Skip to main content

kauterkenebeb..


Assalammualaikum..

amin...

Alhamdulillah.. berlalu sudah lagi satu kali cuti panjang (sabtu,ahad,isnin,selase) dalam tahun serba terkini ni....

Ok pembaca. kenapa tajuk macam tu...

bestfriend does it for many time-i guest.


hehee... sebenarnya semakin berusia ni..semakin ramai kawan kita yang kawin... dan taklupa juga yang sudah berisi... *almaklumlah..dah kawin kan..syukur rezeki mereka berkembang pesat. :)
Ada juga kawan-kawan yang sibuk menjana pendapatan sampingan..
tak kesah la apa2pon, semoga rezekinya suci lg mensucikan la.. *moga biarlah rezeki yg halalun toiyiban (halal dan terbaik)

Oleh kerana kesibukan harian yang bertambah di kalangan geng kitorang...termasuk aku..
Maka beberapa hari ini, kami pun ber update.
Zaman internet la katakan...semua nak save kredit. Pakai Whatsapp beb... Whatsapp... *aku je panggil Whatsapo..hee

neither u showing or not..

Dijadikan cerita yang berbahasa, biasalah orang kalau da lama tak kontak kan.. Maka mereka2 ini pon menyapa aku terlebih dahulu..Beri salam dan tanya khabar.. lepas tu terus tanya camni "lama menghilang, dah nak kawin ke?"

hehee... Kawin..kawin..kawin... entah apa2 je korang ni.

"tapi bila delete HATE , u get bestfriend more kan.."


hm.aku pon membalas "yep.ni nak menjempot la ni"... Dengan teruja masing2 bertanya bila?kahwin ke tunang ni?"

haha. haish.kawan-kawan.... umor kita ini memang patot kawin. tapi takde la kawin terdesak.

okeh.aku pon menjawab 30haribulan ni..tunang petang-nikah malam..
Hamik ko.. Keterujaan mereka berganda dengan pertanyaan bertubi siapa, orang mana, jumpa mana dan paling tak tinggal yang mengusik akan kesenyapan bermakna ini. Ada juga yang terus mintak kad! *hmm.. taksedar diri tol aku ni dah melangsungkan satu salahfahaam pada topik besar.

haha.. menjawab soalan2 tersebut dengan "eh.rahsiala", "ni kan kira jempot gak,kad nanti aku anta-bak alamat"

~best thing with bestfriend does, if you were not yet, try to make one..~

dan dalam keterujaan, ada beberapa geng yang cepat tangkap. yela bulan FEB mana ada hari yang 30. maka mulalah tergelak besar bersama.

*takkan la aku nak menambah kalender semata2 hari berbahgia aku.

Apapon, yang sampai post kat Wall Efbi aku tu.
ternyata nak berjasa besar la tunjuk aku ni nak kawin yek.
but still
haha.. sah2.kauterkenebeb.
*dan bukan kau je sebab geng lain pon same..heee 

tak terhingga terima kasih kepada sepupu-sepupu, parents, dan adik2 yang terus bertanya aku tentang kerahsian ini juga.
itu manusia dan ia perlukan sahabat..



yep.
Oleh kerna ia berkaitan perkara besar maka ditegaskan perkara kahwin adalah satu fitrah manusia. Manakala, fitnah adalah suatu yang mengaibkan bagi manusia.
Menyelidiki suatu perkara adalah Wajib kerana ini dapat mengelakkan timbulnya fitnah.
Jawaban setiap kali seorang bujang berikan apabila mendapat soalan kahwin haruslah disantuni.
Bertanya soalan juga ada santunnya kan.

Fitnah boleh terjadi apabila penyebaran perbualan A & B, disalahertikan oleh si C yang tidak mengetahui cerita penuh dan tanpa sebarang risikan lanjut ia tersebar hingga mahupun tidak berlarutan*apatah lagi orang kita selalu pick the main point without any justify on the real situation.. tambah lagi zaman cyber sekarang. Dan ada juga fitnah datang dari salahfaham komunikasi antara A&B juga kan. Ini membuktikan komunikasi punya kepentingan dalam sesebuah organisasi ukhwah tanpa mengira panjang atau pendek jangkamasa terbina ukhwah itu. Oleh itu, dari menjauhi sebarang fitnah dan buruk sangka maka lebih baik yang bertanya dan ditanya menjawab direct - InshaAllah - Doa2kan kami.. *aku rasa itu jawapan yang terbaik buat masa ini.
Dan bagi lain-lain pihak, menjawab "saya tak tahu ", "saya tidak pasti la" , atau "nanti saya tanya dia sendiri" adalah sebaik-baik jawapan yang menyelamatkan dari sebaran fitnah.

Maka kesimpulannya, ayat "sesungguhnya, aku tidak mengetahui" itu ada hikmahnya kan...kan..

^^)

moga kalian tidak salaherti akan kefahaman ini.

 Namun sahabat yang baik...
adalah


Moga kita juga SAHABAT itu.


Sekian, terima kasih..
Wassalam..

*nota tumit : atas faktor hakcipta terpelihara maka nama-nama mereka juga didiamkan di sini . dan bagi yang mengikuti di efbi, ia bukan kamu seorang ye...beberapa orang sebenarnya k. .


Bangun belia!Say it - Kami harta intelek negara!^^)










Comments

Popular posts from this blog

i need activity then i create one.

assalammualaikum.w.b.tseriusli i need activity since this is my first year i graduate from any class.
well.
i such bussy lover.
i bet maybe im miss bee.bee an insect.
or bee is only kindda flies that such.bussy.
bussy.
bussy.
personal
and personally
systematic.ya.
home or office.
i really mean for the both place.here in yongpeng,
i got to many workaholic teammate.
there is my family away.
gimme kidda homesick.
and they push me to find a love in here.go to him.approach.get married and built family...but i just dont accept rejection.i dont know what is approach.how was a love desrcibe you there best except a commitment.love the commitment and just dont know who like or admire me in here.i found im not adorable one too.i have too many weakest point.myskin is not flawless.im not too strong.would him love me the same of me.while without their consent
im get into my cave. wherebout here..i just create my own activity
and fairy tales.
the fairy tales start with create a good memoriea among …

Ogos dan aku.

Assalammualaikum...Kali ni cerita ogos..
Aku sepatotnya lahir bulan ogos.
Tapi da ditakdirkan keluar awal..so, ak keluarlah awl.
Selalu ak bear in mind...bahawasanya aku..dilahirkan lebih awal supaya aku dikembalikan dengan lebih awal.Yep.itu la modal aku.
Untuk ak kuat suatu ketika dulu.
Jadi aku tak lengah2 untuk penuhi ruang hati ruang masa dan waktu dgn perkara2 yang aku rasa bole la dikire manfaat...time ak berlagha, tu jgn ikot ye keng kawan.Bila ak da besar ni...
Aku tahu kehidupan ak ni banyak la gak dipengaruhi dengan bdk bulan ogos.
Which are :
1.kawan tadika up til lain2 sekola stil contact. Namanya intan.walaupon kesukaran melepak bersama, die cube la elak missunderstand ak...dan die agk firm nk kawan ngan ak. Die penah silap sebab ajak ak MLM..ak nye marah pon bertahun.tp ak still anggap die kawan ak...dan ak harap die bangga ade kawan macam ak dan xnyesal la jumpe org yg hanya ak macam ak.die dlm uniform skola die lg kemas dr ak...2.kawan mase skola rendah up till now…

2016 heading to 2017

2016..
sorotan 2016..
terlalu pantas berlalu..
tak sempat nak review mungkin.
pepon about 9 minit before 2017.
the up coming future comes with prosperity.
and for sure, every person shall be pray
2017.please do better for us.


hujung tahun dgn handphone yang rosak.
pakai phone ayah temporary.

mengharap ada peluang bonus
untuk telefon baru..
insha Allah.
amin.