Skip to main content

perasaan sedih..worries...nebes dan facing the bad dream...

hai...
dis weekend ade...
KEM UPSR....
ye...
menjadi Fasilitator..
bersama adek2...
belajar sambil bergembira...
aku pon tak tahu aku mampu bergembira ke tak...
bangkitnye
perasaaan risau...


risau dengan preparation KEM...
risau dengan result...
risau dengan tesis..
risau dengan keje...
risau dengan rumah nih...
juga risau akan after camp...
dan banyak gak
risau akan mimpi lame berulang kembali.....huhuhuuuu


LAST KEM UPSR...
after camp, saya menjaga arwah makcik di hospital...
terbayang lagi mukenye yang ceria..
walau kadang menahan sakit...
dan kemudian perlu diKIMO..
paling sedih..dier tak dapat tengok ALONG kahwin...

dier mintak
ayer barli...so,
yup...
hari2 makcik yg bongsu akan hantar ayer barli...
hari2 makan tak abis, aku gak disuruh tolang abiskan...




hari2 memandang wajahnya....
membalas senyuman...
dengan seikhlas yang payah...
menahan bergenang di mata...
kalau aku tak kuat...
kuatkah die hadapi sorang2...

sesi kuliah bermula...
kemudian keadaan bagai terlalu sibuk..
sibuk dengan kuliah..
aku tidak lagi telefonnya..
tahu dia sedey dan tak selesa untuk menjawab
pertanyaan nanti...
setiap jumaat membaca yassin untuknya..
dan kemudian...dalam suatu minggu...
aku rase sangat rindu nak tengok muke nya...
nak cium pipinya...
nak dengar suaranya...
nak membingitkan telinga dengan hilai tawa...
lalu aku kal mak..
mak cakap macik on the way pindah hospital yang
kat tempat lahirnya...
sangat terrasa...
terasa menjaoh...
tarikh tuh ak sangat ingat...ye...
22 ogos 2010...
tarikh itu keramat di fikiran...
dan tarikh tuh juga tarikh lahir Ex aku..
tapi ku ikhtiar lagi...
nak gak jage dier...
dengan harapan cuti sem nanti..akan ku jagainya di HSA
dan ku scopekan tajuk thesis ke sana...
kebetulan negeri itu memang banyak sumber project...
dan bangunan HQ MAIJ hanya belakang HSA....

bila aku terlalu risau..

aku akn cube mencari jalan sibukkan diri lagi...
(..walaubagaimanapun target untuk aktif bukan termasuk bermotif kan ini..)

mase tuh bulan puasa...
diorang ajak naek cameron...
kat sne ade satu puncak gng tuh...kat puncak gng tuh, diorg target  nak berbuka disane...
tapi aku cam ntah..tak berminat..
rase tak sedap hati..
ak tak join..

then...diorang ajak lagi naik BROGA..
aku pon berkira2 nak join ke tak..
dengan berat hati..
ku ukirkan senyum..
mase tuh niat nk nughul pat pengalaman..
ape itu hiking..
kire ak jg supporter her la..
bawak iken skali..kasik dier pon merase....
ku dakilah  jua bukit itu...
targetnye berbuka kat sne...
at last...lepas buka baru naek..
dan diorg wat BBQ kat ats tuh...
esok pagi...
aku tido...ye..
tido after suboh...
then, aku terjage kul 11pagi..
mandi ...
....aku anggap mungkin aku penat..
sebab tidor macam tak lena...
tapi tak sedap badan..
tetibe dalam pukul 3...
dapat msg...
macik da takde...
aku terjelepok..~ ~ ~

insan yang aku selalu telefon...
sampai abis kredit...
tapi tak jemu...
telefon lagi...setiap bulan..
akhirnya takde...~ ~
subahanallah..
cepat sunggoh kau menjempotnye....
hiba hati..
kutahan..
digigit lagi bibir ini..
lalu kutelefon lecture cakap tak dapat dtg kelas nanti..
itulah tarikh keramat 31 Ogos 2010...
dalam kereta...
tiada tangisku...
aku harap bukan jasadnya yang akan ku lihat sebentar lagi..
ternyata bila kami tiba..
kamilah waris terakhir yang dinanti..
kami tiba dalam pukul 8.15mlm..
dari magrib, bertalu2 panggilan minta dicepatkan perjalanan...
kerna mahu dicepatkan pengebumian...
setiba sahaja...
aku lah yang paling tidak tertanggung,,,
tiada lagi mampu kubendung..
memang dia..
insan itu yang banyak berjasa...
wajah itu bermain di mata...
hibanya satu kehilangan...
pemergian yang tak sempat kulepaskan rinduku...


dan hari ini...KEM UPSR lagi...
memori ini menggamit aku lagi..
mampukan aku padam bekas2 aliran di pipi kering....
bolehkan aku basuh segala hingus yang tak nampak...
apa jelaskah aku berupaya tabah selama ini...

yang pasti after kem ini...
mungkin aku akan bertamu ke hospital lagi...
wali ku juga getting old...
while i need to getting into UPSR Camp with smiley...
can i pretend it so????...
could i make it once again...

even i and myself cant promise to make it well..
i jz hope that i became brave and encourage myself to facing the truth of life is short..
so, i do appreciate all things that surround me..(=

i missed u lots, makteh...
alfatihah~


k korang..
wassalam..

Comments

  1. setiap yang hidup pasti akan kembali kepada-Nya..redha dan tabah yer..banyakkan sedekah fatihah..

    ReplyDelete

Post a Comment

(66;) : " singgah bersila, senyum terukir,
follow la kita, komen secangkir..."

(66D) : "berbalas komen berpimpin tangan,
mekasih lah sudi di sini kita berhubungan...;"

Popular posts from this blog

HM menyingai

Assalammualaikum dan sari berita di belog ini...

Alhamdulillah... seperti  tajuk hari ini... pasti hadek2, hakak2 dan habang2 tertanya2...
bagaimanakah wajah harimau menyingai?



Buat pengetahuan anda yang bukan layan bola malaya, malam tadi kita telah bertemu pasukan thai...okeh...hee...

squad Harimau Malaya.. Tahniah dan Syabas, anda punya taring semakin menyingai sudah.
pagi ni sepanjang perjalanan nak g keje, radio HOT fm telah membincangkan dan meminta komen2 dari pemain kita. Ada juga komen2 dari pendengar setia pasukan negara.



komen saya?
Permainan itu bagus kalau kita konsisten menyerang berbanding bertahan.
Sebab Malaysia ni macam da terlalu familiar dengan permainan BERTAHAN dan TEMBUS..
hadoi.. kalau tembus di pihak lawan, tiada hal.ini tembus di gawang sendiri...
Setiap kali rentak permainan menjadi dari MENYERANG kepada BERTAHAN, setiap kali itu la aku rasa tak selesa.

bukan apa, walaupun kita sudah mendahului dengan 1 gol dari Abe Mat Yo.... tapi pertukaran rentak permainan itu…

Ogos dan aku.

Assalammualaikum...Kali ni cerita ogos..
Aku sepatotnya lahir bulan ogos.
Tapi da ditakdirkan keluar awal..so, ak keluarlah awl.
Selalu ak bear in mind...bahawasanya aku..dilahirkan lebih awal supaya aku dikembalikan dengan lebih awal.Yep.itu la modal aku.
Untuk ak kuat suatu ketika dulu.
Jadi aku tak lengah2 untuk penuhi ruang hati ruang masa dan waktu dgn perkara2 yang aku rasa bole la dikire manfaat...time ak berlagha, tu jgn ikot ye keng kawan.Bila ak da besar ni...
Aku tahu kehidupan ak ni banyak la gak dipengaruhi dengan bdk bulan ogos.
Which are :
1.kawan tadika up til lain2 sekola stil contact. Namanya intan.walaupon kesukaran melepak bersama, die cube la elak missunderstand ak...dan die agk firm nk kawan ngan ak. Die penah silap sebab ajak ak MLM..ak nye marah pon bertahun.tp ak still anggap die kawan ak...dan ak harap die bangga ade kawan macam ak dan xnyesal la jumpe org yg hanya ak macam ak.die dlm uniform skola die lg kemas dr ak...2.kawan mase skola rendah up till now…

Esc.Budaktomato

Allah (Pemberi) cahaya (kepada) langit dan bumi. Perumpamaan cahaya Allah, adalah seperti sebuah lubang yang tak tembus, yang di dalamnya ada pelita besar. Pelita itu di dalam kaca (dan) kaca itu seakan-akan bintang (yang bercahaya) seperti mutiara, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang berkahnya, (yaitu) pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur (sesuatu) dan tidak pula di sebelah barat(nya), yang minyaknya (saja) hampir-hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api. Cahaya di atas cahaya (berlapis-lapis), Allah membimbing kepada cahaya-Nya siapa yang dia kehendaki, dan Allah memperbuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia, dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.24: 35Dan sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu ayat-ayat yang memberi penerangan, dan contoh-contoh dari orang-orang yang terdahulu sebelum kamu dan pelajaran bagi orang-orang yang bertakwa.24 : 36assalamualaikum w.b.t.seperti yang dijanjikan..
ak mg berhajat intro reading..
aku baca 10-20 muka sura…