Skip to main content

make an ideal weight....~

hai...
hemmmm...
sape suke makan boleh la teruskan pembacaan di ENTRY ini...

cuti...cuti....dan cuti...
...
hehee..
kalau terjaga malam pon buleh selongkar dapor...
bukan nak minum ayak putih je...
tapi nak carik makanan...
hehehee...



hemmm....bercerita tentang berat nih..
berat ideal terletak pada BMI yang sesuai...
BMI itu ape? ye...body mass index..
aku ingat lagi kali pertama tahu tentan BMI mase blaja PJK (pen.jasmani & ksiatan) kat sekolah..
mase tuh tingkatan 4...
mengong...
satu kelas semangat giler..
timbang dan ukur tinggi..

BMI nih macam sistem isipadu ke ape ek....
diernye formula sebagai berat dibahagi dengan tinggi kuasa dua...


kenape mesti diwujudkan BMI??
emmm...BMI ni untuk tahu sejaoh ane kesehatan sesorang berdasarkan berat dan tinggi...

yela...manusia nih macam berat dan berbagai2 tinggi menggalahnye kan..
so....wujud la sorang insan name Adolphe Quelet mengformulakan sistem ini..
di belgium, mulanya ia dikenali sebagai Quelet Formula...
formula ini berfungsi untuk mengenalpasti keadaan kesehatan 'obersiti ' seseorang..
hemmm....



secara internationalnya....
BMI boleh dikire sama ada melalui pounds atau pon Kg..

Pounds dan Kg???
yeee...
aku pon tak tau kenape orang putih suke guna pound...
dan mostly orang malaysia pakai Kg....
mungkin bukan sahaja
adat  bahasa yang membezakan kita
malah tahap tulang serangka yang berbeza...
dan ketepuan tulang manusia pon berlainan
merentasi antara benua2 kot....


dan pembacaan di wiki2..berkataa..Quelet formula penah menjadi kontrolversi
sebab ia adalah jurnal kesihatan pertama yang meringkaskan perubatan kesihatan dalam bahasa numeric..
apapun berlaku...
sekurang2nya formula ni dapat meringkaskan minda kita sebagai manusia kepada satu kepekaan tahap kegemukkan dan
kekurusssannn masing-masing...
....hemmm......

klu kire melalui pounds : lbs X 703 kendian bahagikan kepada m kuasa dua..
klu kire melaui Kg : Kg dibahagi terus dengan m kuasa dua..
hasil dari formula ini gak...
kite akan dapat merumuskan kepada.....
  •  UNDERWEIGHT - Kurang Normal : under 18.5
  •  NORMAL : 18.5m - 24.9
  • OVERWEIGHT : 25- 29.9
  • OBERSITI : 30 ke atas

heeemmmm....tapi formula nih dikatakan tak sesuai untuk perempuan mengandung, ahli sukan yang aktif dan.......mereka yang kurang 18 tahun...
kihkihkih...
*maksudnya untuk 18 tahun ade cara lain...so, sesape yang bawah 18 tahun tuh..kne explore sendiri kt internet nih la ek..aku tak hingat daa..


so.....untuk berat badan ideal ni la..
makan...makan...dan makan......menjadi kekuncinya...

lebih-lebih lagi yang dah hampir 10tahun BMI aku berstatus UNDERWEIGHT nih...hahahaa...

jangan pelik or buat-buat tak kenal aku
kalau tetibe jumpe muka sudah bulat k..
sila bersapa2 macam biasa k...

hemmm....yeke???
skrg da bulat ke???
entah la pok hencik..mok hencik...
itu tengok mate orang dan jarak tempoh tidak bertemu kot..

heheheee...


dan sekarang aku rase sangat teringin macam nak makan GCB...
kuikuikui..

tengok la nanti..
kalau ade geng...
nak g try GCB...
hemmmmmmmmm........>smile really want it<


k la...
itu sahaja wat mase nih...
*saje nk update gak..walaupon satu pic pon takley upload sebab internet prob...huhuukk....


xsabar nak try GCB...hope ade org bawak!!.heheee

nite korang....jangan lupe check BMI korang tau..~~

Comments

Popular posts from this blog

i need activity then i create one.

assalammualaikum.w.b.tseriusli i need activity since this is my first year i graduate from any class.
well.
i such bussy lover.
i bet maybe im miss bee.bee an insect.
or bee is only kindda flies that such.bussy.
bussy.
bussy.
personal
and personally
systematic.ya.
home or office.
i really mean for the both place.here in yongpeng,
i got to many workaholic teammate.
there is my family away.
gimme kidda homesick.
and they push me to find a love in here.go to him.approach.get married and built family...but i just dont accept rejection.i dont know what is approach.how was a love desrcibe you there best except a commitment.love the commitment and just dont know who like or admire me in here.i found im not adorable one too.i have too many weakest point.myskin is not flawless.im not too strong.would him love me the same of me.while without their consent
im get into my cave. wherebout here..i just create my own activity
and fairy tales.
the fairy tales start with create a good memoriea among …

PRINCE DIER..PRINCE AKU...

cececehh....
mentang2 la da lepas satu paper...
ilang ye angin 'kuskus' ko.....
hehee...

paper tadi??emmm....
aku da wat seadanya..MY BEST la.....jadi aku harap jawapan aku sume
dapat dibaca,disemak
dan diberi markah sebaik yang mungkin...
orang cakap kalau lulus pon OK da...tapi kalau A+ lagi OK...hehee (^_^)y

emmm..berkenaan tarikh keramat hari ini..29.04.2011....
sesuai sangat dengan tjuk topik..PRINCE DIER...PRINCE AKU...
tau kan sape...
sape lagi kalau bukan KATE MIDDLETON...
prince dier...betol2 prince...
baik..tough...hensem...
ala2 prince charming sume orang la...
....

...


...




eeemmmmm.....
tengok la muka PRINCE DIER..

nama : PRINCE WILLIAM BESTday : 21 June 1982 His Ma & Pa : Prince Charles and Princess Diana (ELDER SON)
His Study on : Geography, Biology, History
His Achievement :  1.He is an avid sportsman, and was chosen to be President of England’s Football Association.  2.He is also the Vice Royal Patron of the Welsh Rugby Union.
3.Prince William continues to foll…

2016 heading to 2017

2016..
sorotan 2016..
terlalu pantas berlalu..
tak sempat nak review mungkin.
pepon about 9 minit before 2017.
the up coming future comes with prosperity.
and for sure, every person shall be pray
2017.please do better for us.


hujung tahun dgn handphone yang rosak.
pakai phone ayah temporary.

mengharap ada peluang bonus
untuk telefon baru..
insha Allah.
amin.