Wednesday, June 22, 2011

make an ideal weight....~

hai...
hemmmm...
sape suke makan boleh la teruskan pembacaan di ENTRY ini...

cuti...cuti....dan cuti...
...
hehee..
kalau terjaga malam pon buleh selongkar dapor...
bukan nak minum ayak putih je...
tapi nak carik makanan...
hehehee...



hemmm....bercerita tentang berat nih..
berat ideal terletak pada BMI yang sesuai...
BMI itu ape? ye...body mass index..
aku ingat lagi kali pertama tahu tentan BMI mase blaja PJK (pen.jasmani & ksiatan) kat sekolah..
mase tuh tingkatan 4...
mengong...
satu kelas semangat giler..
timbang dan ukur tinggi..

BMI nih macam sistem isipadu ke ape ek....
diernye formula sebagai berat dibahagi dengan tinggi kuasa dua...


kenape mesti diwujudkan BMI??
emmm...BMI ni untuk tahu sejaoh ane kesehatan sesorang berdasarkan berat dan tinggi...

yela...manusia nih macam berat dan berbagai2 tinggi menggalahnye kan..
so....wujud la sorang insan name Adolphe Quelet mengformulakan sistem ini..
di belgium, mulanya ia dikenali sebagai Quelet Formula...
formula ini berfungsi untuk mengenalpasti keadaan kesehatan 'obersiti ' seseorang..
hemmm....



secara internationalnya....
BMI boleh dikire sama ada melalui pounds atau pon Kg..

Pounds dan Kg???
yeee...
aku pon tak tau kenape orang putih suke guna pound...
dan mostly orang malaysia pakai Kg....
mungkin bukan sahaja
adat  bahasa yang membezakan kita
malah tahap tulang serangka yang berbeza...
dan ketepuan tulang manusia pon berlainan
merentasi antara benua2 kot....


dan pembacaan di wiki2..berkataa..Quelet formula penah menjadi kontrolversi
sebab ia adalah jurnal kesihatan pertama yang meringkaskan perubatan kesihatan dalam bahasa numeric..
apapun berlaku...
sekurang2nya formula ni dapat meringkaskan minda kita sebagai manusia kepada satu kepekaan tahap kegemukkan dan
kekurusssannn masing-masing...
....hemmm......

klu kire melalui pounds : lbs X 703 kendian bahagikan kepada m kuasa dua..
klu kire melaui Kg : Kg dibahagi terus dengan m kuasa dua..
hasil dari formula ini gak...
kite akan dapat merumuskan kepada.....
  •  UNDERWEIGHT - Kurang Normal : under 18.5
  •  NORMAL : 18.5m - 24.9
  • OVERWEIGHT : 25- 29.9
  • OBERSITI : 30 ke atas

heeemmmm....tapi formula nih dikatakan tak sesuai untuk perempuan mengandung, ahli sukan yang aktif dan.......mereka yang kurang 18 tahun...
kihkihkih...
*maksudnya untuk 18 tahun ade cara lain...so, sesape yang bawah 18 tahun tuh..kne explore sendiri kt internet nih la ek..aku tak hingat daa..


so.....untuk berat badan ideal ni la..
makan...makan...dan makan......menjadi kekuncinya...

lebih-lebih lagi yang dah hampir 10tahun BMI aku berstatus UNDERWEIGHT nih...hahahaa...

jangan pelik or buat-buat tak kenal aku
kalau tetibe jumpe muka sudah bulat k..
sila bersapa2 macam biasa k...

hemmm....yeke???
skrg da bulat ke???
entah la pok hencik..mok hencik...
itu tengok mate orang dan jarak tempoh tidak bertemu kot..

heheheee...


dan sekarang aku rase sangat teringin macam nak makan GCB...
kuikuikui..

tengok la nanti..
kalau ade geng...
nak g try GCB...
hemmmmmmmmm........>smile really want it<


k la...
itu sahaja wat mase nih...
*saje nk update gak..walaupon satu pic pon takley upload sebab internet prob...huhuukk....


xsabar nak try GCB...hope ade org bawak!!.heheee

nite korang....jangan lupe check BMI korang tau..~~

No comments:

Post a Comment

(66;) : " singgah bersila, senyum terukir,
follow la kita, komen secangkir..."

(66D) : "berbalas komen berpimpin tangan,
mekasih lah sudi di sini kita berhubungan...;"