Tuesday, July 12, 2011

...ape kah itu....

hai...
selepas lebih kurang 2 minggu..
aku rase betol...

i think i got fungus on my skin..

fungus???
nth laa..ak tak tahu..istilah micro yg melanda..

yang aku tau mungkin fungus..

kalau istilah dalam construction field (as part of that field)
ade gak blaja tentang fungal..
but it was on wood skin(kulit kayu)...

adoii...
ok berbalik kepada penyakit kulit..
aku pon pelik..
5 tahun duduk asrama..
3 tahun duduk jaoh utk diploma
dan 2 tahun diluar daerah buat dgree..
melompat, masuk lumpur,berpeluh sakan beraktiviti, gigit pacat...

.
baru sekarang kulit aku terjejas???????
kenape sekarang???


*kalah di tempat sendiri??????..
pergghh...

bace kat sini...then further research lagi kat sini lak....
ishh...seram part HIV/cancer tuh...(selisih malaikat...)



then..bace lagi....di sinun...
dan yang di sinun lak lagi seram sebab ade gamba...huiishhh...

owhh..kulit..
kenapa kau perlu ada alergic...??

aku jadi agak stress tau..tapi still bernasib baik sebab ia bukan yang jenis lembab..tapi xley direct contact with any fabric..
paling penting the infection kat open body part....wuwuwuuu...


my mum lak...
suruh pakai gamat la..
xboleh makan telur la..
ayam la..
mende yang gatal2 la...
dan hari ni...
aku diberi sesuatu...
sambil she berkata "klu merebak lagi,
kene bawak g klinik..."
*ceeeiit.
ape da.kne jmpe doktor gak ke....


thanks to dad...

tapi kan..setahu aku...
kulit memang la satu permukaan yang sensitif + menarik..
penyakit jangkitan kat kulit selalu nya terjadi
di kalangan baby,budak2 dan budak asrama....

dan sepanjang pemerhatian aku,
kalau bab sakit2 yang fizikal nya boleh dilihat..
selalu sangat yang perasan itu adalah MAK..
serius..mulanya aku sendiri xsedar kehadiran 'gangguan kulit' ini..
heheee...

dan yang paling penting...
aku rase aku patot mulakan
pada yang asas semula...
belajar mendekati....
dan mengkaji..


hehee..
 emmm...kulit bukan saja berkaitrapat dengan produk yang kita pakai..
persekitaran samaada tilam, bantal, fabric...
tapi pemakanan kita sendiri...

so, ape kata korang??
sila-sila kawal pemakanan anda..
dan kalau ade masa sila buat pemeriksaan bulanan kat spital ye..
bukan nak suruh check jantung, darah tinggi...
tapi check kadar gula dalam darah anda...
bahaye wooo klu tak amik tahu...
atok aku penah cakap : "mencegah itu lebih baik dari merawat"

k la..
sampai sini dlu..
take care..
*me too...huhuu


No comments:

Post a Comment

(66;) : " singgah bersila, senyum terukir,
follow la kita, komen secangkir..."

(66D) : "berbalas komen berpimpin tangan,
mekasih lah sudi di sini kita berhubungan...;"