Skip to main content

dulu..kini..dan...selamanya...

dulu...
aku suke dengan kata2 hikmah...
lagi2 pepatah cina..
(itu pon selalu terbaca kat sane...terbace sini.... : screening &scanning )
dan akhirnya buku lain lagi menarik ati untuk aku pinjam kt library..
tapi....
aku dapat ingat satu je dalam banyak2 tuh...
tak tahu la...
mungkin maksud yg mendalam bagi aku kot.......


"pengalaman adalah guru paling tegas dalam hidup sebab memberi ujian sebelum pengajaran..."pepatah cina

itu la kata2 hikmah yang aku suke n pegang sampai sekarang...
dulu susah owh...cume kalau..
nak carik pepatah melayu memang la..
melambak2...
ye la..buku sane ade..buku sini pon ade...
hujungnya,,,dalam banyak yang aku ingat dan shuke...kuikuikui
tuh la..yang Karam Sigh Walia selalu sebut...heee~~
mungkin korang tak prasan kan..kan...

"harap punya harap,lama2 tertiarap"...hehe(gaya tangan pon terikut2 jap)

ade gak lagi satu ayat dier yang aku shuke...tapi shortterm memory lost lak..nanti aku miskal2 balik (i mean RECALL) ek.....

..sebenarnya kan...aku tengah duduk pikir2kan tentang ape la kata2 hikmah yang agak2 sesuai
untuk KEM UPSR nih...yelaa...dulu2 aku suke kot...kini...aku masih shuke(tuh pon sebab
teringat minat2 yang terkubur lame ni)....
dan apakah akan selamanya aku tetap shuke puitis2 macam nih....
kita nih..klu dah minat tuh, kena la teruskan sepatotnya...

kalau ada impian pon same, kene la usahakan...(yang nih abang aku cakap la, dier shuke cite 'up' tuh....)
movie disney salu me'motivated' kan dier dan aku pon 'terkena' la gak.....
~up~up~away~



nak kate aku budak2 la tuh!..wei..bukan sume movie2 disney tuh aku tengok...
hati korang : nurmohd..terima la hakikat..huhuuuuu (hatiku bermonolog: tapi korang yang selalu layan camntuh.....)
lafaz tak ambil pusing dari mulotku :sesekali tengok movie disney lagi baik dari cite or drama tempatan..(aku bukan nak condem k...mungkin  ini pada aku je...orang lain x kot...)

sekarang..cite tentang what im doing right now...tapi nih tengah carik kata2 hikmah...heheee
buat jatuh cinta lagi pada bahasa...heee~~eeeu..geli je!

JOMMM KAWAN2...nih nak share sikit...
yang best je la... (citation sume kat dari web usim.edu    k...)
pastu tengok la..mungkin akan ku komen satu2...
yang terkena...sipi2 la...kat muke director ahmad nisfu..hehee(p.ramlee ckp)


~sekadar gambar hiasan~

 "Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah." 
aku...opss..tidak..kita perlukan semangat itu ye..cuma bilakah semangat itu
kan terbina??(semangat yang terpadamm......)

Agama menjadi sendi hidup, pengaruh menjadi penjaganya. Kalau tidak bersendi, runtuhlah hidup dan kalau tidak berpenjaga, binasalah hayat. Orang yang terhormat itu kehormatannya sendiri melarangnya berbuat jahat." ~ Pepatah Arab 
betol2..stuju sgt la...tanpa agama siapa lah kita..

"Mengetahui sesuatu dan memahami segala sesuatu adalah lebih baik daripada mengetahui segala sesuatu, tetapi tidak memahami sesuatu."
yang nih macam selalu terkena je dengan idup sebagai student nih..
(we passed the studi for exam or we passed the study for our future life)
"Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki hal-hal terbaik, mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya."
tapi aku hanya lakukan apa mampuku...kudrat tak terdaya la..aaggh.ALASAN!!huhuuu

"Kita menilai diri sendiri berdasarkan apa yang kita mampu buat, orang lain menilai berdasarkan apa yang telah kita buat."
bila buat asignment la salu macam nih berlaku..
kita buat perform as student, but lecturers examine it for
standard diorg...all must PERFECT!..camne nih encik.puan..(~~..)

Jika anda hilang segala-galanya, jangan lupa, kerana anda masih mempunyai masa depan."
itulah...alternatively my further missionnya...dan jangan sesekali  angankan
 lakaran esok kalau
harinih pon masih terbengkok2...adoi.!! 


"Ramai orang yang boleh memiliki jam tangan yang tinggi harganya tetapi tidak ramai boleh menetapi masa yang berharga." ~ Tun Dr. Mahathir Mohamad
memang terkena dengan aku la wei...
jam tangan melambak..kne nuntut ilmu dari TUN kot..time management saya
problem la akhir2 nih..huhuuu
(hati masih nk bagi ALASAN : ala kan tiga je.tapi tuh pon sebab
consider join byk aktbti formal, informal n outdoor..huhuu)


Manusia yang berhati suci adalah manusia yang banyak menangis daripada ketawa. Didiklah hati dengan keihklasan dan kesucian agar liku-liku kehidupan ini menjadi lebih bermakna dan mengikuti arus perubahan kedewasaan."
akan ku tempuh alam ini..agar akan ku dewasakan hati yang
ku harap kan waja ini..
ecehcehceh.....


"Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita miliki sampai kita kehilangannya, tetapi sungguh benar pula bahawa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya."
yang nih memang selalu sangat manusia nih sedar...
jadi..hargailah selagi ada..dan kalau
rasa ada yang lom tercapai dalam list yang nak capai
USAHA la..!(ye...memang tengah usaha la nih)

"Doa memberikan kekuatan pada orang yang lemah, membuat orang tidak percaya menjadi percaya dan memberikan keberanian pada orang yang ketakutan

"Berfikir sejenak, merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak."

"Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan. Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi. Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan. Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan. Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati. Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuat hidup terasa bererti. Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan. Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menuju syurga."

"Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya."

"Tidak penting bagimu mengetahui harganya, tetapi penting mengetahui nilainya."


k la korang...sampai sini la dulu ek...
da tak tahu nak cakap ape...
rasenya
banyak sangat kekurangan diri ini yang tidak sesempurna
KHADIJAH..tidak pula tertanding AISYAH..tidak sebaris
FATIMAH apatah lagi TEGAnya ASIAH mahupun TULUSnya
SUMAYYAH....


nak sambung stadi la..esok ari JUMAAT tau...to Boyish...
plz do SOLAT JUMAAT k..n doakan kejayaan kite bersama..
bagi gurgurl...sok se boyish dok mayang JUMAAT, jgn tido lak..g tolong2 mak or stadi...
(peringatan tok DIRI SENDIRI gak)hee~~


huhu..
thanks korg drop by kat sini.....gud luck exam...(~` `~)huhuu

Comments

Popular posts from this blog

i need activity then i create one.

assalammualaikum.w.b.tseriusli i need activity since this is my first year i graduate from any class.
well.
i such bussy lover.
i bet maybe im miss bee.bee an insect.
or bee is only kindda flies that such.bussy.
bussy.
bussy.
personal
and personally
systematic.ya.
home or office.
i really mean for the both place.here in yongpeng,
i got to many workaholic teammate.
there is my family away.
gimme kidda homesick.
and they push me to find a love in here.go to him.approach.get married and built family...but i just dont accept rejection.i dont know what is approach.how was a love desrcibe you there best except a commitment.love the commitment and just dont know who like or admire me in here.i found im not adorable one too.i have too many weakest point.myskin is not flawless.im not too strong.would him love me the same of me.while without their consent
im get into my cave. wherebout here..i just create my own activity
and fairy tales.
the fairy tales start with create a good memoriea among …

Ogos dan aku.

Assalammualaikum...Kali ni cerita ogos..
Aku sepatotnya lahir bulan ogos.
Tapi da ditakdirkan keluar awal..so, ak keluarlah awl.
Selalu ak bear in mind...bahawasanya aku..dilahirkan lebih awal supaya aku dikembalikan dengan lebih awal.Yep.itu la modal aku.
Untuk ak kuat suatu ketika dulu.
Jadi aku tak lengah2 untuk penuhi ruang hati ruang masa dan waktu dgn perkara2 yang aku rasa bole la dikire manfaat...time ak berlagha, tu jgn ikot ye keng kawan.Bila ak da besar ni...
Aku tahu kehidupan ak ni banyak la gak dipengaruhi dengan bdk bulan ogos.
Which are :
1.kawan tadika up til lain2 sekola stil contact. Namanya intan.walaupon kesukaran melepak bersama, die cube la elak missunderstand ak...dan die agk firm nk kawan ngan ak. Die penah silap sebab ajak ak MLM..ak nye marah pon bertahun.tp ak still anggap die kawan ak...dan ak harap die bangga ade kawan macam ak dan xnyesal la jumpe org yg hanya ak macam ak.die dlm uniform skola die lg kemas dr ak...2.kawan mase skola rendah up till now…

2016 heading to 2017

2016..
sorotan 2016..
terlalu pantas berlalu..
tak sempat nak review mungkin.
pepon about 9 minit before 2017.
the up coming future comes with prosperity.
and for sure, every person shall be pray
2017.please do better for us.


hujung tahun dgn handphone yang rosak.
pakai phone ayah temporary.

mengharap ada peluang bonus
untuk telefon baru..
insha Allah.
amin.