Skip to main content

smart leaner.we explore from others to experience it.

assalammualaikum...

'prolog'~

~~~menjadi pelajar tak semestinya bermula dengan terpelajar.
menjadi perenung tak semestinya celik matanya.
menjadi pengajar tak semestinya  petah berbahasa.
menjadi terpilih tak semestinya sudah terpilih.
namun sesiapa bisa menjadi sesiapa jua.
asal tetap imannya.
asal kena pada akalnya.
asal tahu berpada pada.
asal tegas tangkas tingkahnya.
asal punya mata di jiwa.
~~~

baiklah para pembaca, ringkasnya daripada pagi hingga ke petang tiada sebutir nasi menjengah ke perot ini.namun, setelah sedikit celotehan dengan housemate kami berkeputusan makan di luar. dan ia ini, telah bawa kami ke uptown damansara. selepas makan sambil tengok bola (tapi takdapat tengok pasukan feberet..semangat kesukanan nye pasal,layan gak la team lain..) , usai bayar kami pon meround uptown sekejap....hajatnya teman cik hana cari baju untuk dinnernye yg bertema retro..

round hampir abih round uptown, tak berpeluh2 pon. tapi jumpa tempat buku rm5... berpeluh2 pilih.. nah hasilnya.

1.tao te ching: lao tzu
- teringat tentang kata nabi, "carilah ilmu hingga ke negeri china". maka ini adalah antara impian pertama*masa zaman dedulu bila jumpa pepatah tu terus nak tau bagaimana nak balaja klu x ke china.....hm.ok.. ini langkah mula lebih kurang la..niat baca sajak berfalsafah mereka dengan iman dan taqwa, inshaAllah..kita akan dapat mengperhaluskan minda  akan dalam maknanya.besarlah isi mengikat jiwa langsung jitu menggenggam pena......

*btw, latif mohidin - ni nama yang agak terkenal kalau taksilap ni.. hehe

2.American vision : image by the best of todays amateur nature photographer.
- memang berminat dengan photography namun kekangan masa, uang, dan peralatan.maka pilihan buku ini untuk melepaskan keinginan tu.semoga looking these folk photos will gain something in my own vision side area. by that way, i am still ongoing enhance my better foundation of the knowledge.balik uma, belek2...cik hana dengar aku nye praises on dis facinating book and cik hana pon tambah sidedish-cakap klu ada picture yg wild statik itu kire microphoto art la.. *well.jgn komen dulu....heeheee..nanti i abihkan baca ye bru kita talk more further bout photoart lg ye, cik hana...:)

3.kamus peribahasa lengkap-utusan.yang ni terbitan pertama, tahun 1993...aishh..mase zaman kecik cenonit lagi ni. buat aku teringat pernah baca kat mustika berkenaan sejarah karam sigh walia yang jumpa kamus orang buang masa dia pi amik bola terkeluar padang. makanya, saya ambil buat baca di waktu senggang. manalah tahukan, akan jadi penulis betol2 ke....*tambahan ade gak dream nak bukak library kt uma sendiri.untuk anak2 kita gak,wak..."b...

okeh la. sampai sini dulu...

wassalam.

nota di tumit : as the following picture, may gain ur appetis (selere) to keep and keep...keep collect to be a good readers and apply flesibel interest while earthing ourselves better future. ada gak buku "japanese occupired 1942-1945", ingat nak beli.tapi cik hana pon nak gak...so, dapat la pinjam je nt.xdapat occupirer pon takpe...heee

Comments

  1. nina kat mane tu kedai buku rm5 tu??? nak gi gak

    ReplyDelete
  2. kt uptown damansara - area segi kolej tu..ade satu kedai haiwan di cerok penjuru belakang, wings kedai makan baru2. emm.. btw, bagitahu awal2 kedai pets tu ri sabtu ade letak ular (haiwan eksotik) maka klu phobia/trauma, kunjungi selain hari berkenaan k. kem slm akk tu,dy baik ckp kwn dtg borong pai 5 percume 1 buku :)

    ReplyDelete

Post a Comment

(66;) : " singgah bersila, senyum terukir,
follow la kita, komen secangkir..."

(66D) : "berbalas komen berpimpin tangan,
mekasih lah sudi di sini kita berhubungan...;"

Popular posts from this blog

i need activity then i create one.

assalammualaikum.w.b.tseriusli i need activity since this is my first year i graduate from any class.
well.
i such bussy lover.
i bet maybe im miss bee.bee an insect.
or bee is only kindda flies that such.bussy.
bussy.
bussy.
personal
and personally
systematic.ya.
home or office.
i really mean for the both place.here in yongpeng,
i got to many workaholic teammate.
there is my family away.
gimme kidda homesick.
and they push me to find a love in here.go to him.approach.get married and built family...but i just dont accept rejection.i dont know what is approach.how was a love desrcibe you there best except a commitment.love the commitment and just dont know who like or admire me in here.i found im not adorable one too.i have too many weakest point.myskin is not flawless.im not too strong.would him love me the same of me.while without their consent
im get into my cave. wherebout here..i just create my own activity
and fairy tales.
the fairy tales start with create a good memoriea among …

Ogos dan aku.

Assalammualaikum...Kali ni cerita ogos..
Aku sepatotnya lahir bulan ogos.
Tapi da ditakdirkan keluar awal..so, ak keluarlah awl.
Selalu ak bear in mind...bahawasanya aku..dilahirkan lebih awal supaya aku dikembalikan dengan lebih awal.Yep.itu la modal aku.
Untuk ak kuat suatu ketika dulu.
Jadi aku tak lengah2 untuk penuhi ruang hati ruang masa dan waktu dgn perkara2 yang aku rasa bole la dikire manfaat...time ak berlagha, tu jgn ikot ye keng kawan.Bila ak da besar ni...
Aku tahu kehidupan ak ni banyak la gak dipengaruhi dengan bdk bulan ogos.
Which are :
1.kawan tadika up til lain2 sekola stil contact. Namanya intan.walaupon kesukaran melepak bersama, die cube la elak missunderstand ak...dan die agk firm nk kawan ngan ak. Die penah silap sebab ajak ak MLM..ak nye marah pon bertahun.tp ak still anggap die kawan ak...dan ak harap die bangga ade kawan macam ak dan xnyesal la jumpe org yg hanya ak macam ak.die dlm uniform skola die lg kemas dr ak...2.kawan mase skola rendah up till now…

2016 heading to 2017

2016..
sorotan 2016..
terlalu pantas berlalu..
tak sempat nak review mungkin.
pepon about 9 minit before 2017.
the up coming future comes with prosperity.
and for sure, every person shall be pray
2017.please do better for us.


hujung tahun dgn handphone yang rosak.
pakai phone ayah temporary.

mengharap ada peluang bonus
untuk telefon baru..
insha Allah.
amin.