.ketaksuban menklik share dan like menjadi satu lagi sumber utama di setiap saat untuk malaikat mencatit amal manusia ini.
sabar tidak hanya dicanang orang "bagai memeluk tubuh sendiri"(tidak mlakukan apa2)
malah kelambatan respon ummah seolah menambahkan lagi satu "hukuman baru" mengadili satu manusia(muslim) ke atas muslim yg lain.

apakah tidak cukup AlQuran yang ditatap setiap hati.
apakah tida sendu dalam ikrar (doa iftitah) setiap solat 5waktu silih berganti.
apakah tiada kelengkapan canggih selain ghaib dan kuasa Allah janji.

aku jadi geram.
perkongsian yg berteraskan ilmiah semata-mata tak cukup membantu para intelek kita.
generasi akan datang memerlukan jalinan teladan yang menyempurnakan.

"wahai tuhan, janjimu benar.
jadikan aku dan ummah ini golongan segelintir di zaman ini yg memasuki ke jannahmu. berikan mereka hidayah dan petunjuk.."

jalinan teladan.iya..
dalam sibuk amal makruf, nahi mungkar.ummah kita lebih suka nahi mungkar(cegah kemungkaran) sedang amal makruf(beramal dgn kebaikan) itu yg datang first dalam ayat berkenaan.
kau mengakui dgn pepatah "bersusah2 dahulu, bersenang kemudian"
namun dalam masa yg sama kau hanya menyenangkan /melengahkan urusanmu.
lebih membinasakan kau jua mula menerbitkan waham(keliru) di hati umat lain.
kau mengucap syahadah...
"tiada tuhan selain Allah, Muhammad itu pesuruh Allah"...
bagai terleka menjamin kemuliaan Muhammad s.a.w, sedang kecintaan terhadap Allah kau abaikan pula.

manusia = akal + strategi

takkira manusia yang positif atau negatif. akal mereka ini juga menjamin strategi mencenderungkan tingkah positif dan negatif. sesungguhnya ambillah yg hak.. jauhi yg haram.jauhi juga yang syubhah.
kembalikan hak generasi yang berhak tahu apa itu yang jelas dan yg batil.
hak kau juga tidak menzalimi dirimu sendiri atas tindakan ini.

-audit-
apakah kau ingat menolak haram sudah mencukupi kalian.
sedang hukum pada syubhah yg selama ini kau sumbatkan dalam perotmu dan ank isterimu tidak kau cegahkan.kemaskini lah urusanmu.
takcukup haram hanya pada makanan yg masuk ke perutmu. apakah membaca dan menulis waimah hanya lukisan picisan tidak termasuk dalam dirimu walau sedikit??

"maka nikmat mana Tuhanmu yg kau dustakan"

kita hanya jalinan..huraian hanya mencerai kan.
penjelasan hanya memadamkan.rahsia tuhan tak cukup nak dikalamkan.

serius.strategi jihad kita belom lumpuh..
metapora kita nampak kendur.sekendur iman kita. waham (keliru) yg kita bina adalah atas dasar mengambil tauladan terhadap perkara yg sememangnya buruk.lebih digerunkan ia kan menjerumus satu lagi cabang bersirat menghalangi ummah akan datang. aku sayang kan kau.kau sahabat..dan aku sayangkan generasi ku.. generasi islamku yang kasihan... kasihan kerna lambakkan sumber kalam "tidak jelas" kupasan.
ini adalah jihad ku.

shared knowledge management in islamic view.Tuhan, mudah-mudah aku sempat mendidik kalam tentang mu.Janjimu pasti maka pastikan janjiku ini.Amin

terimakasih atas pembacaan.
moga mungkin ini, membebankan imbangan pahala di akhiratku.
moga ia juga dilanjutkan pengawasan agar terbela generasi ku.

Wassalam.

Comments

Popular posts from this blog

i need activity then i create one.

assalammualaikum.w.b.tseriusli i need activity since this is my first year i graduate from any class.
well.
i such bussy lover.
i bet maybe im miss bee.bee an insect.
or bee is only kindda flies that such.bussy.
bussy.
bussy.
personal
and personally
systematic.ya.
home or office.
i really mean for the both place.here in yongpeng,
i got to many workaholic teammate.
there is my family away.
gimme kidda homesick.
and they push me to find a love in here.go to him.approach.get married and built family...but i just dont accept rejection.i dont know what is approach.how was a love desrcibe you there best except a commitment.love the commitment and just dont know who like or admire me in here.i found im not adorable one too.i have too many weakest point.myskin is not flawless.im not too strong.would him love me the same of me.while without their consent
im get into my cave. wherebout here..i just create my own activity
and fairy tales.
the fairy tales start with create a good memoriea among …

Ogos dan aku.

Assalammualaikum...Kali ni cerita ogos..
Aku sepatotnya lahir bulan ogos.
Tapi da ditakdirkan keluar awal..so, ak keluarlah awl.
Selalu ak bear in mind...bahawasanya aku..dilahirkan lebih awal supaya aku dikembalikan dengan lebih awal.Yep.itu la modal aku.
Untuk ak kuat suatu ketika dulu.
Jadi aku tak lengah2 untuk penuhi ruang hati ruang masa dan waktu dgn perkara2 yang aku rasa bole la dikire manfaat...time ak berlagha, tu jgn ikot ye keng kawan.Bila ak da besar ni...
Aku tahu kehidupan ak ni banyak la gak dipengaruhi dengan bdk bulan ogos.
Which are :
1.kawan tadika up til lain2 sekola stil contact. Namanya intan.walaupon kesukaran melepak bersama, die cube la elak missunderstand ak...dan die agk firm nk kawan ngan ak. Die penah silap sebab ajak ak MLM..ak nye marah pon bertahun.tp ak still anggap die kawan ak...dan ak harap die bangga ade kawan macam ak dan xnyesal la jumpe org yg hanya ak macam ak.die dlm uniform skola die lg kemas dr ak...2.kawan mase skola rendah up till now…

2016 heading to 2017

2016..
sorotan 2016..
terlalu pantas berlalu..
tak sempat nak review mungkin.
pepon about 9 minit before 2017.
the up coming future comes with prosperity.
and for sure, every person shall be pray
2017.please do better for us.


hujung tahun dgn handphone yang rosak.
pakai phone ayah temporary.

mengharap ada peluang bonus
untuk telefon baru..
insha Allah.
amin.