Skip to main content

...ape kah itu....

hai...
selepas lebih kurang 2 minggu..
aku rase betol...

i think i got fungus on my skin..

fungus???
nth laa..ak tak tahu..istilah micro yg melanda..

yang aku tau mungkin fungus..

kalau istilah dalam construction field (as part of that field)
ade gak blaja tentang fungal..
but it was on wood skin(kulit kayu)...

adoii...
ok berbalik kepada penyakit kulit..
aku pon pelik..
5 tahun duduk asrama..
3 tahun duduk jaoh utk diploma
dan 2 tahun diluar daerah buat dgree..
melompat, masuk lumpur,berpeluh sakan beraktiviti, gigit pacat...

.
baru sekarang kulit aku terjejas???????
kenape sekarang???


*kalah di tempat sendiri??????..
pergghh...

bace kat sini...then further research lagi kat sini lak....
ishh...seram part HIV/cancer tuh...(selisih malaikat...)



then..bace lagi....di sinun...
dan yang di sinun lak lagi seram sebab ade gamba...huiishhh...

owhh..kulit..
kenapa kau perlu ada alergic...??

aku jadi agak stress tau..tapi still bernasib baik sebab ia bukan yang jenis lembab..tapi xley direct contact with any fabric..
paling penting the infection kat open body part....wuwuwuuu...


my mum lak...
suruh pakai gamat la..
xboleh makan telur la..
ayam la..
mende yang gatal2 la...
dan hari ni...
aku diberi sesuatu...
sambil she berkata "klu merebak lagi,
kene bawak g klinik..."
*ceeeiit.
ape da.kne jmpe doktor gak ke....


thanks to dad...

tapi kan..setahu aku...
kulit memang la satu permukaan yang sensitif + menarik..
penyakit jangkitan kat kulit selalu nya terjadi
di kalangan baby,budak2 dan budak asrama....

dan sepanjang pemerhatian aku,
kalau bab sakit2 yang fizikal nya boleh dilihat..
selalu sangat yang perasan itu adalah MAK..
serius..mulanya aku sendiri xsedar kehadiran 'gangguan kulit' ini..
heheee...

dan yang paling penting...
aku rase aku patot mulakan
pada yang asas semula...
belajar mendekati....
dan mengkaji..


hehee..
 emmm...kulit bukan saja berkaitrapat dengan produk yang kita pakai..
persekitaran samaada tilam, bantal, fabric...
tapi pemakanan kita sendiri...

so, ape kata korang??
sila-sila kawal pemakanan anda..
dan kalau ade masa sila buat pemeriksaan bulanan kat spital ye..
bukan nak suruh check jantung, darah tinggi...
tapi check kadar gula dalam darah anda...
bahaye wooo klu tak amik tahu...
atok aku penah cakap : "mencegah itu lebih baik dari merawat"

k la..
sampai sini dlu..
take care..
*me too...huhuu


Comments

Popular posts from this blog

i need activity then i create one.

assalammualaikum.w.b.tseriusli i need activity since this is my first year i graduate from any class.
well.
i such bussy lover.
i bet maybe im miss bee.bee an insect.
or bee is only kindda flies that such.bussy.
bussy.
bussy.
personal
and personally
systematic.ya.
home or office.
i really mean for the both place.here in yongpeng,
i got to many workaholic teammate.
there is my family away.
gimme kidda homesick.
and they push me to find a love in here.go to him.approach.get married and built family...but i just dont accept rejection.i dont know what is approach.how was a love desrcibe you there best except a commitment.love the commitment and just dont know who like or admire me in here.i found im not adorable one too.i have too many weakest point.myskin is not flawless.im not too strong.would him love me the same of me.while without their consent
im get into my cave. wherebout here..i just create my own activity
and fairy tales.
the fairy tales start with create a good memoriea among …

Ogos dan aku.

Assalammualaikum...Kali ni cerita ogos..
Aku sepatotnya lahir bulan ogos.
Tapi da ditakdirkan keluar awal..so, ak keluarlah awl.
Selalu ak bear in mind...bahawasanya aku..dilahirkan lebih awal supaya aku dikembalikan dengan lebih awal.Yep.itu la modal aku.
Untuk ak kuat suatu ketika dulu.
Jadi aku tak lengah2 untuk penuhi ruang hati ruang masa dan waktu dgn perkara2 yang aku rasa bole la dikire manfaat...time ak berlagha, tu jgn ikot ye keng kawan.Bila ak da besar ni...
Aku tahu kehidupan ak ni banyak la gak dipengaruhi dengan bdk bulan ogos.
Which are :
1.kawan tadika up til lain2 sekola stil contact. Namanya intan.walaupon kesukaran melepak bersama, die cube la elak missunderstand ak...dan die agk firm nk kawan ngan ak. Die penah silap sebab ajak ak MLM..ak nye marah pon bertahun.tp ak still anggap die kawan ak...dan ak harap die bangga ade kawan macam ak dan xnyesal la jumpe org yg hanya ak macam ak.die dlm uniform skola die lg kemas dr ak...2.kawan mase skola rendah up till now…

2016 heading to 2017

2016..
sorotan 2016..
terlalu pantas berlalu..
tak sempat nak review mungkin.
pepon about 9 minit before 2017.
the up coming future comes with prosperity.
and for sure, every person shall be pray
2017.please do better for us.


hujung tahun dgn handphone yang rosak.
pakai phone ayah temporary.

mengharap ada peluang bonus
untuk telefon baru..
insha Allah.
amin.