Skip to main content

Sebelumnya ~alkisah Nona Rau~


Assalammualaikum..

Semalam gaji masuk! Alhamdulillah. Dapat la men”top-up” lalu menelefon cik Rau untuk update serba sikit tentang miskal yang ari tu. Paling penting dapat grab chance nak mintak permisi untuk make entry about her wedd.


Kami kenal masa semesta satu di sesi june-dis 2006. Satu kelas..her name Siti Raudah. Taman Syurga.. namun nickname yang diberi oleh cik rau adalah RAU.. dan tak percaya.. kami satu kampong. Our granny sekampung.hahaa. *paling sukar dipercayai.satu jalan dalam kampong tu….aduh.kechik nye dunia.

She is the one who always ask me many things. Satu yang aku paling ingat kami pernah bincangkan tentang “bestfriend and boyish being bff”.

 rasulullah saw pernah bersabda yang bermaksud perumpamaan dua orang yang bersaudara adalah seperti dua tangan,yang satu membersihkan yang lainnya (riwayat al dailami)


Aku dilahirkan agak awal maka bergeng dengan abang adik juga sepupu2 lelaki. So, that topic much uninterested to relay with myself. Cik rau pula dilahirkan dengan keadaan satu2nya perempuan but she more feminine than me. On dat particular time being, she ask me about who is my besties. I answer I got no girlfriend and more update with my boyfriend. Cik rau blabling… bla..bla..bla..bla… tapi yang aku tahu point dier tak puas hati tentang kawan yang baik bagi aku adalah boy sebab perempuan akan meninggalkan sahabatnya setelah berpunya kekasih hati. lagipon memang fakta kan, perempuan banyak kelemahan dan dari pengamatan mak aku; perempuan punya cemburu walau sesama perempuan.*ini yang aku tak tahan selain dari merajuk minta pujok..

bersahabat dengan orang yang soleh dengan orang yang jahat sepeti berkawan dengan pengedar minyak wangi dan tukang besi yang menghembus bara api. pengedar minyak wangi,samaada ia memberi anda sebahagian ataupun anda membeli bau bauan daripadanya ataupun sekurang kurangnya anda mendapat juga bau wangi daripadanya. manakala tukang besi pula ,ia akan menyebabkan pakaian anda terbakar ataupun anda mendapat bau yang kurang enak atas hembusan bara apinya (riwayat abu daud)

masa tu, aku tak tahu kenapa cik rau bincangkan hal ini.tambah cik Mas yang masa tu pon berkomen itu ini... tapi yang aku tahu…

“Seseorang itu adalah mengikut agama temannya, oleh itu hendaklah seseorang itu meneliti siapa yang menjadi temannya.” (Hadis riwayat Abu Daud).

Tambahan pula aku pernah terbaca- jika kamu ingin tahu bagaimana anakmu, maka selidikilah teman2 nya.. Maka aku memang aku macam ni. Lagipun kalau pernah baca tentang wasiat Luqman Nur hakim berkenaan :

Wahai anakku ! Jika kamu mahu mencari sahabat sejati maka kamu ujilah ia terlebih dahulu dengan berpura-pura membuatkan ia marah terhadapmu. Sekiranya dalam kemarahan itu ia masih mahu menasihati, menyedarkan dan menginsafkan kamu, maka dialah sahabat yang dicari. Jika berlaku sebaliknya maka berwaspadalah kamu terhadapnya.

Korang pernah dengar cerita “ kalau kau mahu tahu seorang itu bagaimana maka bawalah ia bermusafir”. Inilah antara saudara yang ku temui dalam pemusafiran di arena diplomanian. dari tika itu, kami masih bersahabat hingga sekarang.  Banyak perkara gak baik yang aku pelajari dari roommate. Dari tidak sebilik jadi sebilik, dari melawat hingga setiap hari tolak Cik Mas wilcha gi kelas,buat aerobik la,handle asimen la dan pernah berselisih di atas pihak yang berbeza, taklupa gak...ade dapat sedikit pendedahan dunia perempuan,anak dan wanita…heheee...tapi yang paling seronok, aku dapat explore skill nak jadi mastermind for making peep surprise... *btw thanks rau for da moment I give me cd ceramah “jodoh" on my 2*th bestday. 


Da-da… sampai sini dahulu.
nanti aku update detik melewati detik akhir membujang cik rau lak.puan rau.

Wassalam~~

Comments

Popular posts from this blog

i need activity then i create one.

assalammualaikum.w.b.tseriusli i need activity since this is my first year i graduate from any class.
well.
i such bussy lover.
i bet maybe im miss bee.bee an insect.
or bee is only kindda flies that such.bussy.
bussy.
bussy.
personal
and personally
systematic.ya.
home or office.
i really mean for the both place.here in yongpeng,
i got to many workaholic teammate.
there is my family away.
gimme kidda homesick.
and they push me to find a love in here.go to him.approach.get married and built family...but i just dont accept rejection.i dont know what is approach.how was a love desrcibe you there best except a commitment.love the commitment and just dont know who like or admire me in here.i found im not adorable one too.i have too many weakest point.myskin is not flawless.im not too strong.would him love me the same of me.while without their consent
im get into my cave. wherebout here..i just create my own activity
and fairy tales.
the fairy tales start with create a good memoriea among …

Ogos dan aku.

Assalammualaikum...Kali ni cerita ogos..
Aku sepatotnya lahir bulan ogos.
Tapi da ditakdirkan keluar awal..so, ak keluarlah awl.
Selalu ak bear in mind...bahawasanya aku..dilahirkan lebih awal supaya aku dikembalikan dengan lebih awal.Yep.itu la modal aku.
Untuk ak kuat suatu ketika dulu.
Jadi aku tak lengah2 untuk penuhi ruang hati ruang masa dan waktu dgn perkara2 yang aku rasa bole la dikire manfaat...time ak berlagha, tu jgn ikot ye keng kawan.Bila ak da besar ni...
Aku tahu kehidupan ak ni banyak la gak dipengaruhi dengan bdk bulan ogos.
Which are :
1.kawan tadika up til lain2 sekola stil contact. Namanya intan.walaupon kesukaran melepak bersama, die cube la elak missunderstand ak...dan die agk firm nk kawan ngan ak. Die penah silap sebab ajak ak MLM..ak nye marah pon bertahun.tp ak still anggap die kawan ak...dan ak harap die bangga ade kawan macam ak dan xnyesal la jumpe org yg hanya ak macam ak.die dlm uniform skola die lg kemas dr ak...2.kawan mase skola rendah up till now…

2016 heading to 2017

2016..
sorotan 2016..
terlalu pantas berlalu..
tak sempat nak review mungkin.
pepon about 9 minit before 2017.
the up coming future comes with prosperity.
and for sure, every person shall be pray
2017.please do better for us.


hujung tahun dgn handphone yang rosak.
pakai phone ayah temporary.

mengharap ada peluang bonus
untuk telefon baru..
insha Allah.
amin.