Skip to main content

~pentingnya menjadi diri sendiri~

kite manusia...xpernah cukup...xpernah lengkap...
tapi sentiasa perlu berusaha melengkapkan diri..
supaya sesuai dengan situasi...
yeke...
kite perlu sesuai dengan situasi....
walaupun pada situasi yang...
hati  akan menghentam kita dengan kata macam  :
"ceitttt...penipu...memang hipokrit semata2...!!!"???huhu..


sebenarnya sikap hipokrit memang PERLU...
speseli mase zaman bekerjaya...
political in works enviro berbeza dengan zaman belajar..
manusia2 di alam pekerjaan sgt berbeza suhu, dan kadar rasionalnya...
lagi2 kalau bekerja di bidang2 kritical....
walaupun mungkin ini la pandangan aku yang hanya pernah praktikal selama half year....
tapi bagi aku half year tuh sangat bermakna..
memang alam bekerjaya is uncertainty event n day..
setiap perkara ade je perkara yang xpasti dan xjangke akan muncul...
tapi perlu pungut...dan pungut...dan pungut gak pengalaman itu
dengan harapan end of the day kita akan selangkah di atas dari mereka yang sama2 selevel satu tika dulu....
CEITTT....NIAT NIH DIKIRA BAIK KE X NIH..



~sekadargambar hiasan~

memang la zaman bekerja selalu dilihat begitu..
sebab keseringan ia terjadi memang macam tuh..
tiada lagi resmi padi "makin tunduk, makin berisik" yang seperti sepatotnye...
huhuuu...abaikan la..
nanti kamoo da kerja nanti...tahu la...
selamat berhadap la sendiri..huhuuu(``~)
"seramnye..."hati monolog lagi..

hemmm...dan SEBENARNYA...
kalau kite nak tahu orang itu macam mana...lihatlah kawan2nyaa...
okeh..“Jangan menetapkan penilaian terhadap seseorang sampai kamu memperhatikan siapa yang menjadi temannya"...

bagaimana dan di mana nak mencari teman itu...since “(Agama) seseorang (dikenal) dari agama temannya maka perhatikanlah siapa temanmu.” ...




pada aku kalau pun sukar nak bezakan antara belian dan kaca di kalangan manusia ini...
cukuplah bagi ku berusaha menjadi ORANG BAIK...
walaupun sedar mampu n upaya ku Allah yang bagi...dia yang mengizinkan segalanya.....
dan bagi level sdg STUDI a.k.a bergelar student...
aku masih punya waktu untuk berteman baik..
dengan harapan ukhwah itu berpanjangn dan konteks nya bisa berkembang menjadikan
booster dan kami saling menasihati atau cukup sekadar ingat menginagati...
(aku harap aku mampu berikan SEBAIK itu..)
DAN PALING PENTING, aku adalah aku...
buruk aku mesti ada di mata teman2 ku...
dan baik aku pun belum tentu mencukupkan aku buat mereka...
(berbekalkan kata2 booster : satu senyuman dalam sehari...
buleh ke..)

life..its cycle...and cost.....




nilai PENTINGnya menjadi diri sendiri...
antara menjadi...SEBAB...
1. sekurang2nya kita tidak hipokrit..
2. tidak menyesakkn orang disekaliling dengan permasalahan berteman dengan kita..
3. kenapa perlu jadi org lain kalau diri sendiri terbaik utk kita..
4. hasad dengki bukan sebagaian untuk daging dihati ini..
5. memang susah nak puaskan hati semua org...bahagia hari ini, xbermakna seharian yang membahagiakan...
dengan jadi diri sendiri...cukuplah ada moment indah hari ini..yang membawa senyum seharian...hehee
6. teman hari ini belum tentu akan bertemu untuk selamanya...xsalahkan kalau kita buat baik dengan org....
mane tahu esok2...xsempat nak wat baik la...huhuu..'BERTEMU DAN BERPISAH kerna ALLAH'...ukhwah fillah abadan abada...


"semoga dengan bingkisan ini...
apa burukku andai mendorong kamo ke arah keburukan
lalu bimbinglah aku..
apa baikku andai mampu mendorongmu ke arah kebaikan
lalu izinkanku..
dan apa ada ku..
terimalah selalu.."


huhu...k la...itu sahaja...

~ " senyum...tak perlu kata apa2...SENYUMMMM "~



Comments

Popular posts from this blog

HM menyingai

Assalammualaikum dan sari berita di belog ini...

Alhamdulillah... seperti  tajuk hari ini... pasti hadek2, hakak2 dan habang2 tertanya2...
bagaimanakah wajah harimau menyingai?



Buat pengetahuan anda yang bukan layan bola malaya, malam tadi kita telah bertemu pasukan thai...okeh...hee...

squad Harimau Malaya.. Tahniah dan Syabas, anda punya taring semakin menyingai sudah.
pagi ni sepanjang perjalanan nak g keje, radio HOT fm telah membincangkan dan meminta komen2 dari pemain kita. Ada juga komen2 dari pendengar setia pasukan negara.



komen saya?
Permainan itu bagus kalau kita konsisten menyerang berbanding bertahan.
Sebab Malaysia ni macam da terlalu familiar dengan permainan BERTAHAN dan TEMBUS..
hadoi.. kalau tembus di pihak lawan, tiada hal.ini tembus di gawang sendiri...
Setiap kali rentak permainan menjadi dari MENYERANG kepada BERTAHAN, setiap kali itu la aku rasa tak selesa.

bukan apa, walaupun kita sudah mendahului dengan 1 gol dari Abe Mat Yo.... tapi pertukaran rentak permainan itu…

Ogos dan aku.

Assalammualaikum...Kali ni cerita ogos..
Aku sepatotnya lahir bulan ogos.
Tapi da ditakdirkan keluar awal..so, ak keluarlah awl.
Selalu ak bear in mind...bahawasanya aku..dilahirkan lebih awal supaya aku dikembalikan dengan lebih awal.Yep.itu la modal aku.
Untuk ak kuat suatu ketika dulu.
Jadi aku tak lengah2 untuk penuhi ruang hati ruang masa dan waktu dgn perkara2 yang aku rasa bole la dikire manfaat...time ak berlagha, tu jgn ikot ye keng kawan.Bila ak da besar ni...
Aku tahu kehidupan ak ni banyak la gak dipengaruhi dengan bdk bulan ogos.
Which are :
1.kawan tadika up til lain2 sekola stil contact. Namanya intan.walaupon kesukaran melepak bersama, die cube la elak missunderstand ak...dan die agk firm nk kawan ngan ak. Die penah silap sebab ajak ak MLM..ak nye marah pon bertahun.tp ak still anggap die kawan ak...dan ak harap die bangga ade kawan macam ak dan xnyesal la jumpe org yg hanya ak macam ak.die dlm uniform skola die lg kemas dr ak...2.kawan mase skola rendah up till now…

Esc.Budaktomato

Allah (Pemberi) cahaya (kepada) langit dan bumi. Perumpamaan cahaya Allah, adalah seperti sebuah lubang yang tak tembus, yang di dalamnya ada pelita besar. Pelita itu di dalam kaca (dan) kaca itu seakan-akan bintang (yang bercahaya) seperti mutiara, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang berkahnya, (yaitu) pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur (sesuatu) dan tidak pula di sebelah barat(nya), yang minyaknya (saja) hampir-hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api. Cahaya di atas cahaya (berlapis-lapis), Allah membimbing kepada cahaya-Nya siapa yang dia kehendaki, dan Allah memperbuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia, dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.24: 35Dan sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu ayat-ayat yang memberi penerangan, dan contoh-contoh dari orang-orang yang terdahulu sebelum kamu dan pelajaran bagi orang-orang yang bertakwa.24 : 36assalamualaikum w.b.t.seperti yang dijanjikan..
ak mg berhajat intro reading..
aku baca 10-20 muka sura…