Skip to main content

Cinta ke Medik

Assalamualaikum...

Yep.Aku akui aku memang kagum dengan budak medik.

Mungkin aku ada sepalit terkilan agaknye meninggalkan biologi demi mengeluarkan aku dari lingkungan bahasa arab tinggi..(tak matang lagi masa tu..)

Kat sekolah, budak sains tulen adalah yang selalu cikgu utamakan.
Bila masuk teknik, kehidupan penuh warna. Disebabkan hanya ada dua je batch form four dan form five...maka aku nampaklah di batch2 ni siapa yg teror bio, teror addmath, fizik, kimia dari pelbagai latar mainstream.

Di sekolah teknik aku, ade 5 bidang iaitu kejuruteraan awam(PKA), jentera/mekanikal(MEKA), elektrik(PKE), dagang(AKAUN) dan pertanian(PETEQ).

Untuk pengetahuan pembaca, teknik kami non-voka
(kitorg bukan teknik stream vokasional);bak diterangkan oleh cikgu : kami(teknik nonvoka) generasi produk untuk jadi golongan professional bukanlah duduk di operasional which ia direct contact with things/tools, instead mostly we come out with paperwork, policy, documented prepared, decision maker, etc...

Bila masuk uni, aku masih kagum dengan kawan2 dari biotulen ni. Malah kini dirumah sewa pon mostly yang sekarang budak bio. Aku tabik dengan diorang ni sebab antara sebab musabab :

1.diorang sanggup dan bersungguh menjawab soalan pelik2 dan teori ganjil aku.

2.diorang ensiklopedia bergerak since their nature more on memorize fact and apply them naturally.... ( kalau background kos lain, keje confirm lain dari subjek dalam kelas kan)- rasa kalau diorg jadi hafizah (hafaz alquran) memang akan jadi lebih teror la..

3.aku tak cakap aku suke atau fanatik tun M, tapi die role model kenapa ak suke budak medik. Sebagai contoh, doctor tak pernah cukup rehat tapi they perform to deliver duty very well.they dont deligate to incompetent person to handle it.malah konsistensi dan adaptasi pembacaan beliau tentang strategi kenegaraan tu tiptop bagi aku.. Aku takpernah tgk tun M xbertenaga gi sana sini, pemikiran die sharp, lantang betul idea die sampai menghiris jiwa2 kemelayuan ak masa zaman tu.. Sadis kan!

4.manusia medik ni ade prosedur..ak tengok abang aku sendiri la. Kadang nak gelak bila gayut tipon dengan die lelama... Nature kerja dia berbeza dengan aku yg kerja di company kecik, kejap jadi runner, jadi clerk, bidan terjun sana sini...tapi aku anggap semua tu macam "ular dicampur belut takkan hilang bisanya".. Abang aku memang ekselen nak shown medik ni bagiuh... Lg tang bab2 prosedur bagai..kite terlampau sistematik sgt pon iye gak...kehkehkehkeh

5.aku ikut nenek kot..tak suka hospitalized atau hate to be loser in ill. So, better i prepare to be consulted or treated direct from who ever(qualified person) i known rather than stranger. Hahaa.. *yang ni rasa,tokleh blah kan.

Bila hari tu mak aku kene masuk hospital.
Aku dan abang bergilir2 menjaganya.

Nak pulak asalnya aku yg teman mak aku g check up.masa tu aku dah perasan nature medik sebenarnye lebih kurang dengan construction dan dunia yang biasa..

Hahaha. Aku tak pasti la kalau aku daydream or too deepthinking masa tu la.

Aku tengok diorg ade engineer sebenarnye..which is pakar orthopedic.. Well.kene teror tau nak sambung2 tulang ni.macam engineer mekanikal tu... Pastu generate la macam2 produk kretif dengan skru sana sini then penggunaan pemapah nak ekjas kedudukan tulang yg berlapik/selisih dengan tulang lain akibat eksiden tapi beza nya engineer ni bermekanisme yg dihadap adalah benda itu bernyawa(manusia).

Diorang ada arkitek which is yang duk sibuk dengan kulit kite ni.dermathologist. Jawatan ni bagus bagi yg membantu consult atau solvekan prob org yg ade masalah kulit akibat kebakaran, kemalangan mahupon anak2 yang lahir sumbing etc..
.
Pastu siap la ade yg teror bab2 bius sana sini, anestesiologist. Kire yg ni ak rase macam person in charge dalam bilik controller center.. Since die bermain dengan dua alam..alam fana dengan alam dunia..game mastermind pon iye.kehkehkeh..

Paling aku nak gelak dengan surgeon, ala yang duk teror bedah bedah ni.aku rasa die ni macam kak ipar aku.time balut hadiah,terserlah lah 'teror'an die membalut. Tapi aku terasa tanak tau bila pikir camne la pakar2 ni jahit luka dalaman kita.ishhh... Seram.

Urologist ni satu lagi bidang..die jaga organ pundi kencing kebawah... Hmmm... Rasa macam ni la hygience engineering. hmmm.... ke marine enginering ni...wahahahaa...

Nephrologist utk kidney while cardiologist utk jantung. Pendapat aku ni civil engineering... Teror tg part tu ja.stabilkan sana utk stabilkan sini... Tapi cambese diorg bermain dengan manusia hidup2 wei.Specialist kalau kat dalam dunia construction contohnye engineer process and flood mitigation ke engineer special untuk water breaker...heee

Opthalmologist hah ni teringat kat optic mata... Aku rase die teror fizik wei.pastu bole keje kat tempat yg tertutup (confined area) sebab mata tu kecik je.camne la die ley nampak ek... kagum!

Kalau psychiatrist ni lak bab mental.wah.. Ini satu lagi bahaya kalau silap langkah die yg mental.. Dlm construction ni kire 3rd party yg wujud atas sebab ada dispute between client dgn contractor... Abitriotor klu talsilap name die...tapi bezanya doktor ni nye client adalah pesakit tu dan constractor plak jiwa/masalah mental pesakit tu sendiri. Wah!!Pakar ni kene kuat rohani ni... Pak ustad ustajah pon kalah tolak tepi ni...

Neurologist bab ni aku teringat jimmy the neutron. Pakar otak ni aku tabik la... Agaknye tengok kepala org die dah ley nampak "otak-otak" (dialog zombie kampung pisang)..kehkeh.. Camne la bole same je ek mekanisma otak seorang manusia dengan yang lain..
Agaknye die ni elektrik enginering kot, cable sana puncanya kat sini, cable yang ni terus gi sana.
Menara kawalan anda siap wifi coverage di sini kuat...

Paling aku suke radiologist, die ni sebenarnye suka bergamba agaknye.tapi buta warna...heheee... Joke je. Takpe..Teror tak teror die ni ialah sharp dengan kelajuan halaju cahaya menembusi badan seseorang. Setahu aku ada dua xray dalam medik.1st xray tulang, 2nd xray sel cm bisep ngn urat saraf. Masa tengok gamba urat saraf ni, aku rasa pakar ni mesti pelukis lukisan kejuruteraan (draftman) abstrak sebab die baca org nye saraf yg berselirat tu abstracly..(die je yg pahamm..)

Tak lupa gak pada pathologist, aku tak tahu kenapa die ni teror tengok sakit org. Maksud ak, pakar penyakit yg akan paskan pesakit tu ke stream yg betol.well, barang dalam badan wei. Org sakit takkan la nak ketuk satu per satu pintu dokter nak cari dokter untuk rawat die kan.. Haish. Ko tengok sel tu macam baca peta yek, tunjukkan aku mana harta karun muuuuu....*pirate dicanabis betul...
Die lebih kurang cam project manager la, projek ni ko ne refer kat sini, projek dengan simptom camni kene refer kat kaunter sana plak...

Adehhhh.tapi pepon kesamaan mereka adalah all in sequence prosedure and structured them into standard formula...*things round goes many round unless doctor recovered the illness at final stage already due to late treatment.

Pepon... Sampai sini la aku celoteh bab medik ni.

Nanti ade mase aku cerita lagi laa..

Medik2... Korg ade geng logistik tau, tu semua team
 attenden hospital sampai la kat OT(Operation Theather) 
ade tukang susun strill tools2 ngan uruskan waste k. Sampai la ke pakcik dreber ambulans(snalubma)...teknisian yg jaga mesin, mantain mesen juta2  tu...

Geng2 tactical tu stafnurse tu, yang duk push/pulling and supervise nurse buat keje betol tak.medical asistant lak korgnye PA... Ngn head of deparrment jaga mesin jentera termasuk ketua lab..
Team management diorg lak yg buat HR, payroll, admin, company regulation,registration and blablabla...

*xcover bab ubatan dan lab kali ni...

Pepon, selamat la berbakti dalam apajua bidang yg diceburi.
Yang penting, ada Allah dalam diri.ingat nikmat dan wajib berbudi.

Semoga bertemu lagi cintai medik.
rindui sedetik.
Wassalam.
#nota di tumit: kalau kawin ngan dokter, harap2 la bole bawak ak gi amanpalestin bersama..*taksanggup kene tinggal apatah lagi nak gak syahid sesame kan...heeee

Comments

Popular posts from this blog

i need activity then i create one.

assalammualaikum.w.b.tseriusli i need activity since this is my first year i graduate from any class.
well.
i such bussy lover.
i bet maybe im miss bee.bee an insect.
or bee is only kindda flies that such.bussy.
bussy.
bussy.
personal
and personally
systematic.ya.
home or office.
i really mean for the both place.here in yongpeng,
i got to many workaholic teammate.
there is my family away.
gimme kidda homesick.
and they push me to find a love in here.go to him.approach.get married and built family...but i just dont accept rejection.i dont know what is approach.how was a love desrcibe you there best except a commitment.love the commitment and just dont know who like or admire me in here.i found im not adorable one too.i have too many weakest point.myskin is not flawless.im not too strong.would him love me the same of me.while without their consent
im get into my cave. wherebout here..i just create my own activity
and fairy tales.
the fairy tales start with create a good memoriea among …

Ogos dan aku.

Assalammualaikum...Kali ni cerita ogos..
Aku sepatotnya lahir bulan ogos.
Tapi da ditakdirkan keluar awal..so, ak keluarlah awl.
Selalu ak bear in mind...bahawasanya aku..dilahirkan lebih awal supaya aku dikembalikan dengan lebih awal.Yep.itu la modal aku.
Untuk ak kuat suatu ketika dulu.
Jadi aku tak lengah2 untuk penuhi ruang hati ruang masa dan waktu dgn perkara2 yang aku rasa bole la dikire manfaat...time ak berlagha, tu jgn ikot ye keng kawan.Bila ak da besar ni...
Aku tahu kehidupan ak ni banyak la gak dipengaruhi dengan bdk bulan ogos.
Which are :
1.kawan tadika up til lain2 sekola stil contact. Namanya intan.walaupon kesukaran melepak bersama, die cube la elak missunderstand ak...dan die agk firm nk kawan ngan ak. Die penah silap sebab ajak ak MLM..ak nye marah pon bertahun.tp ak still anggap die kawan ak...dan ak harap die bangga ade kawan macam ak dan xnyesal la jumpe org yg hanya ak macam ak.die dlm uniform skola die lg kemas dr ak...2.kawan mase skola rendah up till now…

2016 heading to 2017

2016..
sorotan 2016..
terlalu pantas berlalu..
tak sempat nak review mungkin.
pepon about 9 minit before 2017.
the up coming future comes with prosperity.
and for sure, every person shall be pray
2017.please do better for us.


hujung tahun dgn handphone yang rosak.
pakai phone ayah temporary.

mengharap ada peluang bonus
untuk telefon baru..
insha Allah.
amin.