Skip to main content

~pentingnya menjadi diri sendiri~

kite manusia...xpernah cukup...xpernah lengkap...
tapi sentiasa perlu berusaha melengkapkan diri..
supaya sesuai dengan situasi...
yeke...
kite perlu sesuai dengan situasi....
walaupun pada situasi yang...
hati  akan menghentam kita dengan kata macam  :
"ceitttt...penipu...memang hipokrit semata2...!!!"???huhu..


sebenarnya sikap hipokrit memang PERLU...
speseli mase zaman bekerjaya...
political in works enviro berbeza dengan zaman belajar..
manusia2 di alam pekerjaan sgt berbeza suhu, dan kadar rasionalnya...
lagi2 kalau bekerja di bidang2 kritical....
walaupun mungkin ini la pandangan aku yang hanya pernah praktikal selama half year....
tapi bagi aku half year tuh sangat bermakna..
memang alam bekerjaya is uncertainty event n day..
setiap perkara ade je perkara yang xpasti dan xjangke akan muncul...
tapi perlu pungut...dan pungut...dan pungut gak pengalaman itu
dengan harapan end of the day kita akan selangkah di atas dari mereka yang sama2 selevel satu tika dulu....
CEITTT....NIAT NIH DIKIRA BAIK KE X NIH..



~sekadargambar hiasan~

memang la zaman bekerja selalu dilihat begitu..
sebab keseringan ia terjadi memang macam tuh..
tiada lagi resmi padi "makin tunduk, makin berisik" yang seperti sepatotnye...
huhuuu...abaikan la..
nanti kamoo da kerja nanti...tahu la...
selamat berhadap la sendiri..huhuuu(``~)
"seramnye..."hati monolog lagi..

hemmm...dan SEBENARNYA...
kalau kite nak tahu orang itu macam mana...lihatlah kawan2nyaa...
okeh..“Jangan menetapkan penilaian terhadap seseorang sampai kamu memperhatikan siapa yang menjadi temannya"...

bagaimana dan di mana nak mencari teman itu...since “(Agama) seseorang (dikenal) dari agama temannya maka perhatikanlah siapa temanmu.” ...




pada aku kalau pun sukar nak bezakan antara belian dan kaca di kalangan manusia ini...
cukuplah bagi ku berusaha menjadi ORANG BAIK...
walaupun sedar mampu n upaya ku Allah yang bagi...dia yang mengizinkan segalanya.....
dan bagi level sdg STUDI a.k.a bergelar student...
aku masih punya waktu untuk berteman baik..
dengan harapan ukhwah itu berpanjangn dan konteks nya bisa berkembang menjadikan
booster dan kami saling menasihati atau cukup sekadar ingat menginagati...
(aku harap aku mampu berikan SEBAIK itu..)
DAN PALING PENTING, aku adalah aku...
buruk aku mesti ada di mata teman2 ku...
dan baik aku pun belum tentu mencukupkan aku buat mereka...
(berbekalkan kata2 booster : satu senyuman dalam sehari...
buleh ke..)

life..its cycle...and cost.....




nilai PENTINGnya menjadi diri sendiri...
antara menjadi...SEBAB...
1. sekurang2nya kita tidak hipokrit..
2. tidak menyesakkn orang disekaliling dengan permasalahan berteman dengan kita..
3. kenapa perlu jadi org lain kalau diri sendiri terbaik utk kita..
4. hasad dengki bukan sebagaian untuk daging dihati ini..
5. memang susah nak puaskan hati semua org...bahagia hari ini, xbermakna seharian yang membahagiakan...
dengan jadi diri sendiri...cukuplah ada moment indah hari ini..yang membawa senyum seharian...hehee
6. teman hari ini belum tentu akan bertemu untuk selamanya...xsalahkan kalau kita buat baik dengan org....
mane tahu esok2...xsempat nak wat baik la...huhuu..'BERTEMU DAN BERPISAH kerna ALLAH'...ukhwah fillah abadan abada...


"semoga dengan bingkisan ini...
apa burukku andai mendorong kamo ke arah keburukan
lalu bimbinglah aku..
apa baikku andai mampu mendorongmu ke arah kebaikan
lalu izinkanku..
dan apa ada ku..
terimalah selalu.."


huhu...k la...itu sahaja...

~ " senyum...tak perlu kata apa2...SENYUMMMM "~



Comments

Popular posts from this blog

i need activity then i create one.

assalammualaikum.w.b.tseriusli i need activity since this is my first year i graduate from any class.
well.
i such bussy lover.
i bet maybe im miss bee.bee an insect.
or bee is only kindda flies that such.bussy.
bussy.
bussy.
personal
and personally
systematic.ya.
home or office.
i really mean for the both place.here in yongpeng,
i got to many workaholic teammate.
there is my family away.
gimme kidda homesick.
and they push me to find a love in here.go to him.approach.get married and built family...but i just dont accept rejection.i dont know what is approach.how was a love desrcibe you there best except a commitment.love the commitment and just dont know who like or admire me in here.i found im not adorable one too.i have too many weakest point.myskin is not flawless.im not too strong.would him love me the same of me.while without their consent
im get into my cave. wherebout here..i just create my own activity
and fairy tales.
the fairy tales start with create a good memoriea among …

PRINCE DIER..PRINCE AKU...

cececehh....
mentang2 la da lepas satu paper...
ilang ye angin 'kuskus' ko.....
hehee...

paper tadi??emmm....
aku da wat seadanya..MY BEST la.....jadi aku harap jawapan aku sume
dapat dibaca,disemak
dan diberi markah sebaik yang mungkin...
orang cakap kalau lulus pon OK da...tapi kalau A+ lagi OK...hehee (^_^)y

emmm..berkenaan tarikh keramat hari ini..29.04.2011....
sesuai sangat dengan tjuk topik..PRINCE DIER...PRINCE AKU...
tau kan sape...
sape lagi kalau bukan KATE MIDDLETON...
prince dier...betol2 prince...
baik..tough...hensem...
ala2 prince charming sume orang la...
....

...


...




eeemmmmm.....
tengok la muka PRINCE DIER..

nama : PRINCE WILLIAM BESTday : 21 June 1982 His Ma & Pa : Prince Charles and Princess Diana (ELDER SON)
His Study on : Geography, Biology, History
His Achievement :  1.He is an avid sportsman, and was chosen to be President of England’s Football Association.  2.He is also the Vice Royal Patron of the Welsh Rugby Union.
3.Prince William continues to foll…

2016 heading to 2017

2016..
sorotan 2016..
terlalu pantas berlalu..
tak sempat nak review mungkin.
pepon about 9 minit before 2017.
the up coming future comes with prosperity.
and for sure, every person shall be pray
2017.please do better for us.


hujung tahun dgn handphone yang rosak.
pakai phone ayah temporary.

mengharap ada peluang bonus
untuk telefon baru..
insha Allah.
amin.