Tuesday, February 26, 2013

smart leaner.we explore from others to experience it.

assalammualaikum...

'prolog'~

~~~menjadi pelajar tak semestinya bermula dengan terpelajar.
menjadi perenung tak semestinya celik matanya.
menjadi pengajar tak semestinya  petah berbahasa.
menjadi terpilih tak semestinya sudah terpilih.
namun sesiapa bisa menjadi sesiapa jua.
asal tetap imannya.
asal kena pada akalnya.
asal tahu berpada pada.
asal tegas tangkas tingkahnya.
asal punya mata di jiwa.
~~~

baiklah para pembaca, ringkasnya daripada pagi hingga ke petang tiada sebutir nasi menjengah ke perot ini.namun, setelah sedikit celotehan dengan housemate kami berkeputusan makan di luar. dan ia ini, telah bawa kami ke uptown damansara. selepas makan sambil tengok bola (tapi takdapat tengok pasukan feberet..semangat kesukanan nye pasal,layan gak la team lain..) , usai bayar kami pon meround uptown sekejap....hajatnya teman cik hana cari baju untuk dinnernye yg bertema retro..

round hampir abih round uptown, tak berpeluh2 pon. tapi jumpa tempat buku rm5... berpeluh2 pilih.. nah hasilnya.

1.tao te ching: lao tzu
- teringat tentang kata nabi, "carilah ilmu hingga ke negeri china". maka ini adalah antara impian pertama*masa zaman dedulu bila jumpa pepatah tu terus nak tau bagaimana nak balaja klu x ke china.....hm.ok.. ini langkah mula lebih kurang la..niat baca sajak berfalsafah mereka dengan iman dan taqwa, inshaAllah..kita akan dapat mengperhaluskan minda  akan dalam maknanya.besarlah isi mengikat jiwa langsung jitu menggenggam pena......

*btw, latif mohidin - ni nama yang agak terkenal kalau taksilap ni.. hehe

2.American vision : image by the best of todays amateur nature photographer.
- memang berminat dengan photography namun kekangan masa, uang, dan peralatan.maka pilihan buku ini untuk melepaskan keinginan tu.semoga looking these folk photos will gain something in my own vision side area. by that way, i am still ongoing enhance my better foundation of the knowledge.balik uma, belek2...cik hana dengar aku nye praises on dis facinating book and cik hana pon tambah sidedish-cakap klu ada picture yg wild statik itu kire microphoto art la.. *well.jgn komen dulu....heeheee..nanti i abihkan baca ye bru kita talk more further bout photoart lg ye, cik hana...:)

3.kamus peribahasa lengkap-utusan.yang ni terbitan pertama, tahun 1993...aishh..mase zaman kecik cenonit lagi ni. buat aku teringat pernah baca kat mustika berkenaan sejarah karam sigh walia yang jumpa kamus orang buang masa dia pi amik bola terkeluar padang. makanya, saya ambil buat baca di waktu senggang. manalah tahukan, akan jadi penulis betol2 ke....*tambahan ade gak dream nak bukak library kt uma sendiri.untuk anak2 kita gak,wak..."b...

okeh la. sampai sini dulu...

wassalam.

nota di tumit : as the following picture, may gain ur appetis (selere) to keep and keep...keep collect to be a good readers and apply flesibel interest while earthing ourselves better future. ada gak buku "japanese occupired 1942-1945", ingat nak beli.tapi cik hana pon nak gak...so, dapat la pinjam je nt.xdapat occupirer pon takpe...heee

2 comments:

  1. nina kat mane tu kedai buku rm5 tu??? nak gi gak

    ReplyDelete
  2. kt uptown damansara - area segi kolej tu..ade satu kedai haiwan di cerok penjuru belakang, wings kedai makan baru2. emm.. btw, bagitahu awal2 kedai pets tu ri sabtu ade letak ular (haiwan eksotik) maka klu phobia/trauma, kunjungi selain hari berkenaan k. kem slm akk tu,dy baik ckp kwn dtg borong pai 5 percume 1 buku :)

    ReplyDelete

(66;) : " singgah bersila, senyum terukir,
follow la kita, komen secangkir..."

(66D) : "berbalas komen berpimpin tangan,
mekasih lah sudi di sini kita berhubungan...;"