Monday, July 15, 2013

suria cinta.

Assalammualaikum...

berkenalan melalui media. Hee...
aku pernah sharing2 dengan sahabat yang kebetulannya ibu dan ayahnya berkenalan melalui media massa iaitu majalah.

masa zaman tu (dihujung70 hinga 80an), majalah2 ni melambak kot.
(alhamdulillah.mereka hidup bersama hingga ke akhir usia..*alfatihah kpd psgn mahzalan dan rohani abu bakar)

pada pandangan aku, zaman tu macam zaman siber sekarang.
lambakan maklumat dan ruang media bertukar2 maklumat.
namun sampai sekarang, aku masih lg tak faham...
suria cinta?
is it relevent to our belonging lifestyle today?
haha..

bila masuk sekolah, aku jarang2 dapat dengar radio.
mak plak mengajar anak2 die yg awal2 ni, to studying without any other mediamassa (radio n tv) melainkan buku semata2.
kalau ade mase dapat la..dengar radio,hanya cume dengar kaset2 nasyid..
zaman skolah rendah, ikut nasyid sekolah.. ade juga la kaset2 nasyid raihan, rabbani dalam kereta mak ayah ni.
masa zaman skola menengah, form 1-3 kumpulan shotul amal selalu di telinga radio sekolah..ade takde inteam, unic, nowsheart, etc pon layan..

masuk 4-5, baru la dengar lagu lagha.dengar je.tak tahu tajuk....huhu

peredaran zaman bersama kemudahan ini bagaikan satu akses baru dalam kehidupan.ia bagaikan satu lagi alternatif kepada pemangsa (golongan tak bertanggungjawab) mencari mangsa.
iye la.contoh mudah, apabila kampung ada jalan akses ke kampung2 lain, maka '6jahanam'(penjenayah dalam cerite P.ramlee) pon boleh porakperandekan kampung2 lain di sekitarnya.. ala2 their territory la kononnya.the real terorist...

berdasarkan capaian terhadap suratkhabar sinar, malaysia menjadi rank ke 6 dalam keterdedahan terhadap cybercrime.its also supported by an arthicle in thestar (on may16,2013) newspaper. klu rajin baca paper, musim keldai dadah dan ditipu duit juga akibat daripada media sosial juga..

dalam kerajaan nak menyeragamkan akses internet di bandar dan luar bandar, media sosial adalah menjadi medan utama.media sosial got serius power bila pru13 tidak terlepas tempiasnya.paling taklupa, anak2 org asli juga tahu lagu 'cinta mukabuku' dan lagu 'anak kampung' menjadi siulan remaja di semenanjung. itu membuktikan the power of knowledgesharing.takkira la sharing entertainment interest mahupun politician's war factoring by exchange the society's benefit and vote from citizen.. meanwhile dalam dunia fm ( facility management), one of the purpose knowledge sharing management adalah for act it as part of intelectual asset thru the organization itself. my personal option, this sharing is important to connect one person to another by meeting them in same interest/goals.

golongan tak bertanggungjawab pula, dalang kepada kemaksiatan dan huruhara dengan memanipulasi keadaan dan memutarbelitkan isu2 berkaitan.ok.dalam terma, personal interest their sharing knowledge (interest) could be change into an apportunity to ultimatepower. mungkin kamu tak pasti apa itu power. power adalah ability seorg yg membuatkan seorg atau individu lain mengikut telunjuk tanpa mengambilkira kehendak insan itu sendiri mahupun kehendak fizikal sebenar.

ok.pepatahmudamudi moden "x lakukan apasahaja kerana cinta manakala y menggunakan cinta untuk apasahaja"
(x dan y bukan nama sebenar malah bukanlah isu diskriminasi gender etc)

isu jenayah siber ini juga menjadi satu lagi kekangan yangmana menyebabkan keruntuhan akhlak dan kemusnahan moral ketamadunan manusia kini.

maka, hak sebagai pengguna bukanlah bermula dengan perkongsian status2 yang memudharatkan sahaja. malah ia bermula upload informasi bioadata diri melibatkan no telefon, lokasi, career background, personal background(ank tansri/dato' bagai) juga approval friend request terhadap individu yang tidak dikenali. eksploitasi hacker terhadap akses2  virus ini, membolehkan mereka punyai 'power' ke atas individu lain samaada berupa wang, kerahan tenaga mahupun perhatian yg tak sewajarnya. perihal ini juga menjadi meruncing dengan adanya manusia bermasalah mental atau psychosis disorder.malah petemuan mereka yg sama bermasalah membawa wabak lebi buruk dari bergerak berseorangan menjadi kumpulan terorist.(nauzubillah)oleh itu, pengguna haruslah waspada dan prihatin atas tindakan-tindakan mereka dalam ruang siber. sumber rujukan dari analysis sekitar juga kebolehan pemikiran kritis juga mampu membantu kalian mengharungi dunia maya ini.in shaa Allah. moga-moga Allah melindungi kita dari mereka dan fitnah dunia (dunia takkira dajjal almasih, sakaratulmaut, siksa kubur, neraka juga)

nota di tumit :
1. harimau mati meninggalkan belang.manusia mati meninggalkan nama.
2. pelanduk selalu lupakan perangkap tapi perangkap takpernah lupakan pelanduk.
3. lebih baik mencegah dari merawat.

suria bukan sebahang cinta.
ia membawa kehangatan global setelah nipisnya ozon atmosphera atau lapisan potection pass-thru bumi dan rakyatnya.

semoga perkongsian bermanfaat.
sekian.
wassalam

No comments:

Post a Comment

(66;) : " singgah bersila, senyum terukir,
follow la kita, komen secangkir..."

(66D) : "berbalas komen berpimpin tangan,
mekasih lah sudi di sini kita berhubungan...;"